Tujina

VIDEO: Tovornjakarji grozijo, da bodo blokirali vse mejne prehode s Srbijo. Hrvati namreč še vedno ne spuščajo vseh tovornih vozil

Ljubljana, 23. 09. 2015 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaški policisti so z vozniki tovornjakov dosegli dogovor, ti pa so nato umaknili blokado na srbski strani mejnega prehoda Bajakovo. Hrvati so nato mejni prehod znova odprli za ves promet, a v smeri proti Hrvaški še vedno ne spuščajo vseh tovornih vozil. Tovornjakarji so napovedali, da bodo blokirali vse mejne prehode, če ne bodo hrvaške oblasti ponoči omogočile prehoda vsem tovornim vozilom.

Več videovsebin
  • Tovornjakarji blokirali srbsko-hrvaško mejo
    00:42
    Tovornjakarji blokirali srbsko-hrvaško mejo
  • Iz 24UR: S tovornjaki zaprli avtocesto
    02:40
    Iz 24UR: S tovornjaki zaprli avtocesto

Mejni prehod Bajakovo je na hrvaški strani spet odprt za vsa potniška in tovorna vozila, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Pred tem so se hrvaški policisti z vozniki tovornjakov dogovorili za umik blokade na srbski strani tega največjega cestnega mejnega prehoda med Hrvaško in Srbijo.

Na mejnem prehodu Bajakovo je sicer za vsa vozila mogoč izstop iz države, ne pa tudi vstop. Ta je namreč še vedno onemogočen za tovorna vozila, razen za tista s hitro pokvarljivo robo. Kolona tovornih vozil je tako dolga okoli 13 kilometrov, vstop v državo pa je mogoč samo za osebna vozila in avtobuse.

Ministar za notranje zadeve Srbije Nebojša Stefanović je napovedal, da bo ob polnoči obiskal mejni prehod Batrovci – Bajakovo.

Do odločitve voznikov, da umaknejo tovornjake je prišlo po dogovoru z vrhom srbske policije. Ta jih je zaprosila, naj umaknejo vozila, vozniki pa so to storili, pod pogojem, da do 23.30 odprejo mejni prehod za vse tovornjake. Če tega ne bodo storili, pa so tovornjakarji napovedali, da bodo blokirali vse mejne prehode iz Srbije proti Hrvaški.

Tovornjakarji blokirali srbsko-hrvaško mejo
Tovornjakarji blokirali srbsko-hrvaško mejo FOTO: Reuters

Hrvaška policija je mejni prehod Bajakovo zaprla v noči na ponedeljek z namenom, da bi prepričala Srbijo, naj preusmerja begunce tudi na Madžarsko in v Romunijo, ne samo na Hrvaško.

Odločitev hrvaške vlade, da se preko srbsko-hrvaškega mejnega prehoda Bajakovo – Batrovci zaradi situacije z begunci spušča le osebna vozila in tista tovorna vozila, ki prevažajo pokvarljivo blago, ni pomirila voznikov, ki že dneve čakajo v dolgih kolonah na srbski strani. Ni sanitarij, ni hrane, ko pa jim je začelo zmanjkovati še vode, so jim živci popustili. Z vozili so na omenjenem mejnem prehodu blokirali ves promet.

Zaradi izredne situacije je za nekaj časa obstal promet na tem delu avtoceste, ki povezuje Zagreb in Beograd. Osebna vozila, avtobuse in tovornih vozil teže do 7,5 tone so preusmerili na mejni prejni prehod Tovarnik, tovorna vozila nad 7,5 tone pa lahko v Hrvaško prispejo prek Bosne in Hercegovine, in sicer preko mejnega prehoda Stara Gradiška.

Hrvaški avtoklub HAK je poročal, da je bila na blokiranem mejnem prehodu na hrvaški strani kolona tovornih vozil približno devet kilometrov, medtem ko je bila na srbski strani dolga že več kot 13 kilometrov.

