Tujina

Trčenje trajekta v Splitu

Split, 16. 08. 2006 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trajekt, na katerem je bilo 110 potnikov, je v splitskem pristanišču trčil ob pomol. Ranjenih je bilo najmanj 18 oseb.

Poškodovani trajekt, na katerem je bilo 110 potnikov.
Poškodovani trajekt, na katerem je bilo 110 potnikov. FOTO: dnevnik.hr
Radio Dalmacija je poročal, da je med pristajanjem zatajila elektronika, natančneje komandna plošča.

Hrvaški trajekt Jadrolinije "Bartol Kašić", na katerem je bilo 110 ljudi, 42 osebnih avtomobilov in pet motorjev, je okoli 8.45 ure v splitskem pristanišču zaradi okvare obeh motorjev trčil ob pomol, je sporočilo hrvaško ministrstvo za promet. Kljub temu, da je kapitan Karpo Šabašov v morje vrgel obe sidri, da bi plovilo zaustavil, trčenja ni bilo mogoče preprečiti.

Pri trku je bilo poškodovanih najmanj 18 ljudi, med njimi šest huje, je povedal namestnik predstojnika splitske kirurgije dr. Vedran Radonjić. Ranjene so prepeljali v bolnišnico, po besedah dr. Radonjića pa naj bi v bolnišnico v Splitu poškodovani potniki prihajali tudi kasneje. Med lažje ranjenimi naj bi bil tudi član posadke, ki je bil v času trčenja v strojnici.

Trajekt se je iz mesta Rogač na otoku Šolta vračal v Split. Kolikšna je gmotna škoda, ki je nastala ob trčenju, še ni znano.
Trajekt se je iz mesta Rogač na otoku Šolta vračal v Split. Kolikšna je gmotna škoda, ki je nastala ob trčenju, še ni znano. FOTO: dnevnik.hr
Policisti so opravili alkoteste s kapitanom, upraviteljem motorja in vodjo palube, ki so pokazali, da niso imeli alkohola v krvi.

Narodnosti vseh poškodovanih, ki so izven življenjske nevarnosti, niso znane. Med njimi naj ne bi bilo Slovencev, so pa med poškodovanimi Italijan in več Hrvatov.

Na kraj nesreče sta takoj prihiteli nujna zdravniška pomoč in policija. Splitska luška kapitanija je kot srečo v nesreči označila dejstvo, da so bili v času nesreče potniki na palubi in ne v spodnjem delu trajekta.

Poškodovanih je 15 avtomobilov in trije motorji.
Poškodovanih je 15 avtomobilov in trije motorji. FOTO: dnevnik.hr

Po trčenju ob pomol je vlačilec Argus trajekt odvlekel do pomola v splitski luki. Potniki, ki so bili v času nesreče na plovilu, so povedali, da sta po trčenju na trajektu zavladala panika in kaos. Bili so ogorčeni, ker jih kapitan ni opozoril o možnosti nesreče. Po pričevanju očividcev so po udarcu ob pomol številni dojenčki popadali iz vozičkov, starejše gospe, ki se niso mogle obdržati na nogah, pa so popadale po tleh.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

diegoss
17. 06. 2010 11.20
+0
kake ludi pišete no! trajekt ima tudi spredaj rampo! malo pred pristankom se sprednji del dvigne, ko se trajekt varno zasidra v pristanišču pa se rampa spusti, tako da vozila normalno izpeljejo iz trajekta, zato ker na Šolti natovarjajo odzadaj. Ljudje nekaj pišete ko nimate pojma!
klemen.persin@gmail.com
17. 08. 2006 21.49
+0
Za OVUM-a: To ni res, da ta trajekt pristaja z zadnje strani!Lepo se vidijo "črte" na premcu trajekta, kjer se "nos" odpre. Bi bilo močno nelogično, če bi morali z avtomobili od izstopu iz trajekta voziti vzratno!
ovum@email.si
17. 08. 2006 08.50
-2
Ta trajekt pristaja ob pomol z zadnje strani, ker ima tam vrata za raztovor. Kapitan očitno sploh ni poskušal obrniti ladje....morda ga je zanimala trdnost ladje.
theykilledKenny
17. 08. 2006 08.31
+1
Ni pomembno a so spustili 2 sidri ali 1. Učinek je isti...
jernej.mihelj@gmail.com
16. 08. 2006 22.58
-2
@janez.erjavec A si prebral članek do konca? Če bi ga, bi lepo videl, da so trajekt odvlekli do pomola v luki. In zakaj bi ga nato sidrali z obema sidroma, če to ni potrebno? imo ni bilo slikano ob trku, saj tudi sidrna vrv visi navpično navzdol.
shemish
16. 08. 2006 22.30
+0
"Kljub temu, da je kapitan Karpo Šabašov v morje vrgel obe sidri, da bi plovilo zaustavil, trčenja ni bilo mogoče preprečiti." Amm, na sliki vidim samo eno sidro na dnu. Pač, observacija.
stratusix@email.si
16. 08. 2006 21.07
-2
aurelius: jao česa vse se naši ne spomnijo
theykilledKenny
16. 08. 2006 20.30
-2
Česa vse si naši sosedje ne spomnijo, da bi si izvišali turistični rating!
ornitologi
16. 08. 2006 16.02
-2
naša družina se je vračala z istim trajektom, vendar 1 teden prej. še dobro, da me ni bilo na njem to vožnjo, ker, ko bi začutil trk, bi se vrgel v jezero z imenom jadransko morje.