Tujina

Težave v Beli hiši: Trump odpustil šefa kabineta Priebusa in nastavil generala Kellyja

Washington, 29. 07. 2017 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Administracija v Beli hiši ima vedno več težav. Predsednik Donald Trump je odpustil svojega šefa kabineta Reinca Priebusa in na njegov položaj nastavil dosedanjega ministra za domovinsko varnost upokojenega generala Johna Kellyja, ki bi naj vnesel nekaj več reda v eno najbolj kaotičnih Belih hiš ameriške zgodovine.

Ameriški predsednik Donald Trump se je v petek preko Twitterja znebil svojega šefa kabineta Reinca Priebusa in na njegov položaj nastavil dosedanjega ministra za domovinsko varnost upokojenega generala Johna Kellyja, ki bi naj vnesel nekaj več reda v eno najbolj kaotičnih Belih hiš ameriške zgodovine.

Trump je najprej tvitnil, da z veseljem obvešča o imenovanju Kellyja na položaj šefa svojega kabineta, tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders pa je prenesla predsednikovo sporočilo, da gre za enega resničnih zvezdnikov vlade, ki je pomagal zapečatiti mejo in zmanjšati nezakonito priseljevanje v ZDA za 70 odstotkov.

"Cela administracija ga ima rada in z njim se ne more nihče primerjati," se glasi Trumpovo sporočilo, ki dodaja, da Kelly začne v ponedeljek zjutraj.

Trump se obenem zahvaljuje Priebusu za služenje. Skupaj naj bi veliko dosegla. "Priebus je bil zvest v svoji predanosti predsedniku. Predsednik se mu zahvaljuje za veliko služenje državi in pravi, da bo vedno ostal član Trumpove ekipe," je sporočila Sandersova.

Priebus pa je sporočil, da mu je bilo v čast služiti predsedniku in državi. Trumpu se je zahvalil za priložnost in zagotovil, da bo še naprej trden podpornik predsednikove agende in politik.

"Ne morem si zamisliti boljšega naslednika, kot je general John Kelly in mu želim božjega blagoslova ter veliko uspeha," je sporočil nekdanji šef republikanske stranke.

Sandersova v kratkem pogovoru z novinarji ni imela odgovora vprašanje ali je šlo za Trumpovo ali Priebusovo odločitev, vedela pa je, da dogodek ni posledica žalitev novega direktorja komunikacij Bele hiše Anthonyja Scaramuccija, ki je Priebusa napadel kot paranoika, ki nepooblaščeno spušča informacije v medije.

V Beli hiši ima administracija vedno več težav.
V Beli hiši ima administracija vedno več težav. FOTO: AP

Scaramuccijev prihod v Belo hišo je povzročil odstop tiskovnega predstavnika Bele hiše Seana Spicerja in takojšnje spore s Priebusom, ki je bil v Beli hiši kot neke vrste republikanski strankarski nadzornik, da predsednik ne bo prepogosto ubral svoja pota. Trump pa ga je - upravičeno ali ne - krivil za nered, zmešnjavo in uhajanje informacij v javnost, vendar je Priebus vztrajal.

Imel je izjemno težko nalogo, saj za razliko od predhodnikov pri drugih predsednikih ni imel pravega dostopa ali vpliva na Trumpove velikokrat impulzivne odločitve. Šefi kabinetov Bele hiše so bili prej tisti preko katerih se je prihajalo do predsednika in so vsaj večinoma ves čas vedeli kaj predsednik dela ali razmišlja. Bili so tudi šefi v pravem pomenu besede, saj so vsi zaposleni v Beli hiši odgovarjali najprej njim.

V Trumpovi Beli hiši pa je bil Priebus le eden od štirih centrov moči in najšibkejši. Eni gravitirajo okrog političnega stratega Steva Bannona, ki si ne pušča ukazovati razen Trumpu. Drugi so okrog Trumpove družine in prijateljev na čelu z zetom Jaredom Kushnerjem, tretji so strankarski nameščenci, ki so ubogali Priebusa, glavni center moči in tudi edini pa je ostal Trump.

Priebus je bil velikokrat tako kot vsa Amerika presenečen nad predsednikovimi potezami in se je potem z člani urada za komunikacije lovil, da te odločitve brani v javnosti. General Kelly je doslej užival veliko spoštovanje predsednika, ki upa, da mu bo uspelo vnesti več reda predvsem pa zaustaviti uhajanje informacij v javnost.

Donald Trump je policistom priporočil, naj ne bodo preveč nežni z osumljenci.
Donald Trump je policistom priporočil, naj ne bodo preveč nežni z osumljenci. FOTO: AP

Trump policistom priporočil, naj ne bodo preveč nežni z osumljenci

Donald Trump je v petek na newyorškem Long Islandu policistom priporočil, naj ne bodo preveč nežni z osumljenci. Nekaj ur po aplavzu policistov na Trumpovem govoru o ulični tolpi iz Latinske Amerike MS-13, pa je Združenje policijskih šefov ZDA sporočilo, da nepotrebno nasilje ni v skladu s pravili.

