Tujina

Tožilci zahtevajo smrtno kazen

Washington, 11. 02. 2008 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
11

Ameriški tožilci so proti osumljenim teroristom za napade iz leta 2001 vložili obtožnice in zanje zahtevali smrtno kazen.

Med obtoženimi je tudi glavni organizator napadov Halid Šejk Mohamed.
Med obtoženimi je tudi glavni organizator napadov Halid Šejk Mohamed. FOTO: Reuters

Ameriški vojaški tožilci so proti šestim osumljenim teroristom, ki so zaprti v ameriškem vojaškem taborišču Guantanamo na Kubi, vložili obtožnice zaradi vpletenosti v teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001 in zanje zahtevali smrtno kazen. Med obtoženimi je tudi glavni organizator napadov Halid Šejk Mohamed.

Ameriški general zračnih sil Thomas Hartman je na novinarski konferenci v Pentagonu dejal, da bodo šestim obtožencem sodili skupaj pred posebnim vojaškim sodiščem, ki so ga ZDA ustanovile prav v ta namen. Obtožnica proti šesterici ima kar 169 točk, med njimi so umor, zarota, napadi na civiliste, civilne objekte, povzročitev hude telesne poškodbe, uničevanje lastnine, terorizem in še kopica podobnih. Štirim bodo naprtili še obtožnico za ugrabitev.

Poleg Halida Šejka Mohameda, ki je organizacijo napadov na ZDA 11. septembra 2001 priznal lani marca, bodo sodili še nesojenemu 20. udeležencu napadov 11. septembra Mohamedu al Kataniju. Na seznamu je tudi Ramzi Binalšib, ki naj bi bil posrednik med vodstvom mednarodne teroristične organizacije Al Kaida in ugrabitelji. Obtožen je tudi Mohamedov nečak in tesen sodelavec Ali Abd al Aziz Ali, ki je bolj znan kot Amar al Baluči. Obtožena sta tudi al Balučijev pomočnik Mustafa Ahmed el Havsavi ter Valid bin Ataš, ki je sodeloval pri izbiranju in urjenju napadalcev 11. septembra.

Eden izmed posnetkov terorističnega napada na stolpnici Svetovnega trgovinskega centra septembra leta 2001
Eden izmed posnetkov terorističnega napada na stolpnici Svetovnega trgovinskega centra septembra leta 2001 FOTO: Reuters


Pripadniki teroristične mreže Al Kaida so 11. septembra 2001 ugrabili štiri potniška letala in dve treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, zadnje pa se je po domnevnem uporu potnikov zrušilo na travnik v Pennsylvaniji. Umrlo je skoraj 3000 ljudi, ZDA pa so začele vojno proti terorizmu, ki ji ni videti konca. Sojenje šesterici bo prvo za vodilne organizatorje napadov 11. septembra in prvi preizkus posebnih vojaških sodišč oziroma komisij, ki so bile ustanovljene samo v ta namen, da sodijo najnevarnejšim teroristom.

Sojenje na neustavnih sodiščih?

General Hartman, ki je pravni svetovalec teh sodišč, je zagotovil, da bodo imeli obtoženci vse pravice kot jih imajo na primer ameriški vojaki, ki bi se znašli pred sodiščem. Zagovorniki človekovih pravic sicer trdijo, da to sploh ni res. Ameriško vrhovno sodišče je leta 2006 takšna sodišča v nastajanju razglasilo za neustavna, ker pravila obtožencem niso zagotavljala niti prisotnosti na lastnem sojenju, niso mogli izpodbijati veljavnosti svojih aretacij ali se pritožiti na neodvisna sodišča. Prav tako je bila predvidena uporaba "posebnih zasliševalskih tehnik", ki jim kritiki ameriške politike do osumljenih teroristov pravijo mučenje.

Kongres je potem lani sprejel zakon, ki je malce spremenil pravila delovanja vojaških sodišč. Kljub temu obtoženci še vedno ne bodo imeli dostopa do vseh dokazov proti njim. Hartman je zagotovil, da bodo sojenja odprta, razen v primerih, ko bi bila lahko ogrožena nacionalna varnost. Prav tako se bodo odločali od primera do primera, ali se lahko uporabi kakšna izjava obtoženca, ki je bila pridobljena z mučenjem.

Vseh šest osumljenih teroristov je zaprtih v ameriškem vojaškem taborišču Guantanamo na Kubi.
Vseh šest osumljenih teroristov je zaprtih v ameriškem vojaškem taborišču Guantanamo na Kubi. FOTO: Reuters


Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia Michael Hayden je pred dnevi prvič javno priznal, da je bil Mohamed skupaj z dvema drugima osumljencema v tajnih zaporih Cie podvržen zasliševalski tehniki, ki ji pravijo vodno deskanje. Obtoženca privežejo, mu na glavo dajo krpo in ga zalivajo z vodo, da mu vzbudijo občutek utapljanja. Noben ameriški uradnik tega še ni opredelil kot mučenje, čeprav se večini zdi tak način zasliševanja "odvraten".

