Tujina

Ostrostrelci nad pogrebce v Libiji

Bengazi/Manama/Džibuti/Alžir, 19. 02. 2011 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./T.Š./T.V./STA
Komentarji
69

V Libiji so ostrostrelci streljali na množico žalujočih v mestu Bengazi, ki so se udeležili pogreba 35 žrtev protivladnih demonstracij. V Bahrajnu so se po nasilnem "čiščenju" območja trga Biser vojaki le umaknili.

Libijske sile so danes streljale na množico žalujočih v mestu Bengazi, ki so se udeležili pogreba 35 žrtev petkovega nasilnega zatrtja tamkajšnjih protivladnih demonstracij. Žalujoči naj bi bili tarča ostrostrelcev. Po navedbah neimenovanega predstavnika bolnišnice v tem drugem največjem libijskem mestu, so ostrostrelci streljali s strehe mestnega štaba varnostnih sil. Ubitih je bilo 15 ljudi.

Varnostne sile so včeraj v Bengaziju začele streljati na protestnike, ker naj bi se ti preveč približali poslopju, v katerem vodja Moamer Gadafi biva, ko pride v mesto.

Britanski zunanji minister William Hague je obsodil nasilje libijskih varnostnih sil.
Britanski zunanji minister William Hague je obsodil nasilje libijskih varnostnih sil. FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister William Hague je danes obsodil nasilno zatrtje protestov v Libiji in pozval libijske oblasti, naj ustavijo nasilje vojske.

"Obsojam nasilje v Libiji, vključno s poročili o uporabi težkega orožja in ostrostrelcev proti demonstrantom. To je povsem nesprejemljivo in grozljivo," je dejal Hague.

Na MZZ opozarjajo tudi na določene varnostne zadržke za potovanja v posamezne dele Libije. "Nekatera območja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna," opozarjajo na MZZ. Odsvetujejo vsa nenujna potovanja v dele province Sirenajka, še posebej mesti Bengazi in Al Baida.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je sporočila, da je v včerajšnjih nemirih po državi umrlo najmanj 84 ljudi. "Videl sem na lastne oči. V bolnišnici je najmanj 70 trupel," je dejal zdravnik Wuwufaq al-Zuwail. Dodal je, da so varnostne sile reševalcem preprečevale, da bi prišli na prizorišče spopadov.

V določenih delih države so prebivalci ostali brez elektrike, vlada pa je blokirala tudi dostop do nekaterih spletnih strani. Delovanje novinarjev je omejeno, tako da je težko potrditi, ali drži, da sta med blokiranimi spletnimi stranmi tudi Facebook in spletna stran Al Jazeere.

Organizacija HRW sicer trdi, da so protesti potekali še v najmanj štirih mestih – Al Baida, Ajdabiya, Zawiya in Darnah.

 

 Bahrajn – policija proti protestnikom

Protestniki na trgu Biser pozdravljajo odhod policije.
Protestniki na trgu Biser pozdravljajo odhod policije. FOTO: Reuters

Na trgu se je zbrala peščica protestnikov, ki jih je policija pregnala s solzivcem. Nato se je umaknila tudi policija, protestniki pa so se na trg spet vrnili.

MZZ zaradi varnostnih zadržkov odsvetuje vsa potovanja v Bahrajn, ki niso nujna, ter dodatno previdnost in dodatno preverjanje ter pridobitev podatkov iz drugih virov. Slovenskim državljanom, ki so že v Bahrajnu, svetujejo izredno previdnost in izogibanje mestom, kjer potekajo javna zbiranja ali demonstracije. Redno naj spremljajo medijska poročila in pridobivajo informacije tudi iz drugih virov. MZZ slovenskim državljanom priporoča spremljanje informacij in napotkov lokalnih organov ter spoštovanje navodil pristojnih lokalnih oblasti.

Bahrajnski princ Salman bin Hamad Al Kalifa je sporočil, da ima vojska ukaz, da se umakne z območja trga Biser v prestolnici. Vojaki so to tudi storili, malo po njihovem odhodu pa se je na trgu zbrala peščica protestnikov. Policija jih je kmalu zatem s trga pregnala s pomočjo solzivca.

