Tujina

FOTO: Trumpov odgovor na vprašanje, ali bodo ZDA napadle Severno Korejo: Bomo videli

Tokio, 03. 09. 2017 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H./STA/A.I.
Komentarji
1082

Severna Koreja je izvedla nov jedrski poskus. Trdijo, da so preizkusili vodikovo bombo, ki bi jo lahko naložili na medcelinsko balistično raketo. Trump je na vprašanje, ali nameravajo ZDA napasti Severno Korejo, odgovoril: "Bomo videli." Je pa ves svet ostro obsodil nov severnokorejski jedrski poskus.

Severna Koreja je potrdila, da je izvedla nov, najmočnejši jedrski poskus doslej. Poskus so označili za "popoln uspeh". Sporočili so, da so testirali vodikovo bombo. Ta je kar osemkrat močnejša od atomske bombe, ki so jo ob zaključku druge svetovne vojne ZDA odvrgle na Hirošimo, ocenjuje norveška skupina za spremljanje jedrskih poskusov (NORSAR). Severna Koreja trdi, da so izdelali takšno vodikovo bombo, ki bi jo lahko naložili na medcelinsko balistično raketo.

Analitiki sicer pravijo, da je treba te trditve vzeti z rezervo, vendar pa ne oporekajo, da Severna Koreja očitno napreduje pri razvoju orožja. Strokovnjaki sicer niso prepričani, za kakšno bombo je šlo, vendar pa priznavajo, da je šlo za najmočnejši in najuspešnejši jedrski poskus do sedaj.

Zatresla so se tla ...

Ameriški seizmologi so namreč davi na Korejskem polotoku zaznali potres z magnitudo 6,3. Sledil mu je drugi potresni sunek z magnitudo 4,6. Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je sporočila, da so potres zaznali v bližini območja, kjer Severna Koreja izvaja svoje jedrske poskuse. 

"Po tem, ko smo preučili podatke meteorološke agencije in druge informacije, vlada potrjuje, da je Severna Koreja izvedla jedrski poskus," je dejal japonski zunanji minister Taro Kono še preden je novico potrdila Severna Koreja. 

"Umetni potres" je bil 9,8-krat močnejši, kot tisti, ki smo ga zaznali ob prejšnjem jedrskem poskusu Severne Koreje, pa je meteorološko agencijo Južne Koreje povzel BBC.

Južnokorejski predsednik Moon Džae In je takoj sklical nujni sestanek nacionalnega varnostnega sveta. 

Kitajski urad za potrese je tresenje tal opisal kot "možno eksplozijo". 

Tresenje tal se je zgodilo le nekaj ur po tem, ko je Severna Koreja objavila posnetek voditelja Kim Džong Una med pregledom novega tipa vodikove bombe, ki naj bi jo naložili na medcelinsko balistično raketo. 

Trump obsodil "sovražno in nevarno" potezo Severne Koreje 

Donald Trump je prek Twitterja obsodil jedrski poskus Severne Koreje. "Njihove besede in dejanja so še naprej sovražna in nevarna za ZDA," je zapisal Trump. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sevedna Koreja je pokvarjena država, ki je postala velika grožnja in je v sramoto Kitajski, ki bi rada pomagala, vendar neuspešno," je še dodal.

Ameriški predsednik je še poudaril, da zdaj tudi Južna Koreja ugotavlja, da govor o premirju s Severno Korejo ne bo učinkoval. "Razumejo le eno stvar," je zapisal Trump, pri tem pa najbrž namignil na vojaško posredovanje.

Trump je za danes sklical srečanje s sodelavci za nacionalno varnost, minuli mesec pa že poskrbel za vznemirjenje z grožnjo, da čakata Pjongjang "ogenj in gnev", če bo še naprej grozil Združenim državam, tokrat pa se je neposrednim grožnjam za zdaj izognil.

