Tujina

'Toliko akcij, kolikor bo potrebnih'

Jeruzalem/Gaza, 01. 02. 2009 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelski premier Olmert grozi, da bodo odgovorili na palestinsko obstreljevanje z območja Gaze. Se bliža konec krhkega premirja?

Izraelski premier Ehud Olmert je zagrozil, da bo Izrael odgovoril na palestinsko raketno obstreljevanje z območja Gaze. Tako bi bilo konec prekinitve ognja, ki jo je Izrael razglasil pred dvema tednoma. Zbranim novinarjem je povedal, da je vojski ukazal, naj pripravi odgovor, do katerega bo prišlo "v času, na kraju in na način, ki ga bomo zbrali mi". "Ne pristajamo na vračanje na nekdanja pravila igre, odzvali pa se bomo na način, s katerim bomo končali neprekinjeno obstreljevanje, ki prebivalcem na jugu države preprečuje vrnitev v normalno življenje," je še povedal Olmert.

Obrambni minister Ehud Barak je medtem povedal, da bo Izrael izvedel "toliko akcij, kolikor bo potrebnih". "Hamas je dobil resen udarec, če bo potrebno, pa bo dobil še druge," je dodal Barak.

'Olmertove izjave manipulacija'

Izraelski premier Ehud Olmert
Izraelski premier Ehud Olmert FOTO: Reuters

Gibanje Hamas, ki od junija 2007 vlada na območju Gaze, se je že odzvalo na Olmertove izjave in jih obsodilo. Menijo, da je izraelski premier grožnje izrekel v luči predčasnih parlamentarnih volitev, ki bodo v judovski državi 10. februarja. "Olmertove izjave predstavljajo manipulacijo, ki je del predvolilne kampanje v Izraelu," je v izjavi za javnost iz Gaze sporočil tiskovni predstavnik Hamasa Taher al Nunu. Po njegovem mnenju je cilj teh groženj tudi propad prizadevanj Egipta za vzpostavitev miru ter izvajanje pritiska, pod katerim bi palestinsko ljudstvo sprejelo izraelske pogoje.

Predstavnik Hamasa je še navedel, da je njegovo gibanje tudi od drugih palestinskih skupin na območju zahtevalo, naj "spoštujejo odločitev glede razmer na terenu v Gazi". Hamas je 18. januarja, nekaj ur po Izraelu, ločeno razglasil prekinitev ognja.

Nihče ni bil ranjen

Z območja Gaze so bile sicer danes izstreljene štiri rakete. Razneslo jih je na jugu Izraela, pri čemer pa ni bil nihče ranjen, niti ni bila povzročena škoda, je sporočila izraelska vojska. Odgovornost za današnje raketno obstreljevanje so prevzele Brigade mučenikov Al Akse, oboroženo gibanje, ki je povezano z gibanjem Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Hamas je sicer danes v Egipt znova poslal svojo delegacijo iz Damaska in Gaze, ki bo z egiptovskimi posredniki spregovorila o utrditvi prekinitve ognja med tem gibanjem in Izraelom ter o spravi s Fatahom. V Egiptu danes pričakujejo tudi Abasa, ki se bo predvidoma sešel z egiptovskim kolegom Hosnijem Mubarakom.

Hamas pred pristankom na začetek procesa sprave z rivalskim Abasovim gibanjem Fatah ali na začetek pogajanj o usodi leta 2006 zajetega izraelskega vojaka Gilada Šalita zahteva odpravo izraelske blokade in ponovno odprtje prehodov na območju Gaze, je sporočil njegov vir v Damasku.

Vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal je medtem dopotoval v Iran, kjer se bo med drugim sešel z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Mašal je v Teheranu zavrnil vsakršno trajno premirje, dokler Izrael ne odpravi blokade Gaze.

"Dokler se okupacija nadaljuje, trajno premirje nima smisla," je dejal Mašal na skupni novinarski konferenci z iranskim zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem, ki je pozval h končanju blokade Gaze. Mašal, ki živi v Siriji, uživa polno podporo Irana in redno obiskuje Teheran.

