Tujina

Timošenkova ostaja za zapahi

Kijev, 23. 12. 2011 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Prizivno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, ki je bila zaradi zlorabe oblasti oktobra obsojena na sedem let zapora, in v celoti pritrdilo sodbi nižjega sodišča.

Podporniki Julije Timošenko protestirajo v Kijevu.
Podporniki Julije Timošenko protestirajo v Kijevu. FOTO: Reuters
Prizivno sodišče je odločilo, da je okrajno sodišče Julijo Timošenko upravičeno spoznalo za krivo zlorabe oblasti in pritrdilo sklepu, da je njeno ravnanje Ukrajino prikrajšalo za skoraj 150 milijonov evrov potencialnih prihodkov.

Ravno včeraj je nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenkova napovedala, da bo skupaj s svojimi odvetniki bojkotirala "sramoten" proces. "Ko izza rešetk opazujem, kakšna grozljivka je postal proces, sem se odločila, da se vzdržim nadaljnjega sodelovanja v tej sramoti," je zapisala v sporočilu za javnost. Poudarila je, da so sedanje ukrajinske oblasti s predsednikom Viktorjem Janukovičem na čelu "popolnoma uničile pravosodni sistem".

Sodišče jo je obsodilo, ker je pri sklenitvi pogodbe o nabavi plina z Rusijo v času, ko je vodila vlado, po njegovi oceni prekoračila pooblastila. Proces se je začel nekaj mesecev po tem, ko jo je na predsedniških volitvah premagal Janukovič, zaradi obsodbe opozicijske voditeljice pa so se poslabšali odnosi med Kijevom in Evropsko unijo. Unija je v ponedeljek na vrhu EU-Ukrajina znova opozorila, da je podpis ključnega sporazuma o sodelovanju odvisen od izpustitve 51-letne Timošenkove, Janukovič pa je spet zatrdil, da ni imel nobene vloge pri odločitvi sodišča in da ne bo posegal v primer.

Po oktobrski obsodbi so proti Timošenkovi vložili še več drugih obtožnic. V sredo je sodišče tudi zavrnilo pritožbo Timošenkove zoper nove obtožbe, s katerimi se bo najverjetneje kmalu soočila. Po zavrnjeni pritožbi se bo najverjetneje pred sodiščem morala zagovarjati še zaradi domnevne davčne utaje in poneverb.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pattrisha
23. 12. 2011 18.27
+0
kaj ti bo spedenana frizura če maš zapor heh
titovka
23. 12. 2011 17.56
+4
pa naj ji janša posodi matoza....saj ga je podpirala...????
User398398
23. 12. 2011 16.17
+4
sem prebral: tovšakova... le zakaj
kim llsung
23. 12. 2011 17.43
+3