Tujina

Tragedija v Alepu: 'Gre za zločine zgodovinskih razsežnosti'

Alep, 21. 10. 2016 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če bo humanitarna prekinitev ognja zdržala, bo stekla evakuacija ranjenih iz vzhodnega Alepa. Civilisti naj ne bi zapuščali mesta, Rusija pravi, da civiliste namenoma ustrahujejo in jih uporabljajo kot živi ščit.

Sirija
Sirija FOTO: AP

Humanitarne organizacije v okviru Združenih narodov naj bi danes v Siriji začele evakuacijo ranjencev iz vzhodnega dela Alepa, če bo "humanitarna prekinitev ognja" sirskih in ruskih sil vzdržala. Vendar za zdaj ta evakuacija zaradi nezadostnih varnostnih zagotovil še ni stekla.

"Naši sodelavci so pripravljeni odpeljati ranjence iz vzhodnega Alepa, vendar pa nismo dobili še nobenih varnostnih zagotovil," je povedala predstavnica Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).

Prekinitev ognja, ki so jo v četrtek enostransko razglasile sile režima Bašarja al Asada in njegovih ruskih podpornikov, še drži. Sprva naj bi ta prekinitev trajala le 11 ur, nato pa je v četrtek zvečer ruski obrambni minister Sergej Šojgu napovedal, da bodo premirje podaljšali še "za 24 ur".

Ni sicer povsem jasno, kdaj naj bi se ta prekinitev ognja končala, še opozarja AFP. Sirska vojska je sicer v sredo zvečer sporočila, da bo prekinitev ognja trajala tri dni – "20., 21. in 22. oktobra od 8. do 16. ure", vendar za zdaj tudi v obdobju, ko naj te prekinitve ne bi bilo, spopadov ni bilo.

Po drugi strani po poročanju AFP malo civilistov upošteva pozive, da se umaknejo iz vzhodnega dela Alepa, ki je pod nadzorom sirske opozicije. Sirska vojska je odprla osem koridorjev za umik civilistov, a jih praktično nihče ne izkoristi. Rusija je upornike obtožila, da civiliste namenoma ustrahujejo in tako uporabljajo kot živi ščit.

Sirske in ruske sile so sicer k umiku preko teh koridorjev pozvale tudi borce fronte Fateh al Šam, nekdaj Fronte al Nusra, ki je bila podružnica Al Kaide v Siriji. A tudi oni se na te pozive ne odzivajo.

"Zelo smo zaskrbljeni, ker kljub gestam dobre volje Moskve in Damaska, da bi normalizirali položaj v Alepu, borci al Nusre to zavračajo," je danes izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Dodal je še, da ti borci "spodkopavajo prizadevanja Združenih narodov, da bi z našo podporo in podporo sirske vlade - dostavili humanitarno pomoč v vzhodni Alep".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes opozoril tudi, da je od umikanja borcev tudi odvisno, kako dolgo bo trajala prekinitev ognja. "Žal je ta proces zdaj počasen," je povedal. Opozoril je še, da se "situacija spreminja zelo hitro" in da bi se lahko zelo hitro tudi poslabšala, kar bi lahko vplivalo tudi na odločitev, kako dolgo bo trajala ta prekinitev spopadov.

Lavrov je zatrdil, da je Rusija pripravljena podaljšati humanitarno prekinitev ognja, če ne bo prišlo do provokaciji s strani al Nusre in njihovih zaveznikov. Ruski zunanji minister je še poudaril, da je bilo to stališče posredovano tudi ZDA. Pozval pa je tudi k skupnemu boju proti Islamski državi in fronti Fateh al Šam oz. al Nusri.

V ofenzivi, ki so jo pred mesecem dni za popolno zavzetje Alepa ob podpori ruskih letal sprožile režimske sile, je bilo po dosedanjih podatkih ubitih okoli 500 ljudi, skoraj četrtina med njimi je bilo otrok. Več kot 2000 civilistov pa je bilo ranjenih. V zahodnih državah so to silovito bombardiranje označili za pokol, pa tudi možen vojni zločin.

Zločini zgodovinskih razsežnosti

Med tem se je danes sestal svet Združenih narodov za človekove pravice na posebnem zasedanju o položaju v Siriji, zlasti v obleganem mestu Alep.

