Tujina

Bolnikom ne morejo več lajšati trpljenja

New York/Tokio, 03. 06. 2011 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izbruh okužbe s smrtonosnim sevom bakterije E.coli se je razširil že na ZDA, kjer so zaznali tri možne okužbe. V Nemčiji pa so razmere vse slabše. Zdravniki pravijo, da je sev vse bolj agresiven, bolniki pa zelo trpijo.

Tri primere okužbe so že zabeležili tudi v ZDA.
Tri primere okužbe so že zabeležili tudi v ZDA. FOTO: Reuters
Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v četrtek potrdil, da so v ZDA odkrili tri možne primere okužbe z bakterijo E.coli, ki od prejšnjega meseca razsaja po Evropi. Gre za neimenovane osebe, ki so se pred kratkim vrnile iz Nemčije. Druge podrobnosti niso znane, vendar pa je CDC sporočil, da ni nevarnosti za razširitev okužbe.

Bakterija je doslej v Evropi zahtevala 19 smrtnih žrtev, od tega jih je 18 umrlo v Nemčiji, eden pa na Švedskem. CDC je v četrtek sporočil, da še vedno delajo krvne analize in ne morejo sporočiti nič bolj določenega, hkrati pa menijo, da ne gre za smrtonosno obliko bakterije. Kljub temu so ameriške zdravstvene oblasti v zveznih državah dobile navodila, naj bodo na preži in naj bodo še posebej pozorni na tiste, ki so pripotovali iz Nemčije.

Vsako uro več okuženih

Število okuženih z nevarnim sevom EHEC bakterije E.coli iz ure v uro narašča. Nemški zdravniki poročajo o hudem trpljenju okuženih pacientov in da je sev vse bolj agresiven. Do četrtka zvečer so zabeležili že 2000 obolelih. Raziskovalci pa še vedno tavajo v temi, saj ne vedo, od kod izvira bakterija.

Zaradi bakterije so ponekod v Nemčiji morali zapreti celo šole, saj je okuženih na desetine otrok, izredno stanje pa vlada tudi v bolnišnicah. ''Znova se pojavljajo nove težave pri bolnikih. Ne moremo jim olajšati trpljenja. To nas bo zlomilo,'' je dejala nemška zdravnica Tanja Kühbacher. Bolniki trpijo predvsem zaradi zelo bolečih mišičnih krčev, zaradi katerih morajo nekatere celo privezati.

Nemško ministrstvo za zdravje je sporočilo, da še vedno odsvetuje uživanje surove zelenjave, zlasti kumaric, paradižnika in solate, prav tako pa še vedno ne vedo, kaj je vir izbruha okužb. Še vedno domnevajo, da vir okužbe niso meso ali mlečni izdelki.

Kot so sporočili iz referenčnega laboratorija EU v Rimu, znanstveni testi niso potrdili hipoteze, da je za smrtonosnim izbruhom okužb zelenjava. Zato opozorila nemških organov, naj se ljudje izogibajo surovi zelenjavi, še posebej kumaram, paradižniku in solati, po oceni laboratorija niso upravičeni. Laboratorij, ki je del Italijanskega visokega inštituta za zdravje (ISS), je obenem svetoval, da je za izogibanje okužbi dovolj že vzdrževanje osnovne higiene v kuhinji, na primer z umivanjem rok in ohranjanju čistoče jedilnega pribora.

Se je pa nemška kanclerka Angela Merkel danes o bakteriji in okužbi pogovarjala s španskim kolegom Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom. Nemško ministrstvo je oblikovalo tudi posebno krizno skupino, ki se bo ukvarjala samo z izbruhom te bakterijske okužbe.

