Tujina

Mayeva bo v novi vladi ohranila ključne ministre

London/Edinburgh/Bruselj, 09. 06. 2017 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Theresa May bo oblikovala novo britansko vlado, čeprav so njeni konservativci na volitvah izgubili absolutno večino. Vlado bo sestavila s pomočjo severnoirskih unionistov, v njej pa bo ohranila ključne ministre. Sicer so na izid volitev odločilno vplivali mladi. Voditeljica škotske vlade meni, da je premierka izgubila kredibilnost in bi morala opustiti idejo o "čistem brexitu".

Britanska premierka Theresa May si je na krilih referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije s predčasnimi volitvami želela zagotoviti parlamentarno večino, a je očitno pogorela. 

Zaskrbljenost Therese May med čakanjem na končne izide je bila očitna.
Zaskrbljenost Therese May med čakanjem na končne izide je bila očitna. FOTO: AP

Mayeva je po objavi izidov vzporednih volitev v Veliki Britaniji, po katerih so konservativci zmagali na parlamentarnih volitvah, a izgubili absolutno večino v parlamentu, obljubila, da bo njena stranka državi zagotovila stabilnost. Njen glavni tekmec, vodja laburistov Jeremy Corbyn, jo je pozval k odstopu, a se je kljub temu odpravila h kraljici Elizabeti II. po odobritev za sestavo vlade.

Kraljica Mayevi podelila mandat za sestavo vlade

Po obisku Buckinghamske palače je Mayeva stopila pred medije in potrdila, da ji je kraljica podelila mandat za oblikovanje vlade. To bo sestavila predvidoma v naslednjih desetih dneh. Pri tem je napovedala sodelovanje s severnoirskimi unionisti (DUP), s katerimi da imajo "močan odnos že več let". Podrobnosti o obliki sodelovanja s stranko ni navedla, s čimer naj bi nakazala, da bo najverjetneje šlo za neformalni dogovor o podpori.

Kot je tudi napovedala, bo nova vlada izpeljala postopek brexita, pogajanja z Brusljem naj bi se začela 19. junija. "Začnimo z delom," je končala svojo izjavo. 

Theresa May je obiskala Buckinghamsko palačo, kjer je kraljico Elizabeto II. prosila za mandat za oblikovanje vlade.
Theresa May je obiskala Buckinghamsko palačo, kjer je kraljico Elizabeto II. prosila za mandat za oblikovanje vlade. FOTO: AP

Mayeva bo v novi vladi ohranila ključne ministre

Britanska premierka je potrdila, da bo na položajih v novi vladi ohranila svoje ključne ministre. Na položajih bo ohranila finančnega ministra Philipa Hammonda, zunanjega ministra Borisa Johnsona, ministra za brexit Davida Davisa, obrambnega ministra Michaela Fallona ter notranjo ministrico Amber Rudd, so sporočili s sedeža vlade.

'Viseči parlament'

Po preštetju skoraj vseh glasovnic je jasno, da niti konservativci niti laburisti ne bodo dosegli večine 326 glasov in ne bodo mogli vladati sami. Glede na izide iz 649 od 650 okrožij bodo imeli konservativci najmanj 318 poslancev, laburisti pa 261.

To pomeni, da konservativci, ki so do zdaj imeli 330 sedežev, ne bodo mogli sami oblikovati vlade. Britanci so za takšen parlament že našli novo poimenovanje, in sicer "viseči parlament". Brez absolutne večine bo namreč izjemno težko sprejemati kakršnekoli odločitve.  

Na Otoku je v uporabi večinski volilni sistem in stolčke v poslanski zbornici zasedejo tisti, ki dobijo večino glasov svojem okrožju.

Mayeva, ki je predčasne volitve sklicala zato, da bi okrepila moč svoje stranke v pogajanjih o brexitu z EU, je ponoči volivcem obljubila stabilnost. "Država potrebuje obdobje stabilnosti in kakršni koli že so izidi, bo Konservativna stranka storila vse, da zagotovi to stabilnost," je dejala, potem ko je postalo znano, da je bila izvoljena v svojem okrožju Maidenhead v Londonu.