Uničeno reševalno vozilo v Siriji
Uničeno reševalno vozilo v Siriji FOTO: AP

Sklic posebne seje je predlagalo 16 držav, med katerimi je bila poleg ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije tudi Slovenija. V sprejem so predlagale tudi resolucijo o poslabšanju stanja človekovih pravic v Siriji, ki so jo potrdili s 24 glasovi za in 7 proti, 16 držav pa se je vzdržalo. Usmerjena je bila predvsem proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada in njegovim zaveznikom Rusiji in Iranu.

Ruski predstavnik v svetu Aleksej Goltjajev je tako k resoluciji predlagal pet amandmajev, v katerih je med drugim zahteval, da se skupine sirske opozicije v vzhodnem delu mesta ločijo od džihadistov skrajnih skupin Islamska država (IS) in Fronta al Nusra. Slednja se je pred časom ločila od teroristične mreže Al Kaida in se preimenovala v Fatah al Šam.

V enem od amandmajev je Rusija pozvala tudi k obsodbi "nezakonitih oboroženih skupin" oziroma protirežimskih upornikov zaradi preprečevanja evakuacije civilistov iz Alepa in nespoštovanja premirja, ki sta ga Moskva in Damask v četrtek vzpostavila v Alepu.

Vseh pet amandmajev so države zavrnile. Goltjajev pa je kritike proti Rusiji in Siriji označil za patetične in dejal, da resolucija dejansko podpira džihadiste.

V resoluciji, ki sicer ni obvezujoča, je Svet ZN za človekove pravice obsodil napade na civiliste in civilno infrastrukturo, so danes sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Obsodili pa so tudi teroristične napade na civiliste, ki jih izvajajo IS, Fronta al Nusra in druge teroristične organizacije.

Zahtevali so tudi takojšnjo vzpostavitev premirja, spoštovanje mednarodnega prava človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava s strani vseh vpletenih v konflikt. Pozvali so k zagotavljanju takojšnjega in neoviranega humanitarnega dostopa do območij, kjer je humanitarna pomoč potrebna, so še zapisali na MZZ.

Kot poroča AFP, so izrazili tudi nasprotovanje odrekanju hrane civilistom kot načinu bojevanja ter obleganju predelov, v katerih živijo civilisti. Sirska vojska sicer Alep oblega od začetka julija, minuli mesec pa je sprožila tudi ofenzivo za ponovno zavzetje vzhodnega dela mesta.

V luči pozivov k odgovornosti za kršitve človekovih pravic in humanitarnega prava pa je svet ZN mednarodni preiskovalni komisiji za Sirijo naročil, da opravi posebno preiskavo dogodkov v Alepu, so sporočili z MZZ. Pri tem pa so po navedbah AFP poudarili tudi vlogo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC).

V razpravi je pred tem ICC k preiskavi navedb o vojnih zločinih v Siriji pozval tudi vodja mednarodne preiskovalne komisije ZN za Sirijo Paulo Pinheiro.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad al Husein pa je pozval k takojšnjemu ukrepanju proti, kot je dejal, zločinom zgodovinskih razsežnosti.

"Obleganje in bombardiranje vzhodnega Alepa ni zgolj tragedija, gre za zločine zgodovinskih razsežnosti," je dejal al Husein in položaj v tem mestu primerjal s "klavnico". Ocenil je, da gre za sistematične napade na civiliste, kar je zločin proti človečnosti.

Sirijo je označil za "nadomestno bojišče", kjer se spopadajo številne države, vendar pa je zdaj prišel čas, da se politična nesoglasja poležejo in da se posvetijo trpljenju civilistov. Če mednarodna skupnost ne bo uspela ustaviti tega prelivanja krvi in zaščititi civilistov, "bo to preganjalo vsakega od nas", je v svojem nagovoru še poudaril visoki komisar za človekove pravice.

Sprejem resolucije so pozdravili v humanitarni organizaciji Human Rights Watch (HRW). Svet ZN je po njihovih besedah "poslal jasno sporočilo, da se morajo nezakoniti napadi na civiliste končati in da morajo tisti, ki so odgovorni, odgovarjati".

