Tujina

FOTO in VIDEO: Najdražja naravna nesreča doslej

Tokio, 23. 03. 2011 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
48

Zaradi povečane stopnje sevanja so morali reševalci iz skupine ''Fukušima 50'' prekiniti delo na drugem reaktorju. V tokijskem vodovodu je sevanje preseglo mejne vrednosti, ki niso škodljive za zdravje otrok. Raste tudi ocena škode in mrtvih.

Pojavila so se verižna pisma glede radioaktivnih oblakov nad Evropo. To smo tud mi prejeli in po naših podatkih ni nobene nevarnosti za okolje, ne iz elektrarne ne iz Japonske. Marjan Tkavc, Uprava za jedrsko varnost

Povečuje se temperatura v prvem reaktorju jedrske elektrarne Fukušima 1, ki ga zato pospešeno hladijo z morsko vodo. Temperatura je zrasla na okoli 400 stopinj Celzija, medtem ko je siceršnja zgornja meja 302 stopinji.

Zaradi povečane stopnje sevanja so reševalci začasno prekinili delo v drugem reaktorju, je sporočila japonska agencija za jedrsko varnost. Razlog za povečano stopnjo radioaktivnega sevanja v drugem reaktorju še ni znan.

Iz tretjega reaktorja se je znova začel viti siv dim, je sporočil upravitelj elektrarne Tepco. Japonska televizija NHK je predvajala posnetke, na katerih je nad reaktorjem videti temen dim, za zdaj pa ni znano, zakaj je nastal.

"Ne vemo, ali dim prihaja iz zgradbe, v kateri je turbina, ali pa je požar nastal v hramu reaktorja," je povedal tiskovni predstavnik družbe Tepco, ki upravlja z nuklearko.

Zaposlene – njihovo število ni znano – so umaknili iz kontrolne sobe reaktorja, ki so jo v torek zvečer priklopili na elektriko.

Stopnja sevanja je na območju poškodovane jedrske elektrarne Fukušima Daiči znašala 435 mikrosevertov, potem ko se je iz tretjega reaktorja začel viti dim, pa je padla na 284 mikroseverte, je sporočila japonska agencija za nuklearno in industrijsko varnost. Izpostavljenost sevanju stopnje sto milisevertov na uro lahko pri moškem povzroči neplodnost.

V četrtem reaktorju večjih zapletov ni in bodo popoldne nadaljevali z dovajanjem vode v bazen z rezervnim gorivom, je  iz Tokia sporočil Boštjan Bertalanič.

Vsi glavni japonski mediji sicer danes osrednjo pozornost namenjajo povečani nevarnosti radioaktivnega sevanja v hrani. Potem ko je japonska vlada v torek prepovedala prodajo zelenjave in mleka iz štirih prefektur, se danes mediji sprašujejo, kako bo radioaktivno sevanje vplivalo na morsko hrano, predvsem ribe.

Kuhar z Geigerjevim števcem v japonski restavraciji v Hongkongu.
Kuhar z Geigerjevim števcem v japonski restavraciji v Hongkongu. FOTO: Reuters

Japonska prehrana v veliki meri temelji na morski hrani in po torkovih meritvah naj bi ob obalah Fukušime in nekaterih južnih prefektur namerili povečano prisotnost radioaktivnega joda in cezija. Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je napovedal, da bodo z analizami rib in ostale morske flore začeli danes.

Tokijske mestne oblasti so sporočile, da so v vodovodni vodi v prestolnici zabeležili prisotnost radioaktivnega joda 131, zaradi česar dojenčkom in manjših otrokom odsvetujejo pitje te vode. Vrednosti so po navedbah mestnih oblasti več kot dvakratno presegle mejno vrednost 100 becquerelov na kilogram, poročajo tuje tiskovne agencije.

Omejitev pitja vode velja za vseh 23 osrednjih tokijskih okrajev in za območje Tama na zahodu prestolnice. Povišane vrednosti radioaktivnega joda 131 so v Tokiu prvič zaznali v torek zjutraj v neki napravi za pripravo vode. Povišanih vrednosti radioaktivnega cezija 137 pa niso zabeležili.

