Tujina

FOTO in VIDEO: Katastrofalne razmere v Idomeniju: 'Priča smo vrhuncu človeške bede v Evropi'

Skopje, 14. 03. 2016 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H./S.S./STA
Komentarji
0

Skupina beguncev in migrantov je skušala preplavati reko v bližini Gevgelije na makedonsko-grški meji. Trije - med njimi tudi nosečnica - so se v narasli reki utopili. Še 23 pa so jih iz reke uspeli rešiti, je sporočila makedonska policija. V grškem Idomeniju so razmere med tem katastrofalne.

V Makedoniji se je zjutraj zgodila tragedija, ko je skupina beguncev skušala preplavati reko Suvo v bližini grško-makedonske meje. Trije begunci so se v močno narasli reki utopili. Okoli 23 beguncev, ki so se prav tako podali na ta nevaren podvig, pa so uspeli rešiti iz reke. Z makedonskega notranjega ministrstva so sporočili, da so se utopili trije Afganistanci - moški ter noseča ženska in njena najstniška sestra.

Nesreča se je zgodila okoli 7.30 ure zjutraj. Iz reke so potegnili trupla dveh moških in ene ženske, je sporočila makedonska policija. Preostale begunce, ki so jih rešili iz reke, so odpeljali v sprejemni center Vinojug, kjer so jim nudili tudi zdravniško oskrbo. 

Begunci na grško-makedonski meji - 2
Begunci na grško-makedonski meji - 2 FOTO: AP

Medtem je v obmejnem grškem mestu Idomeni še vedno okoli 12 tisoč migrantov in beguncev, drugje po Grčiji pa še na desettisoče ljudi, ki so obtičali, saj so Makedonija in druge države na balkanski begunski poti, zaprle meje. Zato ti zdaj iščejo nove, bolj nevarne poti, kako se prebiti naprej proti Nemčiji in zahodni Evropi. 

Več sto migrantov in beguncev se je danes iz begunskega centra v grškem Idomeniju peš odpravilo proti vasi Chamilo, kjer so nameravali nezakonito prečkati mejo z Makedonijo. 500 metrov pred mejo so skupino, v kateri so bili predvsem Sirci, Iračani in Afganistanci, obkrožili grški policisti.

Po poročanju dopisnika francoske tiskovne agencije AFP naj bi mejo skušalo prečkati okoli 1000 beguncev in migrantov, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa več sto.

Nekaterim - okoli 500 ljudem - pa je vseeno uspelo prečkati mejo, a so jih tam pričakali makedonski vojaki. Makedonska policija je sporočila, da sprejema ukrepe za vračanje teh migrantov Grčiji.

Tiskovna predstavnica makedonske policije je sporočila, da nameravajo te migrante vrniti Grčiji ter da sta policija in vojska okrepili mejno varnost na kritičnih točkah.

Migranti so zapustili center v Idomeniju ter hodili okoli štiri ure, da bi zaobšli okoli tri metre visoko ograjo na meji z Makedonijo. Vmes so srečali grško policijo, ki jih je opozorila, da jih bodo makedonske sile vrnile v Grčijo. A migranti so nato začeli prečkati mejno reko Suvo. Po poročanju medijev so reko prečkale tudi celotne družine z otroki.

Katastrofalne razmere

Higienske razmere so v Idomeniju katastrofalne - stranišča so poplavljena, več deset otrok pa je hospitaliziranih zaradi težav z dihanjem in različnih virusov.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes sporočil, da so razmere v prenapolnjenem begunskem taboru v Idomeniju na grško-makedonski meji dosegle nepredstavljivo raven.

"Priča smo vrhuncu človeške bede v Evropi. Razmere na obmejnem območju v Idomeniju so preprosto neverjetne," je dejal predstavnik UNHCR Babar Baloch. "Nepredstavljivo je, kako grozno lahko postane, in vsak dan pade več dežja, ljudje pa trpijo," je dodal.

Iz Bruslja so medtem sporočili, da bo Grčija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite prejela dodatno materialno pomoč drugih držav članic v podporo beguncem v državi. V zadnjih dneh so Nizozemska, Velika Britanija in Luksemburg Grčiji že dostavili oziroma napovedali dostavo 12 kombiniranih vozil, 120 električnih generatorjev, prek 1000 šotorov, 16 sanitarnih in bivalnih zabojnikov, 6000 posod za vodo, 750 žimnic, 300 stolov, 5000 vzglavnikov in 500 pogradov. Ta teden bodo dodatno pomoč poslale še Avstrija, Nemčija, Španija, Litva, Madžarska, Norveška in Švedska.

Grčija je zaprosila za podporo prek mehanizma EU na področju civilne zaščite decembra lani, pomoč pa je do zdaj prispevalo trinajst držav članic EU in Norveška. Grčija je prejela več kot 87.000 kosov materialne pomoči, kot so odeje, medicinska oprema, šotori, postelje in žimnice, so še navedli v Bruslju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou