Tujina

EU ne more zapreti vrat

Bruselj, 25. 06. 2010 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./STA
Komentarji
6

Belgija je pred prevzemom predsedovanja EU poudarila, da si bodo navkljub krizi prizadevali za finančno stabilnost. Menijo še, da Hrvaška ne bo letos končala pogajanja za vstop v EU. Glede vizumske politike trdijo, da EU ne sme zapreti svojih vrat.

Zastave
Zastave FOTO: Reuters

Belgijsko predsedstvo EU je danes v Bruslju ob uradni predstavitvi svojih prednostnih nalog izpostavilo širitev kot "pomemben dosje", a bilo zelo previdno glede konkretnih vprašanj, tudi o tem, ali bo Hrvaška pogajanja z EU končala še letos. "Časovni okvir je zelo tesen," je dejal predsednik belgijske vlade, ki opravlja tekoče posle, Yves Leterme.

Za Belgijo je po njegovih besedah zelo pomembno, da pristopni proces poteka na podlagi dejanskega napredka, češ da v prvi vrsti ne gre za politične ocene. "Na vprašanje časovnega okvira je treba odgovoriti na podlagi ocene dejanskega doseženega napredka," je poudaril. “Belgija bo spodbujala dober napredek v pogajanjih, a se ne bo zavezovala z natančnim časovnim okvirom," je Leterme pojasnil belgijsko stališče.

Belgijski zunanji minister Steven Vanackere pa je to ponazoril z besedami, da logika belgijskega predsedstva glede tega vprašanja "ne temelji na koledarju, ampak na zaslugah". Dodal je še, da mora Hrvaška naprej po isti poti, po kateri je hodila doslej - poti trdega dela.

Belgija bo predsedovanje EU prevzela 1. julija od Španije, vendar po predčasnih volitvah 13. junija še ni sestavila nove vlade. Ta proces bo po pričakovanjih dolgotrajen in zna se zgoditi, da bo Belgija uniji vseh šest mesecev predsedovala z vlado, ki opravlja tekoče posle.

Zagotavljanje finančne stabilnosti

Leterme, Vanackere in državni sekretar za evropske zadeve Olivier Chastel, ki so danes v Bruslju predstavili prioritete belgijskega predsedstva, so sicer izrecno poudarili, da je Belgija na ta izziv kljub notranjepolitičnim težavam dobro pripravljena in da te sploh niso "noben problem".

elim si, da nas boste sodili na koncu predsedovanja po konkretnih stvareh, ki so bile dosežene, ne pa že na začetku," je novinarje pozval Vanackere. Leterme je tudi spomnil, da je Belgija ena ustanovnih članic unije in da je to njeno dvanajsto predsedovanje uniji.

Jadranka Kosor in Yves Leterme
Jadranka Kosor in Yves Leterme FOTO: Reuters

Leterme je izrecno poudaril, da se bo belgijsko predsedstvo trudilo, da "v besedi in duhu" čim hitreje in bolje izvaja Lizbonsko pogodbo ter da "za belgijsko predsedstvo ponovno odpiranje Lizbonske pogodbe niti približno ni prioriteta". Med ključnima prednostnima nalogama je belgijsko predsedstvo danes izpostavilo zagotavljanje finančne stabilnosti in vzpostavitev evropske diplomatske službe.

Glede slednje pričakujejo, da bo dobila pravno podlago jeseni in da bo že dobro stala na nogah, ko bo visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton praznovala prvo obletnico na svojem položaju, torej do 1. decembra, ko je bila uveljavljena Lizbonska pogodba.

Najti pot za gradnjo mostov

Vanackere je tudi zatrdil, da je njegova vloga v širitvenem procesu, ki je za belgijsko predsedstvo "pomemben dosje", vloga "poštenega posrednika". Ob tem je poudaril, da je treba najti pot za gradnjo mostov med različnimi stranmi s ciljem približati države z evropsko perspektivo uniji.  Enako načelo, da so pomembne zasluge, ne koledar, po besedah zunanjega ministra velja pri obravnavanju vprašanja odprave vizumov za Albanijo in BiH. Tudi pri tem je belgijsko predsedstvo previdno in ne želi ugibati, kdaj bi državi lahko dočakali vizumsko liberalizacijo.