Je pa ameriški obrambni sekretar James Mattis Severno Korejo posvaril, da bodo na vsako grožnjo ZDA ali njenim zaveznikom odgovorili z "obsežnim vojaškim odzivom, ki bo tako učinkovit kot uničujoč". Kot je dejal Mattis, je ameriškega predsednika seznanil z vsemi možnostmi vojaškega posredovanja proti Severni Koreji.

Iz Bele hiše so sporočili, da pozorno spremljajo dogajanje, predsednik pa se je danes srečal s svojo ekipo za nacionalno varnost. Trump je na vprašanje, ali nameravajo ZDA napasti Severno Korejo, po poročanju BBC odgovoril: "Bomo videli.

Neimenovani vir iz ameriške administracije je po srečanju sicer povedal, da ne dvomijo o korejskem testiranju vodikove bombe. 

Finančni minister Steven Mnuchin je že napovedal sveženj sankcij, s katerimi bodo Severno Korejo "gospodarsko odrezali".

"Pripravil bom sankcije in jih poslal v preučitev predsedniku; če bo kdorkoli želel poslovati z njimi, mu bomo preprečili poslovanje z nami," je Mnuchin napovedal v pogovoru za televizijo Fox News.

Južna Koreja je okrepila vojaško prisotnost v provinci Padžu, na severu države, ob meji s Severno Korejo. 

Južnokorejski tanki v provinci Padžu na severu države.
Južnokorejski tanki v provinci Padžu na severu države. FOTO: AP

Obsodbe novega jedrskega poskusa

Iz sveta se medtem vrstijo obsodbe novega severnokorejskega jedrskega poskusa. Peking je preizkus vodikove bombe ostro obsodil in kritiziral Pjongjang, ker ignorira mednarodne obsodbe njegovega jedrskega programa. Južna Koreja je zahtevala najostrejše sankcije proti Pjongjangu, poskus sta najostreje obsodili tudi Rusija in Japonska.

Na izrednem zasedanju se bo v ponedeljek sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov. Izredno zasedanje, na katerem bodo razpravljali o mednarodnem odzivu na severnokorejski jedrski poskus, so zahtevale ZDA, Velika Britanija, Francija, Japonska in Južna Koreja, bo tokrat odprto za javnost.

Severna Koreja "je ignorirala splošno nasprotovanje mednarodne skupnosti njenemu jedrskemu programu in izvedla jedrski poskus. Kitajska vlada izraža odločno nasprotovanje in to ostro obsoja," je na spletni strani zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

"Severno Korejo pozivamo, da sprejme močno željo mednarodne skupnosti po denuklearizaciji in upošteva relevantne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov," so še zapisali. Pozvali so jo še, "naj preneha z napačnimi dejanji, ki poslabšujejo razmere in niso v skladu z njenimi interesi, ter se vrne k reševanju problema prek dialoga".

Peking sicer velja za glavnega diplomatskega zaveznika Pjongjanga, ki ga kljub temu poziva k zmanjšanju jedrskega programa.

Južna Koreja poziva k popolni osamitvi Severne Koreje

Južnokorejski predsednik Moon Džae In pa je zahteval "najostrejše sankcije" proti Severni Koreji. Seul zahteva "vse diplomatske ukrepe, vključno s sankcijami VS ZN za popolno osamitev Severne Koreje", je po zasedanju južnokorejskega varnostnega sveta dejal predsednikov svetovalec za varnost Čung Eui Jong.

Seul bo preučil uporabo "najmočnejših strateških zmogljivosti ZDA", je še povzel Moonove besede, pri čemer bi lahko šlo za taktično jedrsko orožje, ki ga je Washintgon iz Južne Koreje umaknil leta 1991.

Japonska je medtem poskus označila za "skrajno neopravičljivo dejanje". Tokio je zato že vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu. Japonski premier Šinzo Abe je sicer že pred uradno potrditvijo poskusa dejal, da bi bil šesti jedrski poskus Pjongjanga "popolnoma nesprejemljiv".

Dejanje je "najostreje obsodila" tudi Moskva. Kot so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, je Rusija pripravljena sodelovati pri skupnih prizadevanjih in pogovorih za ureditev razmer.

