Tujina

'To so pošasti!'

Zagreb/Beograd, 04. 07. 2010 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Človeka so ubili, ga odrli, izrezali meso, ga zmleli, nato pa odvrgli v stranišče, kosti pa v reko, je hrvaškim preiskovalcem povedal nekdanji pripadnik zemunskega klana.

"Najprej smo ga ubili, mu odrli kožo, odstranili meso, ga z aparatom za mletje zmleli, kosti pa prežagali. Zmleto meso smo vrgli v straniščno školjko, kosti pa v reko. Stanovanje smo nato očistili, a na stenah so ostale sledi krvi," je o svojem delu in delu svojih kolegov namestniku vodje Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) povedal prijeti mafijec Sretko Kalinić. Njegovo zaslišanje poteka že štiri dni, policiste in člane Uskoka pa je zelo pretresla njegova hladnokrvnost, s katero opisuje umore pripadnikov srbskega podzemlja Milana Jurišića in Ninoslava Konstantinovića.

Sretka Kalinića že več dni zaslišujejo v zagrebški bolnišnici.
Sretka Kalinića že več dni zaslišujejo v zagrebški bolnišnici. FOTO: Interpol

Jurišića, odpadlega člana zemunskega klana, so ubili v Španiji, pričanje pa potrjujejo tudi pečati v Kalinićevem  ponarejenem hrvaškem potnem listu. Zaslišujejo ga kar v zagrebški bolnišnici, kamor so pripeljali tudi vse naprave za snemanje, vse skupaj pa naj bi trajalo še nekaj dni. Poročilo o zaslišanju bodo posredovali srbskim tožilcem.

Hrvaški organi so srbskim že posredovali Kalinićev DNK, na podlagi katerega naj bi že razrešili dva umora, pričakovati pa je mogoče, da bodo na podlagi njegovih pričanj začeli tudi nove preiskave. Hrvaški časopis Jutarnji list navaja besede enega izmed visokih pripadnikov hrvaških organov pregona, ki je seznanjen s pričanjem srbskega mafijca. "To so pošasti!" je dejal. Sicer pa Kalinić med pričanjem zmanjšuje svojo vlogo pri umorih. Krivdo prelaga na druge, tudi na Miloša Simovića, ki ga je 8. junija ranil pri zagrebškem jezeru.

Tožilci menijo, da Kalinić te podrobnosti navaja zato, da bi si, ko se bo verjetno znašel v srbskem zaporu, zagotovil čim večjo avtoriteto in strahospoštovanje ostalih zapornikov. Povedal je tudi, da bi moral 11. avgusta 2008 v Budvi ubiti Ivana Delića, pričo Brana Mičunovića. Namesto Delića je ubil mladeniča iz Pljevlje, ki je sedel za mizo, življenje pa je moral dati zato, ker je nosil enako majico kot Delić.

Simović ve, kdo je ubil novinarja Ćuruvijo

Srbske oblasti pa zaslišujejo Miloša Simovića, ki so ga prijeli na meji s Hrvaško nekaj dni potem, ko so hrvaški organi prijeli Kalinića. Simović, pripadnik zemunskega klana, je posebnemu tožilcu in dvem pripadnikoma notranjega ministrstva povedal, da ve, kdo je ubil lastnika časopisov Dnevni telegraf in Evropljanin Slavka Ćuruvijo. "Tej osebi me je predstavil Milorad Ulemek Legija. Dejal mi je: To je človek, ki je ubil Ćuruvijo", je pojasnil pri tem pa dodal, da bo njegovo ime izdal le v primeru, da bo dobil status priče.

Miloš Simović je trenutno zaprt v Beogradu.
Miloš Simović je trenutno zaprt v Beogradu. FOTO: Interpol

Hkrati je potrdil, da atentat na predsednika Srbske napredne stranke Tomislava Nikolića s svojimi možmi načrtuje Luka Bojović, sicer pripadnik srbskega mafijskega klana iz Voždovca. "Vem tudi, kje je zakopana glava Cvetka Simića. Prinesite mi računalnik z zemljevidom in natančno vam bom pokazal, kje je," je povedal o zločinu, ki je bil storjen pri zagrebškem jezeru Jarun, zanj pa sta osumljena prav Kalinič in on.