Trump skuša nasilje uličnih tolp, ki je v ZDA velik problem, izkoristiti, da bi pred javnostjo upravičil pospešen izgon nezakonitih priseljencev.

V govoru policistom na Long Islandu je policistom priporočil, naj ne bodo preveč nežni z osumljenci. "Ko porivate osumljence v avtomobil, jim ni treba dajati na glavo roke, da se ne bi udarili," je med drugim dejal. Dodal je, da ni treba, da so policisti prijazni.

Upravičevanje nasilja policistov je primerjal s tem, da v svojo vlado jemlje milijonarje. "Pravijo, da robati ljudje ne bi smeli opravljati policijskega dela. Tako kot nočejo, da imam bogataša na čelu finančnega ministrstva. A to je potrebno," je dejal Trump.

Združenje policijskih šefov ZDA je v odzivu na predsednikov govor sporočilo, da policijske agencije razvijajo postopke in intenzivno urijo zaposlene za previdno in objektivno razumno uporabo sile glede na položaj, s katerim se soočijo. "Policisti so izurjeni, da enako dostojanstveno in spoštljivo postopajo z vsemi posamezniki," so sporočili šefi, ki jim je bilo malce nerodno zaradi navdušenja policistov ob predsednikovem pozivu k nasilju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
30. 07. 2017 14.12
Čim generali prihajajo v Belo Hišo kaže na vojno. Po mojem v Severni Koreji.
dreko123
29. 07. 2017 22.03
+3
kam je pa članek o sankcijah proti rusiji izginil? 24ur?
nikhrast
30. 07. 2017 10.21
+2
BUONcaffee
30. 07. 2017 14.11
Moderator ga je zbrisal, ker ni bil v skladu z pravili.
LuckyBastardo
29. 07. 2017 21.47
+0
Težave so v politično usmerjenih tv hišah, ki jih financira nekdo ki misli da smo narod ovce in da dejansko gledamo samo 24ur. Trump ima težave ker nekdo nemote prebolet poraza
nikhrast
30. 07. 2017 10.20
Težave so v mentaliteti tistih ki niso ta pravi desničarji, fiskalno dogovorni, pa vseeno libertanci socialno, kot milionarji Buffet, Gates, Soros...
Infraping
29. 07. 2017 21.31
Ubili so me nekje točno 543-krat, a vedno sem vstal od mrtvih. Zdaj bom od mrtvih vstal spet, čaral, in še naprej verjel v Jezusa.
dannyer
29. 07. 2017 21.05
+0
namesto da bi povedali zakaj je trump to povedal policistom namreč losantos tolpa iz el salvadora je 2 dekleti napadla z orodjem in ju smrto pretepla. mediji pa demokrati branijo elsantos haloooooooooooo. pa škandal iz demokratske stranke pa nič res ste profesionalni medij
Dragon_13
29. 07. 2017 20.53
+2
Pa ste vi na 24ur prepričani, da moramo biti v Sloveniji obveščeni o vseh teh nepomembnih malenkostih?
Heretik1
29. 07. 2017 20.31
+5
Long live Kramp! Dlje ko boš vladal, idiiot, bolje bo za Evropo! Brez heca, ampak $ je že močno padel proti €!
frako
29. 07. 2017 20.40
+2
dokler te američani ne plačujejo je dobr da dolar pada kt skala kar je tramp na oblasti, problem je edin če prodajaš ameriki k oni plačujejo s dolarji ne kupujejo eurou pa te pol s evri plačajo, rok plačila pa vsaj 60 dni tko da to ko jim prodaš neki za 100 dolarjeu dobiš ti 100 dolarjeu sam je takrat ko ti dobiš denar je teh 100$ vrednih 95 takratnih dolarjeu.
frako
29. 07. 2017 20.26
+3
Glavno da je trumpi zaposlil novega ambasadorja za internacionalno versko svobodo Brownbacka, Guverner ki more praktično bežat s Kanzasa sam so mu bogati kolegi zrihtal šiht v trampovi vladi. Zakaj more bežat ja zafurou je celo državo Kanzasa s kaplja dol ekonomiko, rezal je vse dauke tako kot namerava trump in prčakval da bodo čarobne vile nafilale proračun, folku se je zmešal po treh letih ko tud šolstva ne more več financirat država in so ga praktično nagnal vn.
Skalinada
29. 07. 2017 20.13
Preseneča me ta olikan odhod s položaja in dobre želje nasledniku. Pri nas pa večna prisesanost na pložaje, cele golide gnojnice ob odhajanju, tožbe in vseh vrst druge nečednosti.
sonofabitch
29. 07. 2017 19.32
+1
