Tujina

Tesnoba in depresija med študenti

London, 30. 09. 2011 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski psihiatri opozarjajo, da so sedanje generacije študentov pod hudimi pritiski. Kako plačati šolnino, ki je vsak semester višja? Morajo delati, da bi se šolali. Morajo imeti dobre ocene, da bi dobili dobro službo ...

Britanski psihiatri opozarjajo, da pri sedanji generaciji študentov obstaja večja možnost razvoja psihičnih motenj kot pa pri njihovih predhodnikih. Soočajo se s tesnobo in depresijami, opozarjajo psihiatri, ki pa imajo tudi odgovor na vprašanje, zakaj je tako. V današnji generaciji študentov je namreč veliko takih, ki izhajajo iz bolj siromašnega družbenega okolja, kar po mnenju psihiatrov pomeni, da niso pripravljeni na univerzitetno življenje. Vsi študenti pa se morajo ukvarjati z vprašanjem, kako vrniti posojilo za šolnino, prav tako, kako po končanem šolanju ne ostati na ulici, temveč si čim prej priskrbeti službo, ki jim bo omogočala dostojno in samostojno življenje.

Ker pa živimo v času, v katerem vlade varčujejo tudi pri financiranju izobraževalnih programov, je opaziti pojav krčenja sredstev za projekte svetovanja in pomoči študentom.

Veselje zaradi dobrih ocen.
Veselje zaradi dobrih ocen. FOTO: Reuters

Psihiater John Callender opozarja, da mora veliko študentov poleg študija tudi delati, saj jim starši ne morejo nuditi finančne podpore. Manj premožni se soočajo tudi s pritiski bogatejših vrstnikov, da morajo študentski čas preživeti bolj sproščeno in se več družiti. Za to pa nimajo niti časa niti denarja, na koncu pa niti energije, saj opravljajo tako rekoč dvojno delo – služenje denarja ter študijske obveznosti.

Med študijem pomoč v obliki svetovanja poišče okoli štiri odstotke študentov, zadnje raziskave pa so pokazale, da se bo ta odstotek še povečal. Svoje izkušnje s težavami med študijem je predstavil Liam Bore, ki je dejal, da mu je prav pogovor s svetovalcem pomagal pri odločitvi, da nadaljuje študij. Ni se mogel več zbrati, ko sta umrla njegova dobra prijatelja, nato pa se je moral soočiti tudi s smrtjo matere, kar se je poznalo na ocenah. Zato je poiskal pomoč v svetovalni službi, ki je delovala na univerzi. Izpogajal se je tudi za dodatni čas, ki ga je potreboval za pripravo nekaterih nalog in izpitov. Zdaj upa, da bo šolanje končal z ocenami, ki mu bodo odprle pot v boljšo prihodnost.

