Tujina

Triglavski narodni park med 10 najlepšimi v Evropi

London, 30. 03. 2015 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Evropa je bogata z naravnimi lepotami, pa vendar mnogih med njimi sploh ne poznamo. Triglavski narodni park se je uvrstil na seznam desetih najlepših evropskih narodnih parkov, katerih čar leži tudi v tem, da so manj znani ter zato bolj pristni in mirni.

Britanski časnik The Guardian je sestavil seznam desetih najlepših evropskih narodnih parkov, ki se ponašajo z izjemno lepoto ter raznolikimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Ker gre za manj znane parke, lahko v njih bolj pristno doživimo naravo, uživamo v njihovi mirnosti in predvsem pri raziskovanju ne naletimo na mnogo drugih turistov.

Kateri narodni parki so s svojimi čari pritegnili sestavljavce seznama?

Gran Paradiso, Italija

Čeprav je ta park eno izmed najstarejših zaščitenih alpskih območij, turisti pogosto spregledajo njegova divja jezera in gore. Poleti se lahko podamo na pohode v hribe, občudujemo v osupljivih razgledih, pozimi pa lahko uživamo v turni smuki. Njegove doline Orco, Soana in Cogne so nadvse primerne za raziskovanje, poseben čar pa imajo vasice tradicionalno zgrajenih kamnitih hiš. V okolici je mnogo različnih možnosti za nastanitev, tudi za tiste, ki niso pristaši kampiranja.

Narodni park Gran Paradiso
Narodni park Gran Paradiso FOTO: Thinkstock

Triglavski park, Slovenija

Guardian naš edini naravni park opisuje kot prečudovita alpska prostranstva, ki zapolnjujejo severno-zahodni del dežele. Čeprav ga je morda najbolj enostavno raziskovati z letoviškega Bleda, jezerskega mesta malo onkraj meje parka, pa svetujejo, da se bodo obiskovalci bolj naužili mirnosti parka, če ostanejo znotraj njegovih meja. Res da Bohinj v nasprotju z Bledom nima cerkvice na otoku na sredi jezera, a je veliko mirnejši, prav tako pa je veliko lažje najti prijetno domače prenočišče v eni izmed lesenih hišk v vasi. Bohinj je odlično izhodišče za pohode, vožnjo s kolesom ter vožnjo s kanuji po bistri vodi, ki odseva vrhove bližnjih gora. Če se podate na katero izmed pohodniških poti strmih z gozdom obdanih vrhov nad Bohinjem, boste nagrajeni z osupljivimi razgledi.

Triglavski narodni park
Triglavski narodni park FOTO: Thinkstock

Oulanka, Finska

Narodni park Oulanka leži na Laponskem, blizu finsko-ruske meje. Ta park jemlje sapo skozi celo leto. Čez park se vije pot Karhunkierros, najbolj popularna finska pohodniška pot. Celotna pot je dolga 80 kilometrov, da prehodite celo, potrebujete tudi do sedem dni. Pot pelje skozi gozdove in reke preko lesenih mostov. V parku lahko v lesenih kočah prenočite brezplačno. S kanuji se lahko spustite po brzicah reke Oulankajoki, lahko pa se podate na bolj sproščeno, za družine primerno pot vzdolž njenega toka. Park so ustanovili leta 1956, znan pa je po jelenih ter pestrih naravnih znamenitostih in redkih rastlinah. Simbol parka je roza bela orhideja, ki jo sicer v naravi le redko najdemo, v parku Oulanka pa je zelo pogosta.

 

Peneda-Gerês, Portugalska

Pogost prizor, ki ga lahko vidimo v tem narodnem parku na severu Portugalske, je dirjanje divjih ponijev. Lahko se celo dogovorite, da se na enem izmed udomačenih ponijev odpravite na voden ogled skozi prostrane hrastove gozde. Poleg tega, da je območje posejano z naravnimi lepotami, vsebuje tudi zanimive ostanke človeškega dela: skozi park pelje z 2000 let starimi mejniki označena rimska cesta. Najbolj priljubljeno naselje v parku je Serra do Gerês, v njem najdete tudi plavalne bazene. Pozorni bodite na datum svojega obiska: vsak petek 13. vas Montalegre, za lučaj stran od vzhodne meje parka, slavi Noite das Bruxas, ulično zabavo, ki jo podžiga "queimada", lokalna alkoholna pijača, ki se pije z medom.

