Tujina

Tisoč milijard vredna vojna

Washington, 01. 09. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik je v nagovoru državljanom in preostalemu svetu uradno končal vse ameriške bojne operacije v Iraku. Pričakovano ni razglasil zmage, se je pa zahvalil svojemu predhodniku Bushu za 'domoljubje'.

Obama je državljane nagovoril iz Ovalne pisarne.
Obama je državljane nagovoril iz Ovalne pisarne. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek zvečer po lokalnem času z nagovorom Američanom in svetu iz Ovalne pisarne Bele hiše uradno končal ameriške bojne operacije oziroma ameriško vojno v Iraku. Pričakovano v nagovoru ni razglasil zmage, je pa omenil svojega predhodnika Georgea Busha, ki je z misijo v Iraku začel, in ga pohvalil za "domoljubje". Po Obamovih besedah bo zdaj ZDA pozornost usmerila na Afganistan in domače gospodarstvo.

Obama, ki je na ameriških predsedniških volitvah zmagal tudi po zaslugi nasprotovanja vojni v Iraku, je tudi tokrat namigoval, da je bila vojna napaka, ki je zaostrila odnose z zavezniki in zmanjšala ameriški ugled v svetu, vendar pa se je zahvalil vojakom za vse žrtve. Bushu, ki ga je po telefonu poklical pred govorom, je izrekel priznanje za podporo vojakom ter ljubezen do domovine in zavezanost varnosti ZDA.

'Izpolnili smo svoje obveznosti'

Ranjen iraški vojak
Ranjen iraški vojak FOTO: Reuters
ZDA so v sedmih letih vojne izgubile 4400 vojakov, dobile so več deset tisoč vojaških invalidov, točnih podatkov o mrtvih Iračanih še vedno ni, vendar pa se tudi najbolj optimistične ocene gibljejo okoli 100.000.

Obama v nagovoru ni razglašal zmage, je pa zatrdil, da so ZDA v Iraku izpolnile svoje obveznosti. Po Obamovih besedah so ZDA plačale visoko ceno za to, da Iračanom dajo priložnost za oblikovanje svoje prihodnosti.

Ta prihodnost je še daleč od izoblikovane, saj Iračani od marčevskih volitev naprej niso sposobni oblikovati nove vlade, nadaljuje se nasilje in razprtije med političnimi skupinami ter etničnimi skupnostmi, v Iraku pa do konca prihodnjega leta ostaja okoli 50.000 ameriških vojakov za podporo in urjenje Iračanov ter lov na teroriste.

Podpredsednik Joe Biden je danes dejal, da je Irak tik pred oblikovanjem nove vlade.

Obama je zagotovil, da se ameriška zaveza iraški prihodnosti ne končuje in pozval voditelje, naj pohitijo z uresničevanjem svoje odgovornosti.

Bush je z napadom na Irak začel leta 2003.
Bush je z napadom na Irak začel leta 2003. FOTO: Reuters

Obama je še povedal, da je vojna stala več kot tisoč milijard dolarjev in da je prispevala k povečanju proračunskega primanjkljaja. Zaradi vojne so se ZDA zadolževale v tujini, doma pa so se zmanjšala vlaganja v lastne ljudi. Po Obamovih besedah je vojna pokazala, da se samo z vojaško silo ne da reševati problemov. Sedaj naj bi napočil čas za okrepitev prizadevanj proti visoki stopnji brezposelnosti, konec vojne v Iraku pa naj bi dal na voljo potrebne vire za okrepitev ofenzive proti teroristom v Afganistanu.

Vojna, ki je zaznamovala Busheva mandata

Obama je bil leta 2002 eden redkih politikov, ki so nasprotovali vojni v Iraku in je v zveznem senatu glasoval proti podelitvi vojnih pooblastil Bushu.

Bush je sicer vojno marca 2003 začel najprej zaradi domnevnega iraškega ogrožanja ZDA in sveta z orožjem za množično uničevanje. Ko je postalo jasno, da tega orožja ni, je razlog postal širjenje demokracije po Bližnjem vzhodu. Vojna je povsem zaznamovala oba Busheva predsedniška mandata, danes pa se v ZDA poleg politikov in novinarjev za njo zanimajo le vojaki in njihove družine. Iraška vojna Američanov več ne zanima, afganistanski vojni, kamor Obama usmerja pozornost iz Iraka, pa nasprotujejo.