Po poročanju Al Jazeere se je potem umaknila tudi policija, protestniki pa so to izkoristili in se vrnili na trg, kjer se je začelo splošno ljudsko rajanje. Še vedno pa protestniki zahtevajo odstavitev sunitske monarhije, ki vlada tej pretežno šiitski državi v Perzijskem zalivu, kjer je tudi poveljstvo ameriške pete flote.

Opozicija zavrnila možnost dialoga

Princu je sicer njegov oče, kralj Hamad bin Isa al Kalifa, naročil, da z vsestranskimi pogovori reši krizo v državi. A glavna opozicijska skupina, ki ima v 40-članskem parlamentu 18 sedežev, je kraljevo ponudbo za dialog zavrnila. Sporočila je, da dialog ni možen, dokler vlada ne odstopi. Opozicijo so sicer motili tudi vojaki na ulicah, ki pa so se, kot rečeno, že umaknili. Glavna bahrajnska delavska zveza je medtem pozvala k stavki, ki bi potekala v ponedeljek.

Umik vojske
Umik vojske FOTO: Reuters

Medtem je jasno, da bodo številni protestniki še dolgo čutili posledice petkovega streljanja v Manami. Predstavniki bolnišnice Salmanija pravijo, da je bilo v streljanju ranjenih najmanj 66 ljudi. Vojska je po poročanju Al Jazeere uporabljala tudi prave naboje, a večino ran so vseeno povzročili gumijasti naboji. Nekateri zdravniki in zdravstveni uslužbenci pri zdravljenju poškodovanih niso mogli zadrževati solz. "To je vojna,“ je dejal zdravnik Bassem Deif.

 

Protesti dosegli tudi majhno afriško državo Džibuti

Ismail Omar Guelleh
Ismail Omar Guelleh FOTO: Reuters

Protesti so se razširili tudi na majhno afriško državo Džibuti. Na tisoče ljudi je na ulicah zahtevalo, da predsednik Ismael Omar Guelleh, ki državi vlada od leta 1999, odstopi. Proteste je organizirala opozicija, ki se ne strinja s predsednikovimi potezami. Predsednik je namreč lansko leto poskrbel, da so ustavi dodali amandma, po katerem lahko na aprilskih volitvah kandidira še v tretje.

Protesti so sprva potekali mirno, nato pa so protestniki odločili, da se utaborijo pred stadionom, pri tem pa so poudarjali, da bodo tam ostali, dokler njihove zahteve ne bodo uslišane. Situacija je iz ure v uro postajala vse bolj napeta, vse skupaj pa je vodilo v spopade med protestniki in policijo. Prvi so metali kamenje, drugi so uporabili solzivec. Pri tem sta bila ubita dva človeka, eden od njiju je bil policist, je sporočilo notranje ministrstvo Džibutija. Policija je na koncu aretirala številne protestnike, med njimi tudi tri vodilne predstavnike opozicije.

Policija razgnala protestnike v Alžiru

V prestolnici Alžirije se je danes kljub prepovedi zbralo okoli 400 nasprotnikov režima Abdelaziza Bouteflike. Oblasti so na ulice poslale okoli 30.000 policistov, da bi preprečili proteste.

V primerjavi z Egiptom ali Tunizijo je protestnikov sicer malo, a v Alžiriji so ljudje še vedno pod močnim vtisom posledic državljanske vojne v 90. letih, vojska pa je tudi pomembno orodje oblasti. Vlada je sicer zaradi pritiska protestnikov napovedala, da bo do konca meseca ukinila izredno stanje, ki je v državi v veljavi že 19 let.

Protestni val dosegel Savdsko Arabijo

Protestni val, ki je zajel arabski svet, je sedaj dosegel tudi Savdsko Arabijo. Pripadniki šiitske manjšine so se na ulice podali na vzhodu države, protestirajo pa proti aretacijam šiitov brez sodnih procesov. Kralju Abdulahu očitajo tudi, da je šiitom omejen dostop do višjih uradnih položajev, kar pa oblasti zanikajo.

