Tujina

'To je rezultat dela politike, ki temelji na sovraštvu, fašizmu in rasizmu'

Firence/Rim, 14. 12. 2011 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijanski predsednik je izrazil globoko obžalovanje nad tragičnimi dogodki, ki so se zgodili v Firencah. Obsodil je vsa nasilna, rasistična in ksenofobna prepričanja ter dejanja. Preberite tudi, kaj točno se je zgodilo na dan streljanja.

Kaj je vzrok, da je Casseri začel svoj kruti pohod, ni jasno. Italijanski mediji predvidevajo, da je šlo za sovraštvo zaradi rasizma, morda spor med strelcem in uličnimi prodajalci, a policija tega ni potrdila. So pa policisti potrdili, da je imel moški dovoljenje za posedovanje orožja, čeprav še ni jasno, ali je pištola, ki jo je uporabil, orožje, za katero je bilo izdano dovoljenje.

Italijanski skrajni desničar, ki je včeraj v Firencah ubil dve osebi, Gianluca Casseri, 50-letni podpornik skrajne desnice, je svoj krvavi pohod začel kmalu po 12. uri. S svojim golfom se je pripeljal na tržnico na trgu Dalmazia. Parkiral je v bližini trafike in se napotil proti delu tržnice, kjer se ponavadi zadržujejo ulični prodajalci. Tam je streljal na skupino uličnih prodajalcev iz Senegala – trije so obležali na tleh, dva mrtva, eden pa hudo ranjen. Mimoidoči se najprej niso zmenili za dogajanje, nekateri so celo mislili, da pokajo pirotehnična sredstva. Ko so se zavedli, kaj se dogaja, je množico zgrabila panika. Casseri pa se je medtem vrnil k avtomobilu, kjer ga je poskušal ustaviti prodajalec iz trafike. A strelec mu je zagrozil z orožjem in prodajalec se je umaknil.

Z avtomobilom se je nato odpeljal proti tržnici San Lorenzo v središču mesta. Nekaj minut po 14.30, ko so bili preiskovalci že na Casserijevih sledeh – na trgu Dalmazia ga je nekdo fotografiral iz avtomobila –, se je ta spet pojavil. Pripeljal se je v zgodovinsko središče mesta, avtomobil pa je pustil v podzemni garažni hiši pod trgom San Lorenzo. Nato je spet začel "lov" na Senegalce. Prvega je našel na vogalu starega trga, kjer je tržnica. Nanj je streljal in ga ranil kar s štirimi naboji. Nato je "našel" novo žrtev. To je prav tako pustil ranjeno na tleh.

Casseri se je vrnil k avtomobilu, medtem pa so policisti in karabinjerji obkolili območje, sodeloval je tudi helikopter. Ko so poskušali evakuirati območje, so v podzemni garaži videli Casserija v golfu. Ko so ga poskušali ustaviti, je spet potegnil pištolo. Dva policista sta streljala na avtomobil in se približala s strani sopotnika. V tistem trenutku je strelec pištolo usmeril proti sebi in se ustrelil v predel vratu. Policisti in reševalci so ga poskusili oživeti, a je bilo prepozno.

Danes je dan žalovanja v Firencah. Zastave so spuščene, zaprte so stojnice na tržnici San Lorenzo, kjer so razobešeni napisi: <i>"Ne, rasizmu! Zaprto v znak solidarnosti do žrtev rasizma!"</i>
Danes je dan žalovanja v Firencah. Zastave so spuščene, zaprte so stojnice na tržnici San Lorenzo, kjer so razobešeni napisi: <i>"Ne, rasizmu! Zaprto v znak solidarnosti do žrtev rasizma!"</i> FOTO: Reuters

Senegalci: Hočemo resnico

"To je grozno, to je rezultat tistega dela politike, ki že deset let temelji na sovraštvu, fašizmu in rasizmu," pa je dejal imam iz Firenc Izzedine Elzir. Tudi on je povabil ljudi na sobotni shod in zbrane Senegalce pozval, naj pokažejo, da so odgovorni in se vrnejo na svoje domove po končani molitvi.

Senegalska skupnost iz Firenc, ki šteje okoli 300 ljudi, je jezna, prestrašena, predvsem pa ne morejo verjeti, da se je to sploh zgodilo. Takoj po streljanju so zahtevali, naj jim oblasti pokažejo truplo strelca, kot dokaz, da je res mrtev. V bližini postaje Santa Maria Novella so razburjeni Senegalci glasno in razburjeno obsodili dogajanje, prevrnili so nekaj motorjev, prometnih znakov in košev za smeti. Potem so se sestali na trgu Duomo, kjer se jim je pridružil predsednik regije Enrico Rossi in kjer so molili.

"Hočemo resnico: Zakaj je tako nevarna oseba lahko prosto hodila okoli?" je po končani molitvi vprašal predstavnik senegalske skupnosti Pape Diaw. "Nočem obtožiti nikogar, a zdi se mi, da je bil strelec pripadnik skrajne desnice," je še dejal. Senegalce in druge prebivalce Firenc je povabil na shod, ki je napovedan za soboto. "Senegalci smo zelo mirni, a ko moramo na trge in ulice, se ne šalimo. Ne bojimo se boja. Hočemo organizirati miren shod, ker je nenasilje pomembno. Naš glas mora biti glasen in slišan, da se to, kar se je zgodilo v Firencah, ne bo ponovilo," je sklenil.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je izrazil globoko obžalovanje. V sporočilu za javnosti je zapisal, da občuti veliko bolečino ob dogajanju v Firencah. Družinam žrtev je izrazil sožalje. Ostro je obsodil vsa ravnanja, povezana z nasiljem, rasizmom in ksenofobijo. Poudaril je, da se morajo tako oblasti kot vsa družba truditi, da izgine vsaka oblika netolerance in da italijanska država spet postane odprta in solidarna, je poročal Corriere della Sera.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1