Tujina

Tožilstvo: Kazen je šokantno blaga in neprimerna

Pretoria, 04. 11. 2014 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilstvo je prepričano, da je izrečena kazen Oscarju Pistoriusu "šokantno blaga in neprimerna". Zato so vložili pritožbo zoper sodbo in izrečeno kazen. Pistorius je bil obsojen na pet let zapora, že po desetih mesecih bi ga lahko pogojno izpustili.

Južnoafriško tožilstvo je danes na sodišče v Pretorii vložilo pritožbo zoper sodbo in izrečeno kazen južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu. Pistorius je bil zaradi nenaklepnega uboja svojega dekleta pred dvema tednoma obsojen na pet let zapora.

Tožilstvo je med sojenjem Pistoriusu poskušalo dokazati, da je atlet lani na valentinovo naklepno ustrelil 29-letno Reevo Steenkamp. A po senzacionalnem sedem mesecev trajajočem sojenju je sodnica Thokozile Masipa prišla do sklepa, da ni dovolj dokazov za obsodbo za naklepen umor, in nato Pistoriusu izrekla petletno zaporno kazen.

Tožilstvo je mnenja, da je ta kazen "šokantno blaga in neprimerna".

Oscar Pistorius joka
Oscar Pistorius joka FOTO: Reuters

Že po desetih mesecih bi ga lahko pogojno izpustili

Pistoriusa bi lahko že po desetih mesecih pogojno izpustili iz zapora, saj lahko po zakonodaji Južnoafriške republike po preteku šestine izrečene zaporne kazni preostanek kazni odsluži doma.

Strokovnjaki za kazensko pravo so bili sicer nad odločitvijo sodnice, da Pistorius ni mogel predvideti, da bi lahko nekdo umrl, ko je začel streljati, presenečeni. Kot opozarjajo, to odpira pot sistematičnim zlorabam pravnega sistema in ljudem sporoča, da je neodgovorno streljanje upravičeno.

Paraolimpijski zvezdnik se je sicer ves čas sojenja zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč da je streljal v samoobrambi oziroma v prepričanju, da se za zaprtimi vrati skriva vlomilec. Na usodno noč je namreč štirikrat ustrelil skozi vrata kopalnice in pri tem ubil svoje dekle.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

king viljem
04. 11. 2014 17.25
+5
AHHH. DOST JE. PISITE RAJE O NASEM SODSTVU. KI SMR. DI DO NEBA. V NJEM OSEBKI MASLESA IN PODOBNI. KI SPUSCAJO TAJKUNCKE IN MAFIJCE NA PROSTOST??!!??!!