Tujina

Trgi lahko dogovor o Grčiji tolmačijo tudi kot selektivni bankrot

Bruselj, 22. 07. 2011 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dogovor o pomoči Grčiji po zagotovilih predsednika Evropske centralne banke vsebuje orodja za vse scenarije. Tako naj bi bil pripravljen tudi na možnost, da trgi presodijo, da gre za izraz delne nezmožnosti Grčije, da odplačuje svoje obveznosti.

Voditelji držav v evroskupini so Grčiji odobrili 109 milijard evrov pomoči. Prvič bo pri reševanju sodeloval tudi zasebni sektor, ki bo do leta 2020 prispeval 135 milijard evrov.
Voditelji držav v evroskupini so Grčiji odobrili 109 milijard evrov pomoči. Prvič bo pri reševanju sodeloval tudi zasebni sektor, ki bo do leta 2020 prispeval 135 milijard evrov. FOTO: Reuters

"Našli smo skupno rešitev za težave v območju evra," je po koncu izrednega vrha evroskupine dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Kot je znano, naj bi Grčija v okviru dodatnega paketa finančne pomoči iz javnih virov skozi uporabo začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) dobila okoli 109 milijard evrov. Prvič bo pri reševanju pomagal tudi zasebni sektor.

Da dogovor o dodatni pomoči Grčiji ne bo povzročil "kreditnega dogodka", ko bi se začela unovčevati zavarovanja za grški dolg in kar bi lahko pripeljalo do hitrega širjenja dolžniške krize, je zagotovil predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Ob tem ostaja odprto vprašanje, kako bodo ta dogovor tolmačili bonitetne agencije in finančni trgi. Kot je dejal Trichet, dogovor vsebuje orodja za vse scenarije. Tako tudi za možnost, da bi trgi dogovor videli kot izraz delne nezmožnosti Grčije, da odplačuje svoje obveznosti oziroma da gre v resnici za selektivni bankrot.

"Selective default" oziroma "delno neizpolnjevanje obveznosti" je stopnja pri ocenjevanju kreditne sposobnosti, ki jo dodelijo agencije za ocenjevanje kreditnih sposobnosti v primerih, ko subjekti ne izpolnijo določenih svojih kreditnih obveznosti. Še nižja stopnja je "default" oziroma "neizpolnjevanje kreditnih obveznosti", ko subjekt ne izpolnjuje praktično nobenih svojih dospelih kreditnih obveznosti.

Z jamstvi začasnega kriznega mehanizma EFSF v višini 35 milijard evrov naj bi se namreč v tem primeru zagotovila tudi zadostna kakovost oziroma boniteta grških vrednostnih papirjev, ki jih ima kot zavarovanje v operacijah refinanciranja grških bank v lasti ECB. To naj bi grškim bankam omogočilo nadaljevanje možnosti pridobivanja sredstev pri ECB.

ECB je sicer ves čas opozarjala na "kreditni dogodek", obenem pa se je v strahu pred posledicami za grški in posledično evropski bančni sektor upirala tudi t. i. selektivnemu defaultu Grčije. Sedaj je, kot kaže, Trichet stopil korak nazaj. Povedal je, da ECB podaja svoja stališča in argumente, a odločajo članice, ki ECB vedno ne poslušajo.

Trichet zadovoljen z nekaterimi razjasnitvami, dogovori in zavezami

Trichet je sicer pozdravil razjasnitev, da bo udeležba zasebnih upnikov pri pomoči Grčiji prostovoljna in da bo veljala samo za primer Grčije. Prav tako je zadovoljen z zavezo, da bo stekla dokapitalizacija grške banke, če bo potrebno.

Jean-Claude Trichet
Jean-Claude Trichet FOTO: Reuters

Veseli ga dogovor o okrepitvi začasnega mehanizma za stabilnost evra, ki bo lahko nastopal tudi na sekundarnem trgu in tako v prihodnje razbremenil ECB, ki je v minulih mesecih kupovala grške dolžniške papirje.