Severnokorejska tiskovna agencija je nekaj ur pred potresom objavila fotografije Kim Džong Una, ki si ogleduje vodikovo bombo.
Severnokorejska tiskovna agencija je nekaj ur pred potresom objavila fotografije Kim Džong Una, ki si ogleduje vodikovo bombo. FOTO: AP

Nato: Gre za očitno kršitev več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je obsodil poskus in ga označil za "očitno kršitev več resolucij VS ZN". Izrazil je zaskrbljenost zaradi ravnanja Pjongjanga, ki po njegovih besedah predstavlja grožnjo regionalni in mednarodni varnosti. "Režim mora takoj popolnoma ustaviti vse obstoječe jedrske in balistične aktivnosti," je še poudaril in Pjongjang pozval k dialogu z mednarodno skupnostjo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je zavzel za "zelo odločen" odgovor mednarodne skupnosti in Varnostni svet ZN pozval k "hitremu odzivu na severnokorejsko kršitev mednarodnega prava". K "jasnemu in enotnemu odgovoru" je pozval tudi Evropsko unijo.

Macron je o tem po telefonu govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. "Kanclerka in predsednik sta se strinjala, da je Severna Koreja prekršila mednarodno pravo in da mora mednarodna skupnost odločno nastopiti proti tej eskalaciji," so po pogovoru sporočili iz urada Merklove. Zavzela sta se za ostrejše sankcije EU proti Pjongjangu, so še zapisali.

