Tujina

'Trgovina je pomemben del'

London, 05. 09. 2009 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Velika Britanija je končno priznala, da so pri izpustitvi al Megrahija veliko vlogo odigrali trgovinski dogovori z Libijo. Pogovarjali so se tudi o nafti.

Abdel Baset Ali al Megrahi
Abdel Baset Ali al Megrahi FOTO: Reuters

Trgovinski dogovori z Libijo so odigrali "veliko vlogo" pri odločitvi Velike Britanije, da z Libijo sklene dogovor o premestitvi Abdela Baseta al Megrahija, je v pogovoru za današnji Daily Telegraph razkril britanski pravosodni minister Jack Straw.

Trgovinske pogodbe in pogodbe o izkoriščanju nafte so bile dejavnik pri odločitvi, ali bo Velika Britanija dovolila, da se al Megrahi, avtor terorističnega napada na PanAmovem letalu nad škotskim Lockerbijem leta 1988, v katerem je umrlo 270 ljudi, vrne v domovino, je za omenjeni časnik dejal Straw.

Je pa njegov tiskovni predstavnik vztrajal, da ni bilo dogovora glede izpustitve al Megrahija, saj je kakršna koli morebitna premestitev vedno lahko predmet veta škotskih oblasti.

Na vprašanje, ali je bila nafta del pogovorov, je Straw dejal: "Da. Velik del. Libija je bila malopridna država. Želeli smo jo vrniti v skupnost. In da, to vključuje trgovino, kajti trgovina je pomemben del," je med drugim še dejal Straw.

Al Megrahija, ki je bil edini obsojen zaradi terorističnega napada nad škotskih Lockerbijem, so izpustili iz zapora minuli mesec iz usmiljenja, saj je na smrt bolan.

Izpustitev libijskega terorista
Izpustitev libijskega terorista FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
05. 09. 2009 18.01
pa saj oni al Megrahi je bil že od začetka samo žrtveno jagnje
yeyo.white
05. 09. 2009 17.12
@bohem seveda, da gre za profit. neumen moras bit, ce se ti ne gre....
Bohem
05. 09. 2009 16.01
p.s.: v glavnem vse za PROFIT
Bohem
05. 09. 2009 15.52
Prvo se zlažejo, potem se jih na laži ujame, nato priznajo in oni so tisti, kateri označujejo ostale za malopridne države in jih določajo kdo je "skupnosti" vredno - umazanija brez primere. LAŽ, LAŽ in PREVARE so danes vrednote, ki danes štejejo
m0dridirkac
05. 09. 2009 12.44
In v čem je problem? Tip bo tako ali tako kmalu umrl, do sedaj je angležem povzročal samo stroške, če bi pri njih umrl, bi imeli še dodatne težave z musliji. Tako pa so se ga rešili, izpadli kot človekoljubi, pa še biznis naredili.
gordo
05. 09. 2009 11.46
barabe angleške
Aaron-Heydar
05. 09. 2009 10.25
Britanski in ameriški politiki so same barabe!! Tukaj je še en dokaz več.