Tujina

Tragičen konec medvedove poti

Reykjavik, 05. 06. 2008 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je na Islandijo priplaval prvi polarni medved v zadnjih 15 letih, ga je lokalna policija ustrelila. Zaščitniki živali so zgroženi.

Zaradi segrevanja ozračja in posledično taljenja polarnega ledu je ogrožen medvedov življenjski prostor, s tem pa tudi njihovo preživetje.
Zaradi segrevanja ozračja in posledično taljenja polarnega ledu je ogrožen medvedov življenjski prostor, s tem pa tudi njihovo preživetje. FOTO: Reuters

Društva za zaščito živali so na nogah, saj je polarni medved ogrožena in zaščitena živalska vrsta. Policist, ki je medveda ustrelil, se je sicer branil, da je moral hitro ukrepati, saj je medved lomastil v bližini naseljenega območja in da je bila zaradi megle slaba vidljivost. Policist zatrjuje, da ni imel na voljo puške in uspavala, s katerim bi lahko uspaval medveda. Najbližje uspavalo naj bi bilo šele na drugi strani otoka, zato se je policist odločil, da bo medveda raje ustrelil takoj, preden se za njim izgubi vsaka sled. Njegovo zgodbo pa ni potrdil vodja veterinarske postaje v bližnjem mestu, ki zatrjuje, da imajo v njihovi ordinaciji na voljo dovolj sredstev za uspavanje. Prav tako bi lahko puško za uspavanje medveda z letalom pripeljali v slabi uri, ta čas pa bi lahko policija in lovci sledili medvedu in ga poskušali ujeti živega.

Kot poroča Daily Mail, se je problem pojavil, ker se je novica o kosmatem turistu hitro razširila po otoku, zato se je na območju, kjer je lomastil kosmatinec, zbralo okoli 60 radovednežev. Ko je medved zaradi množice stekel po hribu navzdol proti skupini gledalcev, pa ga je policist zaradi nevarnosti, da bi koga napadel, ustrelil.

Severni medved na Islandiji ni dobrodošel.
Severni medved na Islandiji ni dobrodošel. FOTO: Reuters

Društva za zaščito živali opozarjajo, da je bilo premalo storjenega za zaščito medveda. Po njihovem mnenju se je policija odzvala nepremišljeno in panično, saj bi morala zapreti ceste do tega območja in s tem preprečiti dostop radovednežem.