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je VS ZN pozvala k "odločnemu in učinkovitemu" odzivu. Severno Korejo je v imenu EU pozvala k ukinitvi jedrskega in balističnega programa. Režim severnokorejskega voditelja Kim Džong Una je pozvala k dialogu.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je sporočila, da je šesti jedrski poskus Severne Koreje "vreden skrajnega obžalovanja". "Ta novi test, ki sledi dvema lanskima in je šesti od leta 2006, je v popolnem nasprotju s ponavljajočimi zahtevami mednarodne skupnosti," je povedal generalni direktor agencije Yukiya Amano. Dodal je, da IAEA "ostaja pripravljena" prispevati k mirni rešitvi situacije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1082)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helter skelter
04. 09. 2017 14.29
+1
mali bajs je tokrat dal vetra rusom in kitajcem, ko je vodikovo bombo sprožil le dobrih 100 km od ruske in kitajske meje.... upam, da ga njegovi zvesti občudovalci v sloveniji še vedno podpirate....
Transformerji
04. 09. 2017 13.10
+1
Pameten odgovor: najprej se mora posvetovani s predsedniki velikih držav, dobro morajo preračunati svoje finančno stanje in ugotoviti, kaj bi bilo v minus in kaj v plus. Če ni dobička, potem se ne izplača. Ali stopijo skupaj ali pa se še naprej pregovarjajo in izzivajo....Gre se samo za denar in oblast.
iGURT
04. 09. 2017 12.43
+2
ZDA so največja grožnja svetovnemu miru.
minnaema@yahoo.com
04. 09. 2017 12.33
& če sosedov NE moti takšna štorija bomo tudi preostali Europeani morali iskati in si zaželeti, da odgovorni ljudje v EU jemljejo pot dogovarjanja in dogovarjanja in zopet dogovarjanja-represije NE peljejo nikoli .......do zadovoljivega uspeha.-menda se tega zaveda tudi "slovenski zet"
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.27
+5
Le od kdaj pa je ves svet samo amerika !? Bravo Kim daj jim vetra!
helter skelter
04. 09. 2017 14.26
tako ja, kim je dal vetra rusom in kitajcem, zdaj, ko je vodikovo bombo sprožil le dobrih 100 km od ruske in kitajske meje....
BUONcaffee
04. 09. 2017 11.16
+1
Mogoče bomo donirali bratski Koreji nekaj milijonov, da bo Kim zadovoljen, ha, ha,......
PUTINOVI?
04. 09. 2017 11.46
+3
appollyon
04. 09. 2017 11.56
-2
BUONcaffee
04. 09. 2017 10.40
-3
Kitajci pa niso povedali kako je treslo njihova tla, ha, ha,...... boječke, boječke, ha, ha,......
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.31
+4
PUTINOVI?
04. 09. 2017 11.47
+2
se bo tresu cel svet ko boste razjezil kitajce...
BUONcaffee
04. 09. 2017 10.38
-6
In sedaj vidite kakšni so komunisti!!!!!!
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.30
+4
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.30
+2
PUTINOVI?
04. 09. 2017 11.47
+2
BUONcaffee
04. 09. 2017 10.32
-2
Bo prišel tudi konec temu. Vedno je začetek in konec.
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.28
+1
Bo kadar bo in to si bodo desnifkoti zapomnili!
appollyon
04. 09. 2017 11.33
-2
Komunisticni konec je ze prisel sedaj samo se nekaj grizejo zzadnjimi izdihljaji.
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.40
+1
Vaš traja že dobrih sedemdeset let pa vse eno nekaj piskate v tri..k... deskoti!
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.41
Internacionala postaja vse bolj aktualna desnifkoti!
PUTINOVI?
04. 09. 2017 11.48
+1
zato vsi hodite na kitajsko k komunistom fehtat dnar....
PUTINOVI?
04. 09. 2017 12.09
+3
appollyon Demokracija po ameriško - 1950 Korea, 1954 Guatemala, 1958 Indonesia, 1959 Kuba, 1965 Belgisch Kongo, 1961 Vietnam, 1964 Laos, 1967 Guatemala, 1969 Cambodia, 1980 Iran, 1981 El Salvador, 1981 Nikaragua, 1983 Grenada, 1986 Libya, 1989 Panama, 1991 Irak, 1995 Bosnia, 1998 Sudan, 1999 Serbia, 2001 Afghanistan, 2003 Irak, 2004 Haiti, 2011 Libya, 2014 Syria...zdej si pa uzemi čas pa preštej mrtve in invalidne ki so jih tvoji teroristi zakrivil....