Po poročanju srbskih medijev so tovornjakarji, ki so protestirali, skozi kolono spuščali zgolj vozila, ki so bila na nujni vožnji. Načelnik Uprave mejne policije Milenko Božović je dejal, da vozila preusmerjajo na mejna prehoda Sremska Rača in Tovarnik.

"Blokado Bajakova ni izzvala Hrvaška, temveč lastniki tovornjakov, ki so blokirali promet," je sinoči dejal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

Hrvaški premnier Zoran Milanović
Hrvaški premnier Zoran Milanović FOTO: Reuters

Zaprtje mejnega prehoda poslabšalo odnose med državama

Zaradi begunske krize so še vedno zrahljani odnosi med Hrvaško in Srbijo. Slednja je zagrozila, da bo v noči na četrtek uvedla sankcije, če Hrvaška ne bo odprla mejnega prehoda Bajakovo. Hrvaški premnier Zoran Milanović je odgovoril, da se to ne bo zgodilo, ker bi bil tak ukrep naperjen tudi proti EU. "Hrvaška je članica EU. Četudi bi Srbija hotela uvesti sankcije, tega zaradi dogovorov z EU ne more. Prepričan sem, da tega ne bodo storili," je dejal.

A srbski premier Aleksandar Vučić je danes v pismu visokim predstavnikom EU Hrvaško zaradi zaprtja meje s Srbijo obtožil kršitve sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju med Srbijo in EU ter ogrožanja nacionalnih in gospodarskih interesov Srbije. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je Zagreb obtožil, da vodi "trgovinsko vojno proti Srbiji".

Vučić je v pismu izpostavil, da je srbsko-hrvaška meja zaprta že tretji, četrti dan in da je zato Srbija utrpela veliko škodo. Hrvaško je obtožil, da skuša uničiti srbsko gospodarstvo in da spodkopava tudi regionalne odnose in stabilnost na Balkanu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

srbski premier Aleksandar Vučić
srbski premier Aleksandar Vučić FOTO: Reuters

Kot je pojasnil Vučić novinarjem med obiskom v kraju Senta, je v pismu od EU zahteval posredovanje oziroma, da pozove Hrvaško, da ravna kot članica EU. Kljub hrvaškemu enostranskemu zaprtju meje namreč Srbija že četrti dan ni sprejela protiukrepov, saj je pripravljena na miren in dobrososedski način z vsemi regionalnimi partnerji reševati begunsko krizo. Problemov v drugih državah pa ne more reševati, je poudaril.

Izpostavil je še, da je Srbija sama krila stroške begunske krize - v zadnjih štirih mesecih so stroški za registracijo in hrano migrantov znašali 20.000 evrov na dan, stroški za en sprejemni center pa pol milijona evrov na mesec.

Pismo je na dan, ko se v Bruslju začenja izredni vrh EU o begunski krizi, Vučić poslal predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, parlamenta Martinu Schulzu, komisije Jean-Cloudeu Junckerju, visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogerini ter evropskemu komisarju za širitev Johannesu Hahnu.

Vučić: zaprtje prehodov s strani Hrvaške ni smešno

Na vprašanje, kako komentira izjavo hrvaškega premierja Milanovića, da so srbski protiukrepi smešni, je dejal, da njemu zaprtje mejnih prehodov s strani Hrvaške ni smešno, temveč resno vprašanje. "Srbsko gospodarstvo je zaradi tega utrpelo veliko škodo in za nas milijoni evrov niso smešni," je dejal.

Milanovićevo izjavo, da Srbija ne bo sprejela nobenih ukrepov proti Hrvaški, ker bi pomenili tudi ukrepe proti EU, je srbski zunanji minister Ivica Dačić danes komentiral z besedami, da je Hrvaška z enostranskim zaprtjem meje Srbiji onemogočila normalen promet, pretok blaga in ljudi, s čimer je suspendirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju med Srbijo in EU ter krši evropske konvencije.