Na Japonskem izbruh drugačnega seva bakterije

Na Japonskem je okužbe povzročilo surovo meso.
Na Japonskem je okužbe povzročilo surovo meso. FOTO:

Medtem pa so tudi na Japonskem zabeležili izbruh okužb z bakterijo E.coli, vendar drugačnega tipa kot v Evropi. Z bakterijo se je namreč okužilo najmanj 15 obiskovalcev restavracije, kjer strežejo meso na korejski način. Vodstvo verige restavracij Gyukaku, v katero sodi tudi omenjena, je za izbruh bakterije že obtožila govedino iz Avstralije. Avstralske oblasti nasprotno trdijo, da je do okužbe prišlo med procesiranjem mesa na Japonskem.

S hrano se je okužilo 20 obiskovalcev te restavracije, kjer strežejo surovo govedino, od tega so pri 15 potrdili prisotnost seva O157 bakterije E.coli. Vsi so že okrevali, restavracija pa se je opravičila. Od aprila so sicer zaradi bakterije E.coli na Japonskem umrli najmanj štirje ljudje, vsi pa so jedli surovo govedino na korejski način.

V boju proti nevarni bakteriji E. Coli je ključnega pomena pravočasno prepoznavanje okužbe in njenih prvih znakov. Zato preverite, kakšni so simptomi, ki spremljajo okužbo, in v kolikšnem času od stika z bakterijo se pojavijo!