"Niti sanjati se vam ne more, kaj vse vem," je še povedal in dodal, da bi lahko v primeru, da mu bo dodeljen željeni status, razkril številne umore, tudi take, za katere niti slutiti ne morejo, da kaj ve o njih. Po poročanju srbskega časopisa Politika pa preiskovalci Simovića niso spraševali o političnem ozadju atentata na premierja Zorana Đinđića, niti o uporu Rdečih beretk (Enote za posebne naloge – JSO) novembra 2002. Dejal naj bi le, da je Milorad Ulemek Legija, ki je poveljeval omenjeni enoti, vpletel zemunski klan v umor premierja, pri tem pa dodal, da je do tedaj omenjena kriminalna združba ubijala le ljudi iz podzemlja. "Ne bojim se Legije in nič mu nisem dolžan, da bi moral prikrivati resnico," naj bi po pisanju Politike še povedal Simović.

V odsotnosti je bil že obsojen na 30- in 40-letni zaporni kazni zaradi umora Đinđića, do konca novembra pa lahko vloži zahtevo za ponovno sojenje. Če bo to storil, bo lahko javno predstavil svojo zgodbo. Če bo dobil status priče, bi mu lahko kazen precej znižali.

Prav tako je bil na dolgoletno kazen zaradi umora srbskega premierja obsojen Kalinić, katerega izročitev je od Hrvaške že zahtevala tudi Srbija. Do pred kratkim izročitev ni bila mogoča, ker je Kalinić tudi hrvaški državljan, po torkovem podpisu sporazuma s Srbijo pa ga bo Zagreb verjetno že prihodnji mesec izročil Beogradu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcheline
06. 07. 2010 01.49
dej klapa umjrte konje...kej majo pa komunisti zdej tle??? smi zdi da je govora o srbskih mafjaših...
Buena Vita
04. 07. 2010 23.51
rod dobro znanih in ozlogašenih komunistov---kaj zgledi ne vlečejo
tacamaca
04. 07. 2010 21.49
Tud da ozdravi niso mogli počakat,so ga kar v bolnici zaslišači,da ga kakšen prej ne pospravi.Ja tud dohtarji so najbž v klanu...povsod ga čakajo.Najbrž tud njega mlinček čaka.Ampak na to je treba mislit prej ko je še luštno ,pa se miljone kasira.Ampak tile srbi so še hujši od kolumbijcev,
24jegnuj
04. 07. 2010 21.40
PizBuin 04.07.2010, 21:09 En judovski pregovor govori o tem da resnica vedno priplava na površje. Lahko počasi, ampak priplava. Komunisti so bili teroristi, krvniki, zločinci. Tako pač je. In resnice o tem, najsi še tako ljudje brcajo in vpijejo, ne morejo prikriti. Evropa je to že obsodila, pri nas pa še ne, ker smo bolj pametni od evrope. Sicer pa ni čudno če po sloveniji živi toliko ideoloških sinov morilcev slovenskega naroda.
24jegnuj
04. 07. 2010 21.35
Vse obsodbe vredno. Res pa je da taki ljudje ves čas živijo med nami, poglejmo na partizanske krvnike, ki so mučili in klali na deset tisoče.
Tomaks
04. 07. 2010 21.11
Ko bo povedal vse kar policijo zanima pa kol v rit, in naj malo traja preden crkne, mrgolazen. Bi jim že dal strahospoštovanje. Klin se s klinom zbija.
PizBuin
04. 07. 2010 21.09
@24jegnuj 04.07.2010, 20:38 Du trotl, a si ti u fojbo padu? Ali se lahko vsaj pri člankih o silikonskih joških vzdržiš blesokomentarjev? Kdaj vam bo jasno, da povojni poboji niso bili delo "partizanov" ampak tistih, ki so komaj čakali, da bodo lahko "z razlogom" pobijali, pa če zmagajo rdeči, beli, rumeni ali pa špinačni. Večina izvajalcev (ali pa organizatorjev, če so bili v izvršitev prisiljeni "civili") je take nravi, da bi se v vsakem sistemu znašli na pravem položaju. Morda bi se nekoliko razlikovala populacija pobitih, če je bil razlog za likvidacijo politično prepričanje. Pri manjših (vendar številčnejših) likvidacijah pa je šlo v glavnem za osebne zamere in obračune.
prava resni.ca
04. 07. 2010 20.59