PUTINOVI?
04. 09. 2017 13.13
-1
BUONcaffee
04. 09. 2017 10.11
-3
Ta ljudska Kitajska narejena po vzoru SFRJ se boji, da bo še sama razpadla zato raje faše od Kima še kak potres kot, da bi Američani posredovali.
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.30
+2
A imaš vsako noč take more desko? mora biti pa nekaj hudo narobe s tabo!
Frane Šajn
04. 09. 2017 11.33
+1
Amerika je finančno na psu dragi moj še en orkan in adijo! Če ne bodo zopet tiskali že tako nič vreden dollar!
jzkzfzmz
04. 09. 2017 10.11
+6
24 ur, vi ki ste v želji vojne. Kim je daleč od tega,da bi bil nor. Ve kaj se je zgodilo Gadafiju, Assadu,... Z atomskim orožjem se lahko zavaruje, zato, daje ameriškim teroristom jasno vedeti, naj ne napadajo. Tako Ruski kot Kitajski predsednik sta javno povedala, da bosta S. KOrejo ob morebitnem napadu američanov branila. Torej po tem sklepu bo prišlo do vojne, ki je še nismo videli. IN vi mediji hujskte vojno? Že obama je jasno povedal, da S. Koreja ima rezerv v rudniku (minerali, zlato) za 10 mljrd dolarjev. Kar je ogromno mar ne? IN še strateška točka na poti do Kitajske in Rusije. Torej so razlogi zakaj bi napadli. Vsi ki imajo Kima za norca, a je koga napadel? Kdo od leta 1950 grozi S. Koreji? Kdo je napadel v zadnjij 70-ih letih preko 40 držav in jih popolnoma oropal, pobil civiliste, vzgaja teroriste, pošilja migrante in vsiljuje svojo demokracijo? opglejmo Vietnam, ki je za američane pozabljena vojna. Ljudje pa še zdaj trpijo za monsantovim agent orange plinom!!!! američani so pobijali otroke, pa so vseeno igubili vojno. V Siriji in Jemnu uporabljao že ves čas beli fosfor in razne kemične bombe, ki jih našimediji ne prikazujejo ali pa poročajo da je Assad uporabil nad svojim narodom! Zakaj pa ga potem Sirski narod podpira in ga ima rad? A ni žalostnmo da 90% folka enostavno ima tako oprane možganov od medijev, da ne vidijo čez prag svoje hiše? Pa lep miren dan.
BUONcaffee
04. 09. 2017 10.13
-6
Kdo pa Kimu kaj hoče???? Sam izziva, ker hoče denar.
tornadotex
04. 09. 2017 10.13
+0
To je tvoja teorije zarote,ki pa ne drži niti vode,zelo populistično.....
jzkzfzmz
04. 09. 2017 10.15
+3
A potem američani lahko izzivajo ko vsak dan testirajo rakete pred tujim pragom? Rusijo, Kitajsko? Teorija zarote? Hmm poglej posnetek Obamovega govora, pa boš videl kaj je teorija zatrote. Preveč berete samo 24 ur. Ko boste spremljali svet z druge plati bomo lahjko z veseljem diskutirali.
tornadotex
04. 09. 2017 10.20
+0
Povej kje testirajo in kje so Američani zadnjo jedrsko aktivirali....malo pomisli,to so izvajali v 60-70...
jzkzfzmz
04. 09. 2017 10.25
+4
tornado še vedno ne razumeš pointa.... a ko je Indija testirala je bila panika, Pakistan panika,... Irak kemično orožje... ga ni bilo... ni mi za pisat, preveč stvari je. Začni sam malo po tujih medijih brat. Francija zandji test 1996, Indija 1998, Pakistan 1998, in tako dalje. Preveri dalje sam kaj se dogaja v ozadju in pusti 24 kur, ki zavajajo narod in pišejo to kar jim diktirajo "ta glavni" ko boš tak daleč pa bom z veseljem s teboj diskutiral :)
tornadotex
04. 09. 2017 10.33
-5
Bodi siguren ,da stvari res dobro razumem,vendar vidim ,da nekateri razmišjate še vedno samo na prvo žogo....Po tvojem bi moral Tudi Pahor začeti z jedrskimi poskusi,da bi drugim dokazovali ,kako smo močni,nedotakljivi in superiorni v oborožitvi....in kaj bi s tem dosegli...izolacijo,bedo prebivalstva in vsesplošno neodobravanje celega sveta....To se dogaja v SK.Če ti je njihov način razmišljanja všeč,se preseli v Korejo ali pa predlagaj Pahorju ,da začnemo z jedrskimi poskusi,verjemi ne boš prišel daleč....
jzkzfzmz
04. 09. 2017 10.54
+0