Kot zelo pomembno je izpostavil tudi zavezo območja evra k podpori Grčiji pri izvedbi potrebnih reform ter zavezo članic k izvedbi javnofinančne konsolidacije in strukturnih reform. Še posebej pa je izpostavil jasno in trdno zavezo članic, da bodo spoštovale svoje dolžniške obveznosti.

Masten: To nikakor ni selektivni bankrot

V primeru Grčije so kreditne agencije nakazale, da bi lahko prišlo začasno do "delnega neizpolnjevanja obveznosti", ker zasebni investitorji praktično ne bodo dobili poplačanih glavnic v prvotnem roku zapadlosti, temveč bodo prostovoljno podaljšali ročnost vseh obveznic, ki naj bi sicer zapadle v obdobju programa (do 2014), z njihovo zamenjavo za obveznice z daljšo ročnostjo (debt exchange) ali kupili nove obveznice (roll-over) v istih zneskih, kot so dospele obveznosti, ali jih prodali Grčiji po nižji ceni (secondary market operations). Ministrstvo za finance RS

Slovenski ekonomist Igor Masten pravi, da pri tem ''nikakor ne gre za selektivni bankrot'', ampak gre za prestrukturiranje dolga. Bankrot v taki ali drugačni obliki s tem ostaja odprta možnost za prihodnost.

Dogovor, je spomnil, vključuje tudi kup pogojnih klavzul, zaveze s strani Grčije, nad uresničevanjem katerih bo mednarodna skupnost v prihodnje morala budno bdeti, so ob tem močnejše kot kdaj koli prej. "Če se bo kar koli zalomilo, je de iure neka možnost urejenega defaulta odprta. Da je pa Grčija de facto bankrotirana, pa je že dejstvo od lanskega aprila," ob tem pravi ekonomist.

Masten se je dotaknil še sodelovanja zasebnih upnikov pri reševanju Grčije. To po njegovem mnenju pomeni priznanje resnosti težav v grškem primeru.

Zasebni sektor ima tu legitimen interes, saj bo s pomočjo "zmanjšal izpostavljenost do Grčije v primerjavi s tistim, kar bi lahko bilo v kratkem, ko bi sicer Grčija morala refinancirati dolg in ga ne zmogla, zraven pa ne bi bilo nekega novega mehanizma uradne dodatne pomoči". Na strani zasebnega sektorja bi bila v takem primeru za marsikatero banko verjetnost precejšnjih odpisov, pravi Masten.

Kako se bo glede na četrtkov dogovor kriza razvijala v prihodnje, je še težko reči, meni Masten. Z mehanizmi finančne pomoči se namreč le kupuje čas, ti dogovori Grčiji začasno olajšajo dihanje. A Grčija mora predvsem izboljšati zdravje svojega gospodarstva, za to pa bo potreben mehanizem razvojne pomoči, še pravi.

Grški politiki začutili "veliko olajšanje"

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je danes izrazil "veliko olajšanje" nad četrtkovim dogovorom voditeljev držav v območju evra o drugem svežnju pomoči Grčiji. "V grškem gospodarstvu je čutiti veliko olajšanje," je povedal Venizelos in dodal, da so grške banke zavarovane. "Javni dolg je pod kontrolo, država je varna ..., obstaja splošna mobilizacija, težka evropska fronta," je dejal.

Grški politiki so začutili veliko olajšanje.
Grški politiki so začutili veliko olajšanje. FOTO: Reuters
Poslanec SNS Bogdan Barovič je kritičen do novega svežnja pomoči Grčiji. "S pomočjo Grčiji rešujemo nemške in francoske banke, pa še kakšen njihov vlak zraven, verjetno." Slovenska vlada po njegovi oceni zavestno uničuje domače gospodarstvo. Rebalans proračuna gre po Barovičevem mnenju v škodo gospodarstva, ob tem pa našteva, da ne bo investicij, spodbud za zaposlovanje v realnem sektorju, obrestne mere bodo še višje, banke ne bodo dobile denarja, konkurenčno stanje se bo slabšalo. Izpostavil je še, da DZ kot da ne obstaja več, saj o vsem odloča "zgolj in samo vlada".

