Tujina

'Treba je sprejemati sporazume'

Zagreb, 02. 08. 2010 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dogovor potrebujeta obe, Slovenija in Hrvaška, saj Slovenija ne želi nove izolacije, Hrvaška pa mora skleniti pogajanja z EU, za hrvaški časnik pojasnuje vir iz hrvaške diplomacije.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je poudarila, da se s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem na sobotnem srečanju v Bohinju nista dogovorila o modelu reševanja problema varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, temveč o okviru in smeri, v kateri se je treba premikati pri reševanju tega vprašanja. Kot je dodala, bo težave glede nekdanje Ljubljanske banke urejala "tiha diplomacija", kot je to bilo tudi v primeru arbitražnega sporazuma.

Napovedala je tudi, da se bo ob vsakem nadaljnjem koraku v zvezi z LB posvetovala z guvernerjem Hrvaške narodne banke Željkom Rohatinskim, kot je to storila tudi prejšnji četrtek, preden se je v soboto srečala s Pahorjem. Rohatinski je med drugim že večkrat izjavil, da bo izplačilo deviznih vlog, ki so jih imeli hrvaški državljani v nekdanji LB, odprlo vrata vstopu NLB na Hrvaško.

Komentarji sobotnega srečanja

Sobotno srečanje premierjev danes komentirajo tudi hrvaški mediji. Novi list tako ugotavlja, da sta se premierja dogovorila, da je treba sprejemati sporazume, kar je še bolj jasno, kot je bilo lani v Trakošćanu, ko sta se dogovorila o meji. Večernji list pa poudarja, da bodo zdaj predlog za reševanje problema dolgov LB v treh mesecih ponudili finančni strokovnjaki.

"Dogovor potrebujeta tako Slovenija kot Hrvaška. Slovenija ne želi nove izolacije, Hrvaška pa mora skleniti pogajanja z EU," za Novi list pojasnjuje "neimenovani, sicer pa zaupanja vreden" vir iz hrvaške diplomacije. "Ali bodo hrvaški varčevalci na koncu zadovoljni, bomo videli, ko bo dogovor dosežen," dodaja vir.

Bo prisrčen pozdrav rešil tudi številna vprašanja, ki tarejo državi?
Bo prisrčen pozdrav rešil tudi številna vprašanja, ki tarejo državi? FOTO: Miro Majcen

Poudarja sicer, da gre po Bohinju bolj za problem finančnih strokovnjakov in manj diplomatov ter da veliko nakazuje tudi formulacija, da "bodo rešitev našli v skladu z mednarodnimi sporazumi in ob upoštevanju pravic posameznikov". Pojasnil je, da ni znano, ali še kakšna mednarodna pogodba razen tiste o nasledstvu ureja omenjeno vprašanje.

Ko so v Bohinju poudarili, da bo rešitev znana čez tri mesece, niso mislili, da bodo hrvaški varčevalci že dobili denar, ki ga zahtevajo od bivše LB. Do takrat naj bi namreč finančni strokovnjaki objavili predlog za rešitev, piše Večernji list. Spominja, da se bodo predstavniki osrednjih bank Hrvaške in Slovenije redno sestajali ter da bodo 1. novembra vladam ponudili rešitev, ki je ni bilo možno dobiti 18 let.

Vladi sicer prej nista imeli zdajšnjih problemov, dodaja zagrebški časnik in pojasnjuje, da Slovenija grozi Hrvaški z blokado pogajanj, Slovenija pa ima težave s tem, da ji ZDA in EU očitata slabe odnose s prvo sosedo, tako kot tudi to, da NLB nima urejenih pravnih dvomov, ker obveznost vračanja prihrankov obstaja, varčevalci pa to posamično rešujejo na sodiščih.

Hrvaški finančni strokovnjaki so za Večernji list povedali, da bi Slovenija lahko vrnila dolgove tudi z izdajo državnih obveznic, kot je to storila Hrvaška, ko je izplačala svoje varčevalce pri privatizaciji svojih bank.

Kot izpostavlja Jutarnji list, je možno, da bosta iz prahu baselskih pogajanj v okviru Banke za mednarodne poravnave (BIS) dosegli rešitev, ki se je diskretno "pod mizo" pojavila še v času neuspelih pogajanj – polovico dolgov naj bi prevzela hrvaška, polovico pa slovenska vlada.

Časnik spominja, da se v baselskih pogajanjih govori o 428 milijonih evrov in ne zgolj o 156 milijonih evrov "neprenesenega dolga". Pojasnjuje, da je Hrvaška prevzela 272 milijonov evrov, kar je več kot polovica, ter bi v tem primeru bila Slovenija dolžna Hrvaški 58 milijonov evrov. "Če bi to sprejeli, potem bi bila obljuba o rešitvi v treh mesecih tudi uresničljiva," sklene časnik, ki poudarja, da so pogajanja v Baslu za Hrvaško dobra opcija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24Ppkur
02. 08. 2010 21.37
prosper ... dajte še enkrat zapisat vaš komentar, da bodo ljudje razumeli kaj vendar želite sporočiti .... morda bi ga tudi vsebinsko morali malce dodelati ....
Buena Vita
02. 08. 2010 21.35
9OO MILIJONOV DOLARJEV NAJ HRVATI VRNEJO,TOLIKO JE DALA KREDITOV NLB HRVAŠKIM PODJETJEM,IN KDO BO TA DENAR VRNIL,,,,SVETI PAHORIZEM IN KOSORCINIZEM
am_staff
02. 08. 2010 21.31
Pahor v prid Hrvatom, ne pozabi tega.
stanislav3
02. 08. 2010 19.17
rešitev je konfederacija. weč dobimo kot zgubimo, morjeeee pa to. i zlatna polja slavonska.
oj-ljudje
02. 08. 2010 16.17
Kaj niso prebrisani ti Hrvati. Prvo si izborijo od Borkota, da bodo v EU pred ureditvijo meje, zdaj bi pa še enkrat ga okol prsta ovil, in se jim je že pustil s tem ,ko namiguje, da bomo vračali denar, če hočemo, da naša banka dol konkurira.Zakaj pa nikoli ne povejo,koliko so oni dolžni banki- kolkor se je že enkrat govorilo, bodo še oni nam plačevali, če se prav spomnim.
mamica55***
02. 08. 2010 15.03
a je kej čudn, da mu semafor samo rdečo kaže !
IzyVeliki
02. 08. 2010 14.55
Izolacija Slovenije? Kakšna že? Pozim je mrzlo polet pa pasja vročina!!! Pa te Hrvatom se blede. Pa šalo na stran: Hrvaška podjetja naj LB povrnejo svoj dolg, LB pa svojga pa bo. Bomo pol lah k sosedom hodl zastonj na dopust tko kot v Grčijo
mamica55***
02. 08. 2010 14.41
plonk cegelc je zgubu, je pa mislu, da so hrč.ki v EU ! aj, kakšni,da ne rečem kdo nas vodijo !
franci007
02. 08. 2010 14.04
Kako že gre tista pesem;"Besede, besede, besede...." Potem pa deluje še tiha diplomacija. Bravo Borut, samo drugič manj objemaj Kosorjevo, pa nauči se, da se rok ne drži v žepu, ni olikano.
porka.malorka
02. 08. 2010 13.54
Mene tudi zanima kakšna izolacija????????????
wsharky
02. 08. 2010 13.19
... pomembno za obe drzavi je, da se zadeve koncno premikajo in da bodo enega lepega dne resene vse odprte zadeve, da zazni populisticni politiki tako v sloveniji kot na hrvaskem ne bodo uporabljali te teme za napihovanje mednarodne nestrpnosti... evo Borut, tukaj pa te podpiram 100%...
prosper
02. 08. 2010 13.14
patriot7302.08.2010, 12:106 O kakšni izolaciji ta dva lupata? Pa kaj smo mi samostojna država ali ne? Pa kaj zmoremo odločati sami o sebi, ali ne? Če ne, čemu smo se potem sploh osamosvajali??? Nizko smo padli, če drugi odločajo kaj mi smemo in kaj ne!!! če ste do zdaj vodili tako neumno politiko pa zdaj vec nimate kredibilitete. tisto z vstopom v nato vam vsekakor ni bilo potrebno, še manj pa ucene z vstopom Hrvaške v EU. zadnji dve leti ste se zelo močno postali del Balkana, všet to vam bilo ali ne
cxfd09011
02. 08. 2010 13.00
Ptriot73 Tocno tako. Razni klubi 21&co so bili in so se to kar so!!
rajak
02. 08. 2010 12.48
PAHOR ALI SPLOH VE KAJ GOVORI
mjolnir
02. 08. 2010 12.46
patriot73 še sam ne bi bolje povedal! ČESTITKE!!
24Ppkur
02. 08. 2010 12.10
O kakšni izolaciji ta dva lupata? Pa kaj smo mi samostojna država ali ne? Pa kaj zmoremo odločati sami o sebi, ali ne? Če ne, čemu smo se potem sploh osamosvajali??? Nizko smo padli, če drugi odločajo kaj mi smemo in kaj ne!!!