Tujina

'Trgovca s smrtjo' še ne bodo izročili ZDA

Bangkok, 04. 10. 2010 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajsko sodišče je odločalo glede novih obtožb v zvezi z domnevnim prekupčevalcem orožja Viktorjem Boutom. Razsodba: Obtožb ni mogoče ovreči. To pa je zapletlo možnosti, da bi bil Bout lahko v kratkem izročen ZDA.

Viktor Bout
Viktor Bout FOTO: Reuters

Domnevni prekupčevalec z orožjem Rus Viktor Bout, znan tudi kot "Trgovec s smrtjo", je na tajsko sodišče prispel oblečen v neprebojni jopič. V spremstvu skupine policijskih komandosov so ga iz pripora pripeljali na zaslišanje, ki bi lahko odprlo možnosti za njegovo izročitev ZDA. Vendar se to ni zgodilo.

Zakaj? Tajsko sodišče je namreč zavrnilo možnost, da bi ovrgli nove obtožbe zoper Bouta. Z odločitvijo sodišča 20. avgusta je bila sicer njegova izročitev omogočena, vendar so ZDA nato prišle na dan z novimi obtožbami. Po tajskih zakonih se ima obtoženec pravico pritožiti oziroma nasprotovati novim obtožbam, kar je Bout – z namenom, da zavlačuje z izročitvijo – tudi naredil.

Nove obtožbe se sicer nanašajo na pranje denarja in goljufijo.

Navdihnil je film

Boutov primer, ki naj bi navdihnil tudi hollywoodski film Gospodar vojne, je sicer pahnil Tajsko v neprijeten položaj, ko mora iskati ravnovesje med dvema velesilama – ZDA in Rusijo. ZDA so bile vedno tesen zaveznik te države, vendar si Bangkok želi ohraniti tesne vezi z Rusijo, ki je pomemben gospodarski partner.

Ogorčena Moskva je najprej razglašala, da so poskusi izročitve politično motivirani, in zagotavljala, da bo naredila vse v svoji moči, da Bouta pripelje domov, vendar zdaj nič ne kaže, da se bo to zgodilo.

Bout, znan tudi kot "Trgovec s smrtjo", je obtožen kovanja zarote in umora ameriškega državljana ter podpiranja tuje teroristične organizacije. Z ameriškimi agenti, ki so na Tajskem delovali pod krinko upornikov kolumbijske marksistične skupine FARC, naj bi se dogovoril, da jim nabavi za več milijonov dolarjev orožja. Poleg tega naj bi orožje in drugo vojaško opremo pošiljal v vse dele sveta, od Afrike in Južne Amerike do Bližnjega vzhoda, s tem pa podpiral vrsto konfliktov – v Afganistanu, Angoli, Demokratični republiki Kongo, Liberiji, Ruandi, Sierri Leone in Sudanu. Če bo spoznan za krivega, ga lahko doleti tudi dosmrtna ječa.

Tajsko sodišče je lani sicer razsodilo, da nima pristojnosti izročiti Bouta, saj FARC na Tajskem ni na seznamu terorističnih skupin (medtem ko v ZDA je). Po vložitvi pritožbe je sodišče ponovno razsojalo in odločilo, da je izročitev mogoča, a se je nato zaradi novih obtožb zapletlo.

Že pred prihodom na sodišče so novinarji Bouta vprašali, ali pričakuje pošteno sojenje v ZDA. “Ne. Seveda ne,” je odgovoril 43-letni nekdanji sovjetski vojaški pilot.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
04. 10. 2010 22.35
-NAŠI TRGOVCI S SMRTJO SO NEDOTAKLJIVI-!!!!
Bolivar
04. 10. 2010 21.48
tito16 Zakaj pa ne zalaga še tiste narode ,ki jih zatira Rusija ,Kitajska ali kaka druga sila? E vidiš ,navaden tajni agent je tale Rus ,ni nič dorodelnega pri njemu drugače bi pomagal, neglede na vpletene pomembne sile sveta ,tako pa je opredeljen.
titovka
04. 10. 2010 20.43
-KAJ PA NAŠI TRGOVCI...KAJ NAM PA MORETE???
tito16
04. 10. 2010 17.18
Trgovca z smrtjo...hmm glede na to da je oboroževal tiste narode ki jih zatirajo amaričani in njihovi hlapci ko je ostali svet samo gledal je zame junak.
Tehnokrat
04. 10. 2010 15.09
Upam da ga izročijo ZDA.
Anže Mršnik
04. 10. 2010 12.42
orožje se mi zdi
gruc
04. 10. 2010 12.10
kaj zdj prekupčuje denar al orožje?