Tujina

Trenutek resnice: bo v tretje šlo rado? Solarno letalo že čez točko 'brez povratka'

Tokio, 29. 06. 2015 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Solarno letalo Solar Impulse je na poti do Havajev. Let tokrat poteka dobro, točko brez povratka so že presegli. Če bo šlo kaj narobe, bo moral pilot, ki je za pet dni 'obsojen' na majhno pilotsko kabino, izskočiti in si tako rešiti življenje.

Solarno letalo - 4
Solarno letalo - 4 FOTO: Reuters

Solarno letalo je sinoči po našem času začelo s svojim tretjim poskusom zgodovinskega poleta nad Tihim oceanom. Letalo je vzletelo iz japonske Nagoye, kamor se je zateklo pred tedni, ko je bilo vreme preslabo za dolg polet na izključno sončno energijo. Polet, ki se bo končal na Havajih, je dolg okoli 120 ur. Letalo mora imeti praktično idealno vreme, saj se v nasprotnem primeru baterije ne napolnijo dovolj, da bi zdržale noč.

Drugič so poskušali vzleteti prejšnji torek, a so vzlet preklicali v zadnjih trenutkih, ker so se pogoji zelo poslabšali. Prav zato so tokrat vzleteli precej ''potiho''. Vreme nad oceanom se lahko hitro spremeni.

Za pilotskim krmilom sedi Andre Borschberg - drugi pilot letala je Bertrand Piccard - na najdaljši, osmi etapi v poletu okoli sveta se bo moral soočati z neznanim, so zapisali na spletni strani.

Zgodovinski polet letala na izključno sončno energijo bi se moral začeti iz kitajskega mesta Nanjing. Tam je bilo letalo prizemljeno kar nekaj tednov, da so bili pogoji ustrezni. Tako so vzleteli 31. maja, a že po nekaj urah so se pogoji povsem spremenili in tako so morali nenačrtovano pristati na Japonskem. Tam so znova kar nekaj tednov ostali na trdnih tleh, zdaj pa meteorologi menijo, da bo pet dni dovolj dobro vreme za polet do Havajev.

Po osmih urah od vzleta je bilo letalo na točki brez povratka. Do takrat se je še vedno lahko obrnilo in usmerilo proti Japonski, a to se ni zgodilo. Če se baterije ne bodo dobro polnile, bo moral pilot izskočiti iz letala, za kar je Borschberg tudi dobro izurjen in tudi pripravljen. Pri sebi ima namreč dovolj zalog za nekaj dni, kolikor bi lahko čakal, da ga pobere kakšna ladja. ekipa seveda upa, da je to zadnji scenarij, ki se ga bodo morali poslužiti.

Za pilota je polet izjemen napor, saj bo moral let preživeti v kabini, veliki kot telefonska govorilnica. Na dan bo spal le okoli 20 minut, da mu bo čim bolj udobno, bo meditiral in izvajal jogo, je napovedal.

Če bo polet uspešen, bodo nadaljevali pot okoli sveta. Krmilo bo prevzel Piccard, ki bo iz Havajev poletel na celinski del ZDA. Nato bo znova moral prestati večji poskus, ko bo prečkal Atlantik.

Etape morajo zdaj teči kot namazane, saj morajo prehiteti avgust, ko je glavna sezona orkanov na Atlantiku, prav tako bodo dnevi vse krajši.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

XgentlemanX
30. 06. 2015 00.09
+2
V tretje gre rado, v četrto pa od radota brat
pesekinmorje
29. 06. 2015 12.40
+14
Prenehajte uporabljati hrvatizme: točko "brez povratka" nadomestite s točko "brez vrnitve" ... pa v bodočih prispevkih namesto "otvoritve trgovine" uporabljajte besedo "odprtje trgovine" ... pa še bi se našlo.
Truth000
29. 06. 2015 13.20
-9
nimaš pametnejšega dela dons ane? zanimiv lajf maš...
Alteist
29. 06. 2015 13.35
+19
Ima prav. V Sloveniji mora imeti prednost slovenski jezik.
Apostol1
30. 06. 2015 02.05
+4
Povratek ali pa otvoritev so povsem udomačene besede v slovenskem jeziku in ti si idealen za kakšnega birokrata ki išče dlako v jajcu ,verjetno ne bi več imeli šahovskih otvoritev ampak šahovska odprtja in še kaj bi se našlo.
Ramzess
29. 06. 2015 10.29
+2
No, tudi če izskoči iz letala, mora še preživeti v oceanu oz. na oceanu.
hhmmm
30. 06. 2015 07.17
res ne vem, ob vsem tem denarju, ki je vložen, ga ne more kaka ladja al pa kanader spremljat, da bo bol varno?
Krta?a 21
29. 06. 2015 10.25
+0
Še en žalosten dokaz da se fotocelice ne izplačajo.
bob87
30. 06. 2015 10.26
V bistvu nasprotno. dokazujejo celo v panogah, v katerih načeloma niti niso mišljene za proizvodnjo. Če se nebi izplačale, potem jih pametnejši narodi nebi tako pogosto uporabljali za bolj primerne namene, kot je proizvoznja elektrike iz sončnih panelov, ali pa za koče, in vse druge porabnike energije, za katere bi pred njihovim izumom vlekli kable na desetine kilometrov daleč za enega uporabnika.
Iluzionist
29. 06. 2015 08.12
+3
tale "točka brez povratka" je kar površno definirana, v letalih na kerozin je jasno, kaj ta točka pomeni, ker je količina goriva v rezervoarju točno določena, na solarni pogon pa letalo leti dokler sije sonce in še kolikor ima zaloge v baterijah, a potem to pomeni, da če ugasne sonce, da ne bo več povratka? bi rekel, da je kar površno prepisan članek
niMeVecTukaj
29. 06. 2015 08.30
+8
Točka brez povratka je precej jasno definirana. Prihaja noč in če letiš proti vzhodu, malce prehitevaš pa ti noč krajše traja. če obrneš proti zahodu (nazaj proti Japonski), ostajaš v temi in se ti baterija spraze. Baterija je očitno dimenzionirana tako da komaj preživi noč med letenjem vzhodno, verjetno zaradi teže.
Nowotny
29. 06. 2015 09.03
-4
kzendra.. kar govoriš nima z realnostjo nobenega smisla. Pri hitrosti, ki jo razvija letalo, se dolžina noči ne pozna.
Iluzionist
29. 06. 2015 09.49
+1
hvala za pojasnilo kzendra, iz članka tega nisem uspel razbrati
bob87
30. 06. 2015 10.31
Realno baterija zdrži sigurno več kot samo eno noč. Pri fotovoltajičnih celicah je problem, da se ob jasnem soncu baterija lahko polni več kot 4x bolje, kot ob recimo ob oblačnem ali celo deževnem vremenu. Zato dvomim, da je tukaj problem samo noč. Verjamem da lahko baterija zdrži tudi dvakratnik noči, ampak če imaš ti naslednje dva dni oblačno, boš v dveh dneh baterijo v primerjavi s sončnimi dnevi za 8x manj napolnil. In tukaj je potem problem.