Narodni park Peneda-Gerês
Narodni park Peneda-Gerês FOTO: Thinkstock

Saška Švica, Nemčija

Nacionalni park na vzhodu Nemčije zaznamuje dramatična in nenavadna pokrajina. Park ima več kot 700 vrhov, ki so raj za navdušence nad prostim plezanjem, ter stotine kilometrov označenih pohodnih poti. Glavna znamenitost in ena izmed najbolj obiskanih razglednih točk Saške Švice je Bastei, kamnita formacija, ki se dviguje 194 metrov nad reko Labo. Saklnate skulpture iz peščenjaka povezuje kamnit most. Po pokrajini vodi 112 kilometrov dolga pot Malerweg. Park je bil že v pretekosti zelo zanimiv za različne umetnike, mnogo slikarjev je v njem našlo navdih za svoje umetnine. Park se razprostira tudi na Češko, ta del, ki se imenuje Bohemska Švica, pa ima svojo geografsko znamenitost - Pravčická brána, največji naravni kamniti lok v Evropi.

Narodni park Saška Švica
Narodni park Saška Švica FOTO: Thinkstock

Sarek, Švedska

Kaj imajo skupnega označene poti, koče, kavarne, ljudje? To, da jih v narodnem parku Sarek ne boste našli. Namesto tega boste našli okrog 100 ledenikov, šest najvišjih vrhov švedske in številne brzice. Turistično združenje svetuje, da je več kot priporočljivo, da znate dobro brati zemljevide in se na tovrsten teren spoznate, če želite obiskati ta park. Sarek sestavlja 2000 kvadratnih kilometrov nedotaknjenega naravnega habitata, kar predstavlja odlično naravno igrišče za izkušene pustolovce. Če vam lastnega znanja in izkušenj primanjkuje, pa se vseeno lahko pridružite vodenemu pohodu in se tako podate na ogled ene izmed zadnjih evropskih divjin pod nadzorom izkušenega vodnika.

 

Kalkalpen, Avstrija

Gozd predstavlja kar štiri četrtine narodnega parka Kalkalpen. Gre za največje gozdno območje v osrednji Evropi. Med gostim drevjem si pot utirajo reke, kanjoni in soteske, ki jih imajo najraje plezalci, prav tako pa kolesarji, pohodniki in smučarji. Kljub svoji presunljivi naravni lepoti – ki se jo lahko v vsej svoji panoramski krasoti naužijete iz 21 metrov visokega razglednega stolpa Wurbauerkogel blizu mesta Windischgarsten – je park precej malo znan. Turistični uradi parka ponujajo izlete pod vodstvom gozdnih čuvajev, ki vas lahko vodijo v srce gozda in vam pomagajo pri opazovanju mnogih živali, med njimi tudi pritlikave sove in črne ruševce ter njihove do potankosti izdelane rituale dvorjenja.

Narodni park Kalkalpen
Narodni park Kalkalpen FOTO: Thinkstock

Rago, Norveška

Tudi tisti deli Nordlanda, severne norveške regije, ki niso del narodnega parka, so spektakularni, Rago pa je sam po sebi impresivna turistična znamenitost. Zaradi razgibanih skalnatih formacij, balvanov in strmih gor se pogosto zdi, da je pokrajina iz kakšnega drugega sveta. Ena izmed največjih znamenitosti je slap Litlverivassforsen, ki pada z roba jezera Litlverivatnet. Po parku se vijejo označene poti, ob njih so kočice, v katerih lahko prenočite. Za tiste, ki želijo raziskati še več, pa sta blizu tudi nacionalna parka Sjunkhatten in Junkerdal.

 

 

Port-Cros, Francija

Port-Cros je najmanjši izmed treh otokov Iles d’Or ob Azurni obali, nacionalni park je širok le en kilometer, dolg pa tri. A je kljub majhnosti izjemno očarljiv ter je prepleten z mnogimi označenimi potmi. Z njegovih grebenov se odpira fantastičen razgled na svetlikajoče se morje. Status zaščitenega območja zajema tudi 600 metrski pas okoli obale, zato je morje čisto in bogato z morskim življenjem. Potapljači se lahko podajo celo na označeno pot pod vodo. Do Port-Crosa lahko pridemo s trajektom s sosednjega otoka Giens, v narodnem parku pa je prepovedan promet z avtomobili in motorji. Otok Giens je med francoskimi turisti izjemno popularen. Najbližje mesto, Hyères, slovi po svojih vrtovih in palmah.

