Tujina

To je 13 junakov (ali izdajalcev), ki so z resnico šokirali svet in tvegali lastno glavo

Washington, 13. 06. 2013 23.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Edward Snowden je na vrhu seznama tistih, ki jih iščejo ameriške oblasti. Z razkritjem podatkov o nadzorovanju komunikacij s strani NSA se je uvrstil med tiste, ki so pisali zgodovino, pri tem pa dvignili veliko prahu in razjezili marsikoga.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: Reuters

Junaki ali izdajalci? Zadnji med njimi je Američan Edward Snowden. Gre za ljudi, ki so razkrili zaupne podatke, nečednosti vplivnih vlad, direktorjev in lobijev, pri tem pa tvegali lastno glavo.

29-letnik, ki je razkril nadzor, ki ga nad uporabniki spleta in mobilne telefonije izvaja NSA, pravi, da je to storil, ker imajo ljudje pravico vedeti, kaj počne vlada. "Čeprav ne počnete nič nezakonitega, vas nadzorujejo," je dejal. In ljudem povedal resnico, pa čeprav je zdaj ubežnik pred ameriškimi oblastmi.

Podobno so se pred njim odločili nekateri drugi. Tukaj je nekaj najbolj znanih:

Vojaški analitik Daniel Ellsberg je leta 1971 v javnost poslal 7000 strani dokumentov, ki so dokazovali, da so ameriški voditelji, med njimi trije ameriški predsedniki, vedeli, da je vietnamsko vojno nemogoče zmagati. Vsebovali so tudi dokaze, da je vlada kongresu in javnosti namerno lagala o napredku vojne. Ellsberg se je po razkritju predal oblastem, ki so ga obtožile vohunjenja in začele kampanjo, s katero so ga želele deskreditirati. Na koncu so bile obtožbe zavržene, Ellsberg pa se je umaknil iz javnosti.

Peter Buxton, zaposlen pri uradu za javno zdravje, je bil tisti, ki je leta 1972 novinarjem predal poročilo o 40 let trajajočem eksperimentu načrtnega okuževanja temnopoltih moških, ki so mislili, da prejemajo brezplačne zdravstvene storitve, s sifilisom. Njegovo pričanje pred kongresom je vodilo v spremembo zakonodaje, oškodovanci pa so proti vladi ZDA vložili skupinsko tožbo. Preživeli in sorodniki so v poravnavi dobili 10 milijonov dolarjev in plačane stroške zdravstvene oskrbe.

Mark Felt
Mark Felt FOTO: Reuters

Leta 2005 se je upokojeni namestnik direktorja FBI Mark Felt razkril kot "globoko grlo" afere Watergate. Bil je skrivnostna oseba, ki je novinarjema Washington Posta pomagala spisati več zgodb o nepravilnostih v administraciji takratnega predsednika Nixona, ki je zaradi afere na koncu odstopil. Novinarja sta dobila Pulitzerjevo nagrado, Felt pa je bil obsojen zaradi zarote, a so ga kasneje pomilostili. Nato se je umaknil iz javnega življenja in leta 2008 umrl, star 95 let.

Mordechai Vanunu je bil tehnik v izraelskem laboratoriju za jedrske raziskave. Bil je tisti, ki je britanskim novinarjem izdal, da ima Izrael jedrsko orožje. Država tega ni nikoli uradno potrdila ali zanikala, Vanunu pa je bil, potem ko ga je izraelska obveščevalna služba izsledila v Italiji, leta 1986 obsojen na 18 let zapora. Po izpustitvi leta 2004 so ga večkrat znova aretirali zaradi kršenja pravil pogojnega izpusta.

Ameriški predsednik Ronald Reagan se je moral leta 1987 pred ameriškimi mediji zagovarjati zaradi afere Iran-Contra. Šlo je za skrivno operacijo ameriške vojske, ki je s prihodki od prodaje orožja Iranu financirala protikomunistični bolj v Nikaragvi in skušala zagotoviti izpustitev ameriških talcev, ki jih je v Libanonu s podporo Irana zajel Hezbolah. Podrobnosti dogovora je razkril Iranec Mehdi Hashemi.

Visoki uslužbenec tobačnega podjetja si je leta 1992 drznil spregovoriti o aditivih, ki jih uporablja tobačna industrija, čeprav naj bi dobro vedeli, da gre za rakotvorne snovi. Namesto tega naj bi družba Brown&Williamson porabila milijone za skrivanje dokazov. Jeffrey Wigand je bil seveda odpuščen, je pa še naprej govoril v medijih in bil ključna priča v procesu, ki je vodil v 246 milijonov dolarjev težko poravnavo med kadilci in tobačno industrijo.

10 let se je Frederic Whitehurst pritoževal nad sumljivim delom v enem najbolj slavnih kriminalističnih laboratorijev na svetu, glavnem laboratoriju FBI. Njegove pritožbe so leta 1997 vodile v obsežno preiskavo, ki je odkrila, da so agenti v odmevnih primerih, da bi na sodišču dokazali svoj prav, uporabljali dvomljiva in znanstveno neustrezna pričanja, med drugim v napadih v Oklahoma Cityju in New Yorku. Čeprav so prav njegove pritožbe vodile v uvedbo novih pravil, je pristal v nemilosti šefov in nato eno leto preživel na plačanem dopustu. Leta 1998 je zapustil FBI, bogatejši za milijon dolarjev veliko odpravnino.

Coleen Rowley
Coleen Rowley FOTO: Reuters
V spor z FBI se je zapletla tudi Coleen Rowley, ki je leta 2002 vodstvo FBI obtožila malomarnosti, ki se je končala s terorističnimi napadi 11. septembra 2001. Vodstvo naj ne bi upoštevalo več informacij o tem, da se pripravlja velik teroristični napad na ZDA in oviralo preiskavo Zacariasa Moussaouija, edinega obsojenega za organizacijo napadov. Leta 2002 je bila Rowleyjeva uvrščena med osebnosti leta po izboru revije People.

Sherron Watkins, nekdanja podpredsednica družbe Enron, je leta 2001 ustanovitelju Kennethu Layju poslala anonimno pismo o računovodskih nepravilnostih v družbi. Pismo je končalo v javnosti, Watkinsonova pa je morala kasneje pričati pred kongresom. Ko je energetski gigant razglasil bankrot, je 4000 ljudi izgubilo delo, številni mali delničarji pa življenjske prihranke. Več odgovornih je končalo v zaporu.

Cynthia Cooper je leta 2002 s svojo ekipo odkrila eno največjih prevar, 11 milijard dolarjev vredne nepravilnosti v družbi WorldCom. Ponudnik telefonije je z vprašljivimi računovodskimi praksami navidezno večal dobiček. Družba je končala v bankrotu, več šefov pa v zaporu.

Joe Darby je bil tisti, ki je razkril dogajanje v zaporu Abu Grajb v Iraku. Kot je dejal, je nadrejenega Charlesa Granerja prosil za fotografije z obhodov, da bi jih lahko poslal družini, namesto tega pa je dobil fotografije zlorabe zapornikov. O fotografijah je obvestil vrh vojske, afera pa je leta 2004 povzročila splošno zgražanje javnosti. Granerja so obsodili na 10 let zapora, a vojska in del javnosti sta Darbyjevo razkritje obsojali. Darby in njegova žena sta se morala na koncu zateči v program za varovanje prič.

Še najbolj pa je javnost pred Snowdenom razburil vojak Bradley Manning, ki je poskrbel za največjo javno objavo zaupnih ameriških dokumentov v zgodovini. Ti so bili ključni v aferi WikiLeaks. Manning še čaka na izrek kazni, grozi mu 20 let zapora.

Bradley Manning
Bradley Manning FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jermen
15. 06. 2013 00.27
+6
amerika izrael in njimi podobni...kdo pa drug
Profet
14. 06. 2013 23.05
+14
Pokvarjen sistem do obisti,pokvarjena država,zlo človeštva vse je to ZDA.Zaradi njih še danes po 100letih vozimo na fosilna goriva vse zaradi pohlepa,Vse za dnar.Plačujemo skrite davke na valuto tem mafijcem.Najhujša je tista ko so 40 let načrtno kužili črnce z sifilisom...Pod vsako rito palica raste.
Startracker
14. 06. 2013 21.14
+2
Če vam je prav ali ne v to skupino paše Janez Janša leta 91.
Sputnik
14. 06. 2013 20.42
+16
kje je assange??? kaj se dogaja z wikileaksom? je amerika rekla da naši mediji ne smejo poročat o njem??
ŽigaLausegger
15. 06. 2013 01.35
+5
Dobil je pa kazen par deset tisoč €. PA KAJ JE Z NAŠIM SODSTVOM!?
Roman Hren
14. 06. 2013 19.44
+29
Takim ljudem gre vse spoštovanje! Mi smo v primerjavi z njimi le kritični nergači, sicer upravičeni, a nič več kot to!
Karletto
14. 06. 2013 19.23
+1
Aldrich Hazen Ames, zaposlen v Ciji, hkrati tudi sovijetski agent, in ne ni nek programski "inžinirček"....
Miša Pušenjak 1
14. 06. 2013 18.03
+6
kje so pa pri nas taki junaki?
McClain
14. 06. 2013 17.47
+9
tule gor ste vsi za cisto resnico in samo resnico in postenje; dokler se ne gre za goljufanje pri potnih stroskih, za neplacevanje davkov, za placila raznoraznim brez racuna, za neizstavljenje racunov, za navidezne bolniske, za izigrane invalidske itd. Do tu pa vsi posteni. Ce bi bili pol tako Slovenci kot se tule gor delate, definitivno ne bi bili na najgloblji tocki in tik pred vecnim zatonom. A sedaj smo, ne pozabit. Pa zdaj ni nobenega Srba ki bi nas zj., nobenega Hrvata, niti Americana ali Nemca. Sami smo se. Le zakaj? Tako pametni, pridni in posteni kot smo. Fenomen, da se to ni shodlo.
Ševednonaskradejo
15. 06. 2013 09.37
+0
Misliš, da bi gradnja slovenskih avtocest, TEŠa i.t.d. bila kaj cenejša, zaradi manj bolniških staležev? ;)
Kunar
14. 06. 2013 17.14
+3
Glede na to kaj sem vse prebral v tem članku, ne razumem tistih ki podpirajo ZDA.
McClain
14. 06. 2013 17.39
+3
od tam vsak kaj zvemo, za razliko od Rusije, Kitajske , Irana itd., itd., itd
Roman Hren
14. 06. 2013 19.50
+1
Ponavadi iz Amerike take stari izvemo o Iranu, Kitajski, Rusiji ali kateri drugi državi, ki je napoti njihovemu profitu! Oni pa tega že ne počnejo, mar ne??!
totinori
14. 06. 2013 12.38
+30
Zanimivo, da so v zadrti Ameriki kljub silni moči vpletenih lobijev vsi informatorji uspeli s svojim namenom in da so temu sledile posledice. Pri nas imamo tudi nekaj takšnih primerov,, predvsem najbolj brani bloger z več kot 4 milijini ogledi. Petelina, ki je prvi zapel, so ubrabili za pol leta in proglasili za duševno motenega, trilogija o trgovanju z orožjem, tajna depeša ameriškega asmbasadorja, ki govori o podkupnini več kot 2.8 mio eur pod mizo za stranko in njenega predsednika v primeru Patrija in še bi lahko naštevali, a rezultat je enak ničli. Pravzaprev je glavni igralec in glavni osumljenec še močnejši, saj je kot "žrtev komunistične zarote" pravi nacionalni heroj, ki ga je treba braniti z v semi sredstvi, ne glede na dokazano mu krivdo. O pomoči in zaščitništvu ustreznih institucij in vplivnih posameznikov raje ne bi, saj je vse skupaj hudo žalostno in sramotno, da bolj ne bi moglo biti. V vsaki vsaj približno normalni demokratnični in prevni državi, bi bilo zgodbe konec po prvi nečednost, ne pa da vse skupaj traja že 25 let in glede na stanje duha nič ne kaže, da bi bilo temu kdaj konec, saj se solzna dolina šentflorjanska skoz bolj spreminja v Janšastan.
totinori
14. 06. 2013 12.51
+11
Nek drug strankarski pisun pa je deležen velike pozornosti in podpore, po vsakem novem "razkritju" v friziranih arhivih in to potem velja kot suho zlato.
T_one
14. 06. 2013 12.32
+14
Preprosta definicija junaka: Kdor razkrinka zlo v svoji državi, je patriot oz. junak, kdor pa ne, je pa izdajalec.... Ljudje imamo (vele)izdajalce predvsem na (cerkveni in državni) oblasti... in tiste, ki te zločince in lopove podpirajo... v definicijo junaka spada tudi tisti, ki brani dobro in se bori proti zlemu (kateremkoli notranjem ali zunanjem sovražniku)... amerika (ameriška "elita") pa se ve kam spada... "k antikristu"
Startracker
14. 06. 2013 21.18
40 let socialistično komunističnega "haranja" + 14 let podlage njihovih derivatov je pa verjetno "raj na zemlji"
retropil
14. 06. 2013 12.29
+19
kaj pa Assange? :)
Ata_Smrk
14. 06. 2013 12.27
-8
Mi mamo pa zokija...
andrea69
14. 06. 2013 12.14
+17
Dober članek, res. Se pa ob tem lahko vprašamo : v zadnjih 20 let je bil pri nas en sam tak človek ? Mogoče imam slab spomin, ampak mi res ne pride na pamet.. En, ki bi povedal kaj na glas o famoznih orožarskih poslih, pa o korupciji, plenjenju večjih podjetij? Ena priča, ki bi lahko zašila razne Bavčarje, Zidarje, Janše? Kaj je razlog,da pri nas ne obstajajo takšni ljudje?
T_one
14. 06. 2013 12.33
+6
zato ker pri nam nam ne dovolijo oz. ne priznavajo resnice....
McClain
14. 06. 2013 17.42
Roman Hren
14. 06. 2013 19.59
+4
Dokler bomo imeli na oblasti ljudi, ki so vpleteni v razne nerazrešene afere, dokler bodo na funkcijah ljudje, ki niso opravili svojega dela, so številni podatki, ki krožijo v javnosti in po medijih, zaman!
Winja
14. 06. 2013 12.05
+4
ljx
14. 06. 2013 12.05
+22
Kako si sploh drznete postaviti v iklepaj "ali izdajalcev"? A se bojite da boste ostal brez plače na konc meseca če napišete sam junakov?
Storyteller
14. 06. 2013 12.01
+4
ZDA je nastala zaradi evropejcev. Najmlajša država a največ korupcije. Vsak normalen človek bi že zravnal Ameriko kot je Amerika Hirošimo.
McClain
14. 06. 2013 17.42
-1
odprioci
14. 06. 2013 11.57
+14
Zlo zmago, ko dobri ljudje ne naredijo nič
T_one
14. 06. 2013 12.35
+7
tako je: "svet ni tako slab le zaradi zlobnih ljudi; ampak predvsem zato, ker dobri ljudje le gledajo in ne storijo ničesar zoper to zlo..."
MonicaBellucci
14. 06. 2013 11.53
+33
No tole je pa eden boljših člankov na tem portalu. Očitno nekdo le dela pri vas ;)) Čestitke novinarju.
Fer1
14. 06. 2013 11.48
+7
No, to pa pomeni imet kojone. Da za resnico ne razmišljaš o svoji prihodnosti.