tornado vidim da res razumeš..... očitno tvoj um ni sposoben iti dlje od hišnega praga in 24 ur. Pa nima veze... nekega dne boš morda dojel, do takrat pa sanjaj tvojega Pahorja... sam da te spomnim mi ne rabimo jedrskega poskusa, smo že v ameriški demokraciji, če pa želiš malo resnice zvedet na hitro pa kontaktiraj Hrvaškega politika, ki govori resnico in naši mediji ne smejo (prepovedano) predvajat. g. Ivan Pernar (FB, YT ). Človek, ki pove kakšno je stanje... Ajde, piši ko boš to opravil velja? Ko boš naredil domačo nalogo pa s emi javi ;)
appollyon
04. 09. 2017 11.35
-3
No apisi teh 40 drzav, ker se vedno je po kolicini in velikosti okupiranega ozsmlja rusija dalec pred vsemi.
jzkzfzmz
04. 09. 2017 12.16
+2
appy tvoja pamet ne seže iz postelje. Gori je omenjeno kar nekaj držav in mi res ni za pisat. Škoda energije za vas.
tornadotex
04. 09. 2017 10.09
+0
Trumpovi verjetno zbirajo še zadnje podatke o možnih izstreliščih in se usklajujejo z zavezniki,verjetno bo šlo za en in silovit napad vseh zaveznikov naenkrat,ker takšnega nepredvidljivega norca lahko samo nokavtiraš,druge priložnosti ne bo več....dneve že odštevajo.....
BUONcaffee
04. 09. 2017 09.53
-1
Zadeva ni niti tako preprosta kot se enim zdi. Na eni strani imamo Kitajce, kateri znajo vojaško podpreti Severno Korejo, na drugi strani pa ogromne žrtve po nepotrebnem v širši regiji in ne samo v Severni Koreji. Vojna brez konca zna destabilizirat cel bližnji vzhod in tudi svet. Kam bi pripeljalo vse skupaj??????
vertex
04. 09. 2017 09.58
+1
ne vem,v glavnem svet pričakuje napad na s.korejo jutri ali pojutrišnjem po tvoji natančni zanesljivi napovedi
BUONcaffee
04. 09. 2017 10.02
-2
Seveda, z ravnanjem Kima bo prej ali slej naredil katastrofo in takrat bodo Kitajci dali zeleno luč za posredovanje v Koreji! Točno tako!
Heretik1
04. 09. 2017 09.44
+3
Ves svet ni obsodil Kimovega poskusa! Jaz ga nisem!! Slovenije pa tudi nisem pooblastil, da v mojem imenu nekoga obsodi! Zato pravim: Kim, jaz sem s tabo, pa še dosti je takih, kot sem jaz, zato ne nakladajte, da je ves svet proti Kimu!
Heretik1
04. 09. 2017 09.44
+0
bema1201
04. 09. 2017 09.49
-3
Tudi moderator na tem portalu je tako kot ti verjetno simpatizer Kima, ker briše komentarje v škodo Kimu.
tornadotex
04. 09. 2017 10.11
+0
Kdor ima zdravo pamet ,ne more podpirati norca,ki ti vsakotedensko pošilja rakete nad glavoMalo se zamisli ,če bi živel na japonskem ,bog ne daj J. K oreji,kjer imajo vsakodnevno obsedeno stanje,,,,,
jzkzfzmz
04. 09. 2017 10.29
-2
Anti, ti si redki ki veš kaj se dogaja. Upamda nas bo vse več takšnih....
Aijn Prenn
04. 09. 2017 09.31
+1
Šit, zdele sem street view gledu v Pjongjangu, pa je glih Kim Čunk Un mim pršu...
Madeni
04. 09. 2017 09.11
-2
TRUMP je kot CERAR RAZMIŠLJA ) ve da nič ne ve, ?? ali ne ve da nič ne ve, ali ve da drugi vedo da nič ne ve..naredu bo ne bo nič naredu..To je to..
BUONcaffee
04. 09. 2017 09.43
-2
Če nebi bilo Kitajcev bi že Bush uredil stvar. Menim pa da bo Trump v kratkem rešil zadevo.
Omas1313
04. 09. 2017 09.02
+1
Zakaj bi kogar koli gdo napadel ,če pa še nihče ni bil napaden nevem zakaj se japonci tresejo Sej jih je 1.4 milijarde v enem dnevu jih pomalcajo
Omas1313
04. 09. 2017 09.03
+0
mes
04. 09. 2017 08.36
+3
Ne bluzte kaj mislite,da bojo Kitajci in Rusi samo opazovali kako jim Amerkanci pred pragom giftajo narod.
Aijn Prenn
04. 09. 2017 08.38
+4
Brez skrbi, vojna ne pride v poštev. Enkrat bo počilo v čunekovem skrivališču, pa bo zadeva rešena. Ljudje pa bodo pridrli na plano in praznovali...
Aijn Prenn
04. 09. 2017 08.35
-1
Ste opazili, da je tudi slovenija začela nekaj migat glede vojske?? Radi bi zaposlili več vojakov, posodabljali opremo itd... Treba pa je uvesti obvezno služenje, pa bo zadeva malo bolj resna.
skradin
04. 09. 2017 08.28
+1
A raketa doseže do jadrana.........da nam dokončno odpre pot na odprto morje...!