Zagreb je obtožil, da vodi trgovinsko vojno proti Srbiji. Poudaril je, da ima Srbija pripravljene protiukrepe, saj je suverena država, in da je samo preložila njihovo uveljavitev, poroča Tanjug.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?kar
24. 09. 2015 09.16
Še kako se bomo tolkli po glavi to je načrtno umiranje na obroke mi pa še vedno tiščimo glavo v pesek.
babicagrenajug
24. 09. 2015 02.34
+3
Zakaj (potem, ko smo jih sami priklicali) pomagamo le tem, ki so imeli dnar za pridet, tistim revežem, ki so ostali dol pa ne?
AtaAufbiks
23. 09. 2015 21.33
+14
Glede na to, da so Hrvati preklicali že podpisan dogovor o arbitraži, lahko tudi Slovenija prekliče podpis sporazuma o pridružitvi Hrvaške Evropski Uniji!
DIWG
24. 09. 2015 00.04
+6
Hrvatje (državljani) bodo Sloveniji zelo hvaležni. Politiki malo manj, ker se ne bodo več mogli Angelci uvlačit v *
rde?kar
23. 09. 2015 20.47
+5
Važno je da kriza v sloveniji narašča zaradi blokade.
Anti SdS
23. 09. 2015 20.49
-1
rde?kar
23. 09. 2015 21.21
gospodarska viri planet tv pop sploh ni omenil.
Anti SdS
23. 09. 2015 21.28
+1
rde?kar
23. 09. 2015 21.41
+4
Anti SdS
23. 09. 2015 20.20
+21
Te ISIS zločince so odšle ženske borke razredčit in trdijo, da jih na dan vsaj 10 pospravijo ti moški polni enrgije pa naj bi bežali iz svoje države in domovine namesto, da bi jo branili. To so samo lažni in ekonomski begunci ne pa pravi.
periot22
23. 09. 2015 21.39
+4
DIWG
23. 09. 2015 20.15
+31
Kar se zadnje tedne dogaja v Evropi ni več normalno. "Begunci" pridejo na mejo in že je tam karitas, rdeči križ, delijo hrano, pijačo, polnilce, elektriko, wifi, takoj prileti 20 avtobusov in zastonj odpelje bogate "begunce" do naslednje meje. Kdaj bomo državljani deležni takih privilegijev? Če se "begunci" lahko zastonj vozijo potem je edino pravično da je brezplačen prevoz na voljo tudi državljanom. Če "begunci" dobijo zastonj hrano in pijačo je edino pravično da država na tak način (trije topli obroki dnevno) poskrbi tudi za državljane. Bomo pa hodili vsak dan 3x v gostilno in se hranili na državne stroške. Če Telekom "beguncem" zastonj nudi internet je edino pravično da smo tudi državljani deležni brezplačnih telekomunikacij. Če "begunci" ne rabijo plačati elektriko za polnjenje mobitela je edino pravično da je brezplačna elektrika na voljo tudi državljanom.
bojer
23. 09. 2015 20.54
+18
Ja veš, ampak ti moraš 40 let delati, pa še takrat ne dobiš nič zastonj. del tvojega denarja gre za tri obroke, za elektriko, za prevoz, za ....., vendar ne zate.
laycan
23. 09. 2015 19.54
+5
pa s temi purgeri večni problemi,res konflikten narod,neciviliziran.
DIWG
23. 09. 2015 19.52
+11
24ur a ste vi nepismeni? Promet je odprt v smeri Srbije, v smeri Hrvaške pa gredo lahko le osebna vozila in avtobusi. Če že prepisujete od tujih medijev potem vsaj prepišite pravilno.
DIWG
23. 09. 2015 19.54
+4
Kolona ni dolga 13km ampak 32.5km. (12.5 kilometra na strani Hrvaške in 20km na strani Srbije)
Porocilo
23. 09. 2015 20.01
