Tujina

To je New Horizons slikal tik preden se je najbolj približal Plutonu

Pasadena, 11. 10. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Svetleč ''kamen'' je mala Plutonova luna Styx, ki so jo odkrili, ko je bila sonda New Horizons že kar nekaj časa na poti proti svojemu cilju. O malih lunah pritlikavega planeta je le malo znano, tako da so te fotografije pri znanstvenikih še kako dobrodošle.

Stiks (Styx) je Plutonova luna.
Stiks (Styx) je Plutonova luna. FOTO: NASA-JHUAPL-SWRI

Med tem ko se znanstveniki navdušujejo nad zanimivimi fotografijami, ki jih sonda New Horizons posnela 14. julija, ko je bila najbližje Plutonu, je sonda že daleč stran.

A še preden se je najbolj približala pritlikavemu planetu, ki ima še kako zanimivo zgodbo, je v svoj objektiv je ujela nekaj ''majhnega'' - gre za majhno Plutonovo luno Stiks (Styx).

Pluton ima pet naravnih satelitov, in sicer Haron (Charon), Niks (Nix), Hidra (Hydra), Stiks in Kerber (Kerberos).

Styx je najbolj bleda Plutonova luna in jo je leta 2012 odkril teleskop Hubble. Takrat je bil New Horizons na dveh tretjinah svoje poti do Plutona. Fotografija male lune se je s sonde prenesla 5. oktobra, posneta pa je bila 13. julija, približno 12,5 ur pred bližnjim srečanjem s Plutonom.

Na tisti točki je bila sonda od Styx oddaljena 631.000 kilometrov, zato še tako zmogljiva LORRI kamera ni mogla posneti boljše fotografije.

A nova fotografija je potrdila, da Styx ni okrogla, ampak precej elipsasta luna. Velika os je dolga 7 kilometrov, mala tri. Na podlagi merjenja svetlosti v kombinaciji z meritvami velikost znanstveniki menijo, da je na površju led, kar so našli tudi na drugih dveh malih Plutonovih lunah Nix in Hydri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
11. 10. 2015 14.47
-3
kdor si prizadeva iskati resnico jo bo našel vse slike zemlje iz vesolja so CGI računalniško obdelane, niti ene realne slike ni, v tem obdobju tehnologije, bi že imeli 1000kamer v vesolju z live pogledom na zemljo nam pa še vedno nam prikazujejo slike zemlje iz 70-ih let
nogutsnoglorry
11. 10. 2015 11.27
+5
ja, ljudje, če ste cele dneve zaprti v svoji sobici in ne vidite svetlobe dneva, ni čudno, da se vam tak dogodek znanosti zdi neverjeten, ste pač ostali v srednjem veku in verjamete le svojemu župniku oziroma kakšnemu drugemu pravljičarju na ytubu
Svalbard
11. 10. 2015 10.15
-18
HAHAHAHA spet laž, kateri bo verjel 99% folka. Še mal, še mal pa bodo prave smrkce najdl. Pa sej to ne morš verjet. :)
asdfaasdfdss
11. 10. 2015 13.51
+2
Upajmo, da bo res 99%, vendar mislim, da ne. Sodeč po komentarjih je vsaj na 24ur.com enih 50% folka tako bu*astih v glavo, da ob vsaki vesoljski novici vidijo samo še zaroto.
denon
11. 10. 2015 09.30
-7
Dragi novinarcki,.. od kdaj pa v slovenskem jeziku pisemo imena foneticno in v oklepaju originalno. A smo mogoce ze prevzeli Vuka Karadzica ? Sramota.
BB0ss
11. 10. 2015 12.37
+5
Joj no... vse pa tud ni bedarija. Gre za izraze iz grške mitologije. Za vse te imamo tako kot angleško govoreči svoje prevode iz grščine imamo tudi mi svoje, zato je avtor napisal obe obliki.
rissp1
10. 11. 2015 22.58
Če je že tako (če pač meniš da je to "sramota" , in ti je ljubše da bi pisali angleško kot pa slovensko (morda oseba ki bi rada videla da je SLO čimbolj v vsem oddaljena od ostalih slovankih narodov ter navidezno čimbližje "zahodu", za vsako ceno... - , potem je pri tej novici vseeno še bolj pravično da bi te izraze pisali v grščini a ne? BBOss ima prav - pravilno je da imamo mi tudi svoje prevode iz grščine, zakaj bi uporabljali angleške ? Zaznavam prisotnost osebe tistega tipa ki ljubi zahod, je smrtno užaljena če se Slovenijo omeni skupaj z ostalimi južnoslovanskimi narodi (torej "balkanom") ali če se omeni da je "eastern" ali še slabše "south-eastern europe"... Povsod sem naletel na ogromno takšnih oseb, v vseh državah, ki do 90ih niso bile kapitalistične, (bišvi "vzhodni" blok + jugoslavija itd) - tudi Poljaki so smrtno užaljeni če se omeni da so "vzhodna evr." , Madžari, Čehi, Slovaki, celo Romuni in Bolgari... Kogarkoli vprašaš, so "srednja evr.", če omeniš "eastern" so smrtno užaljeni. Medtem pa je npr. za Madžara Slovenec "južnjak", Poljak "vzhodnjak", itd. Torej, vsak svojo državo umešča v "srednjo" evr. in bi jo rad primerjal z Nemčijo, Švedsko,itd. (kadar gre za karkoli,od politike, ekonomije, razvoja, načrtov,modelov,itd.itd.) , medtem ko ima drugo enako državo za "vzhodno" ali "južno"... Meni pa se zdi vse to bolno in popolnoma nepomembno. Prebivalci "zahodnih" držav niso NIČ BOLJŠI, sem imel možnost spoznati ogromno različnih narodnosti, ljudi se sodi posamezno in lahko ti garantiram da "zahodni razviti ljudje" niso nič bolj "razviti", človeški, pošteni, delavni,itd. - to da je zahodni polovici evrope od 45 do 90 (ter posledično se razlika ponekje še zdaj močno vidi, še posebej na podeželjih nekaterih držav, v velikih mestih ne), je bila stvar politike, hladne vojne med ZDA in SSSR, ne pa stvar "pridnosti, delavnosti, poštenosti" nekega naroda kot celote. Kaj ima to veze z zgornjim komentarjem? To da žal ne morem mimo ne da bi opozoril na to, ker žal velikokrat zaznam da bi se nekateri celo raje odpovedali svojemu jeziku, bi raje imeli angleške izraze ali pa prevode, ker zvenijo bolj "zahodno"... (kot je bilo tudi omenjeno - ne pa kot "balkanski piši kao što govoriš") ...
Entropy
11. 10. 2015 08.18
-25
Ti članki od Nase spadajo pod rubriko šale&vici!!