Tujina

To so potniki leta MH370: najmlajši star 2 leti, najstarejši, star 76 let, šestkrat pobegnil smrti

Kuala Lumpur, 25. 03. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Znani so kot ljudje na krovu leta 370 letalske družbe Malaysia Airlines. Za 239 potnikov in članov posadke nesrečnega boeinga 777 naj bi se pot končala na dnu Indijskega oceana. Za njimi pa ostajajo obupani svojci, nedokončani načrti, nikoli uresničene sanje.

Upanje za potnike leta MH370
Upanje za potnike leta MH370 FOTO: Reuters
239. Toliko potnikov in članov posadke je skupaj z boeingom 777 družbe Malaysia Airlines izginilo 8. marca. Malezijske oblasti trdijo, da se je njihova pot končala na dnu Indijskega oceana. A 239 seveda ni zgolj številka. Za njo se skriva prav toliko življenjskih zgodb, ki so se zdaj končale tragično.

Najmlajši potnik na krovu letala je bil star 2 leti. Najstarejši 76. Štirje potniki nikoli ne bodo dočakali petega rojstnega dne.

Med potniki so bili inženirji, umetnik, mojster borilnih veščin, budistični menihi, turisti … Tistim, ki so do konca upali na srečen konec, so bili očetje, možje, žene, matere, sorodne duše, prijatelji …

To so zgodbe nekaterih …

Rory Wang in Vivia Jiao. Starša najmlajšega, 2 leti starega potnika. Oba stara okoli 30 let, sta se z otrokom vračala s počitnic. Tik preden so odpotovali, sta prijateljem z elektronskim sporočilom poslala nekaj fotografij, Rory je pisal sodelavcem in omenil prihajajoči projekt. Pisal je tudi sošolcem s programa MBA.

Dai Shuling in Jiao Wenxue sta bila Viviina starša. S hčerko in zetom sta bila v Maleziji na počitnicah. Oba sta bila stara 58 let.

Wen Yongsheng je bil 34-letni poslovnež. Kmalu po izginotju je pred kamere stopil njegov oče. "Hitro se vrni, zelo smo zaskrbljeni. Vsi v družini čakamo nate," je takrat dejal oče. "Mora se vrniti. Vsi se morajo," je še dodal.

Puspanahtan Subramaniam je bil 34-letni strokovnjak za informacijsko tehnologijo. Ko je odhajal na let 370, sta se njegova otroka oklenila njegovih nog in ga prosila, naj ostane doma. Da sta mu pustila na pot, jima je moral obljubiti, da jima bo s potovanja prinesel čokolado in darila, je povedal njegov oče Gurusami Subramaniam, ki je ob tem dodal, da je bil Puspanahtan izjemno dober sin, ki je redno obiskoval starše.

Ju Kun je bil 35 let star mojster borilnih veščin, ki je sodeloval v filmih kot sta "The Grandmaster" in "The Forbidden Kingdom", sodeloval pa naj bi tudi v prihodnji Netflixovi seriji Marco Polo.

Paul Weeks je, preden se je odpravil na rudarsko delo v Mongolijo, doma pustil svoj poročni prstan in uro. Soprogi Danici je dejal, naj ju da sinovoma, če bi se njemu kaj zgodilo. Danica se je oklepala obeh predmetov, ko je novinarju CNN opisovala svojega soproga: "Ima močan karakter. Zame je vse. Moj najboljši prijatelj, moja sorodna duša, odličen mož in oče. Komaj čakam, da pride nazaj. Upam in upam," je takrat dejala in dodala, da je najhuje, ker ne ve, kaj se je zgodilo z letalom.

Kopilot Fariq Abdul Hamid in pilot Zaharie Ahmad Shah.
Kopilot Fariq Abdul Hamid in pilot Zaharie Ahmad Shah. FOTO: Facebook

Zaharie Ahmad Shah je bil za krmilom letala. Čeprav so se vmes pojavljala ugibanja o njegovih morebitnih povezavah s skrajneži, omenjala se je tudi možnost samomora, so njegovi prijatelji in sodelavci trdno prepričani, da se je zgodila le tragična nesreča. Shah je bil predan letalstvu, letalom se je posvečal celo v prostem času.

Mohammed Khairul Amri Selamat, 29-letni letalski inženir, ki je delal za zasebno letalsko družbo, ki ponuja čarterske polete, se je zaradi svojega znanja prav tako znašel na seznamu tistih, ki so jih oblasti še posebej skrbno preiskovale. Našli niso ničesar, tudi njegova družina je prepričana, da svojega znanja ne bi nikoli uporabil v zle namene.

Pouria Nourmohammadi in Delavar Seyed Mohammad Reza sta bila med prvimi osumljenci za izginotje letala. Iranca sta namreč potovala z ukradenima potnima listoma, eden z avstrijskim, drugi z italijanskim. Izkazalo se je, da sta zgolj želela iz države, Nourmohammadija je na letališču v Nemčiji zaman čakala njegova mama.