"Zdaj mora Generalna skupščina ZN odigrati svojo vlogo in sklicati izredno zasedanje, da konča nekaznovanost za vojne zločine v Siriji," je povedal vodja HRW John Fisher. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp1
22. 10. 2016 08.35
+8
Na 24ur lahko zdaj pričakujemo redno pluvanje po tistih, ki osvobajajo Aleppo, propagando takšne razsežnosti, ki trdi da so ISIS fanatiki boljši od Ruskih osvoboditeljev in od uradne Sirske vojske - po drugi strani pa lahko za enako "osvobajanje" Mosula pričakujemo kup hval, zahval, razlag kako humano ZDA "osvobajajo" Mosul... Človek ne ve ali bi se smejal ali jokal ko vidi, do kam je nekaznovanje takšne proameriške propagande v največjih SLO medijih pripeljualo - do popolno prozorne popolno dvostranske črno-bele propagande, to je bilo že vedno vidno, zdaj ko gre dobesedno za osvobajanje DVEH mest pred ISIS glavorezci in 24ur odloča kdo "humano osvobaja" v Mosulu in kdo "terorizira uboga ISIS glavorezce" v Aleppu... Seveda je spet, kot vedno - ZDA so popolnoma bele, dobre, RUsija popolnoma črna, slaba... Takšne histerije nismo brali niti ko so to ISTO mesto Aleppo zasedli ISIS glavorezci (pred katerimi zdaj Rusija in uradna Sirska vojska osvobajajo prebivalstvo) - in so takoj po okupaciji pričeli z genocidom, otroke so pribijali na križ, jih žive zakopavali , moškim rezali glave, ženske kamenjali, vse to javno, odkrito pred kamerami celotnega sveta, zraven pa žugali s kazalcem in se drli "alahakbar" . za 24ur in nekatere ZDAfilske medije je bilo to bolj sprejemljivo kot zdaj ravno osvobajanje pred temi zložinci. Vsaj po tukajšnjih člankih sodeč, če primerjamo število negativnih člankov ob zasedbi Aleppa in ob izvajanju genocida, grozodejstev in zdaj ko se Aleppo osvobaja. Neuki človek bi po teh člankih sodeč še mislil, da so ISIS osvoboditelji in uradna vojska skupaj z Rusko pomočjo "okupatorji"...
kapljač1
22. 10. 2016 08.09
+1
Pravi zločin v Siriji je zakrivila mednarodna javnost, ki pet let ni posredovala na način, da pride do miru. Še več sebi so si uredili vire črnega trgovanja in živega vojaškega poligona. Razumljivo je, da v zaključnih bojih , odkar se je vmešala Rusija in pomaga Sircem, prihaja do hudih bojev, ker "uporniki" vedo , da je z njimi počasi konec in se branijo zato tako zadrto. In če želiš to predret in zaključit vojno , moraš biti dovzeten, dosleden, nepopustljiv, da bi končal vojno. Samo v miru ni žrtev.
širimresnico
21. 10. 2016 20.59
+4
vse je vsem jasno.....pa kljub temu recimo trumpa , ki bi rad prijateljske odnose z rusi in je proti ameriškemu vmešavanju po svetu bombardirajo vsi ameriški mediji, še celo republikanci so proti njemu....hkrati pa vsi podpirajo hillary ki je eden glavnih krivcev za vse te vojne skupaj z obamo...in oba ščuvata proti rusiji....očitno bo res zmagala hillary in se bo ta ameriška agresija nadaljevala...to je več kot očitno cilj....za svetovni mir bi pomoje bilo dobro da zmaga trump ampak mislim , da je to utopija....
FolkloraS
21. 10. 2016 17.23
+12