"Vztrajamo - in pri tem ne gre za nikakršno sovražnost - da morajo biti izpolnjeni pogoji in da vse zelo temelji na napredku na terenu. Na proces gledamo pozitivno, a treba je ohraniti močno pogojevanje," je poudaril. Ob tem je Vanackere pojasnil, da je državljanov vseh držav, ki si želijo odpravo vizumov za vstop v EU, 200 milijonov. Zato je po njegovih besedah potreben racionalen pristop: EU ne more zapreti vrat, a te stvari morajo biti izvedene na urejen način.

Hrvaška bo zaprla tri poglavja

Tudi glede vprašanja, kdaj bi lahko Srbija dobila status kandidatke za članstvo v EU, je bilo belgijsko predsedstvo previdno. Vanackere je povedal, da bi o Srbiji lahko bilo podrobneje govora septembra ali oktobra v predvideni razpravi o teh temah, ki jo bo vodil predsednik EU Herman Van Rompuy; a podrobnosti o tej razpravi za zdaj niso znane.

Države članice EU so danes v Bruslju dokončno potrdile, da bo Hrvaška na pristopni konferenci 30. junija odprla še zadnja preostala tri poglavja in začasno zaprla še dve poglavji v pogajanjih z EU, so povedali viri pri EU. Hrvaška bo prihodnjo sredo na ministrski pristopni konferenci v Bruslju odprla poglavje o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki, poglavje o pravosodju ter poglavje o konkurenci, začasno zaprla pa poglavje o davkih in poglavje o javnih naročilih.

Hrvaška je doslej odprla 30 in začasno zaprla 18 od 33 poglavij, glede katerih se pogaja z EU. Vseh poglavij je 35, vendar se pri dveh - poglavje institucije in poglavje razno - ne pogaja o prenosu pravnega reda EU v nacionalno zakonodajo.

Kmalu po začetku belgijskega predsedovanja EU bo 27. julija še ena pristopna konferenca Hrvaške z EU, in sicer na veleposlaniški ravni. Hrvaška stran računa, da bo lahko na njej začasno zaprla še dve ali tri poglavja.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
25. 06. 2010 19.47
EU ne more zapreti vrat" hehe Ne bi rekel temu vrata, prej blagajniško okence.
Maltežan
25. 06. 2010 18.58
uvesti nazaj vizume za države bivše Juge... se bojo razpasli po celi EU še bolj kot so se pa sedaj...
Tonček Balonček
25. 06. 2010 17.36
To o mostovih je pa kopiral od Janeza Podobnika, kot nekoč Janša od Blaira!
SLOVENIASTAN
25. 06. 2010 17.15
Glede na to da je zmagalo novo flandrjisko zaveznistvo je za Belgijo samo se vprasanje casa kdaj bo razpadla ,vendar bo se predsedovanje EU opravila enotno po moje z Albanijo pa ni prevec dobro da prevec hitijo kr to ne pomeni nic dobrega :)
Tonček Balonček
25. 06. 2010 16.52
Belgija je popolnoma razklana med Flandrijce in Valonce, baje da bo veliko ljudi izbrisanih! In takša država naj vodi Evropo? Poudarjam, da je tam potreben dialog, dialog in še enkrat dialog!! Zakaj se ne posvetujejo vsaj z g. Cukjatijem, ki bi jih znal združiti!! Podobno velaj za Francoze, Nemce in ostale!
klemen456
25. 06. 2010 16.23
Dobru odločte se al boste delal članke 5 besedami pa modrim linkom al pa boste romane pisal ..... k sam lolek bo tu use brau ;))))