V nasprotju z Mašalovimi izjavami pa je arabska televizija Al Arabija poročala, da naj bi Hamas sprejel predlog Egipta za dolgoročno premirje z Izraelom. Kot so predtem poročali egiptovski mediji, je Abas prav zaradi "preboja" v pogovorih v Kairu odpovedal načrtovani obisk na Češko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
02. 02. 2009 16.41
a se mi je zdelo-da se že spet bije bitka polemik in mišljenj.........ah jaz grem mal zaležt raj ....
Anri Tomic
02. 02. 2009 09.52
definitivno se strinjam z neo1. Tist ki misli da bo z bojno konico rešil svet res ni za ta svet! Ne strinjam se pa da bi dobil samo rengenski pregled! Tak napad definitivno ne bi ostal brez odgovora! Torej kam bi pripeljal!? Izbris Izraela se lahko zgodi samo z popolno blokado te države! Ampak dokler amerika ima še kak dolar v svoji blagajni tokiko časa tega pač ne bo! Izrael bo odšel iz teh krajev samo pod pogojem da amerika ne bo imela več svojih interesov na tem območju! Recimo da bo to takrat ko bo nafte, zlata draguljev in peska v sahari zmanjkalo!
BellaCiao
02. 02. 2009 08.49
Naj živijo Židje ...a IZRAEL v sodobnem svetu take "samovšečne" in "brezobzirne" države NIMAJO SVOJEGA PROSTORA POD SONCEM... Treba jim je uvesti sankcije...in mednarodne opazovalce...pa brez ZDA, Angležev in SLO ritoliznikov.
BellaCiao
02. 02. 2009 08.44
Kakorkoli že...IZRAEL = FAŠISTOIDNA TVORBA...zanj nimam besed...Nimam pa besed tudi za FATAH in HAMAS...vsi skupaj bi morali delati v interesu OTROK ... ne glede na veroizpoved !!!! Žalostno pa je, da EU financira Palestino...po drugi strani pa je nesposobna in sploh ne želi izpostavljati "krščanskih načel", ki so temelj EVROPE...Morali bi biti bolj jasni in REČI IZRAELU NE...lahko se branijo...pa naj pošljejo pehoto in počistijo "teroriste"...ne morejo pa vsevprek bombardirati...
neo1
01. 02. 2009 23.43
če kdo danes sanja o tem, da bi atomske bombe rešile kak politični problem, pa je res zrel, da se mu iz varnostnih razlogov omeji gibanje in se mu ponudi ustrezno zdravljenje, ker je preprosto nevaren za človeštvo... atomska bomba bi res izbrisala Jude, toda skupaj s Palestinci. Pa s pomočjo zračnih tokov bi imeli tudi vsi Evropejci pošten rentgenski pregled!
12309
01. 02. 2009 23.12
JEWS IN THE USTASA LEADERSHIP Quote: An interesting note in this regard is Slavko Kvaternik. [b]Marsal Kvaternik, married the daughter of Josip (Joshua) Frank, the Jewish successor to Dr. Ante Starcevic as the leader of Pavelic s party. Therefore, not only was the wife of Ante Pavelic, the Chief-of-State, Jewish, but the wife of the vice-president and Chief of the Armed Forces, police forces, and gendarmes was also a Jew. Slavko Kvaternik s son, Col. Eugen Kvaternik, Ustasa commissioner for Public Order and Security was, according to both German and Judaic law, a Jew. Other prominent Jews in the Ustasa leadership included the Ustasa Representative to Hungary Alexander Klein, Vlado Singer of the Ustasa Police, and Pavelic s personal physician. In addition to the families of Dr. Pavelic and Marshal Kvaternik, the wife of Minister Zanic was also a Jew. Hundreds of other Jewish leaders and officials were made "honorary Aryans," a practice that the Germans looked upon as quite serious.
datenabijem
01. 02. 2009 21.33
ranu in preds. Ahmadineđadu. Jaz, državljan Slovenije in prav tako tudi Evropske Unije, vam dajem podporo in hkrati zeleno luč za izstrelitev nuklearnih bojnih konic na tako imenovano državo izrael. Podpisani, Andrej Marčelan.
mori007
01. 02. 2009 19.53
OJOJ???!!! LP
alduri
01. 02. 2009 19.42
Andrej Marcelan, se mene podpis.
matjazr7
01. 02. 2009 19.39
Če bi kdo članek prebral, bi videl, da je za te napade kriv Fatah, ki je v vojni z Hamasom. Se pravi Fatah strelja iz Gaze na Izrael in čaka, da se Izrael odzove. Potem ko Izraelci napadejo Gazo, bo Fatah pobegnil in prepustil, da se spopadeta Hamas in Izrael. In če bo vse po sreči za njih, prevzame Fatah kontrolo tudi nad Gazo. Sta se Turk in Abas (šef Fataha) slučajno o teh stvareh pogovarjala? Tole se mi zdi čisto komunistična taktika :-).
mori007
01. 02. 2009 19.34
Dajte mi še kak minus prosim vas Želim si podret rekord HEHE LP
mori007
01. 02. 2009 19.33
fantazija5 - TI SI BOLNIK!!!!! LP
mori007
01. 02. 2009 19.28
Kaj te bo Iran so 2000 let za lesenimi žlicami!!!!! HEHE LP
mori007
01. 02. 2009 19.26
piramid- A ti ves da so ti ubogi otroci ŽIVI zid!!!!!!!!!! Nažalost tudi meni ni vseeno za njih, ampak to delajo pokvarjenci HAMASOVCI kr nimajo jajc LP
slovenec2
01. 02. 2009 19.25
zakaj bi iranski predsednik poslušal mnenje navadnega kmeta kot si ti @datenabijem?!
datenabijem
01. 02. 2009 19.22
Iranu in preds. Ahmadineđadu. Jaz, državljan Slovenije in prav tako tudi Evropske Unije, vam dajem podporo in hkrati zeleno luč za izstrelitev nuklearnih bojnih konic na tako imenovano državo izrael. Podpisani, Andrej Marčelan.
slovenec2
01. 02. 2009 19.17
če pa se vam muslimani tak dopadejo pa pojdite v gazo .. sami neki čud*** ste .. polek tega če bi izbruhnila vojna med islamističnimi državami in Izraelom bi Izrael z atomskimi vse pospravo .. pojdite na zrak ker eni iz med vas preveč časa preživite na forumu
mori007
01. 02. 2009 19.04
Zakaj pa bi morali pokoncat vse islamske države???? Sej niso ostali muslimani nič krivi Tud sam sem musliman!!!!!!! -Teroristov pa žal ne podpiram in temu je treba nardit konec!!!! LP
mori007
01. 02. 2009 19.00
pingancen- Izraelci obvladujejo cel bližnji vzhod noben jim nič ne more kr niso tolk sposobni!!!!!!!!!!!!!!! LP
mori007
01. 02. 2009 18.58
Čas je da Izrael konča kar je začel, kr drgače nebo in nebo mira. Hamas ne more Živeti v miru(ne želi) banda prokleta. LP