Gates na nepričakovanem obisku v Iraku

"Bojne operacije so končane. Nismo več v vojni. Bomo pa še naprej sodelovali z Iračani v boju proti terorizmu in lahko rečem, da smo v sklepni fazi našega delovanja v Iraku," pa je med nenapovedanim obiskom Iraka danes dejal ameriški obrambni minister Robert Gates novinarjem v ameriškem oporišču Camp Ramadi na zahodu Iraka.

Gates je nepričakovano obiskal ameriške vojake v Iraku.
Gates je nepričakovano obiskal ameriške vojake v Iraku. FOTO: Reuters

Manj neposreden je bil v odgovoru na vprašanje, ali se je bilo vojno vredno bojevati. Menil je, da bo to odvisno deloma od tega, ali bo Irak postal središče demokracije na Bližnjem vzhodu, na kar bo lahko odgovorila zgodovina. Prepričan pa je, da boj ameriških vojakov ni bil zaman. Težava je po njegovem mnenju v tem, da bo, ne glede na izid za ZDA, ta vojna vedno v senci tega, kako se je začela.

Gates se bo danes skupaj z ameriškim podpredsednikom Joejem Bidnom, ki je že nekaj dni v Iraku, blizu Bagdada udeležil uradne slovesnosti, s katero bodo ameriške sile praznovale uradni začetek operacije Nova zora, ki je nasledila ameriško bojno operacijo Iraška svoboda. V okviru Nove zore bo okoli 50.000 ameriških vojakov do konca prihodnjega leta nudilo podporo in urilo iraške sile ter sodelovalo v boju proti teroristom.

Ahmadinedžad za kaznovanje odgovornih za okupacijo Iraka

Teroristi izrabljajo prisotnost ameriških sil in njihove zločine kot izgovor. Če ne bo nobenih zločinov, ne bodo imeli izgovorov za ekstremizem in terorizem. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes pozdravil umik bojnih enot ameriške vojske iz Iraka in obenem pozval h kaznovanju odgovornih za okupacijo te države. Slednjim bi moralo po njegovem soditi in jih kaznovati mednarodno sodišče.

