Gospodarstvo

ZDA: Vozil ne vozite, ampak jih vrnite

Tokio, 03. 02. 2010 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vozila, ki jih zadeva odpoklic, ne bi smeli voziti. Odpeljite jih k prodajalcem," je ameriškim državljanom sporočilo ministrstvo za promet. Sicer pa Toyota dobiva nove pritožbe. Tokrat zaradi zavor.

Ameriški minister za promet Ray LaHood je državljane pozval, naj ne vozijo vozil, ki jih zadeva Toyotin odpoklic in jih vrnejo prodajalcem. "Vozila, ki jih zadeva odpoklic, ne bi smeli voziti. Odpeljite jih k prodajalcem,"  je menil minister,  ki je tudi zatrdil, da ima njegovo ministrstvo dovolj potrebnih resursov, da se sooči s problemom, ki ga predstavlja napaka na pedalu za plin. "Ne gre za tako kompleksen problem, da ga ne bi mogli rešiti," je povedal in dodal, da je vlada dobila nove pritožbe glede neželenaga pospeševanja pri Toyotinih vozilih. LaHood je povedal tudi, da že preučujejo morebitne napake tudi na električnih povezavah v vozilih, ki jih proizvaja japonsko podjetje.

Težave tudi z zavorami

Toyota prius
Toyota prius FOTO: Reuters

Toyota Motor Corp je v ZDA in na Japonskem dobila čez 100 pritožb glede delovanja zavor na modelu prius hybrid, poročajo svetovni mediji. To je že druga težava Toyote. Pred kratkim je namreč Toyota objavila odpoklic nekaterih najbolj prodajanih vozil zaradi tehnične napake, zaradi katere se lahko stopalka za plin zaskoči. Toyota je odpoklicala okoli 4,5 milijona vozil v ZDA, Evropi, Kitajski in Japonski. Model prius hybrid, ki se je začel prodajati maja 2009, pa ni bil del odpoklicanih vozil.

Ameriški nacionalni urad za varnost prometa na avtocestah je prejel okoli 100 pritožb glede delovanja zavor na omenjenem Toyotinem modelu, v dveh primerih se je zgodila celo prometna nesreča s poškodbami, poroča tiskovna agencija AP. Tudi na japonskem ministrstvu za promet so potrdili, da so v zadnje pol leta dobili 14 pritožb zaradi delovanja zavor na tem modelu. Ena izmed pritožb je vključevala tudi prometno nesrečo, v kateri je prius v križišču naletel na drugi avtomobil. Kot je povedal uradnik japonskega ministrstva za promet Masaya Ota, sta bili dve osebi lažje poškodovani. Voznik priusa pa naj bi policiji povedal, da zavore niso delovale.

Japonsko ministrstvo je Toyoti zato naročilo, da razišče pritožbe, vendar odgovora proizvajalca avtomobilov še niso prejeli. Tiskovni predstavnik Toyote pa je povedal, da so prejeli pritožbe voznikov v ZDA in na Japonskem in da zadevo preiskujejo, še poroča AP.

Delnica Toyote je padla za 5,7 odstotka

Toyota se sooča tudi z naraščajočimi kritikami, da za varnost avtomobilov niso naredili dovolj. Zaradi poročanja o težavah s priusom so Toyotine delnice na japonski borzi padle za 5,7 odstotka, na 38 dolarjev za delnico. Tržni analitik pri Daiwa Securities SMBC Co. Kazuhiro Takahashi je za Asociated Press dejal, da so vlagatelji zaskrbljeni, da bi težave s priusom utegnile postati resnejše. Ta problem bi namreč lahko načel splošno zaupanje v Toyotine avtomobile in postavil resnejše vprašanje glede varnosti in kakovosti prodajanih avtomobilov.

Ameriška vlada razmišlja tudi o globi zoper Toyoto

Ameriški minister za promet Ray LaHood je za Asociated Press v torek dejal, da so zvezni organi Toyoto opozorili na resnost problema s stopalko za plin, ki je na koncu rezultiral v odpoklic vozil. "To bi morali vzeti zelo resno že takoj, ko smo začeli z njimi komunicirati o tem," je dejal in dodal: "Morda so bili malo gluhi za varnost." LaHood je dejal tudi, da ameriška vlada razmišlja, da bi Toyoto zaradi ogrožanja varnosti oglobila.

Toyota je sicer največji svetovni proizvajalec avtomobilov in je dolgo veljala za zelo varen in zanesljiv avto. V zadnjem odpoklicu 21. januarja pa so morali zaradi težave s stopalko za plin, ki se lahko zaskoči, na popravilo odpoklicati okoli 4,5 milijona avtomobilov.