Theresa May je potrdila, da ne namerava odstopiti, pač pa bo še naprej vodila vlado.
Theresa May je potrdila, da ne namerava odstopiti, pač pa bo še naprej vodila vlado. FOTO: AP

Kaj zdaj?

Pred Mayevo je naloga oblikovanja nove vladajoče koalicije. Pri tem je najverjetneje, da se bodo torijci povezali s severnoirskimi unionisti (DUP), ki so osvojili najmanj deset poslanskih sedežev.

Pirovo zmago torijcev so napovedale že vzporedne volitve nekaterih britanskih medijev, objavljene v četrtek po zaprtju volišč ob 22. uri po krajevnem času (23. uri po srednjeevropskem). Glede na izide teh naj bi sicer dobili 314 sedežev v 650-članskem parlamentu. Za absolutno večino je potrebnih 326 sedežev, konservativci pa so jih do zdaj imeli 330. Laburisti naj bi dobili 266 sedežev oziroma 32 več kot do zdaj, liberalni demokrati 14, Škotska nacionalna stranka pa 34. Evroskeptična stranka Ukip naj bi ostala brez poslancev, 22 pa naj bi jih dobile druge, manjše stranke.

DUP je kasneje potrdil, da so začeli pogovore z Mayevo o sodelovanju z njeno manjšinsko vlado. Kot je v Belfastu dejala predsednica DUP Arlene Foster, se je davi pogovarjala z ministrsko predsednico, DUP pa se namerava s konservativci pogovarjati o možnostih za "vrnitev stabilnosti našemu narodu v časih velikih izzivov". DUP si bo po besedah Fosterjeve sicer vedno prizadeval za najboljši dogovor za Severno Irsko in njene ljudi, a hkrati si želi tudi najboljše za vse v Veliki Britaniji.

"To, kar država potrebuje, bolj kot kdajkoli, je gotovost. Jasno je, da imajo samo konservativci in unionistična stranka legitimnost in sposobnost, da to zagotovita," je izjavila Mayeva.

Ker severnoirska stranka Sinn Fein, ki naj bi tokrat dobila sedem sedežev, v London običajno ne pošlje svojih predstavnikov, bi se konservativci lahko zatekli tudi k t. i. delovni večini. Mogoče bi bilo tudi, da bi večino določali za vsako glasovanje posebej.

Če konservativcem ne bo uspelo oblikovati vlade, bo njihov voditelj o tem obvestil kraljico Elizabeto II. V tem primeru bi lahko kraljica pooblastila vodjo laburistov Jeremyja Corbyna, da oblikuje vlado in predstavi njen program. Kraljica se sicer v to ne vmešava in je politično nevtralna.

Corbyn pripravljen oblikovati manjšinsko vlado

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je Mayevo pozval k odstopu. Ob razglasitvi svoje zmage v londonskem okrožju Islington North je poudaril, da bi morala "Mayeva oditi in narediti prostor za vlado, ki bi resnično predstavljala državo". Po njegovih besedah so se volivci odločili za upanje in obrnili hrbet varčevalni politiki.

Izrazil je pripravljenost oblikovati manjšinsko vlado. "Pripravljeni smo služiti ljudstvu, ki nam je izkazalo zaupanje," je poudaril. "Izpostavili smo svoje politike – močne in upanje vzbujajoče politike  in dobili odličen odziv javnosti. Mislim, da je precej jasno, kdo je zmagal na teh volitvah," je dejal.

