Tujina

Trije astronavti z ISS so se uspešno vrnili na Zemljo

Moskva, 11. 06. 2015 21.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Trije astronavti so se uspešno vrnili nazaj na Zemljo z Mednarodne vesoljske postaje. Rusko vesoljsko plovilo sojuz je brez težav pristalo v kazahstanski stepi. Sicer pa je Cristoforettijeva po novem rekorderka v dolgotrajnem in neprekinjenem bivanju v vesolju.

Sojuz z ruskim kozmonavtom Antonom Škaplerovom, italijansko astronavtko Samantho Cristoforetti in ameriškim astronavtom Terryjem Virtsom na krovu se je od ISS odlepil ob 12.20 po srednjeevropskem času, na Zemlji pa je pristal okoli 15.45 po srednjeevropskem času.

vrnitev astronavtov
vrnitev astronavtov FOTO: Reuters

Sojuz je sicer minuli torek poskrbel za neljubo presenečenje, saj so se mu, medtem ko je bil priklopljen na ISS, ob testiranju radijskega sistema, nenadoma zagnali motorji. S tem je nekoliko premaknil vesoljsko postajo iz utečene orbite, a so jo zdaj že popravili, so sporočili tako iz ameriške vesoljske agencije Nasa kot tudi iz ruske Roskozmos. Ta nezgoda tudi ni vplivala na današnjo vračanje astronavtov nazaj na Zemljo.

vrnitev astronavtov
vrnitev astronavtov FOTO: Reuters

Sicer pa je Cristoforettijeva po novem rekorderka v dolgotrajnem in neprekinjenem bivanju v vesolju. 38-letnica se je v nedeljo na ISS nahajala 195. dan, s čimer je presegla rekord 194 dni, ki je doslej pripadal Suniti Williams iz ZDA. S tem korakom se Italijanka uvršča v sam vrh rekorderjev, skupaj z Rusom Sergejem Krikaljovom in Nemcem Thomasom Reiterjem. Krikaljov ima namreč svetovni rekord z 803 dnevi, medtem ko ima rekord v dolžini vesoljskega bivanja med zahodnimi astronavti s 350 dnevi Reiter.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolfenk2
12. 06. 2015 05.20
+5
Rusi so glavni tudi v vesolju. Američani jih morajo lepo prositi, če se lahko peljejo z njimi.
Misija1
12. 06. 2015 11.24
+1
Ko jim dajo dinarcke, ni vec treba nic prosit. Ne se smešit no, ce rusom ne bi bilo v interesu sodelovanje, ga tudi ne bi bilo. Denar denar in se enkrat denar. Aja, ti si mislil, da se Rus ne proda. Ocitno se, kajne? Sicer pa je to za americane zacasna resitev, malo poglej projekte ki so v fazi zakljucka, kaj imajo in kaj nas caka v roku par let. Dostava "blaga" v vesolje se bo pocenila za faktor 5 do 10 krat in verjemi, Rusi vec kot ocitno ne bodo tisti, ki bodo se pocenili, saj ostajajo na klasicnih dostavah tovora v vesolje. Samo fakti, nic druga.
appollyon
13. 06. 2015 13.26
-1
Če imajo cenejše rakete se ne pomeni da prevladujejo v vesolju! rusi so v vesoljski tekmi zaostali in stagnirajo tam kjer so bili leta 80! Potujejo s sujuzom, ki je tipična raketa z izboljšanimi von braunovimi motorji. Zato lahko rusi samo sanjajo o marsu ali kakšnem drugem objektu ki je oddaljen dlje kot ISS
Follow me
12. 06. 2015 00.22
+8
In zakej mora biti slika od američana, nebi bilo bolje od Samante?
Bruhalnica24
11. 06. 2015 23.55
+1
Ne vem kaj je tam zgoraj... Večina posnetkov iz tega ISISA je posnetih v bazenu in avinu.... Jutub. Iss hoax
Phoe Nix
11. 06. 2015 22.45
+6
ISIS je že v vesolju??? :P