Tujina

VIDEO in FOTO: 'Morili so, ker so verjeli, da delajo prav'

Tokio, 20. 03. 2015 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred 20 leti so člani sekte v vlakih podzemne železnice v Tokiu z dežniki prebodli plastične vrečke s smrtonosnim plinom sarinom. Posledice so bile grozljive in številni jih še danes čutijo. Oglejte si posnetek, ki je nastal takoj po napadu.

"Rad bi izrekel sožalje žrtvam. Storili bomo vse, da se kaj takega nikoli več ne zgodi," je ob 20-obletnici napadov na tokijsko podzemno železnico poudaril japonski premier Šinzo Abe. Po njegovih besedah je posledice napada mogoče čutiti še danes, saj številni še vedno trpijo za dolgotrajnimi učinki sarina. Na postaji Kasumigaseki so se žrtev z minuto molka spomnili zaposleni pri podzemni železnici.

Sarin je 26-krat bolj smrtonosen kot plin cianid in 20-krat bolj kot kalijev cianid, ima pa relativno kratek čas delovanja - od 14 minut do šest ur, odvisno od vremenskih pogojev.

20. marca 1995 so člani japonske sekte Aum vstopili v več vlakov tokijske podzemne železnice in z dežniki prebodli plastične vrečke, v katerih je bil smrtonosni plin sarin. Umrlo je 13 ljudi, okoli 6000 se jih je zastrupilo. Po pričevanjih članov sekte so želeli preprečiti načrtovano racijo japonske policije na njihovem sedežu ob vznožju japonske svete gore Fudži. Zaradi napada je bilo na smrt obsojenih 13 oseb, vključno z nekdanjim vodjo sekte Šokom Asaharo, ki še vedno čaka na izvršitev kazni.

Po napadu v Tokiu:

Asahara je leta 1984 izkoristil duhovno krizo, ki je nastala po gospodarskem razcvetu na Japonskem in v kateri so se mlajši Japonci začeli zatekati k novim religijam in sektam. Kritiki so opozarjali, da so ga strokovnjaki zgolj označili za nečloveško pošast, člane sekte pa za sovražnike države, namesto da bi podrobno analizirali vzroke družbene katastrofe na Japonskem.

Poznavalci pravijo, da je še 20 let po tragediji več vprašanj kot odgovorov o motivih za napad. "Vidimo obsojence za smrt, ki govorijo pred našimi očmi. So zelo artikulirani, bistri in vljudni. Nekateri se obnašajo skoraj kot menihi," je dejal odvetnik Juji Nakamura, ki je sodeloval v vrsti primerov, povezanih s sekto Aum. "Člani kulta niso gojili zamer do svojih žrtev. Morili in gorje so povzročali, ker so verjeli, da delajo prav," je pojasnil. "Ukazi so prišli od absolutistične osebe - guruja - ki je bil nadčloveški in za katerega so verjeli, da ne more narediti napake. Mislili so, da bi bilo napak dvomiti v njegove ukaze," je dodal. Ko se bodo končali vsi sodni postopki in ko bodo izvršene smrtne kazni, bodo Japonci izgubili priložnost, da bi dobili odgovore na vprašanje, kaj je na videz normalne ljudi privedlo v skrajnost.

Asahara je privržencem obljubljal boljše življenje in razsvetlitev. Leta 1995 je imela sekta več kot 15.000 članov, po njegovi aretaciji maja 1995 pa se je preimenovala v Aleph. Po podatkih japonske obveščevalne službe za javno varnost iz novembra lani preostalima dvema ločinama kulta pripada okoli 1650 ljudi, njihovo delovanje nadzorujejo japonske oblasti.

Odkrili so ga v Nemčiji

Sarin so leta 1938 v Nemčiji odkrili štirje znanstveniki, po katerih je tudi dobil ime.

Sarin je smrtonosen živčni plin brez barve in vonja, ki so ga nacisti v taboriščih uporabljali že med drugo svetovno vojno. Pare so težje od zraka, zato se koncentrira pri tleh. V vlažnem okolju se hitro razgradi, vendar pa se z višanjem temperature kljub vlagi njegova obstojnost veča.

Smrtna doza je zelo majhna - 0,5 miligrama na odraslega človeka. Strup v telo pride z vdihavanjem ali skozi kožo. Med simptome zastrupitve s sarinom spadajo hudi glavoboli in razširjene zenice, pozneje se pri žrtvah pojavijo mišični krči, težave z dihanjem in koma, pogosto je posledica zastrupitve tudi smrt.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
20. 03. 2015 20.52
+4
Ja, česa vse je sposoben narediti človek zaradi vere, prepričanja, resnice mar ne?!
kolo1982
20. 03. 2015 10.59
+14
24ur omogoča gledanje v prihodnost...hudo..."Vozilo z gurujem sekte Aum Šokom Asaharom, ki so ga aretirali 16. maja 2015"
manolo31
21. 03. 2015 07.31
-2
A ti se ne zmotiš nikoli? Impresivno! Rdeč tepih pred Vami!