Za televizijo Sky News pa je izpostavil, da nihče ne bo imel parlamentarne večine in da so konservativci poraženci volitev. "Mislim, da potrebujemo spremembo," je poudaril Corbyn.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn
Vodja laburistov Jeremy Corbyn FOTO: AP

Sturgeonova po volitvah zahteva opustitev čistega brexita

Voditeljica škotske regionalne vlade in voditeljica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon je danes izjavila, da bi morala britanska premierka Theresa May po izgubi večine v parlamentu opustiti načrte o "čistem brexitu" in predvsem ohraniti Britanijo v enotnem evropskem trgu. "Nevarno zavzemanje torijcev za čisti brexit bi bilo treba opustiti," je dejala Sturgeonova na današnji novinarski konferenci v Edinburgu. "Konservativci so izgubili večino, premierka pa je izgubila vso avtoriteto in kredibilnost," je ocenila.

Ob tem je pozvala vse poslance v britanskem parlamentu, da si prizadevajo za to, da bi Velika Britanija ostala v enotnem evropskem trgu in da torej ne bi prišlo do popolnega izstopa države iz evropskih struktur, torej čistega brexita.

SNP je na četrtkovih volitvah ohranila položaj tretje najmočnejše stranke v 650-članskem spodnjem domu britanskega parlamenta. A s 35 osvojenimi poslanskimi sedeži od skupno 59 na Škotskem je izgubila kar 21 sedežev, ki jih je imela leta 2015. Prepustiti jih bo morala večinoma konservativcem, pa tudi laburistom in liberalnim demokratom. Tudi Sturgeonova je danes priznala, da čeprav je stranka na Škotskem zmagala, "pa je dejstvo, da smo utrpeli tudi nekaj grenkih porazov".

Pred volitvami je Sturgeonova napovedovala, da bi morali na Škotskem izvesti drugi referendum o neodvisnosti, predvidoma konec leta 2018 ali v začetku 2019, ko bi bili bolj znani končni pogoji brexita.
Pred volitvami je Sturgeonova napovedovala, da bi morali na Škotskem izvesti drugi referendum o neodvisnosti, predvidoma konec leta 2018 ali v začetku 2019, ko bi bili bolj znani končni pogoji brexita. FOTO: AP

Poznavalci: Mladi odločilno vplivali na izid volitev v Veliki Britaniji

Na izid četrtkovih parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji, na katerih so konservativci izgubili večino v poslanski zbornici, je odločilno vplivala visoka volilna udeležba mladih, ki za Otok sicer ni običajna, ocenjujejo poznavalci.

Mladi Britanci se sicer ne udeležujejo pogosto volitev. Na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2015 je glasovalo 45 odstotkov Britancev, starih med 18 in 34 let ter 84 odstotkov starejših od 55 let. Na lanskem referendumu o članstvu v EU naj bi ravno zaradi neudeležbe mladih s tesno večino zmagali zagovorniki brexita.

Mladi so se za odhod na volišča odločili predvsem zaradi energične kampanje vodje laburistov Jeremyja Corbyna ter nezadovoljstva zaradi negotovosti v zvezi z izstopom iz Evropske unije.

Glede na vzporedne volitve, ki jih je objavila britanska revija NME in na katerih je sodelovalo 1354 ljudi, je v četrtek volilo 56 odstotkov volivcev, mlajših od 35 let. Večina med njimi, 60 odstotkov, jih je podprla laburiste. 36 odstotkov jih je glasovalo prvič v življenju. Polovica jih je kot glavni razlog za udeležbo na volitvah navedla brexit.

Britanski analitiki ocenjujejo, da je visoki udeležbi mladih botrovalo dejstvo, da se je Corbyn uspešno predstavil kot alternativa običajni politiki. Med drugim sta mlade prepričala njegov idealizem in karizma, modro pojavljanje v družbenih medijih ter vrsta mladih zvezdnikov med podporniki laburistov, kot sta pevka Lily Allen in komik Ricky Gervais.

"Jeremy Corbyn je všeč generaciji mladih, ki se jim zdi, da nikoli niso spoznali spodobnega in poštenega politika," je v časniku Guardian zapisala Rhiannon Lucy Cosslett.

