Tujina

FOTO in VIDEO: Le leto po tragediji, ki je vzela 51 življenj: v trčenju vlakov 3 mrtvi, 195 poškodovanih

Buenos Aires, 13. 06. 2013 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Argentini se je zgodila huda železniška nesreča. V trčenju vlakov so umrli trije ljudje, okoli 195 je poškodovanih. Ljudje so ogorčeni, saj se je pred le nekaj več kot enim letom zgodila podobna nesreča, pristojni pa niso izpeljali napovedanih izboljšav varnosti.

V trčenju dveh vlakov v okolici Buenos Airesa v Argentini so umrli trije ljudje, več kot 195 je poškodovanih. Številni med njimi so utrpeli hude poškodbe.

Direktor bolnišnice Güemes de Haedo, kjer so sprejeli največ poškodovanih, Marcelo Mermonti je dejal, da je situacija resna, več poškodovancev je v smrtni nevarnosti. Poškodovanci so večinoma stari med 25 in 40 let, najmlajši le 16.

Vse razpoložljive kirurške ekipe so bile na delu tudi v bolnišnici Posadas, od koder so sporočili, da so sprejeli več ranjencev s hudimi krvavitvami in resnimi zlomi.

Policija pa je sporočila, da sta med umrlimi dve ženski in en moški.

Prazen vlak, ki je bil na poti v Castelar, je trčil v potniški vlak, ki je stal na istem tiru in je bil namenjen v isto smer.

Čeprav vzrok nesreče še preiskujejo, pa se je kmalu po nesreči po pisanju argentinskih medijev oglasil sindikat železničarjev.

Vlakovodja vlaka, ki se je zaletel v stoječo garnituro, naj bi bil v šoku, do trčenja pa naj bi prišlo, ker ni delal zavorni sistem, je dejal tiskovni predstavnik sindikata Horacio Caminos. Vlakovodja naj bi na vse načine skušal ustaviti drveči vlak, a zavorni sistem se preprosto ni odzval.

Navedbe vlakovodje pa so potrdili tudi potniki, ki so se z vlakom peljali še pred trčenjem. Eden izmed njih je povedal, da je imel vlak težave z ustavljanjem že na prejšnjih postajah, po nekaterih navedbah pa naj bi težave trajale že več dni. Včeraj naj bi se garnitura zaradi težav z zavorami celo predčasno vrnila na začetno postajo.

Do nesreče je sicer spet prišlo na progi Sarmiento, kjer se je lani zaradi odpovedi zavornega sistema iztiril vlak. Umrlo je 51 ljudi, 700 je bilo ranjenih.

Današnja nesreča je tako izzvala ogorčenje Argentincev, ki pravijo, da so lanske žrtve očitno umrle zaman, saj se v varnosti argentinskega železniškega prometa ni spremenilo prav nič.

Se je pa oglasil notranji minister Florencio Randazzo. Dejal je, da železnice uporabnikom ne zagotavljajo ravni storitev, kot bi ga morale, zato bodo potrebni temeljiti ukrepi. Napovedal je, da bodo spremembe vidne najkasneje v 60 dneh.

Na prizorišču nesreče so se poleg reševalcev zbrali tudi številni sorodniki potnikov in druge priče. Med njimi je bil tudi Paolo Menghini. Njegov sin je bil žrtev lanske tragedije. Tokrat se ob tragediji sprašuje o stanju argentinskih železnic.

"Tragedija je enaka lanski. Nič se ni spremenilo. Spremembe, ki so jih napovedovali takrat, so bile le kozmetični popravki. Gledati te prizore po 51 nedolžnih žrtvah in mesecih boja je neizmerno boleče," je dejal.

Lanska tragedija je uničila Menghinijevo življenje, s sinovo smrtjo se ne more sprijazniti niti njegova nekdanja žena Maria. Truplo njunega 20-letnega sina Lucasa so našli 57 ur po nesreči med tretjim in četrtim vagonom, opazil pa ga je kar njegov oče med pregledovanjem posnetkov nadzornih kamer.

V zadnjem letu je bil prav Menghini med tistimi, ki so opozarjali, da železnice niso izvedle napovedanih varnostnih ukrepov. "Žalostno je, da so se morale naše trditve potrditi na tako krut način," je dejal.

Njegova nekdanja soproga pa je za današnjo tragedijo obtožila pristojnega ministra Randazza. "Kaj nam pomagajo oglasni panoji, ki so jih namestili po postajah, če pa ljudje tvegajo življenje, ko stopijo na vlak," je dejala. "Današnja tragedija je sramoten dokaz, da niso poslušali naših opozoril," je še dodala.

Kritiki so po lanski nesreči opozarjali, da so argentinske železnice slabo vzdrževane, vlaki pa neustrezno servisirani in prepolni potnikov.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adminisrat0r
13. 06. 2013 17.34
+7
Zdi se mi moralno popolnoma nesprejemljivo da tri izgubljena življenja izkoriščate za vašo reklamo pred video posnetkom, nimate nobene morale?
appollyon
13. 06. 2013 19.40
+1
Ne popolnoma nobene, novice, črne ali trač so za njih biznis!
threep
13. 06. 2013 17.11
+0
tehnologija vlakov je zgleda preveč napredna za južno ameriko
sssbee
13. 06. 2013 15.58
+5
Trije ljudje zakaaaaaaaaj je treba tko grdo... a ni lepše: TRI OSEBE.. Drgač pa grozno... sožalje svojcem :/