ZDA pa so, potem ko so japonske oblasti sporočile, da so v zelenjavi, mleku in vodi v bližini v potresu poškodovane jedrske elektrarne Fukušima zabeležili povišano stopnjo radiacije, prepovedale uvoz japonskega mleka, sadja in zelenjave iz omenjenega območja.

Evakuiranka iz Fukušime počiva v prehodnem namestitvenem centru v Yonezavi.
Evakuiranka iz Fukušime počiva v prehodnem namestitvenem centru v Yonezavi. FOTO: Reuters

Najdražja naravna katastrofa

Japonska vlada je ocenila, da bodo posledice potresa in cunamija državo stale do 309 milijard dolarjev, japonska gospodarska rast pa bi lahko bila zaradi tega nižja za 0,5 odstotka.

Prve uradne ocene škode posledic naravne nesreče, ki je Japonsko zadela 11. marca, upoštevajo poškodbe cest, domov, tovarn in infrastrukture. Ocenjena škoda je znatno večja od škode, ki jo je v New Orleansu povzročil hurikan Katrina, zaradi česar gre za najdražjo naravno nesreča doslej.

Ocena japonske vlade je precej višja od drugih doslej znanih ocen. Tako je Svetovna banka minuli ponedeljek ocenila, da bi škoda lahko dosegla 235 milijard dolarjev, medtem ko jo investicijska banka Goldman Sachs ocenjuje na 200 milijard dolarjev.

Japonska vlada naj bi načrtovala injekcije javnih sredstev bankam, da bi te pomagale pri obnovi podjetij, ki jih pestijo izpadi elektrike ter uničena infrastruktura. Poleg tega naj bi podjetjem omogočili za do 122 milijard dolarjev ugodnih posojil za obnovo.

Japonski minister za gospodarstvo Kaoru Josano je še v torek ocenil, da gospodarske razmere na Japonskem niso tako brezupne, kot mislijo tuji vlagatelji. Borzni indeks Nikkei se je namreč v zadnjih dneh bistveno okrepil.

Josano je ob tem poudaril, da predstavlja večjo težavo pomanjkanje elektrike, ki naj bi po nekaterih ocenah v poletnih mesecih doseglo 25 odstotkov celotne porabe. Japonska vlada tako razmišlja o povečanju električne proizvodnje v termoelektrarnah. Zaradi motenj v oskrbi z naftnimi derivati pa je japonska vlada v torek sprostila naftne rezerve. Mediji poročajo, da naj bi sprostili približno 56 milijonov sodov nafte.

Japonske oblasti so danes sporočile novo bilanco potresa in cunamija. Število smrtnih žrtev je preseglo številko 9400, več kot 14.700 ljudi pa še vedno pogrešajo. Ob tem japonska policija ocenjuje, da bo dokončno število smrtnih žrtev preseglo številko 18.000. Po podatkih japonske policije so doslej po potresu 11. marca potrdili smrt 9408 ljudi, 14.716 pa jih uradno pogrešajo.

Japonska 23.03. 2011 - 1
Japonska 23.03. 2011 - 1 FOTO: Reuters

Kljub nemogočim razmeram ponekod veselo praznovanje konca šolskega leta

Glavnina šol na prizadetih območjih z zamudo praznuje konec šolskega leta, saj se na Japonskem novo šolsko leto začne prihodnji mesec. Ravnatelji, ki s težavo zadržujejo solze, šolarjem in dijakom predajajo spričevala, ki so jih uspeli rešiti izpod ruševin porušenih šol.

Ena od šol, kjer so danes dijaki prejeli spričevala, je tudi majhna šola v Okiraiju, kraju, za katerega pred potresom ni vedel marsikateri Japonec.

