Tujina

Trije izpuščeni iz Guantanama

London, 19. 12. 2007 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Po več kot štirih letih zadrževanja v zaporu v Guantanamu so ameriške oblasti izpustile tri moške iz Velike Britanije.

Ameriške oblasti so danes izpustile tri od petih moških iz Velike Britanije, ki so jih zadrževale v vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi. Jamil El Banna, Omar Deghayes in Abdennour Sameur so že prispeli v Veliko Britanijo.

Čeprav jih ZDA še vedno označujejo za nevarne, pa Velika Britanija noče razkriti, ali jih nameravajo po vrnitvi v državo nadzorovati. Je pa odvetnik trojice Zachary Katznelson dejal, da ne verjame, da kateri od njih predstavlja nevarnost. "Ne verjamem, da katerikoli od teh mož predstavlja nevarnost za britansko javnost. Prepričan sem, da jih britanska vlada ne bi sprejela nazaj v državo, če bi bila prepričana, da predstavljajo grožnjo," je povedal odvetnik.

V Guantanamu ostajata še dva osumljenca iz Velike Britanije.
V Guantanamu ostajata še dva osumljenca iz Velike Britanije. FOTO: Reuters

Britanski premier Gordon Brown je izpustitev britanske peterice zahteval že julija. Vseh pet so Američani sumili terorizma, noben od njih ni imel britanskega državljanstva, so pa pred pridržanjem živeli v Veliki Britaniji in imeli tam prebivališče.

ZDA sicer v zaporu Guantanamo od januarja 2002 zadržujejo osumljence, ki so jih prijele po terorističnih napadih 11. septembra 2001 in naj bi ogrožali ameriško nacionalno varnost. Po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva je v Guanatamu trenutno zaprtih še približno 290 osumljencev.

V Parizu pet obsojenih

Sodišče v Parizu je medtem danes na leto dni zapora obsodilo pet nekdanjih zapornikov iz Guantanama zaradi povezave s terorističnimi skupinami, medtem ko je šestega osumljenca oprostilo.

Ameriške sile so konec leta 2001 v Afganistanu ali njegovi bližini prijele sedem francoskih državljanov, ki so jih nato zadrževali na Kubi, leta 2004 oziroma 2005 pa so jih izročili Franciji. Enega od njih so takoj izpustili, saj ni bil povezan s terorizmom, medtem ko so preostale izpustili kasneje, vendar se je preiskava zoper njih nadaljevala.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.