matildica04.07.2010, 13:4820 "Najprej smo ga ubili, mu odrli kožo, odstranili meso, ga z aparatom za mletje zmleli, kosti pa prežagali. Zmleto meso smo vrgli v straniščno školjko, kosti pa v reko. Stanovanje smo nato očistili, a na stenah so ostale sledi krvi," Zakaj pa na 24 ur pišete lahko take članke,to je tudi nespodobno za tisk,a teh pa ne BRIŠETE. odgovor je na pladnju. clanke pisejo novinarji, komentarje pa brisejo moderatorji. :)
prava resni.ca
04. 07. 2010 20.58
dovoljsemstar04.07.2010, 14:0017 Tisti ki je rekel,da balkanska mafija ne seze do kolen italijanski..prepotoval sem ze velik evrope in nej povem da nimate pojma kako strahospostovanje imajo v spaniji,franciji,nemciji,avstriji,nizozemski,itali... do balkanske mafije.. a se tekmuje kera mafija je mocnejsa? vse je treba zapret pa izkorenint.
24jegnuj
04. 07. 2010 20.38
Vse obsodbe vredno. Res pa je da taki ljudje ves čas živijo med nami, poglejmo na partizanske krvnike, ki so mučili in klali na deset tisoče.
vetrolov
04. 07. 2010 20.01
ante portas. žal.
Tone Strahan
04. 07. 2010 18.57
ZAKAJ SE ZGRAŽATE, NAD KRUTOSTJO ČLOVEK PROTI ČLOVEKU, SAMO POGLEJTE KAJ PIŠE CVIKEL NA TEM PORTALU, KAKO JE PRIMERJAL IN DAL PRAV KAKO SE MORA POBIJATI IN POSIPAVATI Z ANPNOMZVERINSKO UMORJENIH LJUDI, TEMU CVIKLU BI MORALA POLICIJA DATI KARTOTEKO IN GA SPREMLJATI. TA CVIKEL KI JE TO NJEGOV PSEVDONIM,JE PA TIPIČNI UDBO KOMUNISTIČNI HUJSKAČ.
nelinka
04. 07. 2010 18.44
to so čist zmešani,če so to nardil. js bi jim dala dosmrtno kazen.
jakii
04. 07. 2010 18.17
takšni bodo pomalem potrebni da bojo reševali probleme v naši državi,če negre drugači,pa njih najet
Draža
04. 07. 2010 18.13
Pri nas takšne morilce oprostijo,rekli bi da je neprišteven ali pa težka mladost,pa še odškodnino bi dobil.
diti123
04. 07. 2010 17.01
groooozaa. ki use je sposobn nardit človek.
SejVešKakiSo
04. 07. 2010 16.58
Kokr berem tole še pr nas k mamo pozim koline tut s prašičom neravnamo tko... Žalost kaj človk naredi pomoje nobena žival ne nardi česa podobnga
WikiX
04. 07. 2010 16.35
Mogoče bi lahko Simovič ter ostali, na Google earth naslednjič prilimali kar fotke, namesto da zdaj išče zakopane glave, po zemljevidu sveta. A zdaj lahko ugibajo, je kje v bližini Jarunskega jezera, toplo ali hladno? Jaz bi se najprej vprašal, na čigavem vratu je ta glava. Marsikdo bi znal opisati kakšne detajle iz grozljivk ali Tarantinovih filmov, pa zato še ni nikogar ogulil do kože, razrezal in zmlel v faširano meso. Hrvaški RTL oziroma naš novi gospodar Tadesci, v svojih medijih, imenuje Kaliniča kar Zver, potem pa otročje zadovoljno ugotavljajo, kako se pobijajo med sabo ter trpijo, v bolnicah in zaporih. Kot da bi si pobesneli morilci in koljači želeli, da jih čim večkrat dobijo in se lahko pohvalijo z zadnjimi uspehi, dobili so ga pa v Zagrebu, zaradi ponarejenih pasošev, za katere njihova policija noče izdati imen o lažnih identitetah. Se je Srb v Zagrebu, skrival za identiteto Srbov, zdaj se pa hvali z grozljivimi podrobnostmi o najhujših zločinih, čeorav so ga iskali zaradi sodelovanja pri umoru Srbsega predsednika? Hagu se ne mudi, imajo Legijo, s katerim se poznajo od prej in je tam na varnem. V tem "natančnem" opisu ter medijski senzaciji, ki so jo odkrili Hrvaški neoporečni raziskovalni novinarji, na svojem svetem poslanstvu, je vse preveč opisov raznih kriminalnih zadev, pa skoraj nobene logike, kdo in zakaj je podpiral mafijo, kako da njihov del Udbe ni nič vedel, čeprav nadzorujejo slehernega uličnega narkomana in tatiča. Aja, nikoli ni obstajala,... Tudi Hudič pravi isto.
MitraljezovDarko
04. 07. 2010 16.03
Kje pa zivis ti ,ki pravis da v sloveniji ni organiziranega kriminala.................................HAHAHAHA
bemtisunac
04. 07. 2010 15.58
ko ga dobijo njegovi bojo iz njega ajvar delali....