"Če bi želel Obama narediti nekaj koristnega, bi se moral zavezati, da se ne bo vmešaval v Irak, umakniti svoje sile iz Iraka in priznati iraško neodvisnost ter kaznovati zločince," je dejal Ahmadinedžad. Iran je sicer v dobrih odnosih s šiitskimi oblastmi v Bagdadu, jezi pa ga prisotnost ameriških vojakov na vzhodni in zahodni meji – ne le v Iraku, ampak tudi v Afganistanu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
05. 09. 2010 18.46
Grim_reaper 01.09.2010, 15:26 4 @ Dukasan 01.09.2010, 12:44 9 amerika je največja grožnja svetovnemu miru ja in ne. Vsi vidimo ameriko kot največjega agressorja(vsaj v novejši zgodovini), a če pogledamo ostale evropske države v srednjem in poznem veku ter naprej, bi hitro ugotovili da so potem takem nizozemska, španija, anglija in francija čisto iste kot američani. //// Seveda so enaki ,saj so vsi tudi imeli svoje imperije. Le da ti(namerno ali ne namerno) ne omenjas ,da so enaki tudi Turki ,Arabci , Japonci ,Rusi in vsi drugi zavojevalci. Tudi te nasteti v srednjem in novem veku so imeli svoje imperije in jih sirili ,tudi po Evropi.
janez6bbb
02. 09. 2010 14.55
Adiiiii 02.09.2010, 13:41 0 Če boste še naprej gorovili proti Ameriki, bomo naslednja tarča ameriških raket, le provocirajte! Samo ne se potem čudit, ko bodo začele bombe padat iz zraka, tako kot so na Jugoslavijo... Pazite malo! ja žalostno je to ja :( S ti model to resno:)? Jao si smešen, v sloveniji nimamo nobenih bogatih rudnin, nafte, da bi moral kdo nad nas zmetati bombe, otrok rajši ne komentiraj.
darvil
02. 09. 2010 14.22
a celo je vredna vojna ...no jaz bi rekel da je tisoč miljard koštala Angleško -Ameriška morija nedolžnih iračanov katero so okronali z javnim obešanjem človeka ter tako dokazali da so hujši morilci od Sadama.
JozaFric
02. 09. 2010 14.08
Adiiiii
02. 09. 2010 13.41
Če boste še naprej gorovili proti Ameriki, bomo naslednja tarča ameriških raket, le provocirajte! Samo ne se potem čudit, ko bodo začele bombe padat iz zraka, tako kot so na Jugoslavijo... Pazite malo! ja žalostno je to ja :(
MrRudi333
02. 09. 2010 11.25
Neumnost človeka,brezsrčnost človeške duše je realnost.Koliko dobrega bi lahko naredili z tem denarjem ki so ga porabili in hkrati naredili Veliki,Veliki Karmični Dolg.Ta kredit bodo odplačali.Ga že odplačujejo.Zlo obstaja! Naravnajte se na Dobro,Ljubezen,Sočutje !To je edina prava Pot.Živeti in pustiti Živeti.Ne ustvarjati z slabimi deli Negativni Dolg v Karmi !.,.,.,
Spetsnaz
02. 09. 2010 06.28
Vsak okupator je prej ali slej porazen !
Bluzer Bluzoviti
02. 09. 2010 02.09
Iračani bi morali nacionalizirat (po domače zaplenit) vso premoženje ameriških multinacionalk, ki jim kradejo nafto. To je bil tudi vzrok te nesmiselne vojne: naftni mogotci so Bushu Jr. ukazali, naj jim prikrade nove naftne vrtine, in zato so butasti amerosi šli umirat tja in pobijat nedolžne civiliste.
spartanec_90
02. 09. 2010 01.40
drugi vietnam
135kmh
02. 09. 2010 01.02
Naj bi blo 700 milijard zapravljenih 3 naj bi jih celo dala evropa zanimivo da ne vedo kam je šel ves ta denar, oz. nekdo je fanj zaslužu.
12345s
02. 09. 2010 00.05
ha ha Ceblow, je bolj ćoškasta kot pa ovalna.
Ceblow
01. 09. 2010 23.10
iz Ovalne mize? men se ne zdi nč ovalna :)
davkoplacevalka
01. 09. 2010 22.18
So ga popušili,kot že tolikokrat v njihovi zgodovini ! Važno pa je,da so malo pospravili skladišča z orožjem,da bo prostor za novega
AnyColour
01. 09. 2010 22.04
1000 miljard ni nič ... ljudje se ne zavedajo da ameriški national federal reserves lahko TISKAJO denar NEOMEJENO brez da bi ustvarjale inflacijo v ZDA saj denar konstantno "izvažajo" ker je dolar glavna svetovna valuta... to je prava moč združenih držav... zda in njihovi bankirji vodijo svet, gospodarska rast kitajske gor al dol :)
12345s
01. 09. 2010 21.06
In vse to bomo plačali davkoplačevalci.
yarrick
01. 09. 2010 18.04
@tito16 A jim verjameš, da je to resnična cena? jaz jim osebno ne.Ravno tako pa menim, da bi ves ta denar(kar ga je ZDA porabila za vojno v iraku) dali v odbrodelne namene, bi se še vedno znotraj organizacij "katere naj bi poskrbele za PRAVIČNO razdelitev denarja in dobrin" vrstila korupcija visoookih številk. Kjerkoli je vpleten denar se dogajajo zelo slabe stvari. "power corupts:Absolute power corrupts absolutely" (lord Acton)
yarrick
01. 09. 2010 17.29
@geronemo Po tvojem predlogu( o preučitvi codex alimentarium) sem naletel na zanimiv stavek: According to the Manifesto on the Future of Food, the Codex Alimentarius has "codified policies designed to serve the interest of global agribusiness above all others, while actively undermining the rights of farmers and consumers" če prav razumem, je namen teh "codexov" da se "poenostavi" kmetijska politika in politika predelave obdelave in pridelave hrane ter dodatkov do take mere, da bodo čimlažje služili. Vragsigavedi kaj vse je danes v hrani, pa ti noben laboratorij ne bo priznal.Že samo če pogledate zgodovino podjetja MONSANTO imate kristalno čist odgovor na dlani. Mene je strah, kdaj bo evropa popustila in začela URADNO uvajati GSO kot zamenjavo za navadne prehrambene rastline. A je res edina varianta, da ostanemo kolikortoliko zdravi v tem da imam znotraj hiše posajene prehrambene rastline?
tito16
01. 09. 2010 17.00
nisem prespal zgodovine...to je resnica...z tisoč miljardami bi bli vsi siti.
Martian
01. 09. 2010 16.19
pinko in kakšno sramoto je doživel Bush tata?a to,da je Sadam bežal ko hudič iz Kuvajta je zate sramota?
crnigavran
01. 09. 2010 15.57
Obama je pohvalil Busha in ga označil za domoljuba ...o bog ,pa kdo se spreneveda ...a nebi raje odgovorne spravil pred haško sodišče in tako vsaj malo opral ameriški nacionalni obraz. predvsem pa bi bilo treba tisto šizofrenično pošast Tonija Blera postaviti na realna tla, ki je tako nesebično pobijal Iračane za večji delež nafte za anglijo.