Narodni park Port-Cros
Narodni park Port-Cros FOTO: Thinkstock

Ordesa, Španija

Najstarejši španski narodni park ponuja nekaj najboljših pohodnih poti v Pirenejih, a je zunaj španske meje še vedno zelo malo znan. "Zanimivo je, da med britanskimi pohodniki ni bolj znan," je dejal Phil James, britanski gorski vodnik, ki v tem parku vodi turistično organizacijo, ki ponuja vodene počitnice. "To je eno izmed najbolj spektakularnih območij v Evropi." Znan je po svojih tri kilometre dolgih ledeniških dolinah, ki svoj višek dosežejo na vrhu 3355 metrov visokega Monte Perdida. Po vseh nivojih se razprostirajo pohodne poti, ki vodijo tudi preko naravnih apnenčastih polic, nekatere izmed njih so samo meter široke. Večina pohodnikov pot začne pot v Praderi, informacijski točki doline Odesa, kjer je parkirišče in kjer avtobusi odlagajo pohodnike. Najboljši čas za obisk je konec junija in na začetku julija, saj je takrat rastlinstvo v parku najbolj bujno.

Narodni park Ordesa
Narodni park Ordesa FOTO: Thinkstock
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ficfiric 1
31. 03. 2015 17.12
To naj vas malce potolazi....ce ze ne druzga imate vsaj med top 10 enih par kvadratov....drgac pa nic posebnega...
yaks
31. 03. 2015 10.26
+2
Vedno ko gledam slike Slovenije si mislim, meh, mi imamo lepše.
klancarsandra
31. 03. 2015 05.42
Draža
30. 03. 2015 23.09
-3
Predraga je naša država,tako za nas kot za turiste.
yaks
31. 03. 2015 10.23
-1
sandi101
30. 03. 2015 21.52
+20
Kaj mi pomagajo lepote narave, če živim v državi, ki je polna skorumpirancev na vladi in še to bodo kmalu uničili oz prodali!!! Grehe za to bo pa plačevala kot ponavadi navadna raja...
cool29
30. 03. 2015 22.04
+18
...res je kaj nam pomaga če tega ne znamo vnovčit in turistom prodat.. Dejatvo je da se pri nas prav nobena dejavnost ne izplača...
piko112
30. 03. 2015 22.55
+9
Lep primer je Vogu, hotel na elitni lokaciji bi lahko imel na strehi džakuzi pa poleti in pozimi notri obiskovalce pač ogrevana voda ampak temu primerna cena
slayer2
31. 03. 2015 06.46
+2
Še malo počakajte,bliža se sodni dan,ko bo elita bežala,kot nemci in ta beli po 2.svetovni,pa to!!!
razocarani
31. 03. 2015 12.35
+3
slajyer2 da bi se cim prej uresnicile tvoje napovedi ,,samo da dockam ta dan dam tudi zivljenje za to seveda da ga prej tudi sam komu +++++++++spremenim++++++++++
ONniON
30. 03. 2015 21.51
+20
Slovenija je najlepša
slayer2
31. 03. 2015 06.46
+4
yaks
31. 03. 2015 10.23
+1
razocarani
31. 03. 2015 12.36
+1
MavritoGazarinni
30. 03. 2015 21.21
+36
90% ljudise ne zaveda koliko lepote premore slovenija...ampak rine na neke eksotične destinacije ,ne da bi kdaj sploh obiskala bisere te deželice,katerih ni malo...folk se ne zaveda kaj ima..ampak se raje ukvarja z levaki ,desnaki ,našimi -njihovimi in cel lajf zabije v neumnostih...na koncu umrejo revni kljub mercedesom v garaži in titulam-diplomam na zidu.
slayer2
31. 03. 2015 06.48
+9
Jaz osebno sem vsak vikend v gorah (v vseh letnih časih),poleg tega ogromno prekolesarim po celi Sloveniji,tako da se dobro zavedam kaj imamo!!!
