Tujina

Tornado prevračal avtomobile

Montgomery/Brisbane, 10. 03. 2011 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralijo in jugovzhod ZDA so prizadele poplave, pustošili so tudi tornadi. V ZDA je umrla neka ženska, potem ko je v njeno hišo treščila strela in zanetila požar. V Avstraliji pa se bojijo ponovitve hudih poplav, ki jih je februarja prinesel ciklon Jasi.

Ljudje na jugovzhodu ZDA se soočajo z opustošenjem, ki so ga povzročile številne nevihte, ki so prevračale avtomobile in uničevale poslopja. Iz Louisiane poročajo o najmanj treh tornadih. V mestu Bush je tornado popolnoma uničil neko hišo, prebivalko pa je odneslo iz stavbe in treščilo ob tla. Pri tem si je polomila tri rebra. ''Bilo je grozno, mislila je, da bo umrla. Ne morem verjeti, da je preživela,'' je povedala njena hčerka.

Po tornadu v ZDA.
Po tornadu v ZDA. FOTO:

Dva tornada sta poškodovala še poslopja in povzročila manjšo škodo v bližini mesta Mobile na jugozahodu Alabame. Nevihta, ki se je razbesnela okoli 8.30 po lokalnem času, je prevračala avtomobile, skoraj uničila bencinsko postajo in porušila daljnovode. Vladi Louisiane in Alabame sta razglasili izredno stanje, ki jima omogoča, da lahko zaprosijo za zvezno pomoč pri posledicah neviht.

V Mississippiju pa je strela zanetila požar na hiši, pri čemer je umrla neka ženska. Na jugovzhodu države veljajo opozorila pred poplavami, saj so številne ceste poplavljene. Tudi na severu je vlada New Jerseyja za dele države razglasila izredno stanje in tako dovolila nacionalni gardi in državni policiji, da se pripravita na pričakovane poplave.

Poplave tudi v Avstraliji

S poplavami pa se soočajo tudi v nekaterih delih severovzhodne Avstralije, ki jih je že pred kratkim prizadel ciklon Jasi. Prebivalci Cardwella, enega najhuje prizadetih mest v Queenslandu, so že globoko v vodi. Naraščajoča voda je mesto že odrezala od sveta, kmalu pa bodo pošle tudi zaloge hrane in pitne vode.

Opustošenje, ki so ga za seboj pustili tornadi.
Opustošenje, ki so ga za seboj pustili tornadi. FOTO:

V prihodnjih dneh vremenoslovci pričakujejo še več dežja na območjih, ki so se šele začela 'pobirati' od nevihte, ki jih je prizadela februarja. ''Zelo je žalostno. Ravno ko misliš, da greš lahko naprej, se znajdeš dva koraka nazaj,'' je povedala upokojenka Rita Porter. ''Danes in jutri bo najslabši dan za tista okrožja," je povedal vremenoslovec Bryan Rolstone. "Ker je zemlja napojena, lahko zelo hitro poplavlja. Ko so močne padavine, je poplavljanje bolj verjetno," je še dodal.

Nekateri prebivalci so se že zatekli v zaklonišča. Predstavnik centra za izredne razmere Daryl Camp je povedal, da se čiščenje po katastrofi, ki jih je prizadela prejšnji mesec, nadaljuje. ''Zdaj bomo poleg tega dobili še dež. Ljudje tega ne prenašajo najboljše. Gre še za eno stvar, ki jo lahko dodajo na svojo listo bremen,'' je povedal.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
10. 03. 2011 12.24
Naj že enkrat začnejo zidati z opeko in betonom,ne pa te njihove montažne hiše iz lesa,ni čudn da ti od bajte pol sam stopnice na vhodu ostanejo.