Tujina

Med mrtvimi tudi dekle

Carigrad, 22. 06. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
4

V Carigradu je v bližini avtobusa z vojaškim osebjem odjeknila eksplozija. Ubiti so najmanj štirje ljudje, med njimi 17-letno dekle. Odgovornost za napad so prevzeli kurdski uporniki.

Odgovornost za napad so prevzeli kurdski uporniki.
Odgovornost za napad so prevzeli kurdski uporniki. FOTO:

V bližini stanovanjskega kompleksa v predmestju Halkali v Carigradu je danes zjutraj odjeknila eksplozija. Gre za napad na avtobus, na katerem je bilo vojaško osebje. Umrle so najmanj najmanj štiri osebe. Od tega so bili trije vojaki, četrta žrtev pa je 17-letno dekle.

Poleg vojakov so bile na avtobusu namreč tudi njihove družine. Ni pa znano, koliko ljudi je bilo v času eksplozije na avtobusu. Ob cesti nameščeno bombo so storilci sprožili na daljavo.

Ranjenih je bilo več kot 10 ljudi, od tega sta dva v kritičnem stanju, je povedal guverner province Carigrad Huseyin Avni Mutlu. ''To je terorističen napad, namen napada pa je jasen – ustvariti delitve, napetosti in obup,'' je še povedal.

Poleg vojakov so bile na avtobusu tudi njihove družine.
Poleg vojakov so bile na avtobusu tudi njihove družine. FOTO:

Odgovornost prevzeli kurdski uporniki

Odgovornost je prevzelo oboroženo krilo Kurdske delavske stranke (PKK), poimenovano Sokoli svobode Kurdistana (TAK).

Kot so pojasnili na svoji spletni strani, so napad izvedli, ker Turčija "načrtuje poboj kurdskega prebivalstva", prav tako pa izvaja agresijo nad zaprtim kurdskim voditeljem Abdullahom Öcalanom.

Po navedbah turških oblasti TAK predstavlja oboroženo krilo PKK, ki jo slednja uporablja predvsem med napadi, ki zahtevajo civilne žrtve. PKK pa medtem trdi, da se je TAK od njih odcepila in ni več pod njihovim nadzorom, poroča AFP.

Po poročanju turških medijev so kurdski uporniki z jugovzhoda države že pred tem posvarili pred morebitnimi tovrstnimi napadi, ki jih nameravajo razširiti tudi na zahodni del države.

Le dan prej, v ponedeljek, je sicer turška vojska začela z obsežno akcijo nameščanja vojaških sil in posebnih enot vzdolž meje z Irakom. Spopadi med turškimi silami in uporniki iz vrst Kurdske delavske stranke (PKK) so se namreč znova okrepili. Konec tedna so uporniki ubili 11 vojakov, še enega pa v ponedeljek.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RikavandenHass
23. 06. 2010 11.04
Ja Turki pa lahko mlatijo Kurde v Turčiji so Teroristi, v Iraku pa nedolžni kot Mojzes ter pošteni nič krivi zatirani državljani.
ED11
22. 06. 2010 13.52
pri 17 letih nisi več deklica ali fantek
Grejpfrut.
22. 06. 2010 11.37
deklica pri 17-ih?
Boži?niBanLeveCenzureLOL
22. 06. 2010 10.04
Blokirati je potrebno Kurdska avtonomna območja ter tako preprečiti da se Kurdska delavska stranka lahko oborožuje. Nič drugega niso kot navadni teroristi.