Tujina

Tožba zaradi korupcije

Celovec, 17. 08. 2009 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Narodni svet koroških Slovencev je zaradi tega, ker je tožilstvo ustavilo preiskave zoper deželnega glavarja avstrijske Koroške Dörflerja, ki nasprotuje dvojezičnim tablam, vložilo ovadbo.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je pri posebnem tožilstvu na Dunaju vložil ovadbo zaradi suma korupcije, ker je tožilstvo ustavilo preiskave zoper deželnega glavarja avstrijske Koroške Gerharda Dörflerja zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri dvojezičnih tablah. NSKS je obenem vložil zahtevek za nadaljevanje postopka proti Dörflerju. Avstrijski tednik Falter je začel pretekli teden objavljati dokumente, ki naj bi dokazovali hude nepravilnosti v avstrijskem sodstvu pri politično perečih postopkih.

Državno tožilstvo naj bi se politično vmešavalo v postopek, menijo v NSKS.
Državno tožilstvo naj bi se politično vmešavalo v postopek, menijo v NSKS. FOTO: Reuters

Prvi objavljeni primer prikazuje razloge za ukinitev preiskav proti deželnemu glavarju avstrijske Koroške Dörflerju, ki ga je NSKS leta 2006 zaradi prestavljanja krajevnih tabel in neuresničevanja odločb ustavnega sodišča o dvojezični topografiji ovadil zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Kot razkrivajo v Falterju objavljeni dokumenti, so preiskave proti Dörflerju med drugim ukinili z utemeljitvijo, češ da nima nobene pravne izobrazbe in da je brez pomisleka upošteval mnenje svojega tedanjega "mentorja", umrlega deželnega glavarja Jörga Haiderja. Vprašljivo naj bi zato bilo, ali je bil Dörfler sploh sposoben preceniti kazenskopravno razsežnost svojih dejanj, zaradi česar naj ne bi bilo namena za storitev kaznivega dejanja.

Kot je danes na novinarski konferenci ocenil predsednik NSKS Karel Smolle, gre za očiten primer korupcije, saj naj bi se državno tožilstvo s takimi utemeljitvami za ukinitev postopka "politično vmešalo". Obravnavana zadeva tako niti ni prišla do neodvisnega sodnika, poudarja Smolle.

Kaj je s pravicami manjšin?

Ker obstaja sum, da so na državnem tožilstvu politično ukrepali v korist Dörflerja, Haiderja, proti kateremu je bil sicer postopek ustavljen samodejno zaradi njegove smrti, ter v korist Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ), je NSKS pri posebnem državnem tožilstvu za boj proti korupciji na Dunaju vložil ovadbo zoper osumljene odgovorne na državnem tožilstvu v Celovcu ter na ministrstvu za pravosodje na Dunaju.

NSKS je poleg ovadbe zaradi suma korupcije in zlorabe uradnega položaja pri ukinitvi postopka proti Dörflerju vložil še zahtevek za nadaljevanje preiskav zaradi suma, da je Dörfler pri neuresničevanju odločb ustavnega sodišča o dvojezičnih krajevnih tablah zlorabil uradni položaj.

Podpredsednik NSKS Rudi Vouk je danes odločno zavrnil trditve avstrijske pravosodne ministrice Claudie Bandion-Ortner, da je bil postopek zoper Dörflerja ustavljen, ker z njegovem ukrepanjem proti postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel ni "nastala nikakršna škoda" in da ni bila kršena "nobena subjektivna pravica pripadnikov narodne skupnosti."

"Mar ustavni red in manjšinske pravice niso nikakršno dobro?" se je vprašal Vouk in poudaril, da je ustavno sodišče medtem izdalo že 18 odločb o dvojezičnih krajevnih tablah. "Še nobena od njih ni bila uresničena in v drugi avstrijski republiki doslej ni bilo niti ene same sankcije za kršitev manjšinskih pravic," je bil jasen Vouk.

NSKS je danes predstavil tudi izjavo proti načrtovani razstavi v spomin umrlega deželnega glavarja Haiderja, ki jo nameravajo odpreti ob prvi obletnici Haiderjeve smrti 11. oktobra v nekdanjem bunkerju pod Križno goro v Celovcu, ki so ga za zaščito pred zračnimi napadi naredili nacisti.

S to razstavo naj bi BZÖ zlorabljal pokojnega in s tem želel postaviti spomenik hudo sporni osebi, deželnemu glavarju, ki je zapustil globoko zadolženo, socialno osiromašeno deželo, in ki je številnim ljudem prizadejal škodo in trajno škodoval ugledu dežele avstrijske Koroške in republike Avstrije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
17. 08. 2009 18.02
A tudi ti KArnten?