Zanimiv prispevek na 24ur, Trump v orginalnem govoru, govori kako je treba zatret okrutno tolpo MS-13, ki se je razširila čez vse meje, preprodaja droge, pobija ljudi v parkih za zabavo na najbolj ukruntne načine, 24ur pa govor obrne kot, da govori o priseljencih in daje policiji kako naj bo stroga do njih, če prav se njegov govor na naša na to zloglasno tolpo, zelo zahrbtno poročanje očitno vam medijem nič ni sveto, pri tem Trumpu se pa spuščate zmeraj znova in znova na nižje dno.
iGURT
29. 07. 2017 17.52
+1
Katero nič krivo državo bodo spet napadli ?
kameltrajbar
29. 07. 2017 17.09
+3
še malo pa bo trumpič odpustil sebe,,,,;))))....
Marjanca Haškova
29. 07. 2017 14.09
+3
To je modro uredil, mislim g. Trump. Bo imel takoj generala pri roki, ki bo vpoklical vojsko za kuhanje pasulja na pikniku, ne pa tako kot pri nas, da morajo biti posredniki gasilci!
113113
29. 07. 2017 13.16
+4
Ta kramp nam dela škodo pravim Slovencem. Zapomnite si to. Naj se briga za svojo celino, ostali bomo pa že nekako splavali.
korintos23
29. 07. 2017 13.39
+4
kak je je, se moramo bolj Angele in Vladimirja držati!
korintos23
29. 07. 2017 13.06
+2
Mamila bodo Amere itak v par letih v red spravile, tam ne bo treba vojne, se fajn redčijo.
korintos23
29. 07. 2017 13.05
+3
Po Trumpovem naročilu ne rabijo biti policisti z osumljenci nežni! To je demokracija, osumljenca treba zmlatiti.
korintos23
29. 07. 2017 13.00
+2
Trump je tudi vabljen na obletnico Oluje v Knin? Naši so.
BildiTheEmperor
29. 07. 2017 12.50
-1
Težave v Ameriški olimpijski reprezentanci. Dva dosedanja reprezentanta so nadomestili z novimi reprezentanti. Podobno se je zgodilo s košarkaško in hokejsko reprezentanco Amerike. Albanska reprezentanca teh težav nima.
korintos23
29. 07. 2017 12.59
+0
Tudi pri nas ima eden hude težave, šotor mu zateka, krapi v jezeru salte delajo, belega ostriža, katerega najraje papca je pa zmanjkalo! Prleki mu pravimo prdež.
maske-so-padle
29. 07. 2017 12.36
-1
Človek pač zamenja tistega, ki ni dovolj sposoben. In to takoj, ne pa kot pri nas, kjer je potrebno 3x interpelirati nesposobno ministrico za zdravje s katero še v poziciji niso zadovoljni. Ali pa npr. ministrico za okolje, ki je brez problema "preživela" 3-4 okoljske katastrofe v parih mesecih. Ali pa minister za promet, ki na začetku mandata trdi, da 2.tir ni potreben in ga ne bo, danes bo je eden bolj zagretih zagovornikov predragega projekta. In še in še bi lahko naštevali. Sprijaznite se že enkrat, da je zmagal na volitvah in da bo tam vsaj do konca mandata.
dannyer
29. 07. 2017 12.39
+0
dannyer
29. 07. 2017 12.40
+1
je pa res da so te okoljske katastrofe po mojem podtakjen požar kakih skrajnih eko t ali skupina ljudi ,ki jih noče bolj ali manj so ti požari sumljivi
korintos23
29. 07. 2017 12.55
+1
Če vili pravi da tir ni potreben, potem ni, mu je šef tako naročil! Vrag pa naj ugotovi kako se je ta nesnaga vžaga, samo od sebe nič ne zagori, celo gozd of Omiša do Splita ne!
CestniKolesar370Wattov
29. 07. 2017 12.19
+7
Najbolj zanimivo mi je dejstvo, da je CNN po volitvah zgolj 2 dni pozitivno pisal o Trumpu in to takrat, ko je Trump naredil napako - bombandiral Sirijo. Ko je Trump ukinil program v katerem ZDA oborožuje "zmerne upornike" v Siriji, je CNN spet namigoval, da je to plan Kremlina. CNN močno piše o Kim Jong Unu in dela paniko kako lahko Severna Koreja s svojimi raketami doseže že Chicago. Če ti to ne pove ničesar, potem rabiš možgane.
dannyer
29. 07. 2017 12.43
+0
ja res je da je KJU malce se vemo kaj ima pa prave zahteve kot so priznanje in nehanje ameriškega izivanja saj oni pred njimi skoz vadijo napad nad njimi. težko je rečit da je amerika angelček celo južna koreja jih poskuša umeriti. poglejmo si vsaka država ki je imela nekaj za kaj bi se lahko ubranila napad zahodov so takoj ko so svojega aduta dali bili napadeni. libija iraki sirija