Po cunamiju, ki je popolnoma porušil središče Okiraija, se je pouk v šoli ustavil, njena avla pa se je spremenila v začasno mrtvašnico. Večini prebivalcem je pred desetmetrskim rušilnim valom uspelo pobegniti višje v gore, ki rastejo za hrbtom kraja na severovzhodu prefekture Ivate. Vsi učenci osnovne šole so cunami preživeli nepoškodovani. Kljub temu pa je bil smrtni davek posebej visok med gasilci, ki so si prizadevali ojačati valobran.

Med mrtvimi gasilci je bil tudi oče Keisuke Ivaki, govornik na letošnji slovesnosti podelitve spričeval. ''Moje srce je prepolno radosti,'' je dejala njegova mati Hiroko. ''Mož, ki sem ga izgubila v cunamiju, bi bil tako ponosen nanj.''

Keisukeju se ni zatresel glas, ko se je v govoru v imenu razreda, ki je osnovno šolo končal leta 2011, zahvalil učiteljem in pozdravil sošolce. Po končanih formalnostih so se večinoma 15-letni nekdanji učenci zbrali za skupinski fotografski posnetek, ki jih bo zmerom kazal na ozadju razdejanja, ki ga je v pokrajino prinesel cunami.

Ozračje se je razvedrilo. Najstniki so postali najstniki in začeli metati v zrak svoje kape, spričevala o končanem osnovnem šolanju pa predali ponosnim materam.

Marsikje pa se je veliko otrok zaključnih proslav udeležilo brez staršev. Proslave so potekale v telovadnicah, ki so postale njihov začasni dom. Tam so smeh so nadomestile solze, ki jih šolarji tiho brišejo s svojih lic, je iz Tokia sporočil Boštjan Bertalanič.

Pomoč za malčke, ki jih je prizadela tragedija na Japonskem, zbira tudi POP TV. Podatki za nakazilo v dobrodelne namene: POP TV d.o.o. Kranjčeva 261251 Ljubljana TRR: SI56 0292 2005 2254 477 Sklic: 00 1313 Namen: Za Japonsko

Vsi, ki bi želeli pomagati prizadetim v potresu na Japonskem, lahko svoj prispevek posredujejo na:

– Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, 02140-0015556761, Namen: Japonska, Sklic: 00 6270. Zbrana pomoč bo prizadetim posredovana prek Caritas Internationalis.

