Tujina

Upanje za ugrabljenega Tomislava: teroristi naj bi za 48 ur podaljšali rok za usmrtitev

Kairo, 07. 08. 2015 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./U.Z.
Komentarji
0

Rok, ki so ga skrajneži IS postavili egiptovski vladi - ta mora v zameno za življenje ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka izpustiti vse zaprte muslimanke - se je iztekel. Ker je ministrstvo sporočilo, da bo razmislilo o njihovih zahtevah, naj bi teroristi rok za njegovo usmrtitev podaljšali za 48 ur.

Samooklicana Islamska država (IS) je danes objavila digitalno uro, ki odšteva minute do izteka roka za ultimat, ki so ga postavili egiptovski vladi. V zameno za življenje ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka namreč zahtevajo, da oblasti izpustijo vse muslimanke, ki so zaprte v egiptovskih zaporih.

Rok se je iztekel ob 17.35 po našem času, digitalna ura pa je izginila s spletne strani. Egiptovski mediji so objavili informacijo, da je tamkajšnje ministrstvo sporočilo, da bo razmislilo o zahtevah teroristov, zaradi česar naj bi ti razmišljali, da rok za ultimat podaljšajo za 48 ur.

Rok za egiptovske oblasti in morebitno rešitev Salopeka se je iztekel ob 17.35 po našem času.
Rok za egiptovske oblasti in morebitno rešitev Salopeka se je iztekel ob 17.35 po našem času. FOTO: Reuters video

Hrvaška diplomacija išče rešitev

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović se je o reševanju hrvaškega državljana pogovarjala tudi z egiptovskim predsednikom Abdulom Fatahom al Sisijem. Stanje, v katerem se je znašel Salopek, je označila za izjemno težko in grozno ter poudarila, da ji je hudo zaradi njegove družine. "Morate razumeti, da vam ne morem dati podrobnejših informacij o tem, kako poteka reševanje, zaradi varnosti ugrabljenega gospoda in tudi naših drugih delavcev, ki delajo na območjih, kjer obstaja grožnja ugrabitev," je dejala.

V Kairo je sicer včeraj odpotovala tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, spremlja pa jo tudi žena ugrabljenega Hrvata.

Egiptovske oblasti: Pospešeno iščemo talca

Tomislavov oče Zlatko je teroriste pozval, naj izpustijo njegovega sina, da se vrne k svoji družini. "Njegov motiv za prihod v vašo domovino je bil zgolj, da zasluži kruh za svoje otroke. Nič drugega," je povedal v nagovoru, ki ga je objavila francoska tiskovna agencija AFP.

Egiptovsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da se trudi locirati talca. "Na vso moč se trudimo, da bi ga našli in ga spravili na varno. Vse napore usmerjamo v to, da bi izsledili lokacijo, na kateri ga zadržujejo," so sporočili.

Egiptovski časnik Al Masrij al Joum poroča, da so v iskanje Hrvata vključene štiri varnostne službe. Te naj bi predvidevale, da se verjetno nahaja nekje v puščavi na zahodu Egipta ali pa so ga prepeljali v sosednjo Libijo, kjer imajo svoja oporišča. Jutranji.hr ima namreč neuradne informacije, da so preiskovalci uspeli locirati IP naslov, s katerega je bil na splet naložen videoposnetek s Salopekom na njem. Računalnik naj bi se v tistem trenutku nahajal v Libiji.

Prav tako naj bi po poročanju omenjenega portala v Egiptu že našli avto, s katerim se je Tomislav peljal, ko so ga skrajneži ustavili in ugrabili. Njegov voznik naj bi policistom povedal, da so imeli ugrabitelji beduinski naglas, kar nakazuje na to, da verjetno prihajajo iz sinajske puščave.

Na egiptovskem veleposlaništvu v Zagrebu pa so za Jutranji.hr povedali, da so od trenutka, ko so izvedeli za ugrabitev, v stalnem stiku s hrvaškimi oblastmi in z egiptovskimi varnostnimi službami. "Smatramo ga kot enakovrednega našim državljanom in storili bomo vse, da bi ga živega in zdravega vrnili na Hrvaško. Močno verjamemo, da bo tako," so zapisali.

Hrvaška islamska skupnost ostro obsoja ugrabitve in pomaga pri iskanju rešitve

Doaa el Taweel, sestra ene od muslimank, katere osvoboditev zahtevajo skrajneži, je teroriste pozvala, naj Hrvata ne ubijejo. Povedala je, da je njena sestra nedolžna, a njena osvoboditev ne bi smela biti na račun smrti nedolžnega človeka.

Islamska skupnost Hrvaške je ugrabitev najostreje obsodila in poudarila, da takšna dejanja nimajo nikakršne zveze s tem, kar uči islam. "Takšna dejanja nimajo nikakršne zveze s tolerantnim in plemenitim naukom islama. Gre za klasično metodo izsiljevanja, s katero želijo ugrabitelji ostvariti svoje cilje. V Koranu je jasno zapisano, da je življenje sveto in je božji dar ter kot tak zaščiten, zato nima nihče pravice, da ga uniči," so zapisali.

Predsednik skupnosti mufti Aziz Hasanović je na najvplivnejše državne in verske naslove v Egiptu poslal tudi poziv za pomoč pri reševanju življenja nedolžnega Salopeka.

Analitiki ne verjamejo v srečen konec

Vojni analitiki in strokovnjaki za varnost pravijo, da so možnosti, da bi Salopeka rešili, majhne. Dosedanje izkušnje z džihadisti IS namreč ne vlivajo optimizma, da bi se kaj takega lahko zgodilo. To je potrdil tudi nekdanji hrvaški veleposlanik v Egiptu Daniel Bučan. "Naša diplomacija počne vse, kar je v njeni moči, a osvoboditev je v rokah egiptovskih oblasti in bojim se, da ne bodo popustili teroristom," je dejal.

Kot je znano, so pripadniki egiptovske veje IS Salopeka ugrabili 22. junija v Kairu, ko je bil na poti v službo. V Egiptu je namreč delal kot menedžer za francosko podjetje Comapny General Geoscience.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni