Tujina

Trije dobitniki Nobelove nagrade za medicino

Stockholm, 05. 10. 2015 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letos so skupno nagrado za medicino prejeli trije: Irec, Japonec in Kitajka so iskali načine, kako se boriti proti boleznim, ki jih povzročajo paraziti. William Campbell in Satoshi Omura sta preučevala okužbe, ki jih povzročajo gliste, Youyou Tu pa je preučevala načine zdravljenja malarije.

Danes se je začela objava imen letošnjih dobitnikov Nobelovih nagrad. Prvi je bil na vrsti nagrajenec za medicino.

Letos so skupno nagrado prejeli trije: Irec, Japonec in Kitajka so iskali načine, kako se boriti proti boleznim, ki jih povzročajo paraziti.

William Campbell, Satoshi Omura and Joujou Tu so odkrili terapije, ki so predstavljale revolucijo v načinu obravnave nekaterih bolezni, ki jih pri človeku povzročajo paraziti.

Irec William Campbell in Japonec Satoshi Omura sta preučevala okužbe, ki jih povzročajo gliste, Kitajka Youyou Tu pa je preučevala načine zdravljenja malarije.

Polovico osem milijonov švedskih kron (848.000 evrov) vredne nagrade bosta prejela Campbell in Omura, ki sta iznašla Avermectin, novo zdravilo proti rečni bolezni. Drugo polovico pa dobi Youyou Tu za odkritje protimalarika Artemisinin.

"Ti dve odkritji sta človeštvu dali močno novo orožje za boj proti tem boleznim, ki oslabijo organizem in vsako leto prizadenejo na milijone ljudi," je v utemeljitvi zapisal institut. Kot so dodali, posledic teh odkritij, kot sta boljše zdravje in manjše trpljenje ljudi, ni moč izmeriti. Z odločitvijo, da nagrado razdelijo med znanstvenike, ki se ukvarjajo z malarijo in parazitskimi glistami, institut priznava napredek pri zdravljenju bolezni, ki jih povzročajo paraziti, ki pogosto prizadenejo najrevnejše prebivalstvo.

Nobelovi nagrajenci za medicino 2015
Nobelovi nagrajenci za medicino 2015 FOTO: Reuters

Vsi nestrpno čakajo na petek

V torek bo sledila nagrada za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za literaturo, v petek pa najprestižnejša – za mir. Nagrajenca za ekonomijo bodo objavili 12. oktobra, datum objave nagrade za književnost pa še ni znan; običajno nagrajenca sporočijo v četrtek.

Tako kot vedno pa svet z največjim zanimanje čaka na petek, ko bodo objavili ime dobitnika Nobelove nagrade za mir. Najboljše možnosti za to naj bi imeli nemška kanclerka Angela Merkel, papež Frančišek in Visoki komisariat ZN za begunce.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade, vredne po osem milijonov švedskih kron oz. 855.000 evrov, prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hambala
06. 10. 2015 07.29
najprestižnejša za mir? najbol zlagana. najbolj prestizna bi morala veljat v matematiki ali medicini... pr mirovcih se nakonc vedno izkaže da so šalabajzerji
DAEMONIUM
06. 10. 2015 00.54
Slovenijo so danes nemci tudi pohvalili pa to nikjer ni bilo objavljeno??? A moramo slovenci hrvasko TV gledati da se s tem seznanimo??? Hkrati pa bodo tudi ljudje iz Sentilja dobili odgovor zakaj je na mejnem prehodu sotorisc za sprejem 4000 oseb?! V glavnem, danes je nemski notranji minister Thomas de Maizierea za nemski casopis Stuttgarter Nachrichten izjavil, da ker Slovenija in Hravaska lepo postopata z migranti, nemcija razmislja o vrnitvi migrantov ki ne izpolnujejo pogojev za begunce (to pa so v vecini primerov le sirijci), po dablinski uredbi v Slovenijo in Hrvasko saj so nemska sodisca nemski policiji prepovedala vracati te migrante v Grcijo in na Madzarsko saj tam policija z migranti ne postopa lepo.. A ni to lepa vest za nase drzavljane sploh tiste ki so se tako trudili okoli teh migrantov, da koncno sedaj dobimo nekaj sto tisoc svojih in da slovenija postane en lep velik zbirni center za vračanjein zbirališče migrantov iz zahodne evrope.
kure bedne
05. 10. 2015 14.33
+3
Bedarija te nagrade. Obama nobelovec, pri nas pa Kresalova Slovenjka leta. Pol pa razumi, če moreš.
Sisoje
05. 10. 2015 14.14
Obami naj dajo nagrado. On je ze v medicini naveliko . Rakete posilja na bolnisnice.
JANZELJ
05. 10. 2015 12.20
A Hussein jo je že vrnil???