Enostranska prekinitev ognja je z strani SAA in Rusov, vendar so teroristi to odklonili. Od včeraj teroristi obstreljujejo koridorje tako da evakuacija ni možna pri tem pa še ustrahujejo civiliste. Včeraj so ravno tako napadli humanitarni konvoj in pri tem ranili tri Ruske časnike. Drugi problem je, ker se v vzhodnem delu skrivajo in pomagajo ameriški in drugi zahodni plačanci, ki nimajo pojma kako bi jih zahod rešil. Zato je pa tudi taka gonja proti regularni sirski vojski in Rusom, da izvajajo vojne zločine nad civilisti. Vojni zločin pa ni ko saudska barabija pobije 150 pogrebcev in 600 rani, napade osnovno šolo, belgijski zločinci pa ubijejo 6 civilistov v nočnem napadu, pa to suvereno zanikajo. Pa da teroristi iz vzhodnega Alepa obstreljujejo civiliste na zahodnem delu Alepa, kjer je pod nadzorom SAA. Bolje da ne napišete nič, kot pa da zavajate bralce, kot da nimamo vpogleda še kam drugam!
darlok
21. 10. 2016 19.16
+4
FolkloraS, lepo napisano. Zanimivo mi je pa tudi to, kako je folk slep. Rad berem novice iz vsega sveta (berem 24ur (pač slo portal), bbc, cnn in rt) in pa seveda še na yt pogledam stvari. In ko gledam Putinove intervjuje, na vseh pametno (vsaj po mojem) odgovarja. Brez dlake na jeziku. Nič ne okoliši kot ostali EU in ZDA politiki. A folk še vedno meni, da je Putin tako rekoč največje zlo na svetu. Po drugi strani pa razumem zakaj je tako, saj to vidim tudi pri nas. Pri nas tudi ni važno kaj kdo pove, važno je samo ali je "levi" ali "desni", čeprav v resnici noben ni ne levi ne desni, ampak so vsi sami brezhrbteničarski krvosesi (ali bolje rečeno denarosesi).
Ka pa mislis
21. 10. 2016 19.48
+3
Darlok predlagam liveleak kanal sirija. Dobre stvari
darlok
21. 10. 2016 19.56
HordeZla, hvala. Bom pogledal. Morda sem že gledal, a si nisem zapomnil ime kanala.
spodajbrez
21. 10. 2016 20.43
+2
darlok-čeprav v resnici noben ni ne levi ne desni, ampak so vsi sami brezhrbteničarski krvosesi (ali bolje rečeno denarosesi). BRAVO,SI EDEN RETKIH
darlok
21. 10. 2016 22.20
+3
Hvala, spodajbrez. Ko sem bil še mlad in naiven, sem se včlanil v SDS. Vse ostale stranke so mi bile videti lopovske. No, kot tajnik lokalnega SDMa sem videl, da so tudi ti navadni lopovi. Lopovi nad lopovi. Strankarski programi ne pomenijo ničesar. Sedaj sem starejši in bolj izkušen. In vidim, da vsak gleda na svoj žep. Imam prijatelje iz vseh političnih sfer (no, bolj so postali znanci sedaj) in vsak samo "trajba": "Vaši so pokradli to in ono", nihče, ampak RES NIHČE pa ne doda:" Naši so pa pokradli to in to"
Naveli?anec
21. 10. 2016 17.21
+6
Zločin je bil tudi ko smo dovolili 400tisočim da prehajajo našo mejo, posledice tega prehoda so pa bili bombni napadi v Evropi, posilstva, nasilje in itd...
darlok
21. 10. 2016 19.20
+2
Jap. In ne samo, da je bil samo moralni zločin, to je bil tudi zločin pred zakonom, saj so EU politiki kršili zakon, ko so jih tako spuščali v EU (begunec namreč mora zaprositi za azil v državi, v kateri je vstopil v EU in tega se EU politiki niso držali). Čeprav je bil človek, ki ga bom omenil, precejšen oportunist, si vseeno želim, da bi imeli ljudi tipa Odilo Lotario Globočnik v parlamentu in vladi. Vsaj v teh časih.
kam_to_pelje
21. 10. 2016 17.07
+15