Ker ne želijo izzivati oblasti, protestniki pri svojih akcijah na vzklikajo nikakršnih parol. Protesti so se po poročanju avstrijske televizije ÖRF začeli že v četrtek, a se zaradi medijske blokade o njih do danes ni vedelo. 

Savdske oblasti so danes priprle aktiviste, ki so poskušali ustanoviti prvo politično stranko v absolutni monarhiji, ki ne tolerira nobene oblike javnega izražanja nezadovoljstva.
Savdski islamisti in opozicijski aktivisti so ta mesec ustanovili stranko, imenovano ''Islamska skupnost''.

''Trenutno so priprti štirje. Pet jih je bilo aretiranih, dva nista bila v državi, nekaj pa so jih zaslišali in izpustili,'' je dejal Mohamed al Qahtani, vodja Savdskega združenja za državljanske in politične pravice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srpska4ever
24. 02. 2011 14.35
Moamer Gadafi je od leta 2003 marioneta zahoda ,prav tako bivsi egiptovski in tuniziski predsednik,vse te na novo prevzete oblasti kaže da bojo skrajno islamsko usmerjene in verjemite da nebojo ameriške prijateljice,primer: egipt je že dovolil iranu prek prekopa z vojaškimi ladjami,dogaja se to da se islam reorganizira, kar se je zgodilo v Iranu par desetletji nazaj se bo zgodilo ostalem islamskem svetu
matevz_grahou
20. 02. 2011 11.42
v vseh teh drzavah torej egipt , bahrajn, jemen s.arabija...bo prišlo do prevzema oblasti zaradi proameriških vlad.
Ca6e
20. 02. 2011 11.14
4ocila, moraš tudi razlikovati med protesti! Tist študentski protest, ni bil nič drugega kot še več gnaraja štdentu, v tem primeru pa gre da bodo ljudje sploh imeli kaj za pod zob! Hrana se jim draži, a prihodki manjšajo, ker pač si mora gadafi nabaviti nov avion ali ladijco!!!
ex-komunista
20. 02. 2011 03.05
upam da ne podpirate nasilnih protestov... saj ste sami pred pol leta jokali nad študentskimi protesti. je pa prisotna tudi dvoličnost. pa poglejmo:
NekdoNekdo
20. 02. 2011 02.44
majhen lapsus: Jugoslavije in Sovjetske zveze ni več, zato bi glede njiju moral pisati v pretekliku
NekdoNekdo
20. 02. 2011 02.43
No zdaj ste dobili svoje vsi, ki ste še pred nekaj meseci hvalili Gadafija, kot nekoga, ki se je uprl Američanom. Streljanje na neoborežene civiliste je nekaj najbolj nizkotnega, kar obstaja! Kitajska, Sovjetska zveta, Jugoslavija, Severna Koreja, Venezuela so države, kjer komunistična diktatura na oblasti na tak način pometa s protestniki. Upam, da bodo nekoč taki režimi obstajali samo še v zgodovinskih knjigah. Do takrat pa lahko takim narodom samo stojimo ob strani!
upornik007
20. 02. 2011 01.22
24Kurac 19.02.2011, 18:49 ja je samo ti ocitno ne locis lokalne vojne pa vsesplosni svetovni spopad ki bi se uporabilo tudi jedrsko in kemicno orozje! tako da ti ne govori bedarij!!!
lolipoly
20. 02. 2011 00.38
@rissp Amerikanci , ne morejo iti samo tako tja in delati mir, to bi bila invazija.. Morajo vse NATO drzave se stem strinjati in sodelovati, v kateri je tudi Slovenija. Ko so sli v Irak, so sli pod pogojem, da Irak ima atomsko orozje in so se vse drzave stem strinjale in podpisale, ceprav ga niso nasli, ni receno da ga nimajo.
Esprit
19. 02. 2011 23.52