Na plavajočem kosu ledu so polarni medvedi že večkrat obiskali Islandijo, zadnja leta pa so ti obiski redkejši. Zadnji zabeležen primer takšnega obiska je iz leta 1993. Tudi takrat so polarnega medveda takoj ustrelili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ASRoma12
05. 06. 2008 14.48
meat_eater: tebe so itak samo provokacije..čist si zafrustriran, ziher te tepejo doma. Nočema te spoznat, zanima me samo, kakšen človek se skriva za ekranom..kakšen mozoljast 13 letnik. delta, z drekom si ni rok za mazat :)
adejnehino
05. 06. 2008 14.46
bravo! zalitza in tine_romar - kapo dol! upam, da je na svetu še več takih, ki razmišljajo podobno in da bodo/bomo kmalu dobili več možnosti, da naša mnenja začnejo dobivati veljavo. srh me spreletava ob zafrustrirani ozkogledosti meat-eater-ja in njegovih somišljenikov.
zalitza
05. 06. 2008 14.26
Ma kake komentarje človek najde tukaj! Naj samo nekaj povem: en medved ali 100 - vsako življenje je dragoceno! Poleg tega pa severni medved izumira, ker se mu krči naravno okolje, to je led. Medvedke ne morejo preplavati s svojimi mladiči na ledene plošče, kjer lovijo tjuljnje, in zato mnogokrat utonejo skupaj z mladiči. Ko bodo naši potomci plačevali za naša zdajšnja dejanja, vas pa ne bo tukaj, da bi se bahali s svojimi komentarji. Ja, ja ... Lepo zapuščino si delamo, res smo lahko ponosni nase. Sploh pa zaradi takih nehumanih komentarjev alla meat_eater - primitivizem. Ni čudno, da je mladina vsa nablojena. Lp vsem tistim, ki jim ni vseeno
tine_romar@hotmail.com
05. 06. 2008 14.24
Bravo muvimen vse si lepo popredalčkal zdej gramo pa lahko domov, zelo si pronicljiv ni kaj... Jaz osebno sem Podobniku večkrat pisal na mail in mu razložil kakšne alternative obstajajo, da ne bi bilo treba streljati medvedov, ampak za Podobnikom žal stoji Smrkolj s svojo izprijeno druščino in njim je streljanje medvedov šport in razvedrilo za njihovo bolano dušo, zato tudi protest pred parlamentom ne koristi nič bolj kot mnenje na forumu, ki je definitivno pomembno, saj se počasi vidi, da imajo ljudje precej drugačen odnos do živali kot poskuša prikazati nekaj glasnih posameznikov, ki v njih vidijo neko neverjetno grožnjo, za katero se v resnici skriva njihova srednjeveška imbecilna mentaliteta...
dona08
05. 06. 2008 14.10
Bravo tine_romar
muvimen
05. 06. 2008 14.10
Mater tlele eni jokate zarad enga medveda tisoče km stran, ko so pa pri nas dal befel za odstrel ne vem kok 50 al 100 medvedov je blo pa vse kul. Temu se reče pomor, kje ste bli pa takrat, nobenga nisem vidu pred parlamentom. Tlele se pa greste ene zaščitnike in ne vem kaj. meat_eater se pa itak norca dela iz vas vseh, vi pa po trepalnicah skačete.
tine_romar@hotmail.com
05. 06. 2008 14.09
Še nobenega Slovenca medved ni živega pojedel!!! Veliko večja verjetnost je, da te na poti v službo povozi avto, ampak mislim, da je tale tvoja pisarija zgolj provokacija, ker v nasprotnem primeru težko razumem, da je nekdo tako degeneriran.
delta
05. 06. 2008 14.05
meat_eater: zato da te polomim ko kreetena butastega. Še enkrat maš srečo, da te ne dobim...
mojster_jaka25
05. 06. 2008 13.59
@ Pahorček, debbil neumni, pojdi k Janšku jokcat. Debata tu je za ta velike fante. @ debilta in ASSroma: zakaj bi se pa moral predstavljati komurkoli? Kdo pa sta vidva, bebca, da sta vredna mene spoznati? Še enkrat: ŽIVALI NIMAJO KAJ DELAT V BLIŽINI NASELIJ! PIKA IN KONEC, ČE NE GRE V LONEC! Za vse bebaste pripadnike naše ljube dežele pa naj si naredijo mentalno sliko medveda, ki jih živega žre. Pa bodo kaj kmalu spremenili mnenje.
Pahorcek
05. 06. 2008 13.53
admin admin... meat-eater mora pa kakat... kle si daješ duška doma pa pobožen k marija.
delta
05. 06. 2008 13.48
ja meat_eater dej kje si javi se predstavi se tako kot te je že dvakrat ASRoma12 pozval. Kaj si rit stisnil, dej bodi pogumen, da te vidim junaka bedaka.
tine_romar@hotmail.com
05. 06. 2008 13.46
meat_eater ti moraš biti en agresiven zafrustriranec, jaz imam veliko raje 10 medvedov okli svoje hiše kot debila kot si ti. Na Biblijo se na srečo požvigam, ampak v to debato se ne bom spuščal, kar se pa divjih živali tiče pa lahko rečem samo, da se človek NIMA KAJ vtikati v njihovo življenje in NIMA KAJ posegati v njihov življenjski prostor, so bile tukaj veliko pred nami. Bi bilo pa zelo koristno, če bi bilo na svetu manj osebkov podobnih tebi...
Pahorcek
05. 06. 2008 13.44
še en sovražni govor je na začetku zakaj se pa tega ne izbriše.... proti JJ-u
delta
05. 06. 2008 13.43
pol pa še enkrat meat_eater: si največji embicil na zemeljski obli, nisi vreden da živiš ti in tebi podobni, upam da jih je čim manj. Da bog da,da se ti bo močno maščevalo v življnju za taka pamet, kakršno maš ti. res ti ni pomoči. jojjj, admin. sovražni govor sem zasledil, pi.... jedna pokvekana
ASRoma12
05. 06. 2008 13.40
meat_eater daj no, kje si zdaj? ne boš? se bojiš? se mi je zdelo ja! mislim da si ti tu edini, ki pišeš bedarije, tako da bi mogli tebe brisat. strahopetec bogi, kr smiliš se mi.
mojster_jaka25
05. 06. 2008 13.35
By the way: že v Bibliji nam je Bog povedal, da so živali na tem svetu le za človekovo uporabo. Torej, zakaj ves ta kraval? Če je taka Beseda Božja, bo pa že nekaj na tem, ali ne?
mojster_jaka25
05. 06. 2008 13.32
admin, zasledil sem sovražni govor. Prosim, če izbrišete neustrezne komentarje.
muvimen
05. 06. 2008 13.30
Mam na sumu da je ta policaj, kakšen uvožen čapac na začasnem delu, al pa, da je preko kakšnih vez dobu job. Pa upam, da mesa niso stran vrgli, baje da so medvedji zrezki odlični.
mojster_jaka25
05. 06. 2008 13.30
Ravno zadnjič sem bil na medvedji obari! Jamsi, kok je bilo pa to dobro!
pijanec22
05. 06. 2008 13.30
meat_eater: ti si verjetno eden izmed tistih, ki se boji vsake živali. Verjetno tudi kačo takoj pokončaš. Da bi te medved napadel, je minimalna možnost - podobna možnostim, da te vseka strela. Pa sem mislil, da so takšni cepci možni samo onkraj Atlantika. Tam tudi čebele, strele, domače živali, kokosi pobijejo vsaj 10x več ljudi kot vse zveri skupaj in vendar so krive za vse.