Tujina

FOTO: Theresa May brez preboja o brexitu, Irska razočarana glede dogovora o meji na irskem otoku

Bruselj, 04. 12. 2017 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V pogajanjih o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih v sklopu procesa za izstop Velike Britanije iz EU še ni bilo mogoče doseči preboja. Theresa May in Jean-Claude Juncker verjameta, da bo zadosten napredek mogoče doseči do decembrskega vrha EU. Pritisk na Mayevo je ogromen, Irska pa je razočarana, ker si je Velika Britanija premislila glede dogovora o brexitu.

Britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v pogajanjih o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih še nista dosegla preboja. Ločitvena vprašanja so pravice državljanov, finančna poravnava, glede katere naj bi se bili minuli teden zgodili določeni premiki, in meja na irskem otoku.

EU je Britaniji začetek decembra postavila kot rok, v katerem mora zagotoviti konkretne zaveze glede omenjenih treh vprašanj, če želi, da voditelji sredi meseca ocenijo, da je dosežen zadosten napredek za prehod v pogajanja o prihodnjih odnosih.

Stališča so zbližana, dogovora še ni, Donalda Tuska pa napredek navdušuje

Stališča smo precej zbližali, a popolnega dogovora še ni, potrebna so nadaljnja posvetovanja, pogajanja in pogovori, je povedal Juncker po srečanju z Mayevo. Pogovore je opisal kot iskrene in konstruktivne, britansko premierko pa kot trdo pogajalko.

To ni poraz, je začetek zadnjega kroga pogovorov, je poudaril predsednik komisije, ki še vedno verjame, da bo zadosten napredek mogoče doseči do vrha EU, ki bo sredi decembra.

Tudi Mayeva verjame, da je mogoč pozitiven razplet. Nekaj vprašanj je še, glede katerih se stališča razhajajo, pogovor je bil konstruktiven, obe strani delata trdo in v dobri veri, je še povedala britanska premierka.

Mayeva in Juncker sta skupaj podala izjavi za medije, na novinarska vprašanja pa nista odgovarjala. Mayeva je takoj zatem odšla na srečanje s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki je pred tem po Twitterju ocenil, da je dogovor blizu.

"Povej mi, zakaj imam rad ponedeljke! Telefonski pogovor z irskim premierjem Leom Varadkarjem o napredku glede irskega vprašanja v brexitu. Približujemo se zadostnemu napredku na decembrskem vrhu EU," je tvitnil Tusk z referenco na hit skupine Boomtown Rats iz leta 1979.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tusk je to sporočilo posredoval med kosilom Mayeve z Junckerjem in pred svojim srečanjem z britansko premierko.

Meja na irskem otoku je trd oreh, Velika Britanija si je premislila

Irski premier Leo Varadkar je danes v Dublinu dejal, da je "presenečen in razočaran", ker si je London premislil glede dogovora o meji na irskem otoku po brexitu. Po navedbah irskih virov so se dogovorili, da bo Severna Irska po brexitu ostala zakonodajno usklajena z EU, a britanska premierka Theresa May je kasneje sporočila, da še ni preboja.

"Presenečen in razočaran sem, ker britanska vlada očitno ni uspela izpeljati tistega, za kar smo se prej danes dogovorili," je poudaril irski premier na novinarski konferenci. Po njegovem mnenju so za to, da je London stopil korak nazaj, krivi ulstrski unionisti (DUP), zavezniki britanske premierke Therese May.

Poudaril je, da imajo ulstrski unionisti pomembno vlogo, da pa niso edina stranka na Severnem Irskem. Dodal je, da si prizadeva za blaginjo svojih ljudi in da se ne želi z nikomer prepirati niti nima skritih namenov. Po njegovem mnenju se sicer Mayeva pogaja v dobri veri.

Velika Britanija naj bi v pogajanjih po brexitu namreč privolila v to, da bi na Severnem Irskem tudi po izstopu Združenega kraljestva iz EU - tudi iz notranjega trga in carinske unije - ohranili sedanjo zakonodajo s področja notranjega trga in carinske unije. S tem se zakonodaja na Severnem Irskem ne bi razlikovala od tiste, ki velja na sosednjem Irskem oz. v EU, na irskem otoku pa bi se izognili nadzoru na meji. S tem bi zagotovili spoštovanje velikonočnega sporazuma iz leta 1998, ki je Severni Irski prinesel mir po več desetletjih nasilja.

Poslanci iz vrst unionistov, škotska premierka Nicola Sturgeon, valižanski premier Carwin Jones in londonski župan Sadiq Khan pa so že napovedovali, da bodo glasovali proti kakršnemu koli dogovoru, ki bo Severni Irski dal poseben status v odnosih z EU.

Kasneje sta Mayeva in Juncker v Bruslju sporočila, da v pogajanjih o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih v sklopu procesa za izstop Velike Britanije iz EU danes še ni bilo mogoče doseči preboja. A verjameta, da bo zadosten napredek mogoče doseči do decembrskega vrha EU.

V tiskovni službi britanske vlade so sicer že pred obiskom poudarili, da se je treba pogovarjati še o veliko stvareh in da bo današnji dan pomembna postaja na poti do ključnega decembrskega vrha EU.

Poleg vprašanja meje na irskem otoku, ki je na koncu najtrši oreh, sta med prednostnimi ločitvenimi vprašanji še finančna poravnava, glede katere naj bi se bili minuli teden zgodili določeni premiki, in pravice državljanov.

Pritisk na Mayevo je ogromen, tako iz njene vlade in stranke v povezavi s finančnimi vprašanji, kot iz severnoirske stranke DUP, ki preti z umikom podpore njeni manjšinski vladi, če bo pristala na dogovor glede irskega vprašanja, ki jim ne bi bil pogodu.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gobo
05. 12. 2017 08.09
+2
mislim da se bliža čas tudi za sloexclud
BUONcaffee
04. 12. 2017 21.45
+4
Vsaj Irska in Škotska se bosta lahko osamosvojili če je kraljevina zunaj EU.
vladaricaumov
04. 12. 2017 19.50
+7
Angleži so itak hinavci prve klase. Vedno zabijejo nož u hrbet.
BUONcaffee
04. 12. 2017 21.43
+1
powerend
04. 12. 2017 19.30
+5
▶LondonCity◀ paradržava in eden izmed globalnih finančnih centrov moči, NE PLAČUJE DAVKA NA FINANČNE TRANSAKCIJE!
Explainator
04. 12. 2017 19.26
+2
torej britanija bi bila zunaj a vseeno notri?
mackon08
04. 12. 2017 19.46
+5
Ja tako nekako, ugodnostri bi zadržali, obvetnosti pa ne bi imeli. Ne bo šlo.