@deaddiler Ti drugo neveš kot kaj prebereš na Pop tv in vidiš v nekšnem zabavnem showu. Sploh nimaš svojega mnenja, to je ravno najbolj žalostno, kar nekaj bluziš o 3. sv. vojni in pesimizmu. Imaš takšno mnenje, kot ti nek polik reče da ga imej in kaj piše v Lady reviji. '' braindead ''. Če si misliš da živimo v Disneyland se še kako motiš, vse se gre okrog profita pa če tebi paše ali ne, ker pa je vsa tvoja razgledanost in resnica prihaja iz nekšnih mickey mouse revij, cirkusa, in rožnatega, pravičnega...sveta, tudi v vse to verjameš.
rissp
19. 02. 2011 23.02
No sedaj naj se ZDA izkažejo. Po eni strani pred očmi sveta ne smejo izpasti kot zagovornice krvave diktature (medtem ko naj bi npr. v Irak itd. šli ravno zaradi "odstranitve diktature) , po drugi strani pa si ne morejo privoščiti padca Bahrainske vlade, saj ta zagotavlja, da lahko 5.flota ameriške mornarice "parkira" pri njih (in imajo s tem pokrit Afganistan,Irak in ostle države...) Verjetno jim ostane samo prazno govoričenje v stilu "obsojamo nasilje", "Bahrainska vlada naj poskrbi za mirno rešitev krize",...
hrast66
19. 02. 2011 22.49
Življenski standard tu ni glavni vzrok. Verjetno bo tu borba za prevlado med plemeni, verstvi : šiti in sumiti. Za primer, zakaj je propadla Jugoslavija. Pleme pravoslavcev (Miloševič) je hotelo prevlado nad katoliškimi plemeni (Hrvati in Slovenci) ter muslimanskim plemenom (Bosanci). Kako krvavo se je končalo se šele sedaj ugotavlja. LP
deaddiler
19. 02. 2011 22.13
@MatjazK1 In kaj dela Svet? Vstran gleda...KAJ BI PA TI NAREDU? Tisti, ko pa omenjate 3. svetovno in podobne stvari, pa to rajš zadržte za sebe...pesimizma res ne rabimo v teških časih
Grega77
19. 02. 2011 21.11
Zna bit da je 3. svetovna res blizu
martin_riggs
19. 02. 2011 20.45
Svet se prebuja,vstopamo v novo dobo kjer se manipulacije končajo,2011 bo prelomno v vseh pogledih,prvo bo še hujše preden bo boljše,tako je ko virus,ki uničije človeštvo izumira..
Grizlibear
19. 02. 2011 20.40
Razmišljam o "napovedi o koncu sveta" leta 2012. Naj bi se začela 3.svetovna vojna. Zgleda, kot da se približujemo temu! Bo treba v trgovino po fasungo za v zaklonišče! :-O
antonov255
19. 02. 2011 20.15
Pred nedavnim sem napisal "težka bo". Gadafi gre do konca z njim ni opozicijske šale, državne varnostne službe, policijo itd. še bolje plača in gre naprej. Obsodbe drugih držav ga ne ganejo. Desetletja je bil v gospodarski blokadi pa je na koncu dal družinam umrlih v terorističnih dejanjih mal $ pa je odblokiran. Edini ki ne bo zapustil oblast in Libiya bo ostala Gadafijeva đamahirija.
J..
19. 02. 2011 20.07
Pahorjevemu prijatelju Gadafiju se je zmešalo.
Esprit
19. 02. 2011 19.53
@mjolnir Točno tako je. Nobena. Svet gleda vstran. Jasno kot beli dan, niti za medije niso zanimivi. Težka postaja '' pomoč '' ko ovce začnejo razmišljat z možgani. Tem revežem drugo ne preostane, kot da sami zmagajo v tej klavnici, ker samo tako bodo imeli ''neodvisno'' državo.
mjolnir
19. 02. 2011 19.38
MatjažK1 Res, sam po drugi strani poglej kam je pripeljal ta intervencionizem. Poleg ega, nobena država ne bo nikoli šla ukreati če v tem ni kakega sebičnega interesa.
Nauders
19. 02. 2011 19.35
24Kurac 19.02.2011, 18:49 točno tako ne vem kako nekater tako lahkomiselno govorijo o vojni