Tujina

Tempelj postavili, da bi odganjal nesrečo. Namesto tega postal prizorišče umora in bombnega napada

Bangkok, 18. 08. 2015 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hindujsko svetišče Erawan so postavili leta 1956 z namenom, da bi od hotela odganjal nesrečo. Kljub temu je postal prizorišče več tragedij. Tempelj sicer ni priljubljen le med domačini, ampak tudi turisti, ki so se tja zgrinjali v velikih množicah.

Tempelj
Tempelj FOTO: Reuters
Tajski premier je včerajšnji bombni napad opisal kot najhujšega, ki so kdaj zadeli njegovo državo. Ker je bil osrednji namen ubijanje nedolžnih. 21 ljudi je umrlo v napadu, katerega motiv še ni znan. In to na kraju, kjer ljudje, čeprav je zanj značilna gneča turistov, iščejo mir.

Hindujsko svetišče Erawan so postavili leta 1956. Stoji med velikim hotelom in nakupovalnim središčem, v okolici je poslovno središče, bolnišnica, kopica lokalov in restavracij. Postavili so ga z namenom, da bi od hotela odganjal nesrečo.
Vanj so postavili zlat kip hindujskega boga stvarnika Brahmana, h kateremu se ljudje zatekajo v molitvi in priprošnjah za marsikaj – od prošnje za rojstvo otroka do dobitne loterijske srečke.

Tempelj ni priljubljen le med domačini, ampak tudi turisti. Na dan tako kraj obišče več tisoč ljudi. Ti se pred vhodom običajno še izdatno založijo s spominki, ki jih potem darujejo v zameno za uslišane želje.

Tempelj
Tempelj FOTO: Reuters

Tokratni napad, čeprav zdaleč najhujši, ni edini v zgodovini svetišča. Leta 2006 je napad na svetišče izvedel moški, ki je bolehal za psihičnimi boleznimi. Notranjosti svetišča se je lotil s kladivom, na koncu pa umrl, saj ga je do smrti pretepla jezna množica. Dva moška so pred sodišče postavili zaradi umora.

Kmalu potem so svetišče obnovili in ga ponovno odprli. Potem pa je bila okolica svetišča leta 2010, v časi protivladnih protestov, prizorišče tabora protestnikov, ki so tam vztrajali dlje časa.

Tempelj
Tempelj FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jenihvetes
18. 08. 2015 10.51
-6
BLA BLA BLA larifari religije pa templji, če pustiš ammeriki da dela shranje po svetu, ti noben tempelj ne pomaga
Kritik19
18. 08. 2015 10.24
-12
V svetem pismu lepo piše, da bo bog krivoverce in njihovo čaščenje namišljenih bogov kaznoval in to se je tudi zgodilo.