Trenutno je v prodaji že tretja generacija modela prius, ki je tudi prvi Toyotin hibridni avtomobil. Od leta 1997, ko so ga prvič predstavili, so prodali že okoli 1,6 milijona avtomobilov. Prius je tudi najbolje prodajani hibrid (avto na elektriko in bencin).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boštjan Bizjak 1
18. 02. 2010 11.45
RENAULT JE ZAKON
Boštjan Bizjak 1
18. 02. 2010 11.45
ma nič na servis,na odpad z njimi!!!!toyote so sam za na deponijo.grem raje po novega Clia,pa še 4 leta ti dajo garancije!!!RENAULT ZAKON
freeman
08. 02. 2010 17.10
hansola 03.02.2010, 13:35 -11 "Smešno, da tisti, ki grajate Toyote sami ne vozite nič boljšega (Renault in co.) Še enkrat, Japonski avtomobili so Honda, Mazda, Nissan. Toyota je v Japonski kot je pri nas Yugo." moj odgovor:Toyota ni noben japonski Yugo, ampak je najbolj kvalitetna japonska znamka.Res je, da se jim je zdaj zgodil ta vpoklic na servise, vendar se je to zgodilo v masovni obliki že tudi hondi.V letih, mislim da 1998/1999 so imeli masoven problem z vzmetenjem.Serijska napaka se je zgodila tudi mercedez benzu ob lansiranju modela razred A, ko se je avto zaradi pretrdega vzmetenja prevračal. Skratka, da zaljučim Vsem avtomobilskim znamkam so se že dogajale serijske napake in toyota pri tem ni izjema.V vsaki zgodbi je lahko tudi nek pozitiven nauk.Ta bi v tem primeru bil naslednji:Vsi avtomobilski proizvajalci naj proizvajajo avtomobile lastne blagovne znamke v državi kjer je glavni sedež tovarne, japonci na japonskem, američani v ameriki nemci v nemčiji itd.Tako pa vsi proizvajalci brez izjeme, z namenom nižanja stroškov proizvodnje, selijo prozvodnjo drugam zaradi cenejše delovne sile.Ob tem so pozabili na dejstvo, daje cenejša delovna sila praviloma tudi manj usposobljena.Če ob tem prištejemo še razliko v mentaliteti smo tam kjer trenutno smo.Nobeden me namreč ne bo prepričal da je npr. turek navadno tako natančen kot japonec, ali da je slovak isto natančen in dosleden kot nemec.To je srž problema vse svetovnein ne samo japonske avtomobilske industrije.Prestižne znamke, kot npr.audi, bmv, pri tem niso izvzete.To je moje mnenje.
Brera01
04. 02. 2010 21.45
ajaj škoda za toyoto
Boštjan Bizjak 1
04. 02. 2010 12.31
TOYOTA FEJ FEJ FEJ!!!!!!!!!!!!!!
Spetsnaz
04. 02. 2010 10.22
ZDA: Vozil ne vozite, ampak jih vrnite..hehehe in kupite amerisko skatlo !
Brabus
04. 02. 2010 10.00
Vse na račun večje prodaje ameriških vozil.
DODGE-RAM
03. 02. 2010 22.09
DODGE-RAM
03. 02. 2010 22.09
ja sej...amerika tak kot v avtomobilizmu...
apostoli
03. 02. 2010 20.42
Z JURIUSOM SE PA POPOLNOMA STRINJAM CEZ AMERICAN JIH NIM PREKASAJO MNOGO AVTOMOBILOV.
arkan111
03. 02. 2010 19.41
SE VAM NE ZDI DA VSE SKUPAJ MALCE SMRDI????
Tonček Balonček
03. 02. 2010 19.35
Bravo Toyota, Citroen, Peugeot, Audi, Renaul, Aerospace, Boeing, Siemens, Electrolux itd. bravo, pa saj veliko firm kliče nazaj lastnike! Še mikserje in kuhalnike odpokličejo, pa konzerve, mozzarelo in še kaj! Pa ljudi tudi! Nič posebnega!
pikapolonca11
03. 02. 2010 19.30
POZOR,BODITE PRIPRAVLJENI.NOVA EPIDEMIJA GRIPE,KI JE UDARILA NA TOYOTO!
komsija
03. 02. 2010 19.15
njihov grb mi je grd, kaj sele avto!!!
falco1
03. 02. 2010 18.56
Joj Honda,Mazda,... mate da date za rundo
F10
03. 02. 2010 18.55
Vsi proizvajalci avtomobilov stremijo k čim manjšim stroškom proizvodnje vaših kočij, kar posledično za vse vas pomeni, da se vozite v riskantnih avtomobilih. Ker najugodnejši dobavitelj na njihovem razpisu najverjetneje ne pomeni tudi najkvalitetnejši dobavitelj. Je pa tako, da ene stvari pridejo v javnost, druge pač ne. Da ti pa pravkar kupljeni VW, peugoeot, saab naenkrat zavije sam od sebe na nasprotni pas, se zaveš pa šele na Žalah. Srečno kekci!
24-kur
03. 02. 2010 18.53
Ameriški avtomobili so daleč najboljši
jurius
03. 02. 2010 18.36
najbolje narejeni avtomobili , vsaj do krize so ameriški- resda velik nenormalno kurjo a to je njihova edina slabost, tisti pravi ameriški avti dajo res velik od sebe- težka in res močna konstrukcija, pleh in te zadeve so take kot morjo bit ne pa sama plastika, pa pleh kot alu folija, mašine majo rusko vzdržljivost in enostavnost in ameriško moč , elektronka je na zihr, o notranjosti pa ni treba izgubljat besed- ker so sinonim za luksus in dobro izdelavo , pa še vizualno so taki kot je treba- mogočnih oblik in velikosti- da veš da maš pod nogo mašino n vozš avto ne pa neke plastične miniaturne fiate kjer se bojiš kej trdo prjet d kljuka v rok ne ostane- problem japoncev je pa bolj v tem da so res vesoljskih že kar smešnih oblik, le malo majo normalnih avtov- edino čez lexusa ni kaj za rečt notranjost res perfektna in zunanjost zelo lepa( je pa res da je oblikovan po ameriških avtom. smernicah in za ameriški trg) v glavnem mel smo že nemca, japonca a ko fotr s5 dobi pod sabo voyagerja ni bolšga- čeprav odkar so v krizi se pozna da šparajo ker sicer so dajal kvečjemu več materiala kot manj
Praslovan
03. 02. 2010 18.22
Jao pa tako cenena Toyota, na koncu pa navaden jajc.
masej
03. 02. 2010 18.15
stardek,da nisi ti slučajno preoblečen tonček balonček,kajti tudi on je imel tako neumno mišlenje,je malo prezgodaj za maškare.