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik4603
05. 06. 2011 18.04
A ni čudno? Na Japonskem drugačna vrst bakterije? Ne vem če ni bakterija podtaknjena??
zdrava.pamet
04. 06. 2011 19.59
Vsaka pametna država vztraja na samooskrbi, ki je bila pred 10 leti še 80 %, zdaj pa je skoraj več ni...
Slo.pogreb
04. 06. 2011 12.53
Glavno da nam v Sloveniji to ne more do zivega tu na balkanu nas ze 20 let fojtrajo z drekom tak da smo imuni
NeboJEmodro
04. 06. 2011 11.17
Od nekdaj so mi starši govorili: "Ni mi mar, da imamo star avto." ... v 20 letih sta kupila s pomočjo kredita kar nekaj kmetiskih zemljišč, kar tako, ker ju to veseli... sedaj pa ne porabita niti centa za zelenjavo, sadje, jajca...Hmmm. Sedaj začenjam razumet...
beligad
04. 06. 2011 07.10
Ca6e Tisti, ki beremo kaj več kot je napisanega v slovenskih medijih vemo kaj in kje jih pobira Odpri.oci. Samo on ima toliko energije, da se mu da prepričevat samozaverovane in pametne Slovence, ki ne vidijo dlje od svoje sklede.
Odpri.oci
03. 06. 2011 22.13
@Ca6e 03.06.2011, 21:21 . Kot prvo... države sem "izbiral po občutku".... . Če bo šlo tako naprej... kmalu ne bodo več !!! . Če ti dogodek iz leta 2009, ko je ptujskim kmetom segnilo 30 ton KVALITETNE čebule (ptujski luk), samo zato, ker je MERCATOR raje kupil SRANJE iz Nove Zelandije.... in prišparal 100 EUR.... ne pove, kako globalizacija KONCENTRIRA PROIZVODNJO in uničuje lokalne proizvajalce, potem ti pač ni pomoči !!! . Poglej česen..... ali sploh lahko kupiš kaj drugega, kot kitajski česen, ki je "radioaktivno" obdelan... na "slučajno" ne bi vzklil ??? . In kaj se dogaja s pšenico ???? PRAV VSI mlinarji raje kupujejo madžarsko in/ali rusko pšenico.... slovenske pa nočejo.... zato so jo kmetje pač prenehali pridelovati !!! . Da ne govorimo o uvoženih BRESKVAH.... tako, da so pridelovalci v Vipavski dolini nekaj let nazaj (celo po TV) dobesedno z motorko žagali lastne nasade.. . Zanimivo tudi, da je EU PLAČALA, da se TSO, kot edina tovarna sladkorja v Sloveniji zapre..... sedaj je pa pomanjkanje sladkorja in je cena od novega leta skočila že za 30% !!! . Glede Perutnine Ptuj..... če ti rečeš tistemu žaganju, ki ga prodajajo PIŠČANEC..... potem pač v življenju še nisi jedel PRAVEGA, DOMA "PITANEGA" piščanca !!!! . Glede svinjine... tudi "KRAŠKI PRŠUT" je "narejen" iz madžarskih prašičev.... in je "kraški" samo toliko, da je tam sušen !!!! . In mleko.... 70% mlečnih proizvodov v slo trgovinah je iz tujine... s tem, da DANONE svoje celo zastruplja z ASPARTAMOM... in ga brez problema reklamira preko TV.... . Da ne govorim o pred kratkim sprejetem zakonu, ki prepoveduje prodajo "domačih zdravil"... razen seveda multinacionalkam... saj "registracija/dovoljenje za prodajo" stane krepko čez 100 k EUR.... . In zaradi nove e.coli so že začeli pripravljati teren za "100% sledljivost" in bo kmalu "registracija/dovoljenje" za proizvodnjo hrane obvezna.... in verjemi... tudi tako draga, da bo uničila VSE MALE PRIDELOVALCE !!!!!
yokerxdinterfan
03. 06. 2011 22.11
noja zna se zgodit da bojo kmetje še fajn služil
Ca6e
03. 06. 2011 21.21
Odpri.oci Pa kje ti to pobiraš?!? Kako to da potem slovenski kmetje še vedno redijo govedo, kako to da Perutnina Ptuj še vedno obratuje?!? Kaj nebi napadali take proizvajalce ki niso iz spiska ki si ga omenil! Tvoje izjave so malo nelogične oz. domišljiske teorije zarot ki prihajajo iz tvoje glave!!! Pa mi lahko poveš kje bi v sloveniji nabavil Argentinsko govedino, da probam razliko med našo domačo rejeno govedino!
Ca6e
03. 06. 2011 21.17
Jst sumim dva izvora Iran in Kitajska!!!
Ghost_Town
03. 06. 2011 19.36
Zdravo!!!! Mene pa samo zanima ali še kopujete zelenjavo, specifično iz španije, ali se jo bolj že izogibate.?? Kar se tiče pa glede virusa pa nisem presenečen, samo poglejte kako prebivalstvo raste in kakšne so higienske razmere po večjih mestih. Lep dan še naprej,,,,
KungFuPanda
03. 06. 2011 18.50
Se pa strinjam, da sem preveč površno zmetal vse v isti koš (k bakterijam). Zato hvala za popravek (Tončku), vendar pa to ni bil smisel moje objave. LP
KungFuPanda
03. 06. 2011 18.42
