Tujina

Težave zaradi biometričnih zahtev

New York, 07. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA skrbi, da se bo zaradi zahtev po uvedbi potnih listov z biometričnimi podatki zmanjšal obisk države.

Niti ZDA ne bodo pravočasno izpeljali zahtevani ukrepov - bodo kljub temu drugim spet vsiljevali svoj red? (Foto: Reuters)
Niti ZDA ne bodo pravočasno izpeljali zahtevani ukrepov - bodo kljub temu drugim spet vsiljevali svoj red? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Če kongres ne bo podaljšal roka, se bo State Department soočil z med 5,5 do 8 milijona dodatnih prošenj za izdajo vize, Amerika pa s padcem obiska tujih poslovnežev, znanstvenikov in turistov.

Ameriški State Department se sooča s precejšnjimi težavami pri izpolnjevanju določil zakona o mejni varnosti, ki nalaga kopico dodatnih varnostnih obveznosti in ki od držav članic programa "visa waiver" zahteva, da začnejo izdajati potne liste z biometričnimi podatki, ali pa bodo morali njihovi državljani od 24. oktobra letos ponovno zaprositi za izdajo vizuma pred obiskom ZDA.

Pomočnica državnega sekretarja ZDA za konzularne zadeve Maura Harty je v četrtek na zaslišanju pred odborom za vladne reforme predstavniškega doma ameriškega kongresa opozorila, da verjetno nobena od 27 držav članic programa visa waiver do roka ne bo začela izdajati novih potnih listov.

Zakon zahteva tudi od State Departmenta, da do 24. oktobra začne izdajati nove biometrične potne liste za ameriške državljane, vendar pa je Hartyjeva lahko zagotovila le, da naj bi do 24. oktobra izdelali šele prvi takšen potni list, redna proizvodnja pa naj bi se začela šele konec leta 2005. Tega ni dejala naravnost, vendar pa je iz njenega pričanja razvidno, da je zakonski rok nerealen in neuresničljiv.

Za zdaj pa še sploh ni delujočega čipa, za katerega bi veljalo, da bo deloval najmanj 10 let, kot je veljavnost potnega lista. Države imajo na voljo le nekaj mesecev za nalogo, ki ponavadi traja več let.

Potni list naj bi imel poseben računalniško berljiv čip s temi značilnostmi obraza, vendar pa je izpolnitev roka nemogoča, ker ni enotnih standardov glede tega, kdo bo delal te čipe, kdo bo delal stroje za branje teh čipov in kdo bo poskrbel, da bodo berljivi po vsem svetu.

ZDA zahtevajo začetek izdajanja novih potnih listov do letošnjega oktobra

Stari potni listi držav članic programa visa waiver bodo sicer veljali do izteka, vendar pa bodo državljani potrebovali vizo za vstop v ZDA, če njihove vlade do roka ne bodo začele izdajati novih biometričnih potnih listov.

V programu visa waiver, po katerem lahko državljani za 90 dni obiščejo ZDA brez vize, so naslednje države: Andora, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brunej, Danska, Finska, Francija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Nemčija, Portugalska, San Marino, Singapur, Slovenija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija. Med njimi so velike in pomembne države, pri katerih si ZDA ne želijo novih težav v odnosih, še manj pa izgube prihodkov od turizma. Tega se State Department zaveda, čeprav je Hartyjeva zatrdila, da se pogovarjajo z vsako državo posebej in pritiskajo, da se rok izpolni.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja