Tujina

Tla v L'Aquili se spet tresejo

L'Aquila, 23. 06. 2009 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prebivalce italijanskega mesta, ki ga je aprila razdejal uničujoč potres, je iz postelj vrglo tresenje tal. Tokratni sunek je bil najmočnejši v več kot dveh mesecih. Nekateri so potrebovali zdravniško pomoč.

L'Aquilo je stresel najmočnejši potresni sunek v več kot dveh mesecih.
L'Aquilo je stresel najmočnejši potresni sunek v več kot dveh mesecih. FOTO: Reuters

Tla v italijanskem mestu L'Aquila se več kot dva meseca po uničujočem potresu še niso umirila. Sinoči okoli 23. ure je namreč prebivalce prestrašil nov močan popotresni sunek. Žrtev ni bilo, so pa morale zdravniške ekipe večkrat posredovati. Nekaj ljudi je med paničnim begom padlo, nekatere pa je obšla slabost. Strokovnjaki še ugotavljajo morebitno gmotno škodo.

Nov potresni sunek je med prebivalci mesta, med katerimi mnogi še vedno živijo v šotorih, povzročil precej panike. Šele v nedeljo so sicer v L'Aquili po aprilskem potresu, ki je zahteval skoraj 300 življenj, odprli del mesta okoli stolnice.

Dodatno skrb pa je vnesel tudi med organizatorje vrha G8, ki ga bo L'Aquila gostila od 8. do 10. julija. Vrh skupine industrijsko najrazvitejših držav in Rusije bi sicer moral biti na Sardiniji, vendar se je italijanski premier Silvio Berlusconi iz solidarnosti do v potresu prizadetih prebivalcev, kot je pojasnil, odločil vrh organizirati v L'Aquili.

Direktor Inštituta za geofiziko in vulkanologijo Enzo Boschi prebivalce tolaži, da je tresenje tal del normalnih procesov po aprilskem katastrofalnem potresu in da se jim ni treba bati ponovitve nočne more. Tudi škode ne pričakuje. "Stavbe, ki so prestale prvi potres, bi morale tudi tega. Večja težava so psihološke posledice za prebivalce,“ je prepričan. Glede na energijo, ki se je sprožila, je bil zadnji potres kar 40-krat šibkejši od tistega v začetku aprila.

L'Aquilo je 6. aprila razdejal uničujoč potres. Tla se od takrat še niso umirila.
L'Aquilo je 6. aprila razdejal uničujoč potres. Tla se od takrat še niso umirila. FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
23. 06. 2009 20.28
Namesto da jim Berluskoni ponuja taborjenje, bi jih lahko do sanacije povabu v svojo villo.
Suckass
23. 06. 2009 20.16
mona133
23. 06. 2009 13.53
oba sta bedaka
dmalalan@mac.com
23. 06. 2009 13.03
jaz sem pa tega na Alaski cutu ... predalec, da bi vse novice ujeli ... tako kot ujamem jaz, da v Sloveniji se spet hude igrice zacenjajo, z istimi igralci ... tako je, ker jih nagnali nismo ... se isti dan tresenja zemlje ne morejo sestet....ja ce se v glavi trese jim, potem se vse zozilo, zozilo na lasten interes, to bo spet kosara polna lazi...casopisi slovenski imajo bodocnost, ker ze 60 let zanje skrbijo.
discoamela@yahoo.it
23. 06. 2009 12.36
jaz sem ga v NG čutila - zelo švoh pa vendar... :((