Tujina

Tretjega osumljenca za umor Kim Džong Nama bodo izpustili na prostost

Kuala Lumpur, 02. 03. 2017 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan po tem, ko so dve ženski, domnevno severnokorejski agentki, uradno obtožili umora Kim Džong Nama, je malezijska policija sporočila, da bodo tretjega osumljenca, Rija Džong Čola, izpustili na prostost, saj proti njemu nimajo dovolj dokazov. V Pjongjangu pa trdijo, da moški na letališču, ki ni bil nujno Nam, ni bil zastrupljen, temveč je umrl zaradi srčnega zastoja.

Ri Džong Čol je bil po umoru Kim Džong Nama na malezijskem letališču v prestolnici Kuala Lumpur v policijskem priporu skoraj dva tedna. "Izpustili ga bomo. Je svoboden mož. Njegov preiskovalni zapor se je iztekel. Nimamo zadovoljivih dokazov za obtožnico proti njemu," je sporočil generalni tožilec Mohamed Apandi Ali. Dodal je, da bodo Rija izpustili v petek.

Ri Džong Čol je bil v priporu skoraj dva tedna.
Ri Džong Čol je bil v priporu skoraj dva tedna. FOTO: AP

Severnokorejci bodo za vstop v Malezijo po novem spet potrebovali vizum

Napoved o izpustitvi severnokorejskega državljana je prišla le nekaj ur potem, ko je Malezija napovedala, da ukinja vizumsko liberalizacijo za državljane Severne Koreje. Od naslednjega tedna dalje bodo tako državljani Severne Koreje za vstop v Malezijo ponovno potrebovali vizume.

Kot je pojasnil podpredsednik malezijske vlade Zahid Hamidi, so se za ponovno uvedbo vizumom odločili zaradi varnosti. Doslej so državljani Severne Koreje v Malezijo za bivanje do 30 dni vstopili brez vizumov.

Kim Džong Nam je umrl 13. februarja po napadu na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer sta se 45-letniku od zadaj približali ženski in mu nekaj nanesli na obraz. Šlo naj bi za bojni živčni strup VX. Malo pozneje je Kim poiskal pomoč pri letališkem osebju, ki ga je napotilo na oddelek za medicinsko pomoč. Še preden je od tam prispel v bolnišnico, je doživel napad in umrl. Obe obtoženi ženski, ena prihaja iz Indonezije, druga pa iz Vietnama, zatrjujeta, da sta mislili, da sodelujeta v televizijski potegavščini. V primeru, da ju bodo spoznali krive umora Kima, jima grozi smrtna kazen z obešanjem.

Vietnamki in Indonezijki grozi smrtna kazen.
Vietnamki in Indonezijki grozi smrtna kazen. FOTO: AP

Severna Koreja: Vzrok smrti srčni zastoj

Medtem je Severna Koreja malezijsko vlado obtožila krivde za smrt svojega državljana, poroča The Telegraph. V Pjongjangu namreč verjamejo, da obstajajo znaki, ki kažejo, da naj bi "moški na letališču umrl zaradi srčnega zastoja". Nekdanji veleposlanik ZN-ja Ri Tong II. je še dejal, da bi Malezijci vzorce strupene snovi iz obdukcije morali poslati v analizo Organizaciji za prepoved kemičnega orožja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
02. 03. 2017 16.57
-1
Seveda ga bodo izpustili, ker ženska v muslimanski državi ni verodostojna priča! Zato tudi če s prstom pokažejo na krivca, ne bo bnič ker tam je ženska manj vredna kot pes.
Dbist
02. 03. 2017 22.07
Pa kaj ti ni jasno? Ali ni že Darwin razdelil živi svet na ljudi, živali, ženske in rastline?
Praškovarit
02. 03. 2017 10.45
+3
O MATER MATE ZA NAPISAT O NEKOM, KI SPLOH POMEMBEN NI. DEJ UMERTE SE ŽE NO
Karantanija
02. 03. 2017 10.39
+0
Tudi v TV potegavščini normalen človek ne bi šel nekoga kar tako poškropiti po obrazu. Take igrice se gredo morda samo otroci.