– Rdeči križ Slovenije na tekoči račun 03100-1111122296, referenca oziroma sklic 00 937047, s plačilnim nalogom BN 02, pripis "Potres Japonska". Zbrana sredstva bodo nakazali Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca za izvajanje programov pomoči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnews
23. 03. 2011 21.32
avstrijci pravijo da bo kot kaže iste magnitude ko črnobil 20.3. so na Islandiji že imerili vzorce iodina-131 v zadostnih količinah da škoduje zdravju več na DEUTSCHE WELLE
skandinavec
23. 03. 2011 21.00
Zanimivo, da je tak razkorak med podatki televizijskih postaj in internetom..hmm RT poroča o sevanju v bližnji okolici Fukušime in sicer 1600x več od normalnega.....zanimivo pa je to, da je to podatek od IAEA. Glede na to, da je IAEA več ali manj samo lobistična organizacija za jedrsko energijo je ta ocena sevanja po vsej verjetnosti konzervativna.
Madyy
23. 03. 2011 19.09
Že sama slika pove dosti navadewn gumijast šlavh čez explodirano okono ter hladijo reaktor torej varnostni hram je v okolici v prahu in pepelu.. torej je vse razneslo kot star Ajmper, vse o kontroli in ostalem ena velika laž Hlajenje pa morje Plutonij Morje za to so Japonci rekli, da drugače ne gre, da jih ta problem trenutno ne zanima kaj dosti.. in vsako uro nekaj stopinj več.. Po podatkih izpod roke je sevanje te tovarne plutonija vetrikalno kjer je odprt ta stari Ajmper 5 Ci...Potem pa naj nehajo delamo se trudimo slabše kot je za morje okolico, prebivalce ne more niti tudi če vse skupaj še raznese.. Drugače pa poleg radioaktivnega Joda, Cezija, Stroncija je še polno radioaktivnih hlapov in ostalih visoko strupenih in visoko radioaktivnih produktov tako za mali Leksikon..
Madyy
23. 03. 2011 19.01
In najhujša doslej boste videli kakšen bo konec...
kozmicblue
23. 03. 2011 17.29
ne veš več čemu oz komu sploh verjet :( zagotovo pa takim ''poceni'' člankom ne! Dobro da obstaja internet in si lahko vsak ki ga kaj zanima vire sam poišče.. ker pravega ozadja še nikoli pri nobeni stvari niso dali v javnost, noro se sliši na žalost je res! folk mora začet s svojo glavo razmišljat in ne slepo verjet kar mu tv al pa 24.com ipd ''nakladajo'' pa veselo brisanje komentarja! :D
grmstrm
23. 03. 2011 16.25
PooP TV ima AMERIŠKO svobodo govora. Mene brišejo že ceu tedn pa mi sploh ni jasn zakaj!!! Najbržameriški botri ne pustijo resnici na plano. Mamo mi druge kanale za osveščanost ljudi, kaj se res dogaja. Vi pa le glejte svoje grefe kako tonejo.
ljx
23. 03. 2011 15.41
Fukušima? Nič več ne štima!
Uporabnik2015
23. 03. 2011 15.03
pikapolonca9
23. 03. 2011 14.49
namesto, da bi se 24ur ukvarjal z brisanjem komentarjem bi lahk pisci členkov mal pogooglali pa pridobli vsaj neko minimalno naravoslovno podlago... kr namreč niso mikroseverti, ampak mikroSIEVERTI ... je pa tut dokaj očitno, da lahko 100 milisievertov na uro povzroči neplodnost pri moškem, glede na dejstvo da že pri 50 milisievertih tvegaš raka ...
makiles
23. 03. 2011 14.23
ne smeš povedat svojega mnenja,smo še vedno na balkanu ali aziji,ka ti še ni jasn po 20.letih,še 24.urm ma cenzuro pol se pa grejo demokracijo
sosa2
23. 03. 2011 13.33
aja...no ne vidim svojega prejšnjega komentarja, mogoče kaj kočljivega notri...nvm?!?! Aja...in del medijskega fopanja je seveda tudi stalna cenzura resnične resnice.
damjannoo
23. 03. 2011 12.46
Prek dvema urama se je zaustavila NEK. Na eposavje je novica
Wisen
23. 03. 2011 12.34
@realnews: Kakšen cezij, v jedrskih elektrarnah se uporablja URAN. Če bi mel noter cezij, pol si ne bi upal z morsko vodo hladit. Že če natrij vržež v vodo zna fajn počt, cezij je pa še bolj reaktiven.
butnskalca
23. 03. 2011 12.30
Tonček Balonček, kaj ima fizika veze z brisanjem postov na forumu...............................................
Tonček Balonček
23. 03. 2011 12.24
realnews, a si že slišal za fiziko?
nosferatu
23. 03. 2011 12.16
Realnews, samo z besedami razloži, kako si našel to sliko, da si jo lahko še drugi ogledajo drugje, tako kot prej z onim člankom; povezav namreč ne dovolijo gor dat, angleščino pa tudi radi brišejo... grem zdaj še jaz iskat;)
nosferatu
23. 03. 2011 12.13
Ahahaha, moj komentar brisanja so tudi zbrisali v 20 sec xD Admin, vsaka čast, težko in trdo je delo tvoje ;)
butnskalca
23. 03. 2011 12.09
realnews@ ...............ne razumeš v čem je problem.................največji hobi naše vlade je poneumljanje ljudi....................
realnews
23. 03. 2011 12.03
res je očitno so izbrisali ?????????!! žal mi je , ne rezumem v čem je problem ??????
butnskalca
23. 03. 2011 12.01
bkmt002 23.03.2011, 11:53 Nenajdem tega na forumu: .................je že muca popapala................bravo 24ur.............