Obtožnice proti šesterici bo morala sedaj potrditi sodnica Susan Crawford, ki je zadolžena za sklic vojaških sodišč. V 30 dneh po potrditvi obtožnic se bodo obtoženci lahko izrekli o krivdi ali nedolžnosti, nato pa bo 90 dni časa za sklic vojaškega sodišča.

Na samem sojenju bodo navzoči obtoženci, odvetniki in tudi novinarji, razen v primerih ogrožanja nacionalne varnosti. Sorodniki žrtev napadov 11. septembra bodo lahko proces spremljali preko zaprte videopovezave. Sojenje bo potekalo v Guantanamu, kjer imajo ZDA zaprtih še okoli 380 terorističnih osumljencev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tisk
12. 02. 2008 17.44
KONCNO. Dolgo jim je bilo potrebno, da so obtozene pripeljali pred sodisce. Sramotno je bilo, kako dolgo so priprtim v Guantanamu zanikali pravico do odvetnika in sodne obravnave. Kar je Busheva administracija pocela na tem podrocju je brez vsake pravne podlage (ceprav so v ZDA pravnem redu precedensi na kateri bi bilo potrebno cim prej pozabiti oziroma jih pokopati). Zdaj, preden Bush oddide iz bele hise, hitijo popraviti napake in koncno obsoditi tiste, ki so krivi ... in izpusititi tiste, ki niso. Ceprav mocno dvomin, da jih je veliko takih, ki niso krivi. A vseeno je potrebno to prej doreci na sodiscu, kot pa da vrzejo ljudi v zapor in potem jim recejo, da naj v nedogled cakajo na obravnavo, saj kot ne-ZDA-drzavljani nimajo pravice do civilnih sodisc v ZDA.
hot-shot69
12. 02. 2008 14.48
Ja povsod imaš dobre in slabe stvari. Ampak samo pri ZDA ljudje naprej mečejo slabe stvari, medtem ko na dobre pozabljajo. Imamo pa tu Iran, Kubo in Venezuelo kjer opažate samo dobre stvari, slabih se pa ne omenja. To so za mene dvojna merila. Kar se pa tiče Nikaragve se pa 100% strinjam s tabo!
DarthRevan
12. 02. 2008 14.31
Če si mi odgovoril pa sem spregledal, se opravičujem. Vsekakor pa je poanta mojega vprašanja natanko to z Murkom. Povsod imaš dobre in slabe strani. In če pokritiziraš slabe stvari, to pač ne pomeni da si a priori proti. Jaz nisem a priori proti ZDA, ne bom pa tiho, ko storijo nekaj, kar po mojem mnenju ni prav. To je vse. Še vedno morajo Nikaragvi plačati odškodnino, veš.
hot-shot69
12. 02. 2008 14.27
Kaj naj si ljudje mislijo o narodu, ki na televizijo spusti Damjana Murka?
hot-shot69
12. 02. 2008 14.26
Še enkrat preberi. Sem odgovoril.
DarthRevan
12. 02. 2008 13.54
Hot-shot, še vedno mi nisi odgovoril kaj naj si mislim o narodu, ki je izumil Jerry Springerja in reality show.
hot-shot69
12. 02. 2008 13.51
Mah vi ste nevede izumili novo vero, dokumentarec Zeitgeist je pa vaša nova biblija. Seveda, ko hudič ni več realen, mora biti pa za vse kriva Amerika :).
og_bobycar@hotmail.com
12. 02. 2008 12.21
JZ tud priporočam ZEITGEIST!!!!! KONC DOKUMENTARC!!!! Sam jz sm se pa kr dobr počutu ka sm izvedu da sm meu prov glede 11.9 XD sami sebe ubijajo naabi jedni zabiti XD
generalpostmail@hotmail.com
12. 02. 2008 09.20
Ti ljudje so samo lutke v velikem gledališču prevar, ki se mu reče ameriška politika! Zeitgeist sicer pripročam ampak vedite da vas lahko pahne v zelo slabo voljo!
lordslayer
12. 02. 2008 07.48
Poglejte Zeitgeist the Movie ... dokumentarec ne vsiljuje menj, ampak samo navaja dejstva ... Po ogledu filma meni tile muđahedini ne delujejo nič krivi...
LLLoLLLL
11. 02. 2008 22.00
Iščite na google video: Loose Change Dejstvo za dejstvom.