Tujina

Timošenkove ne bodo priprli

Kijev, 27. 07. 2011 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
5

Sodišče je zavrnilo zahtevo tožilstva za pripor nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, ki ji sodijo zaradi domnevne zlorabe pooblastil pri sklenitvi pogodbe o dobavi ruskega plina leta 2009.

Tožilec je v nadaljevanju sojenja zahteval pripor za nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, vendar ga je sodišče zavrnilo.

Julija Timošenko na sodišču
Julija Timošenko na sodišču FOTO: Reuters

Sojenje je sicer zelo burno. Na prejšnji obravnavi 6. julija so se začeli njeni privrženci prerivati s policisti, potem ko je sodnik odredil, da enega od poslancev odstranijo iz dvorane. Sredi kaosa je v sodno dvorano vdrla skupina policistov, ki je vse poslance odstranila iz dvorane. Sodnik je nato odredil še odstranitev Timošenkove, kar so njeni privrženci pospremili z glasnim nasprotovanjem. Po premoru so obravnavo nadaljevali.

Sodijo ji zaradi domnevne zlorabe pooblastil pri sklenitvi pogodbe o dobavi ruskega plina leta 2009, ko je bila predsednica vlade. Timošenkova, ki je bila premierka Ukrajine med letoma 2005 in 2009, je obtožena, da je zlorabila pooblastila med sklepanjem dogovora o nabavi plina z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom leta 2009. Proces je označila za farso, katerega cilj je likvidacija politične opozicije v Ukrajini. Zaradi procesa je tudi vložila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Morebitna obsodba bi ji onemogočila kandidaturo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto in predsedniških volitvah leta 2015.

Obveščevalna agencija je medtem sporočila, da so proti njej odprli še eno preiskavo zaradi suma, da je leta 1996, ko je vodila korporacijo, ki je uvažala plin iz Rusije, odtujila 405 milijonov dolarjev. Njeni privrženci so nove obtožbe že zanikali kot neutemeljene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
27. 07. 2011 21.10
Ukrajinski narod je še vedno zelo zabita čreda. Ko se pojavi kleptomanka z svojimi svetlimi lasmi, spetimi v kmečko kito in trosi puhlice in bombončke, ukrajinske horde omedijo in popadajo v trans. Kita ji že dolgo časa omogoča tudi visok rejting na volitvah. Predvsem rada igra na karto mučeništva. Kot ukrajinska Ivana Orleanska, ki jo po krivici obsojajo na grmado. Ukrajinski ljud ima rad mite in pravljice. Pa še kako jih obožuje. O njegovem inteligenčnem bogastvu pove veliko predvsem legenda o Stepanu Banderi. Poveljniku kolaboracijskih sil, vojnemu zločincu in nagnusnemu morilcu, ki je pobil več sto tisoč nedolžnih Poljakov, Rusov, Judov, Romov, Belorusov in drugih "nezaželenih" med drugo svetovno vojno v Ukrajini. Nacistični vojni zločinec in kolaboracionist Stepan Bandera, nepismeni ukrajinski kmet, sin očeta kroničnega alkoholika in nasilneža...je še danes velika ikona v Ukrajinski narodni zavesti. Nekoč sem na morju omenil nekemu Ukrajincu, da Stepan Bandera ne sodi v kategorijo narodnih herojev, kajti v to kategorijo sodijo - Nikolaj Gogol, Bogdan Hmelnicki, kijevski princ Vladimir I., Taras Ševšenko...in drugi, ki so dali Ukrajini indentiteto. Pa se z menoj ni hotel več pogovarjati.
purja kolt
27. 07. 2011 19.06
za prvo obtožbo 405 mil verjamem, za tisto sedanjo pa res farsa.
staff23
27. 07. 2011 14.09
Zakaj me ta Ukrainka, tako spominja na našo blond ministrico. Morda pa je le zgled kako se marsikaj lahko zelo na hitro obrne :-)?
ukrooo7
27. 07. 2011 13.37
dobra seksi poliičarka, pa še puna dnara... :))
krivulja
27. 07. 2011 13.08
Julija lisička.Najprej je pokradla svojo državo in državljane.Sedaj bi jo pa še vodila! EU je pa tako slepa zver,ki hoče Slovane za sužnje.