Avtomatik4
30. 03. 2015 21.07
+0
Cerar in Mramor že razmišljata, kako bi ga čim prej prodala! njun načrt: to deželo čim prej narediti spet nemško.
razocarani
31. 03. 2015 12.38
+2
dej no spet si enostranski ,,a si pozabil napisat ,novakovo in janeze ,,ta bi vse ze davno prodala ce bi bila dalj casa na oblasti ,,ni ti treba siriti lazi za vsako ceno ,,taki kot si ti pa kvarijo vse lepote te dezele ,,in prevec vas je na obeh straneh ,,tako ste grdi da zasencite se tako lepo naravo
Boris Krošel
30. 03. 2015 21.00
+12
Narava lepa kot skoraj nikjer drugje in kaj nam to pomaga? Živimo pa še isto v posrani državi ki ne vidi konca korupciji. Žalostno ne...koliko krat povdarjam, da me je sram, da živim v tako gnili državi...
razocarani
31. 03. 2015 12.39
+2
mene tudi a ne zaradi dezele pac pa ljudi ki v tej dezeli zivijo ,,
4krogci
30. 03. 2015 20.53
+10
In kaj nam to pomaga, ko pa vsak ki dnar pokaze lahko dela kar se mu zahoče v njemu!
razocarani
31. 03. 2015 12.40
+2
vikendaš
30. 03. 2015 20.46
+13
Narava lepa, fovšija pa na visokem nivoju.
razocarani
31. 03. 2015 12.41
+1
Debely
30. 03. 2015 20.30
+5
Prvi! Ne pa samo med desetimi.
kemuri
30. 03. 2015 19.06
+16
Naša domovina je nasploh med lepšimi na tem planetu . Lepe fotografije , Finska .. lepo lepo
Tone 12345
30. 03. 2015 18.54
+11
TRIGLAVSKI PARK IN NJEGOVI "LASTNIKI"SO MENI DOLŽNI CERTIFIKAT O LASTNINJENJU!KAM JE ŠEL IN V KATERE ROKE!BREZ VSAKIH POJASNIL!!IN NEKE BOLANE IN ZGOLJUFANE KOMANDITNE DRUŽBE!!!KI TI POŠILJAJO NEKE BREZVEZNE NABIRALNIŠKE IZPISKE PA ŠE TEH NE VEČ!!
Victorinox
30. 03. 2015 18.40
+36
Imamo čudovit TNP. Toda imamo tudi veliko brezobzirnih ljudi, ki splošno svinjajo po gorski naravi.
BoboPoštenjak
30. 03. 2015 18.29
+49
Skoraj vse življenje se zavedam lepote Slovenije,ampak kaj so storili politiki z njo in nam...sramota.
slayer2
31. 03. 2015 06.48
+1
Krta?a 21
30. 03. 2015 18.17
+5
Kdaj bo vlada prodala nemcem? A je ze na listi?
OpaZokiStyle
30. 03. 2015 18.07
+18
Triglavski park je seveda lep, Gran Paradiso tudi, sem tudi tam bil. Saška Švica(Sächsische Schweiz) je pa res taka kot na sliki! Noro! Kake formacije, kot na divjem zahodu, To moraš v živo videt. Pa na češki strani je 'Ceske Svicarsko' oz. po naše Češka Švica, NE bohemska kot je 24 ur direkt prevedel iz nemščine(Böhmisch). Drugače je pa lep tudi park Stelvio (Trentino Alto Adige) pa Dolomiti seveda!
ONniON
30. 03. 2015 17.39
+10
jeeej , cela slovenija me spominja na švico po pokrajini
R0ss0
30. 03. 2015 17.21
+44
Živim v Ljubljani delam v Bohinju in če bi imel denar bi se takoj preselil tam, ker ljudje so 3x bolj v redu kot pa v LJ in drugod. Mir je tudi če so poleti turisti ni neki hrup pa gužva, ampak je fajn. Pa razgled je lep........ Tako mejhna država pa tako lep del Slovenije, to je ponos
Shark51
30. 03. 2015 18.36
+13
aljoteam
01. 04. 2015 18.15
-1
Strinjam se, da je v Bohinju nepopisno lepo, glede samih ljudi pa se ne strinjam, so zaprti in konzervativni tam, zato imajo tudi vedno probleme, da bi kar koli skupno naredili, rajši imam primorce ali štajerce.