Tujina

Tillerson se mudi na Kitajskem, v ospredju pogovorov naj bi bila Severna Koreja

Peking, 30. 09. 2017 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson se je v Pekingu sestal s tamkajšnjim predsednikom Xi Jinpingom ter zunanjim ministrom Wang Yijem. Obe strani sta potrdili dobre odnose, neuradno pa naj bi bila v ospredju pogovorov Severna Koreja. Kitajski predsednik je prepričan, da bo Trumpov obisk, ki naj bi se zgodil novembra, "čudovit".

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je z enodnevno zamudo zaradi tehnične okvare letala pripotoval v Peking, kjer se je najprej sestal s tamkajšnjim kolegom Wang Yijem.

Obisk poteka v obdobju, ko se odnosi med dvema svetovnima velesilama po mesecih napetosti glede reševanja vprašanja severnokorejske krize očitno izboljšujejo.

"V ameriško-kitajskih odnosih trenutno vlada pozitiven zagon in to je pomembna priložnost za nadaljnji napredek," je dejal Wang. Ob tem je dodal, da bi bil še pomembnejši dogodek obisk ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Tillerson je Wangu povedal, da se veseli izmenjave mnenj "o vprašanjih, ki so za nas velikega pomena, in predvsem začetka priprav na prihajajoči obisk predsednika Trumpa". Ta bo po poročanju tujih medijev novembra odpotoval v Azijo in obiskal Japonsko, Južno Korejo, Kitajsko, Vietnam in Filipine. V sklopu turneje, namenjene "soočenju s severnokorejsko grožnjo", se bo udeležil dveh večjih dogodkov oz. vrhov.

Do obiska prihaja v obdobju, ko se odnosi med dvema svetovnima velesilama po mesecih napetosti glede reševanja vprašanja severnokorejske krize očitno izboljšujejo.
Do obiska prihaja v obdobju, ko se odnosi med dvema svetovnima velesilama po mesecih napetosti glede reševanja vprašanja severnokorejske krize očitno izboljšujejo. FOTO: AP

Dobre odnose je poudaril tudi kitajski predsednik Xi Jinping, ki je v pogovoru s Tillersonom izrazil prepričanje, da bo Trumpov obisk "čudovit". Kot je spomnil, sta z ameriškim voditeljem večkrat govorila po telefonu, srečala pa sta se aprila na Floridi ter julija ob vrhu G20 v nemškem Hamburgu. "Užival sem v vsakem od teh stikov in oba sva se potrudila za premik v razvoju kitajsko-ameriških odnosov," je dejal Xi. "Vzdržujeva tako dober uradni odnos kot tudi osebno prijateljstvo," je še dejal.

Južnokorejski mediji poročajo, da je njihova vojska v stanju visoke pripravljenosti v pričakovanju, da bi severna soseda v prihajajočem prazničnem tednu lahko znova zaostrovala napetosti z novimi napadi. Kot pravijo, podrobno spremljajo vse premike severnokorejske vojske. Na Korejskem polotoku se namreč začenja praznično obdobje okoli jesenskega praznika Chuseok.

O dobrih odnosih s Xijem govori tudi Trump, ki pa je vseeno Peking večkrat pozval, naj okrepi ekonomski pritisk na Pjongjang in tako prepriča uporniški režim, da opusti jedrske ambicije. Kitajska, najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Severne Koreje, je v odgovor podprla sankcije, ki jih je po zadnjem jedrskem poskusu proti režimu v Pjongjangu uvedel Varnostni svet ZN.

Peking je tako ta teden severnokorejskim podjetjem, ki delujejo v državi, naročil, naj do januarja zaprejo svoja vrata. Pred tem je država že omejila izvoz rafiniranih naftnih proizvodov od 1. oktobra in prepovedala uvoz tekstila iz sosednje države.

Kitajska sicer vztraja, da morajo sankcije spremljati okrepljena prizadevanja za organizacijo mirovnih pogovorov. A Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un se še naprej obkladata z žaljivkami, zaradi katerih se mnogi bojijo izbruha nasilja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šiptarkiller
01. 10. 2017 08.01
+1
Debilinko zberi pogum naredi kaj zdruzi nazaj koreji
Frane Šajn
30. 09. 2017 21.24
-1
Išče svetovni žandar na vse kriplje pri velikih po svetu podpornike za svoja resnično umazana dejanja. Kako teško se mu je držati tiste živi in pusti živeti. Kako srečni so ti lačni Korejci samo tega se ne zavedajo. Niti tega kaj jih čaka pod Ameriško demokracijo. Glejte Cubo kako hitro se je streznila.
Ate_ist
30. 09. 2017 21.18
+2
Dejstvo je, da amerika ne more nič severni koreji. to označuje njem konec svetovne dominacije. na njeno mesto prihaja kitajska, ki bo uredila red po svojih potrebah.
Frane Šajn
30. 09. 2017 21.26
+0
Upam , da dobijo košarico tudi na Kitajskem. Z Rusi so zakockali vse možne adute iz špila in iz rokava.
kolbek460
30. 09. 2017 19.07
+2
Kitajci kot 28% lastniki meriškega gospodarstva so lepo povedali,, roke k sebi ,,
komarec
30. 09. 2017 13.49
+0
No g. Trump, pa so bile tvoje obljube in ustrahovanja en velik bla bla bla in blef. Kdo te bo še jemal resno? Tokrat si dobil veliko klofuto.
Frane Šajn
30. 09. 2017 21.27
+0
Njegove nastope bi človek označil kot parodijo na film komedijo možje v pajkicah.
komarec
30. 09. 2017 13.14
+6
No to je že malček bolje, ameri so se šli pogovarjat o S. Koreji na Kitajsko s Kitajci.
ROSINANT
30. 09. 2017 13.03
+3
Kima bo pospravila CIA čez dve leti.
Infraping
30. 09. 2017 15.10
+1
BUONcaffee
30. 09. 2017 12.56
+3
Kim bo v protest izstrelil še kako raketo.
walter2
30. 09. 2017 13.35
+4
komarec
30. 09. 2017 13.52
+0
walter2 ja Kitajci so nekaj drugega kot Američani, a to se ne bo zgodilo, ker je preprosto nemogoče.