Kitajca Gu Naijun in Li Yuan sta se spoznala in zaljubila v avstralskem Sydneyju. Ker je Li veliko potoval, je Gu uporabljala spletna omrežja, da je z njim delila življenje njunih "dveh princesk".

Muktesh Mukherjee in Xiaomo Bai. 42-letni Mukherjee je bil podpredsednik kitajske družbe Xcoal Energy & Resources, s 37-letno soprogo pa sta bila na počitnicah. Svoja sinova sta medtem pustila pri babici. Njuni prijatelji pravijo, da sta bila ljubeč par in odlična starša.

Mao Tugui je bil slikar, ki je z letalom potoval na ogled razstave svojih del.

Mohd Sofuan Ibrahim in Ch'ng Mei Ling sta letela v Peking, kjer bi naj Mohd začel z delom za kitajsko ministrstvo za mednarodno trgovino in industrijo. Hasif Nazri je bil njun sošolec, z Mohdom sta si v internatu celo delila sobo. "Imel je veliko srce, veseljak in vedno pripravljen pomagati. Mei Ling pa je izstopala po odličnem smislu za humor," je povedal.

27-letni Li Yuchen se je pripravljal na doktorat na prestižni britanski univerzi Cambridge, pred kratkim pa se je poročil z Mingfei Ma, ki pa ni bila na letalu.

Na letalu je bil tudi Swawand Kolekar. "Zelo inteligenten, skoraj obseden s tehnološkimi rešitvami, samotar, a z vsemi lastnostmi, ki jih mora imeti dober prijatelj," ga je opisal njegov sošolec Archit Joshi.

Philip in Sarah sta načrtovala poroko.
Philip in Sarah sta načrtovala poroko. FOTO: Facebook
Američan Philip Wood je eden od potnikov, o katerih se je v času od izginotja letala največ pisalo. Njegova zaročenka Sarah je namreč odprla poseben Facebook profil, posvečen Philipu in izginulemu letalu, prav tako je javno objavljala ljubezenska sporočila za pogrešanega zaročenca, sicer strokovnjaka pri družbi IBM, s katerim sta se nameravala preseliti v Azijo. Prijatelji so ga opisali kot radodarnega, inteligentnega, kreativnega in ljubečega človeka.

Mary in Rodney Burrows sta pot na Kitajsko načrtovala vse odkar je Rodney lani izgubil službo. Bila sta starša dveh že odraslih otrok. "In sorodni duši, čeprav sovražim ta klišejski izraz," pravi soseda Mandy Watt.

Avstralca Catherine in Robert Lawton sta bila navdušena popotnika, sicer pa starša treh deklet in ljubeča stara starša. "Pa gremo na Kitajsko," je zadnje sporočilo, ki ga je Catherine objavila na Facebooku.

Najstarejši potnik na letalu je bil umetnik in pisatelj Liu Rusheng. V enem od esejev, ki jih je objavil, je opisal tudi svoj boj za življenje, med drugim je smrt prevaral kar šestkrat. Prvič, ko sta ga starša kot dojenčka zapustila med japonskim napadom na Kitajsko. Drugič, ko se je učil voziti kolo in ga je povozil tovornjak, tretjič, ko je med plavanjem skoraj utonil, nato pa je še trikrat preživel infarkt. Enkrat se je celo moral sam odpeljati k zdravniku – s kolesom.