Ko je bil še čas da se IS uniči. Ga ZDA niso hotele niti njihove zaveznice. sedaj ko se vse skupaj spreminja v morišče. pa nekateri sekate po amerih in opravičujete pobeg moške populacije na evropsko območje. Ter obsojate kaj se tam dogaja. ob tewm zaogvarjate da bi tudsi sami bežali. Toda to vaše pisarjenje ne gre nikamor. Kajti Evropa bo naslednja ki jo bo zahod hotel uničiti in si jo podjarmiti. Torej bežati do kdaj in kam ko vam zmanjka prostora za beg. Zakaj obosjate američane in odobravate beg tamkajšnjih potencijalnih branilcev domovine. Med tem ko nedolžni otroci in ženske... nimajo kam bežati. Nekateri sami ne veste kaj bi oz. niti ne pomislite da beg ni rešitev težave. pač pa samo prelaganje problema na kasnejši čas in upanje da se bo rešil sam ali da ga bo rešil nekdo drug namesto vas ter vam pustil da se vrnete na svoje domače dvorišče. Malo morgen .Te zgodbe vam nihče ne bo uresničil. ali se boste borili sami ali pa boste ob vse. Tak je življenje. Nič ni zastonj. Zato podpiram Asada in njegove zaveznike. saj deluje vsaj po nekih načelih, ki pa niso vsem po godu. toda v regiji je bil mir in sistem je deloval. Sedaj pa je beda kot je v Iraku po zahodni vojaški intervencije pred cca 25 leti. Še danes poka veselo tam doli in veselo ljudje umirajo kot ne bom rekel kaj. Vse na račun kapitala oz kapitalistične demokracije!!
Ka pa mislis
21. 10. 2016 17.42
+5
jankomat
21. 10. 2016 21.34
+4
Evropa in skoraj ves ostali svet so hinavci.Zakaj noben ne pove,da so usa ,britanci in tud delno evropa krivi vsega --nobene besede proti usa ,ko so začel delat sranje v aziji in tud sedaj.Kdo je provociral v Ukrajini,kdo na bližnjem vzhodu.škoda ,da je Evropa hlapec Američanov.
DIWG
21. 10. 2016 17.00
+22
Zakaj ni bila sklicana izredna seja ZN ko je Amerika zbombardirala bolnišnico? Zakaj ni bila sklicana izredna seja ZN ko je Savdska Arabija zbombardirala več sto ljudi na pogrebu? ZDA so samo rekle "napaka je bila" in karavana gre dalje. Dvoličnost. Dokler ZDA in SA ne odgovarjajo za svoje vojne zločine nimajo kaj pridigat Rusiji.
JApajaDAja
21. 10. 2016 18.36
+2
zakaj, zakaj......tem kjer zraven usa je vse dovoljeno! Zato!
modrook
21. 10. 2016 16.51
+9
Amerikosi pa v Mosulu bombardirajo s torticami in bonboni... al kaj?
DeBill
21. 10. 2016 15.59
+30
Aja, a norenje glavorezcev zadnji dve leti je pa dobrodelnost ali kaj. Na bruhanje mi gre cel zahodni svet.
kam_to_pelje
21. 10. 2016 16.59
+3
Ka pa mislis
21. 10. 2016 15.52
+13
Vceraj so bili ranjeni trije ruski vojaki pri koridorjih za civiliste. Mislim da jim je to zadnja priloznost za prezivetje. Ko prispe letalonosilka kuznetsov do sirije se bo zacelo, kot je pred dnevi putin povedal, bombanje kot ga se niso doziveli nobeni po 2 sv vojni.
kam_to_pelje
21. 10. 2016 15.59
+12
Resnično škoda za nedolžne otroke, starce in ženske, ki ne morejo ubežati. Res e mi trga ob tem. Toda zato še toliko bolj z zaničevanjem gledam na te migrante,ki se v Evropi valjajo na naš račun. Pa še status uboščkov imajo. Čeprav jih je 80 - 90 % moških sposobnih za boj. Tudi te bi bilo potrebno sam sterat nazaj in naj se borijo al pa po**kajo. Saj ima ena od svetovno najbolj trdoživih vojska en lep rek. "marširaj ali umri." Jaz pa pravim bori se za svoj narod ali pa nisi vreden živeti.
jankoslo
21. 10. 2016 16.05
-1