Večina mladih, kar 60 odstotkov, je podprla laburiste.
Večina mladih, kar 60 odstotkov, je podprla laburiste. FOTO: AP

V EU po britanskih volitvah za pogajanja o brexitu čakajo na potezo Londona

Po pirovi zmagi britanskih konservativcev na predčasnih parlamentarnih volitvah so odzivi najvišjih predstavnikov Evropske unije osredotočeni na pogajanja o izstopu Velike Britanije. Odzvali so se predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in glavni pogajalec za brexit Michel Barnier.

Tusk je najprej po Twitterju znova pozval, da se je treba izogniti scenariju brez dogovora, in prav tako znova opozoril, da časa nikakor ni na pretek. "Ne vemo, kdaj se bodo pogovori o brexitu začeli. Vemo pa, kdaj se morajo končati," je izpostavil.

Članice EU so 22. maja uradno potrdile pogajalska izhodišča za brexit. Barnier je maja izrazil pričakovanje, da se bo prvi krog pogajanj začel v tednu od 19. do 25. junija. Na vprašanje, ali pričakujejo zamude, v tiskovni službi komisiji danes niso dali jasnega odgovora.

Na pomanjkanje časa je nato opozoril tudi v čestitki Theresi May za ponovno imenovanje za britansko premierko. Ob tem je izpostavil "skupno odgovornost in nujno nalogo" za izvedbo pogajanj "v najboljšem možnem duhu" ter za zagotovitev najmanj motečega izida za državljane, podjetja in države po marcu 2019.

50. člen, ki opredeljuje izstop članice iz EU, sicer dopušča možnost podaljšanja dveletnega roka za sklenitev ločitvenega dogovora, a v Bruslju o tem ne želijo govoriti. "Ne bomo ugibali o tem, kaj bi se lahko zgodilo," so to možnost danes komentirali v tiskovni službi Evropske komisije.

Barnier je danes zgolj ponovil svoja dobro znana stališča: "Pogajanja o brexitu bi se morala začeti, ko bo pripravljena Velika Britanija. Časovni načrt in stališča EU so jasna. Prizadevajmo si, da dosežemo dogovor."

Podobno je dejal tudi Juncker, ki je trenutno v Pragi. "Sedaj so na potezi Britanci," je dejal za časnik Süddeutche Zeitung. Dodal je sicer, da bi lahko to trajalo nekaj časa. "Prah v Veliki Britaniji se mora najprej poleči. EU lahko začne takoj s pogajanji. Že več mesecev smo pripravljeni. Začnemo lahko že jutri zjutraj," je še dejal predsednik Evropske komisije.

'Prihodnji tedni bodo za VB precej težji, kot smo pričakovali'

Evropski komisar za proračun Günther Oettinger je ocenil, da bi zapleti na Otoku lahko porušili časovnico za brexit, francoski premier Edouard Philippe pa je menil, da izid ne spreminja odločitve Britancev za brexit. Izid volitev, po katerem konservativci ne bodo več imeli večine v parlamentu, pa je francoski premier označil za presenečenje.

"V prihodnjih urah se bo pokazalo, ali se bodo pogajanja o brexitu lahko sploh začela," je za radio Deutschlandfunk dejal Oettinger. "Brez vlade ne bo pogajanj," je dodal. Sprva je bilo predvideno, da se bodo pogajanja med EU in Veliko Britanijo o brexitu začela 19. junija.

Oettinger je še dejal, da tokratne volitve niso bile volitve o brexitu, temveč je šlo v prvi vrsti za socialno pravičnost in varnost.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je ocenil, da so izidi volitev tudi odraz nezadovoljstva nad vztrajanjem Mayeve pri čistem oz. "trdem" brexitu in da bi morala o tej strategiji ponovno razmisliti. "Sporočilo volitev je – imej poštene pogovore z EU in razmisli še enkrat, ali je res dobro za Veliko Britanijo, da zapusti EU na tak način," je dejal Gabriel. Hkrati je izrazil upanje, da bo nova vlada oblikovana hitro in da se bodo lahko začela tudi resna pogajanja o brexitu.