+6
V soboto je bila kolona tovornjakov bila dolga 19km samo v smeri srbije in trije osebni avtomobili. Ko sem videla prvi tovornjak v koloni sem mislila, da sem na meji.
Porocilo
23. 09. 2015 19.50
+18
Dajte zacet vzgajat te t.i. Begunce. Podivjana horda, ki za sabo puscajo goro smeti. Ni posteno do nas, vse kar smo z leti dosegli nam bodo ti unicili v mesecu ali manj. Sramotno obnasanje imigrantov. Humanitarci zacnite zraven hrane deliti tudi prirocnike kaksne dolznosti imajo.
johanca123
23. 09. 2015 19.27
+13
A mogoče kdo ve ali je ta 24 puranov to izpostava aldžazire?
mutant 1
23. 09. 2015 19.59
+1
kokicas
23. 09. 2015 19.14
+11
Res nenormalne razmere na meji, dobro, da so potrpežljivo čakali cele tri dni. Okrog beguncev, je takoj polno humanitarcev in prostovoljcev, k njim ni prišel nihče v treh dneh. Čakaš in čakaš, da se ljudje v kravah, nehajo postrani gledat, nič krivi in dolžni teli ljudje. Nimaš niti možnosti, da si greš sam kupit osnovne potrebščine, res sramotno tudi z strani raznih organizacij. In to 13km dolga kolona, to je čez 500vozil, in ni tako kot so rekli novinarji, prehod še sedaj ni povsem odprt. Da bi jim vsaj dali možnost, da se preusmerijo na kakšno drug mejni prehod. Ali pa čakajo na vikend, ko bo spet prepoved vožnje in bodo morali spet stati na počivališčih
NePaNePaNe
23. 09. 2015 19.08
+10
Ravno včeraj je Ali Mohammed al-Nimr, 21-letni savdski šiitski aktivist, ki je bil lani obsojen na smrt zaradi sodelovanja v protivladnih protestih, izgubil še zadnjo pritožbo na prizivnem sodišču. Pa naj kdo reče, da zahodni moralisti in demokrati nimajo srca in duše, ko se družijo s takšnimi človekoljubi, bijejo z njimi vojne za demokracijo, sodelujejo z njimi pri ustvarjanju novih teroristov.... Dokler bodo volivci izbirali takšne politike, ki podpirajo takšne zločince, toliko časa se ne bo nič spremenilo. Veliko se da spremeniti, če se hoče. Da pa ZN vodijo prodane in pokvarjene duše, se pa ve že dolgo časa - elite pač. Sicer pa bi bilo potrebno ZN že dolgo časa nazaj ukiniti, ker že njegova ustanovitev je le želja po nadvladi močnejših nad šibkejšimi in pa seveda leglo korupcije in kriminala. Zahod gre pa po najmanjši liniji upora. Raje imajo močno Savdsko Arabijo, ki jo sesujejo če hočejo v enem dnevu, kot pa močno Rusijo, ki je pač (danes) pretrdi oreh. In tako se zgodijo ekscesi kot je izvolitev đihadistov, za predstavnike za človekove pravice. In kaj bo rekel naš velecenjeni Cerar in naši velecenjeni preplačanci v ZNu? Pozdravili bodo đihadista na tem položaju. Verjetno ali pa se bodo modro vzdržali. In kaj bodo dejali velecenjeni zahodni moralisti, ki imajo polna usta demokracije in človekovih pravic? Mogoče bo kakšen kaj kritiziral, nekateri bodo tiho, drugi pa bodo verjetno postavitev đihadista pozdravili - posebno tisti v Beli hiši, ki že dolgo časa z roko v roki žanjejo uspehe na račun đihada in terorizma. Mediji? Malo bodo obsodili, kot vidimo sedaj, kaj več pa ne bodo drezali, ker pač ne smejo. Saj so le naši dobri prijatelji, ki nam gradijo đamije.
