Tujina

Trije obtoženi pristali na prestajanje kazni

Varšava, 25. 11. 2010 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi lanske kraje napisa Delo osvobaja iz nacističnega taborišča Aushwitz je poljsko tožilstvo vložilo obtožnice proti Švedu in dvema Poljakoma. Eden od Poljakov krivde ni priznal, so pa vsi pristali, da bodo odslužili predlagane kazni.

Auschwitz
Auschwitz FOTO: Reuters

Poljsko tožilstvo je vložilo obtožnice proti Švedu in dvema Poljakoma zaradi lanske kraje napisa Delo osvobaja (Arbeit macht frei) iz nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz na Poljskem. Šved in eden od Poljakov sta obtožena nagovarjanja h kraji, drugi Poljak pa sodelovanja pri kraji.

Šved Anders Högström in Poljak, znan le kot Marcin A., ki sta obtožena nagovarjanja h kraji, sta krivdo priznala. Drugi Poljak, Andrzej S., ki je obtožen sodelovanja pri kraji, krivde ni priznal. Prav zaradi sodelovanja slednjega so sicer napis, ki ima veliko zgodovinsko vrednost, hitro našli, še preden so ga tatovi predali naprej bogatemu zbiratelju.

Tožilstvo za vse tri predlaga po dve leti in več mesecev zapora. Vsi obtoženi so se želeli izogniti sojenju in so prostovoljno pristali, da bodo odslužili predlagane zaporne kazni. Högstrom jo bo v skladu z dogovorom med Poljsko in Švedsko prestajal v švedskem zaporu.

Motivacija je bil denar

Po navedbah tožilstva je obtožena Poljaka pri kraji motiviral denar. Nekdanji vodja neonacistične skupine Högstrom je povedal, da je deloval po navodilih znanega švedskega zbiratelja nacističnih predmetov, ki naj bi pokril vse stroške operacije in izplačal nagrado Poljakoma.

Poleg omenjene trojice so bili sicer zaradi kraje slovitega napisa obtoženi in že tudi obsojeni na zaporne kazni od 18 do 30 mesecev še trije Poljaki. Dokazni material o bogatem zbiratelju, ki naj bi načrtoval celotno krajo, pa bo poljsko tožilstvo predalo švedskim oblastem.

Napis našli po dveh dneh

Kraja simbola nacističnih grozot – pet metrov dolgega kovinskega napisa, obešenega nad vhodom v taborišče Auschwitz – je decembra lani sprožila ogorčenje v svetu. Poljska policija je napis našla po dveh dneh. Ker je bil razrezan na tri dele, so ga morali najprej popraviti, nato pa so ga januarja vrnili nekdanjemu taborišču, kjer je zdaj muzej.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

llamma
25. 11. 2010 19.51
Podpiram ,jest tut ne bom šov delat za praznike zanalašč