"Kar zadeva EU, smo pripravljeni na začetek pogajanj," je dejal evropski komisar za gospodarstvo Pierre Moscovici, ki je še ocenil, da se britanski premierki Theresi May na volitvah ni izšlo po načrtih.

"Videli bomo še, kakšne posledice bo izid volitev imel za pogajanja o brexitu," je izpostavila švedska zunanja ministrica Margot Wallström. Podobno je menil tudi nizozemski premier Mark Rutte, ki je dejal, da je treba počakati. Wallströmova je še izpostavila, da mora ločitev Velike Britanije od EU potekati gladko.

Norveški zunanji minister Borge Brende, čigar država je dvakrat zavrnila članstvo v EU, je izrazil bojazen, da je izid volitev le vrh ledene gore, povezan z izstopom Velike Britanije iz EU. "Prihodnji tedni bodo za Veliko Britanijo težki, precej težji, kot smo pričakovali," je dodal.

Kanclerski kandidat nemških socialdemokratov Martin Schulz se je že pred končnimi izidi po telefonu pogovarjal z vodjo laburistov Jeremyjem Corbynom in se z njim dogovoril za srečanje.

"Pravi zmagovalec je Jeremy Corbyn," pa je izpostavil češki premier Bohuslav Sobotka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
10. 06. 2017 12.55
+3
A mislite je možno, da razpadejo še ZDA????
nikhrast
10. 06. 2017 13.20
Pa saj imajo zvezne države že vse sorte svojih zakonov, svoje pravice..., isto v Kanadi, saj ponekod še večje količine alkohola ne smeš nesti čez mejo.
Kollerik
10. 06. 2017 12.14
+3
....konservativna neoliberal fašistka, ki veselo tolče po sociali spodnjih slojev in uničuje državno blaginjo na veliko... si je omislila omejevanje svoboščin v imenu "boja proti terorizmu". Kako ona razume ta "boj", se je jesno po njenih prejšnjih ukrepih, ko je kot notranja ministrica odpustila kar preko 20.000 policistov in tako s sekanjem stroškov storila vse in še več za svoje bogate gospodarje, ter naročnike. Kar nekaj teroristov iz zadnjih napadov na Britanijo je poreklom iz Saudijske Arabije... toda ta dama je v smislu "boja" proti terorizmu... preprečila sodelovanje z Riadom v tej smeri. Tja se namreč proda vse preveč angleškega orožja in le zakaj bi si kvarili dobre, mastne posle z nekimi malenkostmi.....
BUONcaffee
09. 06. 2017 22.52
+4
Gospa Theresa si je naredila škodo in njeni stranki. Sedaj vam je jasno zakaj se raje odločajo za moške kot ženske v politiki. Tudi Merklova z njeno begunsko politiko je zamajala EU.
nikhrast
10. 06. 2017 13.27
VB je bila že tako polna migrantov, malo na sprehod po velemestih po zahodu, kot Manchester, Berlin, Zurich..., poglej Salzburg, za voglom Mozartove bajte so že zdavnaj prodajali bosna-burgers.
BUONcaffee
09. 06. 2017 22.45
Napoleon bi nazdravil propad Kraljevine. Kje so tisti časi??????
Aijn Prenn
09. 06. 2017 21.03
+7
Po pravici povedano me kar malo prizadene, da se UK obnaša zelo podobno kot jugoslavija po smrti Tita. Prerivanje brez pravega cilja, bolj ko je politik nesposoben in zloben, višji položaj doseže. Skratka pot propada.
trumpet2018
09. 06. 2017 21.36
-2
če se levake porine ob stran, tako kot je to napravila Theresa, ni nobene škode, oz. s tem so pridobili vsi. a bi rad še eno Švedsko ali kaj ?
MASTERSS
09. 06. 2017 22.16
+6
štrumpet da je tito živ nebi mel enga begunca,sploh vojne nebi blo...
