Tujina

Temnopolta mati samohranilka v boju za prvakinjo laburistov

London, 09. 06. 2010 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

V tekmo za položaj Gordona Browna na čelu laburistov je vstopila tudi temnopolta Diane Abbot, potomka priseljencev in mati samohranilka, ki ima samosvoje poglede na notranjepolitične zadeve.

Diane Abbott.
Diane Abbott. FOTO: POP TV

Za položaj Gordona Browna na čelu britanskih laburistov se bo potegovalo pet kandidatov, med njimi tudi ženska, je danes sporočila stranka. V boj za novega predsednika stranke se bodo tako podali nekdanji ministri David Miliband, njegov brat Ed Miliband, Andy Burnham, Ed Balls in Diane Abbott, ki so dobili podporo najmanj 33 poslancev stranke.

Najbolj zanimiva kandidatka je gotovo temnopolta Abbottova, ki je prejela 33 glasov, med njimi tudi tiste najbolj ključnih figur v stranki, kot je David Milliband. Ta je pri poslancih celo lobiral, naj glasujejo zanjo. Še več, njen kolega John McDonnell, ki se je umaknil iz bitke, je pojasnil, da je to storil, ker ni bil prepričan v zadostno podporo, pa tudi zato, da bi zagotovil prisotnost ženske v tekmi za vodilni položaj. Enako pomembno dejanje je bila odločitev začasne vodje laburistične stranke Harriet Harman, da svoj glas podeli prav Abbottovi. Tudi Harmanova je pojasnila, da je v bitki želela videti žensko. V stranki je namreč vladalo nelagodje, saj so pred nominacijo Abbottove v tekmi sodelovali samo belci, izobraženi na Oxbridgeu.

Abbottova, ki že s svojo pojavnostjo očitno izstopa, je prepričana, da bo izstopala tudi s svojim programom. Ima, kot je sama dejala, zelo drugačen pogled na imigracijo, na posredovanje v Iraku in številne druge notranjepolitične teme. “Pomembno je, da bo stekla karseda kakovostna debata,” pravi. Kot poslanka, ki je bila 23 let nekje v zadnjih klopeh stranke, se zaveda, da se je pomembno povezovati s svojim zaledjem. “Nisem politična naivka. Moji starši so pustili šolo pri štirinajstih letih in se preselili sem v 50. letih prejšnjega stoletja. Sem mati samohranilka in 23 let sem delala na vseh mogočih ravneh v tej stranki.” Zato tudi ne razume vprašanj, ali čuti pozitivno diskriminacijo. “Če 23 let v stranki ne prinese pravice tekmovati za predsednico, potem je nič ne prinese,” je odločena.

Ne gre za pozitivno diskriminacijo, ampak za to, da so moji moški kolegi delovali v skladu z vzdušjem v stranki, je prepričana. “Ne gre za umetno podporo. Obstaja prava podpora, tako v stranki kot v javnosti, kar se tiče večje raznolikosti med kandidati."

Boj za predsednika laburistov bo tako očitno srdit, pa čeprav bi znali laburisti po majskem volilnem porazu, ko so po 13 letih vladanja morali priznati premoč konservativcem in liberalcem, več let ostati v opoziciji. Zmagovalec naj bi bil po volitvah znotraj stranke znan 25. septembra.

Za zdaj naj bi kljub večji pozornosti, ki jo trenutno dobiva Abbottova, imel največ možnosti nekdanji britanski zunanji minister David Miliband, ki ga je podprlo 81 laburističnih poslancev v britanskem parlamentu. Sledi mu njegov mlajši brat Ed, nekdanji minister za energetiko, ki je dobil 63 nominacij, Burnham in Balls pa sta dobila po 33 glasov podpore.

Abbottova bo po napovedih poznavalcev po začetnem navdušenju ostala – outsider.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
09. 06. 2010 19.08
če bo predsednica bo samo lutka v ospredju...