Svojci so do konca upali na dobre novice.
Svojci so do konca upali na dobre novice. FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RIPkripelj
04. 09. 2016 16.28
2 leti pozneje
+1
ha ha ha, vse druge pa vse drugo objavljate, tistih, zaradi katerih so letalo sklatili, pa ne smete... hlapci amerikanarski!
Praškovarit
26. 03. 2014 11.11
-1
kje je Borut Štamulak , da bi razjasnil zadevo?
V.V.V.
25. 03. 2014 22.52
-6
nič ne pise ce so ble na letalu kake ljubice .......
topo
25. 03. 2014 13.07
-7
Potnike bodo dobli ,kje vedo samo nekateri ampak ključnih ne ker meni bajalica kaže da so na varnam...
Puuncaa
25. 03. 2014 15.59
-8
Puuncaa
25. 03. 2014 15.59
-10
V.V.V.
25. 03. 2014 22.55
-2
na dnu morja in v ustih morskih psov so koncali nekateri potniki ti
kure bedne
25. 03. 2014 12.59
+36
To je lep primer manipulacije z celim svetom. Nekdo bi za to moral na vešala.
lars1102
25. 03. 2014 20.06
+0
bassisst
25. 03. 2014 12.41
+23
Ni mi jasno kako je strmoglavilo,ce so pa prejsnji teden zapisali da je bil zadnji prejet signal letala iz tal?
bik123
25. 03. 2014 18.26
+14
24ur verjetno še zdaj zaznava signal...počakaj do jutri, bodo napisali da so še vedno v zraku
Ramzess
25. 03. 2014 12.13
+16
Z izginotjem malezijskega letala MH370 je izginilo tudi 20 zaposlenih v ameriškem podjetju Freescale Semiconductor, ki so bili na tem letu, Štirje med njimi so bili solastniki patenta polprevodnikov 8.671.381 B1 za ARM mikrokrmilnik KL03, ter s tem povzročilo znanega trilijardera, sionista, bankirja in globalista Jacob-a Rothschild-a edinega lastnika patenta, ki mu omogoča dodatne tržne dobičke v milijardah (zlasti v obrambni industriji), kot tudi nadzor nad sistemi, na katere se sam patent (tj. polprevodnik) nanaša (tj. se tam nahaja). --------------------------------------------------------------------------------------------- Freescale Semiconductors je nedavno izdal do sedaj najmanjši ARM mikrokontroler KL03 za obrambne radarje, in to nedavno pred izginotjem malezijskega letala MH370.
Ramzess
25. 03. 2014 12.12
+19
Niste nečesa izpustili, to niso vsi potniki, ...med drugim so izpuščeni ključni potniki.
gripson
25. 03. 2014 11.31
+36
Ko bodo potegnili na plan (krov) prvi del nesrečnega letala, bom mogoče verjel, da se je zrušil v morje...pa še to po temeljitem premisleku, ali ne gre le za kopijo dela letala.... Če bi našli pa recimo kakšen del prtljage ali pa del dokumentov ali osebnih stvari potnikov, potem bi mogoče razmislil, da gre zares za nesrečo...Do takrat pa...lahko noč, pravljičarji..
Feinstein
25. 03. 2014 11.37
-1
Ramzess
25. 03. 2014 12.13
+12
Tudi prtljaga je lahko nastavljena, celo deli teles, kot takrat pred Pentagonom.
gripson
25. 03. 2014 11.26
+7
Ko bodo potegnili na plan (krov) prvi del nesrečnega letala, bom mogoče verjel, da se je zrušil v morje...pa še to po temeljitem premisleku, ali ne gre le za kopijo dela letala.... Če bi našli pa recimo kakšen del prtljage ali pa del dokumentov ali osebnih stvari potnikov, potem bi mogoče razmislil, da gre zares za nesrečo...Do takrat pa...lahko noč, pravljičarji..
Definbahija
25. 03. 2014 10.58
-4
Res da ne poznam nobenega, ma vseeno ni treba govorit/pisat o ljudeh brez varstva osebnih podatkov
lars1102
25. 03. 2014 10.47
+8
zavijajo v meglo in se s tem izmikajo številnim odškodninam svojcev........ja, kva pa druzga......
Pacek22
25. 03. 2014 10.46
-6
6krat pobegnil smrti? pa imamo tukaj spet scenarij filma brez povratka. Očitno je res da ima smrt na očeh tiste ki imajo sreče v nesreči in take ki se igrajo z svojim življenjem. :(
Amethist
25. 03. 2014 10.36
+24
Jst se vedno ne verjamem, da je avion strmoglavu.
PadliAngel
25. 03. 2014 10.06
+35
Jaz menim, da so oni prekleto dobro že prej vedeli, da je letalo strmoglavilo in da ni več upanja za preživele. Le z izjavo za medije so zavlačevali. Naj počivajo v miru vsi kjerkoli so že.
Lex11
25. 03. 2014 10.01
-14
Zgodbice za otroke za lahko noč....pa še to samo za tiste pod 5 let...
moj i
25. 03. 2014 09.41
+34
ubogi trpeči, vsi ki so jih imeli radi
ninchy_ka
25. 03. 2014 09.34
+32
Po mojem mnenju letalo sploh ni strmoglavili in se za vsem tem skriva marsikaj drugega. In ne vem kako lahko rečejo, da so vsi mrtvi če do letala še niso prišli in nimajo dokazov, da je letalo strmoglavilo. Tko kot sem zasledila na internetu so svojci klicali potnike in naj bi telefoni še nekaj časa zvonili. Če pa avion strmoglavi v morje pa to seveda ni mogoče. Tako, da se za vsem tem skriva marsikaj drugega in sedaj so si kar zmislili da je letalo nekje daleč daleč stran. Me zanima kaj si bojo zmislili za trupla. (da so jih morski psi pojedli). In tudi svojci potnikov so javno izjavili, da naj že nehajo lagati.
ninchy_ka
25. 03. 2014 09.40
+30
zanimiv je tudi komentar nekega američana, ki se že 25 let ukvarja s podobnimi nesrečami in je izjavil, da je to skoraj nemogoče, da avion kar zgine in, da se ga 2 tedna ne najde.
Ramzess
25. 03. 2014 12.16
-3
Aviojon je dejansko že kmalu po vzletu zavil in letel v nasprotno smer, ... eliminacija ključnih oseb na krovu, je torej možno da so zrušili in potopili, ocean skrije vse dokaze.
mami 55
25. 03. 2014 09.10
+53
še krištof kolumb bi prej našel letalo ! tle nekaj zelo smrdi !