trumpet2018
09. 06. 2017 20.29
-10
včeraj nova zmaga Trumpa, nabrcal je riti globalistom in demokratom, Comey totalna katastrofa, 24 ur seveda tega noče priznati, zato danes niti besede na to temo, nič hudega, imamo internet. Comeya ni bilo treba uničiti, ker je pokopal samega sebe, danes tudi komunist Corbyn potegnil takratko, levaki pa v jok, ma nič, treba bo odpreti novo steklenico šampanjca :) kaj je že rekel Trump : tako bomo zmagovali, da bo že postalo dolgočasno :)
Brakedirt
09. 06. 2017 20.56
+6
narod je ze posteno navelican vasega zmagovanja.
trumpet2018
09. 06. 2017 21.34
-4
kateri narod? Trump ima 43 procentno podporo po neodvisnih rasmunsenovih anketah, zdaj pa poglej koliko ljudi pri nas podpira Cerarjevo politiko, pa boš videl da je razlika ogromna. če smo se koga res naveličali, je to naš cerar, Trumpu gre odlično
kolbek460
09. 06. 2017 21.59
+2
Brakedirt
09. 06. 2017 22.08
-2
cerarjevo vlado se vedno podpira vec ljudi kot je vaso, ste rekorderji v nesposobnosti.
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 22.15
+1
trumpet2018
10. 06. 2017 08.39
+1
heba vas cerar vsak dan in to do konca, jaz ga nisem volil, nesposobneža
puspan
09. 06. 2017 20.08
+3
Tako prisiljenega nasmeha v življenju še nisem videl.
trumpet2018
09. 06. 2017 20.38
-3
tisti ki se zadnji smeje, se najslajše smeje. in to je princesa Theresa May :) Kraljica dobro ve, kam bi jih popeljal komunist Corbyn - na pot brez povratka, ena Švedska je bila dovolj, ne rabimo dveh propadlih držav v objemu islama
Kollerik
09. 06. 2017 19.18
+8
izdajalci Evrope in ameriški hlapci
nikhrast
09. 06. 2017 21.13
-3
Kdo, konservativci, Theresa May, britanski volivci...?
AlternativeFacts
09. 06. 2017 17.58
-2
Zanimivo, da so se konzervativci, da bi obdržali oblast, pripravljeni se povezati s stranko DUP ,katero so ustanovili bivši teroristi Ulster Resistance (UR)...Toliko o načelih konzervativcev.....Več pa si lahko preberete na "Open Democracy" v članku "So, who are the DUP?".....Pa srečno Velika Britanija, T(rex) May je pač katastrofa,...kot Thatcher, samo v bolj delikatno nevarnem času....
flojdi
09. 06. 2017 18.00
+0
flojdi
09. 06. 2017 18.00
+1
trumpet2018
09. 06. 2017 20.32
-1
saj vem da trpiš, saj bo bolje :) ćez 4 leta :)
Brakedirt
09. 06. 2017 20.53
+0
BUONcaffee
09. 06. 2017 17.14
+3
Po Jugoslaviji sedaj sledi Kraljevina da razpade, katera bo razpadla kot nečlanica EU, na istem kot Jugoslavija. Kaj pa vojne? Kraljevino pretresa terorizem. Možna državljanska vojna, če bo Theresa preveč pametna.
nikhrast
09. 06. 2017 17.52
+2
Kaj bo razpadla, saj imajo že vsi svojo ekipo v FIFA, Ulster in Sctoland imata še svoj parlament..., potem je Commonwealth, pa angleščina kot lingua franca...
flojdi
09. 06. 2017 17.14
+6
.oUpišuko.. Čisti Brexit. a pol obstaja tudi Umazani...al kak
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 16.33
+0
Potem pa naj nekdo pove da Angleška kraljica nima nobene ga vpliva. A podeljuje mandat premierju Velike Britanije, istočasno pa imenuje guvernerje velikega števila držav (recimo takih na karibskem otočju (davčne oaze) itd). Ona ne samo da vlada Veliki Britaniji, preko raznih tajnih lož (in davčnih oaz) vlada polovici sveta.