kam_to_pelje, jaz pa nate gledam z zaničevanjem. Bi se te s puško boril proti letalskim napadom. Glej, dolgo so zdržali v Siriji in pač ugotovili da se ni vredno za kaj boriti. Države ni več in je nikoli ne bo več take kot je bila. Sirija je žrtev tujih interesov in tega Sirci ne bi mogli preprečiti, ker so se vpletle tuje sile.
Ka pa mislis
21. 10. 2016 16.08
-1
Jaz bi tudi zbezal prvi iz vojne. Ko bodo politiki bankirji lopovi uzeli puske bom pa prvi z njimi.
aristotel
21. 10. 2016 16.11
+2
darlok
21. 10. 2016 16.29
+11
točno tako. Moški star med 16 in 65 let se nima kaj izdajat za begunca, kvečjemu je lahko dezerter. Koliko naših moških je "emigriralo" med drugo svetovno vojno? Zanemarljiv delež je tistih, ki so pobegnili ali pa se skrivali. Vsi so se borili na tej ali oni strani. Ni zdaj pomembno, na kateri strani so se borili. Vsak je mislil, da je "njegova" stran prava. Tega tako ali tako ne moreš vedet, dokler ni vojne konec in si ali na pravi ali na napačni strani.
darlok
21. 10. 2016 16.30
moj komentar je kot odgovor oz. pritrditev komentatorju jankoslo.
darlok
21. 10. 2016 16.51
+1
eh, kako sem nor. Pritrjujem komentatorju kam_to_pelje. Pššš,
kam_to_pelje
21. 10. 2016 16.52
+1
jankoslo, proti letalskim napadom tudi. Tudi naši dedje so se. eni so se pa rajši prodali in uživali na strani sovražnika. Mlečnozobci gledate na tvoj način na te stvari. Toda ubežat agresiji ne boste mogli. Kaj boste bežali ko se bodo ubogi migrantki spremenili v osvajlce naše dežele. vi fantki. Vaše ženske in otroci bodo pa ostali tu na milost in nemilost sovražniku. Torej niste nič boljši kot oni. Sicer pa podgane vedno bežijo iz potapljajoče se ladije ne da bi jo poizkušale obdržati nad vodo. Bogi vi!!!
aristotel
21. 10. 2016 16.52
+2
sedaj ni več tako kot med drugo svetovno vojno sovražnika tistega ki je najhujši sploh ne vidiš vojne se sedaj vodijo praktično iz dnevne sobe kot video igrice,to so drugi časi kruti to niso igre ki jih igraš za računalnikom sploh ne veš kdaj te bo zadelo na deset tisoč kilometrov te lahko zadene v trenutku in kako se boš in s čim boril...
kam_to_pelje
21. 10. 2016 16.54
+1
Vpletele so se tuje sile ker jim je to omogočil notranji sovražnik. Ne sam predsednik države. Torej bi morali stopiti na njegovo stra in poprijeti za orožje ko je bila razglešena mobilizacija!!!! V tme pogledu je beg enak izdaji oz dezerterstvu. Kar pomeni obsodbo!!!
kam_to_pelje
21. 10. 2016 16.56
Po koncu teh grozot bodo zopet potekala sojenja in obračunavanje z dezerterji in izdajalci. Zgodovina se bo ponovila. Beg ni rešitev. saj agresorju apetita z begom ne potešiš. Le še poveča se mu in lovski nagot prav tako. ko vam zmanjak prostora za beg. Kaj boste potem?????
kam_to_pelje
21. 10. 2016 16.58
horde zla imaš napačen oz čisto pravi naziv. Saj s svojo izjavo opravičuješ vse zločine agresorjev, ki posiljujejo nedolžne otroke in trgujejo z belim blagom. Seveda vse pod izgovorom Islama. Ter denarjem uncla Sama!
Ka pa mislis
21. 10. 2016 17.46
Pac sm tak. Ti izvoli daj zivljenje za foteljarje. Mene pa boli zate in za njih. Zivljenje si bom postimal zase in otroke kjerkoli bom. Ce bo ww3 pa tk nimam izbire :-)
HorstWiesel
21. 10. 2016 17.50
+2
Jest sem Slovenec in v Sloveniji bom tudi pokopan...tako ali drugače..