Chuck Norris.
23. 09. 2015 19.03
+36
SRAMOTA, da podpirate te migrante, ki k nam prihajajo z pametnimi telefoni in gledajo na navigacijo za pot v nemčijo, da o ceni ki so jo plačali za pot do evrope sploh ne govorim, begunci si tega ne bi mogli privoščit. Ko naši ljudje hodijo na rdeči križ in karitas jim zmanjkuje oz celo zmajka osnovnih človeških dobrin, kot so hrana in oblačila. Ampak za migrante ni problem, še elektriko in stanovanja dobijo plus 200€ na račun vsak mesec. SRAMOTA.
pingosok
23. 09. 2015 19.04
+10
Anti SdS
23. 09. 2015 19.08
+2
Nisi videl komentarje od Lažnivega kako se je jokal, ker nočejo pri nas ostati?
Anti SdS
23. 09. 2015 19.37
+0
Praviš johan , da je v Italiji, Grčiji , Avstriji in tudi marsikateri drugi državi isto kot pri nas saj tam tudi nočejo ostati.
TurboBart
23. 09. 2015 18.51
-9
Malo vam gre v nos,da nas Hrvate ne morete motata okoli prsta......tak kot mi vas naprimer.Če bi se pustli Srbom pa Kekecom,bi nas hitro popapcali.....zato pa lahko samo tipkate bedarije!Pa srečno!
pingosok
23. 09. 2015 18.52
+10
srbov ste se ustrašli-da ste komaj gate počistili za sabo.
Anti SdS
23. 09. 2015 18.53
+1
Vi nas motate samo v sanjah. Delate lahko samo tisto kar vam mi dovolimo.
soba666
23. 09. 2015 19.00
+2
jaz pa mislim, da je to bilo namerno, dogovorjeno, ker kot vidimo, so si nekatere EU zaslužile denarno nadomestilo za migrante, to se tudi vidi v tem pismu, slo., cro in srbija niso bile deležne niti kosa pogačice, pomislite - Madžari so dobili, pa sami kaos so naredili, ker so vse preučili, nakar so tudi drugi to naredili
Anti SdS
23. 09. 2015 18.36
+10
Vučič naj v Beogradu smerokaz za Zagreb obrne proti Bukarešti pa bo mir.
Anti SdS
23. 09. 2015 18.25
+4
Edini pošteni Hrvat s poštenim in prijateljskim odnosom do nas Slovencev je bil kot politik le Mesič. Ve se kdo je *ljudina*. Levičar in potem dolgo nihče pa spet levičar. Vse ostalo je pa krš.
pingosok
23. 09. 2015 18.30
+2
saj lahk greš v kroejšonazaj pa ga voli-zemljaka mešiča.
Anti SdS
23. 09. 2015 18.35
+2
On je tvoj zemljak? Kako to misliš, naj grem nazaj? Nekaj si pomešal. Nisem jaz od bodičastega mentorica.
Anti SdS
23. 09. 2015 18.37
+2
Ti si včasih tudi Američane hvalil. Torej črta za Texsas.
pingosok
23. 09. 2015 18.44
+0
Amerika je napredna,je vse živo izumila-tudi računalnik na kerega sedaj pišeš.Tvoji rusi so samo vodko izumili in so svojih več pospra vili ,kot dolfek v drugi svetovni.
pingosok
23. 09. 2015 18.45
-1
Anti SdS
23. 09. 2015 18.47
+3
Bom, ko bo po kakšni nesreči tvoj svastikar prišel na oblast kar pa verjetno ne bo nikoli več.
pingosok
23. 09. 2015 18.49
+0
Pa pozdrav malega medvedka pu-ja v Rasiji !
Anti SdS
23. 09. 2015 18.51
+2
pingosok
23. 09. 2015 18.53
+1
Anti SdS
23. 09. 2015 18.55
+8
Če bi Angelca bila kot Putin potem na tem in vseh ostalih portalih ne bi polovico prostora zasedali *begunci*. Škoda.
pingosok
23. 09. 2015 19.37
+1
Anti SdS
