Tujina

Teroristični napad na berlinski božični sejem bi lahko preprečili, kažejo preiskave

Berlin, 17. 05. 2017 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napad na berlinski božični sejem decembra lani bi lahko preprečili, je razvidno iz novih ugotovitev preiskav. Napadalca Anisa Amrija bi lahko namreč že pred napadom aretirali zaradi preprodaje mamil, a je prišlo do zapletov pri obravnavanju primera na berlinskem deželnem preiskovalnem uradu (LKA).

Napadalca Anisa Amrija so ubili italijanski policisti v streljanju v Milanu.
Napadalca Anisa Amrija so ubili italijanski policisti v streljanju v Milanu. FOTO: AP

V preiskavi napada na božični sejem v Berlinu se je izkazalo, da je berlinski deželni preiskovalni urad (LKA) najverjetneje zadrževal ugotovitve preiskave o prekrških Anisa Amrija in jih morda celo priredil. Berlinska deželna vlada je zato zaradi namernega preprečevanja kaznovanja ovadila sodelavce LKA, je danes sporočil berlinski notranji senator Andreas Geisel.

Amri je 19. decembra lani s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu v Berlinu in ubil 12 ljudi. Štiri dni kasneje ga je blizu Milana ustavila policija in ga ubila v streljanju.

Geisel je pojasnil, da so odkrili dokument o nadzorovanju telefonskih klicev, iz katerega je razvidno, da so Amriju že novembra očitali preprodajo drog. Verjetno je, da takrat dokazov niso ocenili kot pomembnih in zato niso nadaljevali s preiskavo. Preprodaja drog namreč ni imela islamističnega ozadja, je dodal Geisel.

Kasneje pa so morda s spremembo vsebine in datuma skušali zadevo prikrili. Vendar je Geisel priznal, da so to samo domneve.

Do sedaj so preiskovalci verjeli, da je Amri preprodajal le zelo majhne količine drog, kar pa ne bi bil zadosten razlog za aretacijo. Vendar obstaja možnost, da so to oceno kasneje spremenili. Vendar bi Amrija lahko najverjetneje aretirali na podlagi organiziranega razpečevanja drog, je še dodal Geisel.

Sedaj preiskujejo, ali so dokument na LKA namenoma zadrževali. Proti več uslužbencem pa so uvedli disciplinske postopke. Več bo znano v prihodnjih dneh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
18. 05. 2017 11.43
+1
a bejž no, da bi se dalo preprečiti?!? ni islama ni islamskih terroristov, enostavno!
pizzamargerita
18. 05. 2017 00.17
+6
VSE napade bi lahko preprecili, ce ne bi uvazali napadalcev!!!
jebalvisvoju
17. 05. 2017 22.45
+5
Po toci je pozno zvoniti pravi star pregovor... take novice so za prvosolcke
sandi101
17. 05. 2017 22.45
+5
Tudi pri nas bi lahko preprečili bogatenje tajkunov profesorjev ,profesoric in direktorjev ampak so po zakonu ne dotakljivi ker so si priredili zakone po svoje
misterbin
17. 05. 2017 22.19
+5
Tudi pri nas bi lahko preprečili bogatenje tajkunov profesorjev ,profesoric in direktorjev ampak so po zakonu ne dotakljivi ker so si priredili zakone po svoje