Ost1234
21. 10. 2016 15.42
+22
Kot je videti na posnetkih, ki krožijo po netu, je ISIS dobro opremljen z ameriko vojno tehniko. Imajo na stotine Abramsov in Humvejev.. Le od kje hudiča, če ne od Američanov ...
DAEMONIUM
21. 10. 2016 15.53
+10
ka normalno, ti teroristi so za amerikance zmerna opozicija, enako kot so bili na zacetku zmerna opozicija alkaida, ps dzihadisti...vse to sranj3 je v bistvu naredila amerika z svojim umesavanjem v ta primitivna ljudstva in vedno so povsod popusuli, od Vietnama naprej, posledice pa nosijo drugi kot npr sedaj ta neumna Evropa ko se oteps migrantskih hord!
kam_to_pelje
21. 10. 2016 15.55
+2
Ka pa mislis
21. 10. 2016 15.57
+13
Killary klinton, Soris in Kerry so jim sponzorji. Vse pa poteka prek SA.
Ost1234
21. 10. 2016 15.27
+18
Samo vprašanje: koliko civilistov je v trenutno najbolj obleganem iraškem Mosulu, ki ga napadajo Američani skupaj z Iračani, Kurdi in nepovabljenimi Turki? Kdo je napadel pogrebce v Iraku in povzročil več kot 134 smrtnih žrtev? Tudi Rusi? A bodo Američani za civile iz Mosula razglasili premirje in jim omogočili njihov odhod iz mesta? Bodo vzpostavili varne koridorje?TUDI MOSUL JE ZA CIVILISTE TRAGEDIJA!! Tudi Američani niso boljši od Rusov. Prej slabši. Prav oni so vse skup zakuhal. Zakuhal pa bodo še kaj več. Evropa je njihov sledeči cilj !
JApajaDAja
21. 10. 2016 15.33
+3
v mosulu od 1,2 do 1,5 mio civilistov-odvisno kdo poroča
ficfiric 1
21. 10. 2016 15.35
+15
Vazn da so rusi krivi....tam kjer ameriske bombe padajo pa vijolice cvetijo...
Ost1234
21. 10. 2016 15.40
+10
Belgiski F-16 je bombardiral vas v okolici Alepa. Krivi pa Rusi??
DAEMONIUM
21. 10. 2016 15.56
+6
lahko je res Evropa in to Balkan naslednji cilj Amerikancev! In spet se bodo tolkli Amerikanci in Rusi preko Srbov, Hrvatovl Bosancev in Albancev do zadjega vojaka in seveda civilista!
DAEMONIUM
21. 10. 2016 15.59
-1
slovenski levifasizem pa je tako onesposobil obrambo Slovenije, da je dovolj prostovoljna gasilska enota iz Krapine s tremi cisternami da za vedno resi vprasanje meje na morju!
Ka pa mislis
21. 10. 2016 15.59
+5
Pa da ne omenimo 60 mrtvih sirskih vojakov ko so jih kavboji 'zamenjali' za svoje pajdase bradonje v derizorju. Potem pa je kr sledil napad bradatih in zavzem letalisca...
DeBill
21. 10. 2016 16.01
+3
upam da tega belgijskega f16 sklatijo eni ali drugi, ker belgijci pa res nimajo kaj nikjer izven svoje smrdljive države iskat
kam_to_pelje
21. 10. 2016 16.01
+3
Tudi ameri jih bodo dobili po betici. Ampak res jih bodo dobili. Ker se igrajo z ognjem. Tega pa rusija skupaj z zaveznicami ne bo dolgo trpela. Ko ji bo prekipelo. Bo za amere prepozno in takrat bodo jokali. Kot so v zgodovini že. _Toda izgleda jih ni kaj dosti izučilo.
Ost1234
21. 10. 2016 16.17
+2
DAEMONIUM slovenska vojska še za eno častno salvo nima streliva za tiste PVC flinte.Desna politika pač. Ne leva. Levičarji si take sramote ne bi nakopali. Če se spomniš, smo bili za Slovenijo brez vojske. Z vojsko, kakršno imamo, se ne moremo ubraniti niti pred malo večjo lovsko družino :-))!
FolkloraS
21. 10. 2016 17.25
+1
Pogrebci so bili v Jemnu! 160 mrtvih in 600 ranjenih!
Kollerik
21. 10. 2016 17.34
+1