23. 09. 2015 19.49
+1
murinar
23. 09. 2015 18.14
+14
Američani so vse zakuhali -izvažali demokracijo ,iskali orožja (biološko,kemično ) za katera so vedeli ,da jih sploh ni ! NAFTA -ameriški pohlep je to naredil!
ginger 1
23. 09. 2015 18.16
-8
Aja ? Rusi v Siriji pa plesejo kolo al koko ??!!
Anti SdS
23. 09. 2015 18.20
+8
Rusi se v Siriji brigajo za nas, da bo manj beguncev. Daleč prepozno.
pingosok
23. 09. 2015 18.13
+7
Hrvata je treba za škrge pograbit-kar srbi vejo,naš cmero itak nima ajc za to.
Anti SdS
23. 09. 2015 18.21
+0
Lahko pa to narediš ti namesto njega. Seveda lahko Hrvata zgrabiš tudi za ajc ne za škrge.
pingosok
23. 09. 2015 18.25
+4
Anti SdS
23. 09. 2015 19.21
+1
HAHAHAHA....zanimivo. Za Hrvata se mi pa zdi, da me še nihče ni imel. Bravo za genialno pogruntavščino.
pingosok
23. 09. 2015 19.29
+3
pa ti mešića hvališ in ne jaz.Si že pozabil,kaj si odzgoraj napisal?
Anti SdS
23. 09. 2015 19.50
-3
soba666
23. 09. 2015 21.40
+2
nekaj bi pripomnila, pa se bojim, da bom brisana, ampak Mesić je Ličan, to pa se ve kaki smo ludi, trdi, odkriti
murate
23. 09. 2015 18.01
+2
Hrvaški interesi (Ust...) so razbili YU in bodo tudi evropo
Anti SdS
23. 09. 2015 18.05
+4
Tudi naši *interesi* so zelo dejavni saj se na veliko s Hrvaškimi *interesi* sestajajo v Sloveniji in na Hrvaškem. Celo v Osijek so šli na tv postajo, ker jih doma nihče ne mara.
pingosok
23. 09. 2015 18.12
+2
@rezkar-v Osješko postajo so šli,ker je pr nas vse rude če in ni demokracije,saj ne moremo niti komentirati,kar želimo.Lahko le komentiramo,kar murgle dovolijo.Mal se zamisli !
piljan
23. 09. 2015 18.14
+0
pingosok
23. 09. 2015 18.16
+1
ginger 1
23. 09. 2015 18.18
+1
Anti SdS
23. 09. 2015 18.23
+0
Lepša je rdeča kot bela. Najbolj me pa moti svstika na beli oziroma skupaj z belo.
piljan
23. 09. 2015 18.44
+1
A bejž no,zakaj jo potem ne pobrižeš z temi emigranti v drugačno barvo,bodo menda z veseljem poskrbeli zate.
piljan
23. 09. 2015 18.54
+0
Hehehehe,ivanovec,sem ti spet stopil na žulj,kar vam ivanovcem ni težko,ker pa potem ni odgovora pa po svoje.Ti še razložim še nekaj-vsak pijanec se tudi kdaj strezne,ti pa pameten ne boš nikoli,zato ti ne zamerim.
pingosok
23. 09. 2015 18.59
+2
še nikoli-ponavljam nikoli nisi nekaj pametnega napisal-se ti vidi da že belemiši vidiš od pijače.
piljan
23. 09. 2015 19.07
+0
Glede na tvojo velikost pameti,pravzaprav majhnosti,nisem presenečen,da nisi nič,ponavljam,nič dojel.
pingosok
23. 09. 2015 19.15
+1
saj pravim-z miškami se dalje igraj,pa šifrerja zraven poslušaj in njegovo pesem :moje miške ,majcene,so edino kar imam še......
piljan
23. 09. 2015 19.26
+0
Si živ dokaz,da resnica boli predvsem butastega,a ne,kar tam nekaj v tri dni.
pingosok
23. 09. 2015 19.30
+2
na tu maš en plusek-pa spokaj pijanc eden. +
piljan
23. 09. 2015 19.34
+0
vamos99
23. 09. 2015 17.56
+5
Zakaj tak šok? hrvat bo vedno hrvat...
Dohtar-SLO
23. 09. 2015 18.09
+0
Žal res! Žal tudi ne moreš izbirati soseda!!! Bi raje imel Romune... Lol!