Zaposleni v svetovalnih službah opozarjajo, da pomoč potrebujejo tudi bruci, ki se soočajo z novim okoljem in delovnimi obveznostmi. Prav tako opozarjajo, da so mladi soočeni s hudimi pritiski, saj v nekaterih primerih na njihov uspeh računajo kar vsi družinski člani, ki možnosti študija niso imeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bgtnhz
30. 09. 2011 14.37
''Morajo imeti dobre ocene, da bi dobili dobro službo .''Če še ne veste je tudi ogromno ljudi, ki so se izšolali z zelo dobrim uspehom, a službe pač ne morejo dobiti, ker pač ni ponujenih delovnih mest v stroki za katero so se izučili. Še posebej pa je rizika na družboslovnih področjih, saj za Slovenijo že. V teh kriznih časih pa še za marsikatero drugo državo. Tudi sam bi se rad preusmeril na kakšno drugo področje, ker me strojništvo, ki sem se ga izučil v srednji šoli ne veseli. A žal za preusmeritev na družboslovno področje niso dobri časi. Kako nepopisno me jezi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No, je pa res, da precej težko najdeš službo, ki bi ti popolnoma ustrezala. Svojo službo bom tako imel v svojem kraju in plačilo bo precej visoko.
indal
30. 09. 2011 14.33
+1
Ko bo razpadel ta pohujševalno/zavajalni sistem bo vsaka diploma in vse ostalo brez vrednosti! Berite: Jiddu Krishnamurti : Svoboda je onkraj znanega
Ramzess
30. 09. 2011 13.23
S čim vse se ubadajo, ...obstoječega sistema bo prej konec, ...vse to bo postalo brez vrednosti.
skodelica kave
30. 09. 2011 12.00
SMRT KAPITALIZMU SVOBODA NARODU !!!!
JurijGrmMlajsi
30. 09. 2011 11.49
Jimi1 točno tako!!!
JurijGrmMlajsi
30. 09. 2011 11.49
+1
hotddok Motiš se! Če moraš razmišljati, kako boš preživel do konca meseca, kako boš plačal elektriko, kurjavo, ali boš imel dovolj za zdravo prehrano....tu NI miru! In tega ne moreš rešiti sam s"pozitivnim" odnosom in dobro voljo. Denar ni vse, je pa pogoj za mir (vsaj v finančnem smislu), varnost in svobodo. Kaj nekomu, ki mora opravljati dve službi pomeni neka imaginarna politična "svoboda" ? Pleg tega, denar in duhovnost se ne izključujeta- knjige stanejo (žal), izobrazba stane (žal), dostop do umetnosti stane(žal)....brez tega pa ni duhovnosti, vsaj za intelektualce ne, za hipije je drugače, ker je tam "duhovnsot" poplesovanje, zadevanje in afnanje.
mulmar
30. 09. 2011 11.36
+1
hotdok imas prav, da ni to kriv samo studij, ampak celotna moderna kultura. Se pa hudo motis, ce za vse krivis kapitalizem. Dobro poglej danasnjo druzbo, poisci definicijo kapitalizma, potem pa se enkrat premisli v kaksni druzbi res zivis. Nasvet: Poglej si kaj pomeni "kulturni marxizem"
kolcamož
30. 09. 2011 11.16
revolucija...ja...ja......
strujni
30. 09. 2011 10.53
diplomant-prsturet, če nimaš ata al pa strica hudga političnega ali pa gospodarskega veljaka...
seba81
30. 09. 2011 10.35
Ne vem al angleže k nam poklicat al naše poslat v anglijo..
Jakce
30. 09. 2011 10.32
Naučiti se bomo morali živeti in biti zadovoljni s tistim kar imamo, si postaviti cilje, ki jih bomo lahko dosegli in se naučiti solidarnosti. Pohlep, denar, ki ga ne potrebujemo zaradi življenja temveč zaradi moči in družbeni ugled barab bi morali biti drugotnega pomena! Zakaj človek potrebuje 1000 mrd € če pa jih ne more porabiti??? Povejte mi? Pravična razdelitev sredstev bi bila najboljša, kar pa je bolj kot ne utopija v našem svetu! LP
Ferdo Crni
30. 09. 2011 10.31
+0
Kakšne buče.... Kako plačati šolnino????? Delati med študiem????? Dobra služba?????? A tega je bilo pa prej na pretek al kako???? To so VEČNI pritiski. Kr neki...
lmperator
30. 09. 2011 10.03
V tujini so že depresivni, ker plačujejo abnormalne šolnine. Pri nas pa so vpisani na faks, delajo prek študenta in ga žurajo cele tedne.
komarec
30. 09. 2011 09.41
+1
Vedno več bo tega. Svet nori, hiti ne ve kam. Tega je kriv nori kapitalizem. Ljudi zanima samo še denar. Nekateri so prepričani, da se da z denarjem kupiti vse, a ni res. Mirnega življenja se ne da kupiti, ni naprodaj.
tinetone
30. 09. 2011 09.34
pha tedva pa kr študenta... simbolično slido dajte nslednjič saj v kontekstu...
Jimi1
30. 09. 2011 09.30
+2
Pri nas pri iskanju službe tudi 10 ka ne pomaga, če seveda nisi diplomirani sorodnik !