Grški premier George Papandreu je že v četrtek pozdravil podporo in izraz kolektivne volje območja evra za nov program pomoči Grčiji in dogovor o dodatnih orodjih za učinkovit odgovor na dolžniško krizo v območju evra.

Kot je zatrdil, postavlja program Grčijo na vzdržno dolžniško pot, kar zmanjšuje breme za grške ljudi, ki so ponosno, ustvarjalno in podjetno ljudstvo. Prosijo le, da se državi omogočijo velike spremembe v smeri vzdržnega in konkurenčnega gospodarstva, tako da bo Grčija verodostojna država.

Po njegovem mnenju gre za evropski paket in evropski uspeh, še posebej pa ga je veselila napovedana podpora Evropske komisije in članic območja evra pri izvedbi strukturnih reform in boljši porabi sredstev EU.

Pozitivno za evropske borze

Dogovor o drugem svežnju pomoči Grčiji je pozitivno vplival tudi na evropske borze in evro. Nekoliko je tako popustil tudi pritisk vlagateljev v Španiji, ki je po mnenju analitikov ena od držav, ki bi lahko sledile Grčiji. Tečaji delnic na borzi v Madridu so se po več dneh padcev v četrtek zvišali za tri odstotke, danes pa so v prvih 15 minutah po odprtju borznega parketa pridobili dva odstotka. Obresti na desetletne španske obveznice so se na sekundarnem trgu znižale na 5,6 odstotka, potem ko so minuli teden dosegle 6,3 odstotka.

Dogajanje v Evropi odmeva tudi na Japonskem. Tamkajšnji finančni minister Jošihiko Noda je v Tokiu dejal, da je Japonska, tretja gospodarsko najmočnejša država na svetu, po potrebi pripravljena kupiti še več obveznic v okviru začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF), potem ko jih je od januarja kupila že okoli 20 odstotkov.
 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vecpani
23. 07. 2011 18.54
hmmm zakaj pa pol SLO ne bankrotira
Adolph
23. 07. 2011 16.51
Barovic, bi bilo bolj koristno ,da ste ostali trbovski zupan,,o tem delu imate Vec kvalifikacije. . . .. . Do sedaj ni republika dala niti en tolarcek za katerokoli financno pomoc prezadolzenih drzav. . . .. .
MICLA
23. 07. 2011 12.42
pahor je slovenijo že prodal.
Platon23
23. 07. 2011 12.25
Tomaž Škof23.07.2011, 09:450 miljarde niso nič to je drobž BILJONI .TRILJONNI TO je nekaj !!!! mi razložiš razliko med miljardo in biljonom?:)
volek
23. 07. 2011 11.37
gospakatja, a lahko prodam vaš avto, stanovanje ali hišo? Lepo prosim, sporočite mi vaše podatke.
gospakatja
23. 07. 2011 10.36
tisto polovico cipra naj prodajo turkom, pa bojo vsi pufi polačani! a ja, kaj pa davčna oaza za vse evropejske špekulante? živlenje preko zmožnosti je teplo že marsikoga- in še ga bo!!
krivulja
23. 07. 2011 10.17
Civilizacija drvi v lastni kolaps. Z EU ni nič drugače!!
Tomaž Škof
23. 07. 2011 09.46
Z grkki gospodari eu !!
Tomaž Škof
23. 07. 2011 09.45
miljarde niso nič to je drobž BILJONI .TRILJONNI TO je nekaj !!!!
Tomaž Škof
23. 07. 2011 09.42
ekonomija pa taka
Tomaž Škof
23. 07. 2011 09.41
zdaj je navrsti TURČIJA,SLO, SRBIJA IN ITD !!!
Tomaž Škof
23. 07. 2011 09.39
EU je kupila GRČIJO samo za 200 miljard !
Macyy
23. 07. 2011 09.09
Gre za Nemške in Francoske zablode, za njihovo kurjo možgansko pamet njihovih Ekonomistov, ki so na rob propada pripeljali zahod Evropo in vse gospodarstvo... Kako že se ne izplača, ponudba, poceni delovna sila selimo proizvodnjo na koec pa socialča in tisoči na zavodu.. Rešujemo tudi Doktorate in diplome Ekonomistov z kurjimi možgani, brez pameti in razuma katere bi morali v rt nabrcat in po marš nagnat
yarrick
22. 07. 2011 18.43
@Pepermint 22.07.2011, 08:30 ma ja na žalost imaš prav.zanima me samo če se bodo slovenci uprli temu isstemu.Včasih so bili NOB, kaj bo pa danes? gverilska taktika je bila in bo vedno problem vseh spopadov ;). @beri66 22.07.2011, 10:04 Ne ZARADI grkov, ampak zaradi PREPOHLEPNIH nemcev in Francozev.seveda so grki težaven narod a daleč od pravih krivcev.... @igor.gojcic 22.07.2011, 12:57 v SLovenistanu NI dovolj vojske in policije, da bi prisilii ljudi k vdaji v primeru da res zapro vse banke.se pa strinjam, da je to velika verjetnost.Sploh tazo ker imajo mnoge banke v obotoku tudi 20,30,50x VEČ denarja kot pa ga fizično posedujejo ali ga lahko garantirajo z takimi ali drugačnimi stvarmi(rekorder je neka banka v ZDA z 104:1 razmerjem.Prebral na netu, verjetnost da je novica laž je nekako 40%).Kaj praviš. Kaj bi se zgodilo če bi naprimer španci hoteli dvigniti denar, vojska in policija bi jim pa preprečila? po evropi bi završalo in grem stavit da bi se tekom naslednjih parih dni isto zgodilo po celi evropi če ne kar po svetu.in takrat bi se začel Ne boj AMPAK MESARSKO KLANJE ! In dobro veš, da imajo posamezniki SKORAJ tolk orožja kot nacionalne vojske... kam to pelje pa ti sam dobro veš.
volek
22. 07. 2011 17.41
Le Slovenija in še par držav bodo plačevali, Romunija, Bolgarija, Mađarska, Slovaška, Italija, Španija, Portugalska in Irska zagotovo ne bodo, saj še zase ne bodo imeli. Pohar pa kar obljublja. Bomo samo poroki, pravi. Laž in še enkrat laž.
volek
22. 07. 2011 17.21
EU se sesuva, Pohar pa Slovenijo sesuva. Kaj blefira, da bomo samo garanti oziroma poroki Grčiji. Ta zagotovo nikdar ne bo vrnila kreditov nemškim in francoskim bankirjem, torej bomo plačevali mi te ogromne vsote denarja požrešnim bankirjem iz zahoda. Mi imamo dovolj enega kramarja in NLB. Nemčija in Francija naj sami dokapitalizirata svoje banke, bankirje pa v zapor. Kaj imamo mi s tem, Pohar nehaj in pojdi v svoj Šempeter, Slovenijo pa prepusti drugim v upravljanje.
blankaa
22. 07. 2011 17.00
Sesuva se evropska unija.......neka .
krivulja
22. 07. 2011 16.25
Pisala sva sočasno, ni še bilo tvojega pojasnila gor!Potem si zadevo korektno pojasnil.
Platon23
22. 07. 2011 16.07
krivulja kaj si sploh želel povedati???
Gosposvetski
22. 07. 2011 15.39
Grčija je Nemška last.Pošteno,res Pošteno !