AntiNATO
09. 06. 2017 16.36
+1
hehe kraljica pa vpliv ja, ze dolgo ne vec:) tistih, ki imajo vpliv ve ofce sploh ne poznate.
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 16.37
-5
seveda. Rothschildi a ne? Si ti brihten. Stari imperialisti vam vladajo ves čas. Še Tita vam je njena mati nastavila. Še socializem in komunizem so si izmislili v njeni familiji. Rothschildi se samo globoko klanjajo ko jih ta stara pokliče. Da jim ne ukine onih 500 milijard ki jih skrivajo v njenih bankah na Karibih.. Si ti videl kako je Tito pritekel kot poslušni kužek ko ga je ta stara poklicala?
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 16.55
-5
Ni ona podarila Titu Rollsa kar tako ampak za zasluge ker ji je zvesto služil..... mislim .... na generala Lebedeva. Balkanske levake ona vleče za nos z levo roko od pamtiveka. Njihovega balkanskega Kralja albanca je skinila ker je bil preveč pravoslavno usmerjen. Ravno tako iz istega razloga je njena familija skinila Romanove, Hitlerja pa zato ker je hotel rešit Nemčijo in Evropo izpod Britanskega škornja. A je kdaj kdo slišal izpostavljene Marxiste (marxistične žide) da bi rekli kako slabo čez Angleško kraljico?!?
trumpet2018
09. 06. 2017 16.59
-5
tega glede Rollsa pa nisem vedel, zanimivo
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 17.00
-5
Ja podarila mu je blindirnega ker se je bala da bi se privrženci pravega Tita (ki so ga ubili v Moskvi) maščevali in nad baronom generalom Lebedevim izvedli atentat. Baron Lebedev je bil vojaško izurjen v Veliki Britaniji. Da bi to preprečila je tudi Karadjordjeta spravila ob zlato ki ga je tovoril na vojaški ladji. So mu vse zaplenili. Tako je ostal brez sredstev za ukrepanje.
nebi
09. 06. 2017 17.39
+0
Kraljica je uradno še zmeraj lastnica 1/6 kopnega... Čeprav vsi vemo, da je njena moč (kar se tiče lastnine) zanemarljiva.
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 17.42
-4
Eno je formalna moč, drugo pa neformalna. Na teh območjih praktično ni politika ki bi se ji drznil nasprotovat. Še Trump je do nje spoštljiv.
nikhrast
09. 06. 2017 17.46
-2
Saj ste bolani, kraljica sama nič ne odloča, dela kar ji bo predlagala premierka. Pa saj VB nima ustave, vse je tradicija, pa že tisočletna. Saj ne moreš verjeti kakšne klamfate.
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 17.49
-8
Aha. Torej je premierko imenovala ker ji je tako predlagala premierka? In ni imela druge izbire? Samo naiven lahko verjame da je angleška kraljica brez moči. Ona imenuje premierko ali guvernerja po svoji vesti. Seveda na način da poizkuša upoštevat voljo ljudstva. Ta politik ki se njej zameri ne bo ne premier ne guverner. Poglej si ti popularnostne rejtinge kraljice v VB. To se vsak politik skrije. Torej?! Niso oni od včeraj da bi ne znali vladat.
EnverHoxha
09. 06. 2017 18.29
+6
MASTERSS
09. 06. 2017 18.45
+6
gaius hahahahhaha ker to pokaš hahaha tito je biu za njih car,zato so ga nonstop rušil in eden redkih ki se je znal zment za dobrobit države... za razliko od desničarjev ki se takoj upognejo in nastavijo prvemu tujcu ki pride mimo ....to da je dobil rollsa je samo pokazatelj spoštovanja do tita....danes dobite prst v zadnico,če nisi opazil....samo eden in edini je biu tito ,pokaž mal spoštovanja čoveku ki ti je briboril čas ko smo bli resnično svobodni....
