Tujina

Tožilec Pistoriusu: Ni se bala vlomilca. Bala se je vas!

Pretoria, 11. 04. 2014 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./S.S.
Komentarji
8

Južnoafriški tožilec je Pistoriusa imenoval za lažnivca, ko je ta dejal, da ne ve, zakaj so policisti premikali stvari po njegovi spalnici. Meni tudi, da je modra radijska lučka nudila dovolj svetlobe, da bi lahko obtoženi videl, da Reeve ni v postelji.

Na enem najbolj odmevnih sojenj doslej je bil Oscar Pistorius danes s strani tožilca obtožen prirejanja dokazov. Gerrie Nel je paraolimpijca preizkušal z več zaporednimi vprašanji o podrobnostih v njegovem opisovanju dogodkov tiste tragične noči. Izpodbijal je njegovo zgodbo, za katero meni, da ji je težko verjeti.

Lahko bi videl, da je ni na postelji

Oscar Pistorius in njegova sestra
Oscar Pistorius in njegova sestra FOTO: Reuters

Nel pravi, da ne more verjeti, kako Pistorius ni opazil, da je Reeva vstala iz postelje. Kot je dejal, je modra svetloba iz LCD ekrana glasbenega stolpa nudila dovolj svetlobe, da bi jo lahko videl. Pistorius je odgovoril, da je videl zgolj obris njenih kavbojk kak meter od postelje. Kot pravi, je ravno tedaj, ko je želel omenjen ekranček prekriti s kavbojkami, zaslišal zvok zapiranje okna v kopalnici. Nel je nato senatu znova pokazal fotografijo iz kraja dogodka, na kateri je videti odejo, ki leži na tleh.

Pistorius je nato dejal, da ta ni na istem mestu, kjer jo je on pustil, a da so kavbojke na približno istem mestu. Tožilec je nato poudaril, da prav slednje ležijo na odeji. Spomnil je, da bi lahko stvari premikali policisti, a se hkrati sprašuje, čemu bi to storili. "Lažete!" je napadel atleta, ta pa mu je odgovoril, da tudi sam ne ve, zakaj bi policisti to prestavljali, njega samega pa tam ni bilo.

Tožilec meni, da je Pistorius ustrelil dekle, ko sta govorila

Na današnjem pričanju je paraolimpijec dejal, da je bila potem, ko je slišal zvoke iz kopalnice, njegova prva misel zaščita Reeve. "Moja prva misel je bila, da moram sebe postaviti med vlomilca in Reevo," je dejal in nadaljeval, da je nato segel po pištolo, ki je bila pod posteljo, svojemu dekletu pa zašepetal, da naj pokliče policijo. Tožilec je na to odgovoril, da bi se razumen človek nekoliko bolje prepričal, če je ljubljena oseba v redu, ali pa je morda prestrašena. Pistorius je nadaljeval, da je nato začel kričati na vsiljivca z besedami ''takoj ven iz moje hiše'', Steenkampovi pa je med hitenjem proti kopalnici zavpil naj pokliče policiste.

Reeva Steenkamp
Reeva Steenkamp FOTO: Reuters Video

"Ampak varnostno stikalo je bilo že izklopljeno, nekoga ste želeli ustreliti. Bili ste pripravljeni streljati," je dejal Nel, Pistorius pa mu je odgovoril, da nikoli ni želel nikogar ustreliti. Obtoženi je nato dejal, da ne ve, čemu je zdivjal nevarnosti nasproti, ko bi se lahko s Steenkampovo nevarni situaciji izognil skozi zadnja vrata spalnice. Ko je prišel do vrat kopalnice, je bil zelo tiho. "Skrival sem se za vogalom hodnika, saj sem mislil, da bi me lahko vsiljivec tam že pričakoval. Klečal sem," je dejal. Ko je zaslišal, da so se vrata zaloputnila, je bil prepričan, da je v kopalnici vsiljivec.

Zakaj ni odgovorila?

Tožilec nikakor ne verjame Pistoriusu, ki razlaga, da Steenkampova ni kričala, ko je streljal. Nel meni, da je nemogoče, da bi bila tiho, čeprav jo je Pistorius, oddaljen le tri metre, pozival, naj pokliče policijo. Pistorius ne zna razložiti, zakaj mu ni odgovorila.

''Ni se bala vlomilca. Bala se je vas,'' je bil jasen tožilec. ''Ste prepričani, da Reeva ni kričala po prvem strelu?'' je nadaljeval tožilec. Pistorius je bil nekaj trenutkov tiho, nato je zajokal in odgovoril, da ''Reeva ni niti vpila niti kričala v nobenem trenutku'' usodnega večera. Priča tožilstva trdi, da je slišala ženske krike.

Tožilec je vztrajal, da je Pistorius Reevo ustrelil med pogovorom čez zaprta vrata. "To ni res," ga je zavrnil obtoženi, a Nel vztraja, da je edina smiselna razlaga ta, da jo je ustrelil po prepiru.

Pistorius je po besednem dvoboju sodnici dejal, da ni več prepričan v pristnost svojih odgovorov, ker je utrujen. Obravnavo so prekinili, nadaljevanje bo v ponedeljek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
13. 04. 2014 14.41
Privili ga bodo, dobili ga bodo na laži.
smarjan
13. 04. 2014 13.08
+0
grem na pir..
ddmmll
13. 04. 2014 08.00
+5
Če bi bil Pistorius navaden smrtnik, ne pa športnik z goro denarja, bi bil invalid, ki ga pokojna sploh opazila ne bi. Definitivno, če je kriv naj bo obsojen, vendar ne morem verjeti kako lahko denar človeku uniči vse vrednote.
PošteniSlovenec
12. 04. 2014 21.53
+9
Oscar Pistorius je zelo hitro tekel in očitno se še hitreje zlaže in maratonsko vztraja pri lažeh da se reši zapora.
deathbite
12. 04. 2014 11.21
+6
Sveža novica iz Pretorie: "Mzizi Mobutu je danes dopolnil 25 let pometanja glavne avenije v Pretorii! Čestitamo!" ...tudi uredništvo 24ur se pridružuje čestitkam!
Našvasan_zob
12. 04. 2014 01.03
+4
Koliko tihih je sodnik spustil pod haljo?...
drugnben
12. 04. 2014 01.02
+3
zakaj je treba vse dokumentirat? naj naredijo film po resnični zgodbi, mi pa počakamo nanj.
kaktus1234
11. 04. 2014 22.35
+9
Zakaj bi pisali nove članke, če lahko starim spremenimo le naslov, kajne 24kur?