Tonček, Tonček… Me veseli, da si poskusil narediti domačo nalogo, vendar ti moram vseeno dati 0 točk, ker nisi odgovoril na vprašanje. Jaz tudi poznam razliko med virusi in bakterijami, tudi E. Coli sem precepljal v petrijevki (sicer pa: kateri naravoslovec pa ni?). Ne vem točno, kaj naj si mislim. Po tvojih dveh postih bi sklepal naslednje: E. Coli je bakterija in izvor okužbe je v nemčiji, zato je to zarota farmacije. SARS in aviarna influenca sta pa virusa in izvirata iz Azije, zato nista zaroti farmacije? Mislim, da se zagovorniki teorije farmacevtske zarote ob izbruhu ptičje gripe niso strinjali s tem… Ali pa si enostavno spremenil temo, da bi izpadel bolj pameten? V glavnem… tvoji argumenti me še vedno ne prepričajo.
Odpri.oci
03. 06. 2011 17.44
Morda pa boste "podporniki EU in UN" sedaj le dojeli, da je GLOBALIZACIJA najbolj nevarna zamisel EU in UN birokratov.... . Že dolgo je njihov načrt : vsa pšenica bo pridelana na Madžarskem.... vsa zelenjava bo pridelana v Španiji.... vsa govedina bo vzrejena v Argentini.... vsi prašiči bodo vzrejeni v Italiji.... vsa perutnina bo vzrejena v Franciji.... .... .... in potem je dovolj, da samo v enem "kotičku" sveta izbruhne takale bakterija...... pa je cel svet brez tiste "dobrine" !!!!! . Kdaj boste dojeli, da je REGIONALIZACIJA in pridelava LOKALNE HRANE eden NAJBOLJŠIH NAČINOV SUVERENOSTI DRŽAVE !!!! (ne pa pošiljanje "uniformiranih morilcev" nad civiliste v Afganistan, Irak, ...... kar počne Jelušičeva !!!!! ) . Vsaka država, ki da kaj na svojo SAMOSTOJNOST in SUVERENOST, mora izpolnjevati (vsaj) štiri (4) pogoje : - samooskrba z hrano.... - samooskrba v pitno vodo.... - samooskrba z energijo.... - lastno valuto brez vmešavanja IMF in WB.... ... ... EDINI državi, ki imata vse našteto, sta LIBIJA in VENEZUELA !!!!! Zato je bilo LIBIJO treba napasti.... in jo pripeljati pod "okrilje" (beri : zadolženost) IMF-a in WB.... . In tudi Venezuela verjetno ne bo več dolgo EDINA DRŽAVA brez enega centa dolga do banksterjev, saj bodo slednji poskrbeli za "proteste" na severnem delu Južne Amerike !!!!
Odpri.oci
03. 06. 2011 17.33
Ubogi nemci..... januarja so jih zastrupljali z dioksinom, ki so ga primešali živalski krmi ("ekološko" uničenje je pač predrago !!!!), sedaj jih zastrupljajo z zelenjavo (gnojenje z odplakami iz greznic ????).... . Sedaj pa še japonce z avstralsko govedino ???? . Sam že dolgo trdim... in dopovedujem tudi ostalim : DOKLER BO IMEL KMET DVE NJIVI...... eno za SVOJO PREHRANO.... in drugo za PRIDELAVO ZA PRODAJO..... toliko časa bolje, da ne kupujete od tega kmeta !!!!! . In dokler bodo "izvoznice" pridelovale samo za izvoz.... jih tudi ne bo kaj dosti brigalo, kakšno hrano proizvajajo... samo da pade dovolj "ničvrednega potiskanega papirja" !!!!!
20712
03. 06. 2011 17.09
Kmalu bo eno farmacevtsko podjetje odkrilo "čudežno zdravilo" ki ga bo pa seveda potrebno vzeti preventivno .......... in spet bodo vlade kupovale na miljone in milijone doz ....... biznis je biznis ... :=))
bitnabit
03. 06. 2011 16.01
biological weapon,baba vanga,iluminati,...chemtrails PRIPOROČAM vsem, da se prehranjujete izklučno z toplotno predelano hrano.
wildno
03. 06. 2011 15.52
GSG-9, podati svojo izkušnjo...in potem dobim nazaj komentar paničarka, virus, itd....100 ljudi 100 čudi... :) Zaradi takšnih odzivov, mi je že žav, da sem karkoli natipkala.
jeti36
03. 06. 2011 15.28
mogoče je pa bacil iz japonskega logora iz ll.svet.vojne,na you tube je pod unit 731 marsikaj o bioloških eksperimentih na ujetnikih.Te stvari so Američani potišal,samo da so od Japoncev dobili podatke o teh bioloških mučenjih.Pisalo je tud v RADAR-ju.
GSG-9
03. 06. 2011 15.22
Katja zebovec, ni vsaka bakterijska okužba, okužba z E.Coli, še manj pa s sevom EHEC....paničarka na kubik.
wildno
03. 06. 2011 15.08
Groza groza. Začasno živim v Nemčiji in 4 mesece nazaj, ob prihodu v Nemčijo sem imela takojšne težave z zaprtjem, potem driska, napenjanje, itd. Skupaj sem imela težave 2 meseca! Zdravnik mi je nanznanil bakterijo in seveda podal antibiotike...o tem se je pričelo govoriti šele sedaj... Po mojih uzkušnjah se je to pričelo že 4 mesece nazaj.