MASTERSS
09. 06. 2017 19.00
+1
nikhrast
09. 06. 2017 21.12
-1
Gaius, kraljica še pipsniti ne sme o politiki. Vsak torek jo obišče premier ali premierka da ji samo razloži kaj se dogaja. Logično pa da bo May dobila mandat, saj je dobila največ sedežev, če to ne bo šlo pa mandat nekomu drugemu ali pa nove volitve. Nekaj pa moreš dati na tradicijo, to je Anglija.
nikhrast
10. 06. 2017 13.30
Slovenci z nobeno tradicijo bodo zdaj učili Angleže z tisočletno tradicijo demokracije.
Mich Diam
09. 06. 2017 16.05
+2
a dajva, kot je dejala naša Alenka!
kaslc 1
09. 06. 2017 16.02
+0
haaa,ZACNIMO Z DELOM haaaaaaaaaaaaaaaa!aaaaaaa
M_teorija
09. 06. 2017 15.25
+4
Dobr jih je Kučan, stric iz ozadja!?
krtofl
09. 06. 2017 15.32
+5
Kučan pavi da čaj pomirja pa ne verjamejo...
CyberWorm90
09. 06. 2017 15.12
+6
čakamo twit od janšota da je bla wčas tereza udbašica : )))))
CyberWorm90
09. 06. 2017 15.17
+3
je grims ugotowil prek drona w makedoniji da je bla tajna agentka udbe : )))
TOX6
09. 06. 2017 15.10
-3
V angliji imajo kraljico v slo murgelskega harlekina, obema je skupno da postavljajo osebne interese in kapital pred demokratično večino?????
krtofl
09. 06. 2017 15.30
+7
aja....kaj pa čebelarja lujza interes ....pa janezov interes....enemu vračanje cerkvi drugemu orožje...
AntiNATO
09. 06. 2017 16.59
+2
BUONcaffee
09. 06. 2017 14.57
+2
Če razpade kraljevina razpade tudi njena mogočna vojska. Ali bo od kraljevine ostala le zgodovina o mogočni državi. Kraljevina se lahko pridruži v zgodovinske knjige mogočnim narodom in civilizacijam katere do dosegle velik vzpon in bridek propad. Osebno vidim proces propadanja kraljevine od konca druge svetovne vojne, ko je začela izgubljati svoje kolonije pa počasi ugašala vse do danes.
nikhrast
09. 06. 2017 17.50
+1
Pa saj ima še vedno vpliv, Commonwealth, pa angleščina je še vedno lingua franca.
BUONcaffee
09. 06. 2017 14.47
+2
Razumeti moramo, da iztop Kraljevine iz EU in razpad kateremu bo sledil gre na roko predvsem Nemčiji in Franciji ter EU kot celoti.
BUONcaffee
09. 06. 2017 14.32
-1
Kraljevina je naredila usodno napako zaradi brexita. Sedaj še Theresa May slabša položaj svoji stranki pri pogajanjih z EU glede ugodnega iztopa iz EU na katero se je pripravljala. Izkupiček pogajanj zna biti slabši kot bi lahko bil. Nastradali pa bodo otočani. Kaj prinaša vse skupaj????? Samo zmedo, medtem ko Kraljevina razpada teroristi imajo svoje aktivnosti znotraj srca Kraljevine katera gre po poti Sovjetske Zveze brez podpore združenih držav Amerike, ker je kot pika na i vodilni Trump, kateri pa zavezništvo vidi kot posel in nič drugega.
kolbek460
09. 06. 2017 14.47
+5
Šli bodo ropat z velikim zaveznikom po svetu ,kot stalno v zgodovini , malo za spomin ,lrak,Libija ,Tunizija ,Sirija ,Katar ,,,
BUONcaffee
09. 06. 2017 14.56
-3
kolbek@ Dejstvo, da razpadajočo kraljevino čaka tudi pogajanje znotraj nje pri razdelitvi lastnega premoženja in ne samo z EU. Kako bodo razdelili denar, vojsko in vse kar ji bo treba razdelit. Ali bo vojska sposobna za misije medtem ko bo sama razpadala???