daemonium, kaj ti kaj pravijo dohtarji? Je že kar kritično, a ne.... :))
Ost1234
21. 10. 2016 18.18
+1
FolkloraS . da tudi v Jemnu. Pa so jih Rusi?
JApajaDAja
21. 10. 2016 15.23
+3
še dobro, da se v mosolu cedita med in mleko - na usa način-seveda.
Karantanija
21. 10. 2016 15.12
+2
Ne more nihče tega ustaviti?
korintos23
21. 10. 2016 15.09
+5
Sirska vojska in Rusi ujetnikov nimajo, vojak zajet v borbi je pa pa, in tako mora biti.
Jožajoža
21. 10. 2016 15.08
+7
naša desnica se pa obada s hudo jamo, ki se je zgodila pred 100 leti. in to bo lačne slovence stalo najmanj 1,4 milione evrov
korintos23
21. 10. 2016 15.10
+7
Ka pa mislis
21. 10. 2016 16.00
+1
Zgleda da zelijo z njimi deliti zemljo. Tu smo da jim ustrezemo ;-)
Generacija56
21. 10. 2016 15.03
+19
Gre za laganje medijev zgodovinske razsežnosti! Niti z besedo ne znajo opisati mediji zločinov o katerih pišejo! Samo kričijo.... Medtem zaseda drugo največje mesto v Siriji tolpa zločincev, plačancev zahoda, ki ne želijo mesta zapustiti, ravno zaradi medijske podpore, ki si jo obetajo. Za talce držijo prebivalstvo, ki pada pod njihovimi streli, če želijo ven. Vse dokumentirano na portalu, kjer se lahko spremlja v živo... Tale in še nekaj medijev izvajajo zločinsko dezinformiranje javnosti. Medtem pa vojaki legitimne vlade v Siriji ob podpori Rusije osvobajajo mesto.
graf
21. 10. 2016 14.45
+11
onim v OZN je kajpak "zelo hudo" za begunce ,ko je najhuje skličejo svet , sprejmejo kakšen nov veto ...ki služi drugim za WC papir , tule je podatek o njihovi "učinkovitosti" preprečevanja vojn in reševanja civilov iz vojnih območij kar je njihova osnovna naloga in poslanstvo : Po zaslugi članic Združenih narodov ki so v konfliktu med seboj je bilo zaradi vojn, in nasilja v letu 2014 na begu rekordnih 60 milijonov ljudi (več kot med drugo svetovno vojno), letos verjetno še več. Med ljudmi na begu (samo v letu 2014) je bilo že 19.5 milijonov beguncev, 1.8 milijona prosilcev za azil, 38.2 milijona pa notranje razseljenih. Več kot polovica vseh beguncev je otrok.....zelo "učinkovita" organizacija kajne ?
platon26
21. 10. 2016 14.44
+20
Rusi in Sirci so dali možnost, da civilisti odidejo, najavili so prekinitev ognja! Avtobusi in humanitarna pomoč čakata na mestih da štartajo, a glej ga zlomka vaša Sirska opozicija kot ste jo vi novinarčki MANIPULATIVNO poimenovali! Dokazano je da so tam plačani teroristi ZDA, Turčije, Savdske Arabije in Katarja tako da ne vem kakšna opozicija je to, očitno ste tudi počasi začeli opuščati naziv "zmerni upornik" le zakaj??? Verjetno ker to ne obstaja kajne! V glavnem vse je pripravljeno a ti "sirske opozicijske sile" streljajo na civiliste in na točke kjer naj bi pomoč prišla! Skratka prodajajte bučke na tržnici in že 1x začnite objavlati OBJEKTIVNA DEJSTVA! HVALA!
Kollerik
21. 10. 2016 17.37
-3
platondžija, a si kdaj poštudiral, da so tudi rusi tam v Siriji predvsem in zgolj iz lastnih koristi in ne zaradi velike ljubezni do njim tako ljubega sirskega samodržca???! Matr folk, ste nekateri naivni.
platon26
21. 10. 2016 14.39
+29
MAdona ko ste bombardirali Beograd, Bagdad, Bengazi, Vietnam, Afganistan........................... in pobili MILIJONE nedolžnih civilistov pa ni bil noben problem al kako???